Fórum Ubuntu CZ/SK

Ubuntu pro osobní počítače => Obecná podpora => Téma založeno: Honza Bouma 15 Březen 2013, 11:57:30

Název: SSD disk, ano, nebo počkat,jaký FS?
Přispěvatel: Honza Bouma 15 Březen 2013, 11:57:30
Zdravím, chtěl bych si pořídit do notebooku SSD disk, teď mám ubuntu 12.04 a všechen HW mi funguje, otázka je: Jak je na tom podpora SSD u 12.04, mám případně počkat na 13.04? a jaký souborový systém na SSD zvolit? díky. Bude asi bez swupu, mám 12 gb RAM.. Ale tak mě napadá, když nebude Swup, půjde Hibernace?
Název: Re:SSD disk, ano, nebo počkat,jaký FS?
Přispěvatel: RRRadek Neužil 15 Březen 2013, 12:44:52
Já má dobrou zkušenost s SSD od kingston, pokud ti mohu radit tak si kup rovnou 7mm aby jsi ho případně využil v novém notebooku. ;)
Používám SSD už několik let a už si bez toho počítač nedovedu představit. Chovám se k němu naprosto stejně jako ke klasickému disku.
s tím uspáváním to je otázka, pokud je to to co je default ní v Ubuntu "uspání do paměti" tak swap nebude potřeba ale k hybernaci bude asi třeba.

Já používám ještě navíc LVM což teoreticky v případě swapu je možná lepší protože místo pro swap není pevně určeno a na disk se zapisuje podle opotřebení. Alespoň tak chápu princip LVM, pokud se mýlím tak se nebráním diskuzi. ;)
Název: Re:SSD disk, ano, nebo počkat,jaký FS?
Přispěvatel: beer 15 Březen 2013, 15:21:46
Já mám tento:
http://www.alza.cz/kingston-hyperx-3k-ssd-120gb-upgrade-kit-d319801.htm (http://www.alza.cz/kingston-hyperx-3k-ssd-120gb-upgrade-kit-d319801.htm?IDP=2333).

Mám ho ve stolním pc, v notebooku jsem ho nezkoušel, jestli se tam vejde.

Rozměry:
100 x 69,85 x 9,5 mm


Ale například u tohoto  (http://www.alza.cz/seagate-momentus-xt-750gb-d273927.htm?IDP=2333)uvádějí, že je do notebooků (je v kategorii notebookových) a má rozměry ještě větší, takže by to mohlo být OK, ale záleží na notebooku.

Rozměry:
100,55 x 2,76 x 9,70 mm

Citace
jaký souborový systém na SSD zvolit
Doporučované jsou 2, ext4 nebo btrfs. Btrfs není úplně hotové, tak jednoznačně ext4.

Hybernace bez swapu nelze, jde uspat do ram. Ale, na druhou stranu, start notebooku s SSD je bleskový, takže na co hibernace?

Citace
Já používám ještě navíc LVM což teoreticky v případě swapu je možná lepší protože místo pro swap není pevně určeno a na disk se zapisuje podle opotřebení.
U SSD je to jedno, tam žádné místo není pevně určeno, data se ukládají průběžně všude nezávisle na oddílech, aby se rozložilo rovnoměrně opotřebení na všechny buňky. Ty oddíly jsou pak de facto spíše virtuální, nenacházejí se na přesném místě.
Název: Re:SSD disk, ano, nebo počkat,jaký FS?
Přispěvatel: RRRadek Neužil 15 Březen 2013, 15:46:24
Citace
Já používám ještě navíc LVM což teoreticky v případě swapu je možná lepší protože místo pro swap není pevně určeno a na disk se zapisuje podle opotřebení.
U SSD je to jedno, tam žádné místo není pevně určeno, data se ukládají průběžně všude nezávisle na oddílech, aby se rozložilo rovnoměrně opotřebení na všechny buňky. Ty oddíly jsou pak de facto spíše virtuální, nenacházejí se na přesném místě.
Logické to je to co říkáš, ale napsané jsem to nikde jasně neviděl. :-\
Já sice používám LVM z důvodu šifrování ale co kdyby byl LVM na klasickém HDD? Byl by swap také defakto všude?


ps: Honzo, nás si nevšímej, my si tu jen tak pokecáme. :) SSD si kup a basta, ber kinkgston nebo Intel a to hlavně z důvodu budoucího upgrade firmware který se provádí přes live CD a ne nějakým přiblblým EXE souborem který vyžaduje konkrétní operační systém. ;)
Název: Re:SSD disk, ano, nebo počkat,jaký FS?
Přispěvatel: beer 15 Březen 2013, 17:01:00
Logické to je to co říkáš, ale napsané jsem to nikde jasně neviděl. :-\

