Fórum Ubuntu CZ/SK

Ostatní => Tipy a triky pro Linux => Téma založeno: kubo0505 20 Červenec 2010, 17:47:53

Název: GRUB2 - pridanie načítania .ISO súboru
Přispěvatel: kubo0505 20 Červenec 2010, 17:47:53
Nazdar,
pre prípad že si pokazíte inštaláciu L/X/K/ubuntu tí, čo si vytvoria toto bootovanie nemusia byť stratený

Cesta k súboru, ktorý budeme BOOT-ovať:  /boot/ubuntu.iso     (v prípade zmeny si vyhľadajte v scripte starú cestu (riadok 4,5) a zmeňte ju na novú.)
Jazyk, v ktorom sa nám spustí LIVE CD:    sk_SK    (Slovenčina)  (v prípade zmeny zmeňte v riadku 5 locale=KÓD JAZYKA  pre češtinu cz_CZ)

V 4 riadku si upravte (hd0,6) na váš disk!

Tuto máte SCRIPT, ktorý doplnte do 40_custom v /etc/grub.d/.
Po zmene nezabudnite sudo update-grub !

Kód: [Vybrat]
echo "Ubuntu LIVE CD" >&2
 cat << EOF
menuentry "Ubuntu LIVE CD" {
loopback loop (hd0,6)/boot/ubuntu.iso
linux (loop)/casper/vmlinuz boot=casper iso-scan/filename=/boot/ubuntu.iso noprompt noeject quiet splash locale=sk_SK
initrd (loop)/casper/initrd.lz
}
EOF
Název: Re: GRUB2 - pridanie načítania .ISO súboru
Přispěvatel: kubo0505 22 Červenec 2010, 13:13:24
No čo skúšali ste to niekto ? Ako to u vás funguje ?
Název: Re: GRUB2 - pridanie načítania .ISO súboru
Přispěvatel: TIBOR 22 Červenec 2010, 14:05:33
Ano, skusal som to. Funguje to dobre. Skusal som aj nechat iso subor v home a funguje aj to, ovsem na inej particii nie.(zrejme kvoli pripajaniu pri starte)
Název: Re: GRUB2 - pridanie načítania .ISO súboru
Přispěvatel: kubo0505 22 Červenec 2010, 17:37:35
ovsem na inej particii nie.(zrejme kvoli pripajaniu pri starte)
Potom musis zmenit to hd(0,6) na iny disk.......
Název: Re: GRUB2 - pridanie načítania .ISO súboru
Přispěvatel: TIBOR 22 Červenec 2010, 18:02:33
Ano to som samozrejme robil. Bezne to bootuje z sda3 hd(0,3) a nechce to bootovat z sda4 hd(0,4). Ovsem co ma prekvapilo ze v beznom grub sa oznacuje disk a particia od 0 co by pri sda3 malo byt (0,2) a ono to fungovalo s (0,3).

Tak som skusil nabootovat este raz po napisani tohto prispevku a nenabootovalo. Musel som presunut iso do /boot a spustit sudo update-grub. Tebe to bootuje bez problemov?
Název: Re: GRUB2 - pridanie načítania .ISO súboru
Přispěvatel: kubo0505 23 Červenec 2010, 07:21:26
A zmenil si cestu ? A potom sudo update-grub.
Mne to nabootuje normálne, ak zmením cestu.
Název: Re: GRUB2 - pridanie načítania .ISO súboru
Přispěvatel: TIBOR 23 Červenec 2010, 08:19:53
Ano. Vsetko podla navodu. Nastavenie disku, 2x cesta a sudo update-grub.
Název: Re: GRUB2 - pridanie načítania .ISO súboru
Přispěvatel: kubo0505 23 Červenec 2010, 08:33:10
Postni ten kód sem
Název: Re: GRUB2 - pridanie načítania .ISO súboru
Přispěvatel: TIBOR 23 Červenec 2010, 17:54:29
Takze Skript ked to funguje vzdy
Kód: [Vybrat]
#!/bin/sh
exec tail -n +3 $0
# This file provides an easy way to add custom menu entries.  Simply type the
# menu entries you want to add after this comment.  Be careful not to change
# the 'exec tail' line above.


echo "Ubuntu LIVE CD" >&2
 cat << EOF
menuentry "Ubuntu LIVE CD" {
loopback loop (hd0,3)/boot/ubuntu-10.04-netbook-i386.iso
linux (loop)/casper/vmlinuz boot=casper iso-scan/filename=/boot/ubuntu-10.04-netbook-i386.iso noprompt noeject quiet splash locale=sk_SK
initrd (loop)/casper/initrd.lz
}
EOF

Ked to vacsinou ide
Kód: [Vybrat]
#!/bin/sh
exec tail -n +3 $0
# This file provides an easy way to add custom menu entries.  Simply type the
# menu entries you want to add after this comment.  Be careful not to change
# the 'exec tail' line above.


echo "Ubuntu LIVE CD" >&2
 cat << EOF
menuentry "Ubuntu LIVE CD" {
loopback loop (hd0,3)/home/t/ubuntu-10.04-netbook-i386.iso
linux (loop)/casper/vmlinuz boot=casper iso-scan/filename=/home/t/ubuntu-10.04-netbook-i386.iso noprompt noeject quiet splash locale=sk_SK
initrd (loop)/casper/initrd.lz
}
EOF

a ked to nejde
Kód: [Vybrat]
#!/bin/sh
exec tail -n +3 $0
# This file provides an easy way to add custom menu entries.  Simply type the
# menu entries you want to add after this comment.  Be careful not to change
# the 'exec tail' line above.


echo "Ubuntu LIVE CD" >&2
 cat << EOF
menuentry "Ubuntu LIVE CD" {
loopback loop (hd0,4)/media/data/ubuntu-10.04-netbook-i386.iso
linux (loop)/casper/vmlinuz boot=casper iso-scan/filename=/media/data/ubuntu-10.04-netbook-i386.iso noprompt noeject quiet splash locale=sk_SK
initrd (loop)/casper/initrd.lz
}
EOF

chyba ktoru to vypise ked to nejde
http://www.gmage.sk/images/unregistered/P230710_17.340001.JPG_fc452d063a.jpg

Nastavenie v grube zobrazene vez "e"(edit) pri boote
http://www.gmage.sk/images/unregistered/P230710_17.370001.JPG_664c7298d2.jpg

A este rozdelenie disku
http://www.gmage.sk/images/unregistered/Obrazovka--dev-sda%20-%20GParted_d93591bdf7.png
sda3 pouzivane ubuntu
sda4 oddiel na data
sda6 oddiel na skusobne ubuntu(s tymto nema nic spolocne)
Název: Re: GRUB2 - pridanie načítania .ISO súboru
Přispěvatel: kubo0505 23 Červenec 2010, 20:43:35
No nejde ti to preto, lebo odkazuješ na Moutnutý disk... ani mne to nefunguje keď dám /media/data.... tam už je cesta / normalne.... odkazuješ na partíciu, nie na moutnutý disk Linux-u  ;)

Takže funkčný script je takýto:
Kód: [Vybrat]
#!/bin/sh
exec tail -n +3 $0
# This file provides an easy way to add custom menu entries.  Simply type the
# menu entries you want to add after this comment.  Be careful not to change
# the 'exec tail' line above.


echo "Ubuntu LIVE CD" >&2
 cat << EOF
menuentry "Ubuntu LIVE CD" {
loopback loop (hd0,4)/ubuntu-10.04-netbook-i386.iso
linux (loop)/casper/vmlinuz boot=casper iso-scan/filename=/ubuntu-10.04-netbook-i386.iso noprompt noeject quiet splash locale=sk_SK
initrd (loop)/casper/initrd.lz
}
EOF
Název: Re: GRUB2 - pridanie načítania .ISO súboru
Přispěvatel: TIBOR 23 Červenec 2010, 20:51:47
Cize to co som pisal vo svojom prvom prispevku. Inak chcel som to preto aby som mohol spustat clonezilla-live.iso na zalohu systemu tak aby to iso nebolo na particii systemu a teda aby sa nezalohovalo. Nenapada ta dajaky napad? Samozrejme okrem zvlast particie pre /boot.
Název: Re: GRUB2 - pridanie načítania .ISO súboru
Přispěvatel: Bum 23 Červenec 2010, 21:03:08
Asi som one, ale jak robim tak robim nic sa nedeje. ked dam sudo update-grub nezobrazi mi vobec to iso len jadra a memtest.
Název: Re: GRUB2 - pridanie načítania .ISO súboru
Přispěvatel: kubo0505 23 Červenec 2010, 21:06:33
TIBOR: Veru, ani mňa nič iné nenapadá... Možno... vytvoriť partíciu (asi 2GB) a tam to dať...... Inak neviem
Bum: A to ti nezobrazí v GRUB-e, alebo pri sudo update-grub ??? Lebo pri sudo update-grub ti to nebude vypisovať nič.
Název: Re: GRUB2 - pridanie načítania .ISO súboru
Přispěvatel: Bum 24 Červenec 2010, 08:39:47
Ani ani. Ale ked pri sudo update-grub nevypisuje nic tak to beriem. Nezobrazuju sa mi polozky grubu pri starte ale je pravda ze som sa s tym az tak nebabral.
skusal som hd0,0 a hd0,1 kedze mam disk sda1.
Název: Re: GRUB2 - pridanie načítania .ISO súboru
Přispěvatel: kubo0505 24 Červenec 2010, 08:54:03
A pridal si to do /etc/grub.d/40_custom ??
Asi najviac pomôže: Postni kód sem CELÝ /etc/grub.d/40_custom (môžeš aj príkazom cat /etc/grub.d/40_custom)
Název: Re: GRUB2 - pridanie načítania .ISO súboru
Přispěvatel: Bum 24 Červenec 2010, 22:08:38
Bolo to v navode takze pridal.  :)