Někde jsem to napsané viděl a nemohu dohledat kde. Já to chápu takto, ale netvrdím, že je to 100% tak.
U různých výrobců se to může lišit, ale je de facto běžné, že SSD disky mají vyšší kapacitu, než je uváděná, a část je použitá jako rezerva pro přemapování, když budou buňky dosluhovat. SSD jsou chytré, ví, které buňky jsou kolikrát přepsané. Rezervní oblast se nedá napřímo naformátovat, je pro OS skrytá. Prostě ty disky mají nějaké api, kterými s nimi operační systém komunikuje, ale jak disk interně pracuje, to je chráněno patenty výrobce a to ošetřuje ten firmware, který řídí disk za pomoci nějaké elektroniky (chipy, řadiče?) a zprostředkovává komunikaci s OS. Oddíly si pamatují jen svou velikost a data, která do nich byla uložena. Na druhou stranu se doporučuje správné zarovnání oddílů, pro mne jako lajka je to dost nesrozumitelné.
Existuje nějaký wear leveling (statický a dynamický), nevím, jestli je to ono...
http://en.wikipedia.org/wiki/Wear_leveling#Dynamic_wear_leveling

Citace
Já sice používám LVM z důvodu šifrování ale co kdyby byl LVM na klasickém HDD? Byl by swap také defakto všude?

Netuším :).
Název: Re:SSD disk, ano, nebo počkat,jaký FS?
Přispěvatel: Roman Vacho 15 Březen 2013, 17:40:32
I Kingston má pár šmejdů. Těžko říct, Chce to přečíst recenze. Aspoň si vychutnáš ten výběr.
Intelem asi nejmíň zkazíš. Osobně mám Crucial M4. Ale dneska už jsou nóbl jiný modely.
FS běžný EXT4. BTRFS je ve stádiu vývoje.

Slušný výrobce nabídne třeba ISO obraz pro update firmwaru a tak.
Název: Re:SSD disk, ano, nebo počkat,jaký FS?
Přispěvatel: beer 15 Březen 2013, 17:50:54
S tím updatem vůbec nemám zkušenosti. Hrozí, že přijdu o data, když bych updatoval firmware? Nebo, že se to nepovede a odpálím disk? Jak je to potom s reklamací?
Název: Re:SSD disk, ano, nebo počkat,jaký FS?
Přispěvatel: svecpetr 16 Březen 2013, 07:25:43
Já má dobrou zkušenost s SSD od kingston, pokud ti mohu radit tak si kup rovnou 7mm aby jsi ho případně využil v novém notebooku. ;)
Používám SSD už několik let a už si bez toho počítač nedovedu představit. Chovám se k němu naprosto stejně jako ke klasickému disku.
s tím uspáváním to je otázka, pokud je to to co je default ní v Ubuntu "uspání do paměti" tak swap nebude potřeba ale k hybernaci bude asi třeba.

Já používám ještě navíc LVM což teoreticky v případě swapu je možná lepší protože místo pro swap není pevně určeno a na disk se zapisuje podle opotřebení. Alespoň tak chápu princip LVM, pokud se mýlím tak se nebráním diskuzi. ;)

LVM jsi pochopil fakt špatně, to že disk zapisuje kam chce je otázkou formátu file systému (ext4), což je jeden z největších rozdílů oproti windows, lvm řeší zcela něco jiného připojování a odpojování disků za běhu, měnění jejich velikostí či zálohování za běhu
Název: Re:SSD disk, ano, nebo počkat,jaký FS?
Přispěvatel: Roman Vacho 16 Březen 2013, 09:45:38
S tím updatem vůbec nemám zkušenosti. Hrozí, že přijdu o data, když bych updatoval firmware? Nebo, že se to nepovede a odpálím disk? Jak je to potom s reklamací?
No to samozřejmě hrozí. Stejně jako u updatu firmwaru hdd :D Ale update se dělá jen když je opravdový důvod. Já jej dělal 2x u sebe(nepočítám servisní úkony) a data vždy zůstala. Ale vždy tomu tak být nemusí.
Reklamace standardní. Výrobce si to pořeší.
Název: Re:SSD disk, ano, nebo počkat,jaký FS?
Přispěvatel: RRRadek Neužil 16 Březen 2013, 10:46:39
LVM jsi pochopil fakt špatně, to že disk zapisuje kam chce je otázkou formátu file systému (ext4), což je jeden z největších rozdílů oproti windows, lvm řeší zcela něco jiného připojování a odpojování disků za běhu, měnění jejich velikostí či zálohování za běhu

Ty jsi pochopil špatně mě. To k čemu se primárně LVM používá vím, formát file systému disku s tím nemá nic společného. ;)

Jde o to že v LVM není jasně určeno které sektory je pro daný oddíl ve svazku LVM určen, standardní rozdělení disku je jasně určeno u každého oddílu na jakém sektoru začíná a na kterém končí. U LVM se mi zdá že oddíly v něm obsažené jsou virtuální a tím pádem nemají přesné sektory kde se nacházejí. Pokud by jsem měl pravdu tak to znamená že swap pod LVM společně s root mají společné celé diskové pole. Tím pádem by swap zatěžoval celý disk rovnoměrně oproti klasickému rozložení disku kdy swap zapisuje stále na stejné místo disku. Snad jsem to napsal dost pochopitelně. :))

[příloha smazaná administrátorem]
Název: Re:SSD disk, ano, nebo počkat,jaký FS?
Přispěvatel: libor007 17 Březen 2013, 02:25:32
Taky se pridavam - mam cruical m4 a naprosta balada. Fs zatim staci ext4 s drobnym tuningem. Staci ubu 12.04, ikdyz za zvazeni stoji pockat mesic na 13.04
Název: Re:SSD disk, ano, nebo počkat,jaký FS?
Přispěvatel: Roman Vacho 17 Březen 2013, 09:06:53
Taky se pridavam - mam cruical m4 a naprosta balada. Fs zatim staci ext4 s drobnym tuningem. Staci ubu 12.04, ikdyz za zvazeni stoji pockat mesic na 13.04
Potom doporučuji radši neupdatovat na firmware ze zimy. Zrychlili inicializaci ssd a někdy se ssd nedetekuje na některých deskách s tímto novým firmwarem :-) Ale stačí mít štěstí kdy se zase zdetekuje, nahrát starší firmware a voala.
Název: Re:SSD disk, ano, nebo počkat,jaký FS?
Přispěvatel: libor007 17 Březen 2013, 11:13:34
ted nejak nechapu reakci-me prave vse jede naprosto luxusne. m4 je sazka na jistotu narozdil od ruznych kingstonu a podobnych...
Název: Re:SSD disk, ano, nebo počkat,jaký FS?
Přispěvatel: Roman Vacho 17 Březen 2013, 12:09:09
ted nejak nechapu reakci-me prave vse jede naprosto luxusne. m4 je sazka na jistotu narozdil od ruznych kingstonu a podobnych...
Jen Ti píšu pro jistotu, abys zbytečně neaktualizoval. jeden firmware se jim nepovedl. ;-) Jj taky mi valí krásně. Počítal jsem životnost.. a vyšlo mi asi 13let. Chovám se k němu drsně.
Název: Re:SSD disk, ano, nebo počkat,jaký FS?
Přispěvatel: libor007 17 Březen 2013, 16:56:34
ja aktualizoval na podzim pri koupi. ta spatna verze vysla chvilku potom. jinak pro neznale-cruical ma pro update fw linuxove minicd, jde spustit i pres unetbootin z flashky.
Název: Re:SSD disk, ano, nebo počkat,jaký FS?
Přispěvatel: Lenovo 17 Březen 2013, 19:44:57
mam v NB Lenovo SSD Kongston už třičtvrtě roku s Ubuntu 12.04 a vše funguje uplně bez problému. :)
Název: Re:SSD disk, ano, nebo počkat,jaký FS?
Přispěvatel: Honza Bouma 24 Březen 2013, 23:08:28
Díky za rady...a co třeba A Data? celkem se mi líbí i cenově..chtěl bych do ntoesu, tj: 2,5"; SATA III; alespoň 256 GB..díky
Název: Re:SSD disk, ano, nebo počkat,jaký FS?
Přispěvatel: RRRadek Neužil 25 Březen 2013, 15:41:00
Díky za rady...a co třeba A Data? celkem se mi líbí i cenově..chtěl bych do ntoesu, tj: 2,5"; SATA III; alespoň 256 GB..díky