Kód: [Vybrat]
cat /etc/grub.d/40_custom
#!/bin/sh
exec tail -n +3 $0
# This file provides an easy way to add custom menu entries.  Simply type the
# menu entries you want to add after this comment.  Be careful not to change
# the 'exec tail' line above.





echo "Ubuntu LIVE CD" >&2
 cat << EOF
menuentry "Ubuntu LIVE CD" {
loopback loop (hd0,0)/boot/ubuntu-10.04-desktop-amd64.iso
linux (loop)/casper/vmlinuz boot=casper iso-scan/filename=/boot/ubuntu-10.04-desktop-amd64.iso noprompt noeject quiet splash locale=sk_SK
initrd (loop)/casper/initrd.lz
}
EOF
Název: Re: GRUB2 - pridanie načítania .ISO súboru
Přispěvatel: lecsoss 27 Červenec 2010, 12:06:33
zdravim,mam s timhle problem...
obraz disku mam /boot/ubuntu.iso .... oddil s ubuntu mam sda1, tady je vypis ze souboru 40_custom:
Citace
#!/bin/sh
exec tail -n +3 $0
# This file provides an easy way to add custom menu entries.  Simply type the
# menu entries you want to add after this comment.  Be careful not to change
# the 'exec tail' line above.
echo "Ubuntu LIVE CD" >&2
 cat << EOF
menuentry "Ubuntu LIVE CD" {
loopback loop (hd0,0)/boot/ubuntu.iso
linux (loop)/casper/vmlinuz boot=casper iso-scan/filename=/boot/ubuntu.iso noprompt noeject quiet splash locale=sk_SK
initrd (loop)/casper/initrd.lz
}
EOF

kdyz dam update-grub,tak mi to na jednom z radku vypise:
Searching for splash image ... none found, skipping ...
je to v poradku? kazdopadne nic mi nenabootuje.....
Název: Re: GRUB2 - pridanie načítania .ISO súboru
Přispěvatel: cmudik 27 Červenec 2010, 15:50:43
Určitě vidím chybu v číslování disku, sda1 = hd(0,1). Podle předchozích příspěvků zadej přesný název ISO souboru.
Název: Re: GRUB2 - pridanie načítania .ISO súboru
Přispěvatel: lecsoss 29 Červenec 2010, 14:15:59
zkousel jsem hd(0,0) i hd(0,1) - bez efektu
obraz disku se jmenuje presne 'ubuntu.iso' a je ulozen ve slozce 'boot'
Název: Re:GRUB2 - pridanie načítania .ISO súboru
Přispěvatel: Roman Vacho 24 Leden 2013, 11:18:44
Oprava syntaxe. Máme rádi Grub2  8)
Grub2 boot ISO
Kód: [Vybrat]
sudo nano /etc/grub.d/40_custom
Kód: [Vybrat]
#!/bin/sh
exec tail -n +3 $0
# This file provides an easy way to add custom menu entries.  Simply type the
# menu entries you want to add after this comment.  Be careful not to change
# the 'exec tail' line above.
menuentry "Linux ISO" {

set isofile="/rovano/INSTALL/ISO/quantal-desktop-amd64.iso"

loopback loop (hd1,2)$isofile

echo "Načítám linuxové jádro...jestli se sekneš bez dalšího výpisu, vím, že je pravděpodobně chyba v jádře nebo mu předaném parametru anebo v hardwaru :o)"

linux (loop)/casper/vmlinuz boot=casper iso-scan/filename=$isofile noprompt noeject locale=cz_CZ toram

initrd (loop)/casper/initrd.lz

}
Kód: [Vybrat]
sudo update-grub2
U mě je ISO na sdb2 oddíle.

Načítám jej s volbou češtiny a kopíruji jej do RAMky. Po startu má v RAM cca 500MB.

Uvědomte si, že Grub2 má i příkazovou řádku a můžete do ní lehce vstoupit klávesou c a zadat příkaz ls.
A poté editovat menu a zkoušet zda bootuje.

hd(x,x)

Také pamatujte, že co máte třeba na disku v /media/nazev_disku/složka, je ve skutečnosti pro Grub2 uloženo jako /složka/*.(Tady jsem si naběh já:)

Vycházel jsem z https://help.ubuntu.com/community/Grub2/ISOBoot (https://help.ubuntu.com/community/Grub2/ISOBoot), kde jsou i pěkné příklady uložení ISO souboru.