Poradil ti tady někdo A-Data?
Poradili jsme ti Kingston, Intel a Crucial M4... Proč se tady ptáš když si stejně potom vybereš úplně něco jiného? ::)
Název: Re:SSD disk, ano, nebo počkat,jaký FS?
Přispěvatel: Honza Bouma 25 Březen 2013, 18:28:03
ále..spolubydla z koleje mi nasadil s A-data brouka do hlavy, tak se ptám :-) nějaký bližší typ Kingstona,abych nevybral šmejda?
Název: Re:SSD disk, ano, nebo počkat,jaký FS?
Přispěvatel: RRRadek Neužil 25 Březen 2013, 18:33:10
Kingston beru cokoliv, záruka 3 roky tak to neřeším. Zatím jsem koupil kingstonů něco přes 80 kusů SSD a porouchali se jen dva a to bylo spíš vždy způsobeno špatným zdrojem v počítači a následné časté elektrické výpadky... Nicméně jsme dostali od kingstonu nové kusy. (s tím že jsme jim neříkali že shořel zdroj v počítači ;) )
Název: Re:SSD disk, ano, nebo počkat,jaký FS?
Přispěvatel: jurriTomex 27 Březen 2013, 08:50:16
Citace
ps: Honzo, nás si nevšímej, my si tu jen tak pokecáme.  SSD si kup a basta, ber kinkgston nebo Intel a to hlavně z důvodu budoucího upgrade firmware který se provádí přes live CD a ne nějakým přiblblým EXE souborem který vyžaduje konkrétní operační systém.

Zdravím pánové mám taky podobný dotaz jestli ssd disk ano či ne,mám 6 let starý notas na nový zatím není chtěl bych koupit Asus co se odzkoušel s Ubuntu viz.Blog Ubuntu.Jen mi není jasné jaké mám připojení podle Disk. nástroje je to ATA jestli vůbec jsou k mání disky do toho stroje.Acer 3690.
Díky za info

[příloha smazaná administrátorem]
Název: Re:SSD disk, ano, nebo počkat,jaký FS?
Přispěvatel: RRRadek Neužil 27 Březen 2013, 10:11:45
Zdravím pánové mám taky podobný dotaz jestli ssd disk ano či ne,mám 6 let starý notas na nový zatím není chtěl bych koupit Asus co se odzkoušel s Ubuntu viz.Blog Ubuntu.Jen mi není jasné jaké mám připojení podle Disk. nástroje je to ATA jestli vůbec jsou k mání disky do toho stroje.Acer 3690.
Díky za info

Tak v tvém případě máš těžkou smůlu, koupil jsi si notebook těsně před tím než acer přešel na SATA kdy už model Acer Aspire 3693 obsahuje rozhraní SATA :(
Poradím ti následovnou věc, neinvestuj do svého notebooku už ani korunu, je to ztráta času i peněz, možná tvůj notebook někomu třeba poslouží jako jednoduchá prohlížečka netu. ;)
Název: Re:SSD disk, ano, nebo počkat,jaký FS?
Přispěvatel: beer 27 Březen 2013, 10:30:45
SSD s (P)ATA existují, ty by měli fungovat. Ale rychlost tím moc nezískáš. Je lepší koupit nový notebook a do něj ssd. Je to zpravidla levnější, nežli koupit notebook přímo s ssd.

Tento Transcend 32GB, SSD, IDE, PATA, TS32GSSD25S by mohl teoreticky fungovat, ale ať se vyjádří někdo, kdo hardwaru víc rozumí:

(http://im9.cz/iR/importprodukt-orig/816/8161c77d62f1845bb02c5a701cb32bf6--mmf250x250.jpg) (http://pevne-disky.heureka.cz/transcend-32gb-ssd-ide-pata-ts32gssd25s/)


V popisu mají chybu, protože tam píšou, sata, ale to dle názvu nemá...


Kód: [Vybrat]
http://www.heureka.cz/?h[fraze]=ssd+pata+ide
Název: Re:SSD disk, ano, nebo počkat,jaký FS?
Přispěvatel: jurriTomex 29 Březen 2013, 18:24:04
Citace
Tak v tvém případě máš těžkou smůlu, koupil jsi si notebook těsně před tím než acer přešel na SATA kdy už model Acer Aspire 3693 obsahuje rozhraní SATA
Poradím ti následovnou věc, neinvestuj do svého notebooku už ani korunu, je to ztráta času i peněz, možná tvůj notebook někomu třeba poslouží jako jednoduchá prohlížečka netu.

OK díky za ty informace něco podobného jsem čekal,budu teda šetřit na nový  ;) .ta levná prohlížečka webu už to prakticky je defacto nic jiného na něm krom netu hudby skyp a banky neřeším.
Název: Re:SSD disk, ano, nebo počkat,jaký FS?
Přispěvatel: jadd 01 Duben 2013, 02:17:33
Ty *censored* to je zas název tématu .. nemělo znít bez cenzury SSD disk, ano, nebo počkat, jdu se vyčůrat, jo dobrý a jaký FS?
Název: Re:SSD disk, ano, nebo počkat,jaký FS?
Přispěvatel: RRRadek Neužil 01 Duben 2013, 11:05:14
Ty *censored* to je zas název tématu .. nemělo znít bez cenzury SSD disk, ano, nebo počkat, jdu se vyčůrat, jo dobrý a jaký FS?

To bylo spíš myšleno SSD disk, koupit teď nebo ještě počkat? A jaký FS je na SSD nejvhodnější?
Určitě to ale nemyslel špatně ;)
Název: Re:SSD disk, ano, nebo počkat,jaký FS?
Přispěvatel: Milhouse 19 Srpen 2013, 14:30:18
Díky pánové za toto vlákno, do mého obstarožního desktop PC jsem vybral i kvůli držáku do 3,5 slotu Kingston HyperX 3K - 120GB  (http://www.czc.cz/kingston-hyperx-3k-120gb_2/106672/produkt?q-category-id=dg2hccc5p8j5l97476cua6enb3&q-c-1-f_94358671=sSSD&q-c-3-f_2025059=r120-249&q-c-4-f_2025059=r250-499&q-c-2-price=r2000-5000&q-c-0-producer=seleb7qsr30fdoa9nmif4k9j0o9). :)

Hezký den.
Název: Re:SSD disk, ano, nebo počkat,jaký FS?
Přispěvatel: matlala 20 Srpen 2013, 10:29:32
Přidám svou troškou do mlýna.
Před rokem jsme si kupoval noťas a rovnou chtěl dokoupit SSD. Nakonec po dnech strávených studijí různých článků a recenzí mi vyšel nejlépe INTEL a plně souhlasíms  tím co se psalo všudemožně:
Intel má dlouhou zkušenost s výrobou procesorů, tedy dokáže díky zkušenostem vyrobit i paměti. Dělá si vlastní čipy a k tomu přidává většinou rychlý řadič sandforce s vlastním firmwarem + program na správu s windows (trim pro starší win než je 7, secure erase atd).

Mám jak se dole dočtete Intel 520 180GB. Je na ní kupodivu jen něco málo přes 160GB místa, takže nejspíše výrobce uvádí kapacitu i se separe area (rezervní část).

Používám ho rok a mám na něm GPT tabulku kvůli EFI, windows 8 a ubuntu 12.04.2 (grub díky EFI detekuje jen ubuntu a je to pro mě výhodnější vybírat systém na straně EFI NTB než v grubu). V ubuntu mám vytvořený 30GB /, cca 83GB /home a 3GB swap pro sichr (kvůli občasnému přetečení při vytváření ramdisku na úpravy filmů a videí) + na HDD ještě 2.5GB swap s nižší prioritou. Jako filesystem mám samozřejmě ext4.

No a podle netu jsou doporučené úpravy:
1. elevator=noop do parametrů jádra v grubu, což vypne výrah
2. v souvislosti s předchozím mám pro hlasický HDD označen jako sdb v rc.local zapsáno
Kód: [Vybrat]
echo cfq> /sys/block/sdb/queue/schedulerCož zase zapíná výtah, jendoduše řečeno, už jsme to tu na foru s někým dlouho řešil.
3. mám vytvořen ramdisk a do něj připojen /tmp + přesmerovanou chase firefoxu do /tmp
Kód: [Vybrat]
#fstab
 #ramdisk
none    /tmp    tmpfs   nodev,nosuid,noatime,size=751M,mode=1777 0 0
firefiox zadat about:config a přidat položku browser.cache.disk.parent_directory s cestou do složky v /tmp, třeba /tmp/FirefoxCache
4. důležité je ve fstabu zapnout trim přidáním parametru discard ke každému oddílu na SSD
5. noatime parametr ve fstabu je diskutabilní, já jej vypl, opět po diskusi tady na foru. Výsledkem bylo že výchozí je relatime a noatime je tedy zbytečné

No a pokud by měl někdo zájem, nechť se mi ozve mailem na matlala.se(zavinac)gmail.com a mohu mu poslat jednu rozsáhlejší seminárku se soupisem kdečeho o SSD, kterou jsme nedávno dělal do školy.

OPRAVA: Opravil jsem špatně napsané parametry realtime->"relatime" a diskart->"diskard" Pavel Hrnčíř.
Název: Re:SSD disk, ano, nebo počkat,jaký FS?
Přispěvatel: Milhouse 20 Srpen 2013, 11:19:35
Intel byl také v hledáčku. Ale jak píše Radek, má s Kingstonem dobré zkušenosti, takže volba byla z mé strany jasná.

RAMdisk používám, a SWAP asi dělat nebudu. Při 12 GB RAM to nemá cenu. :) Jsem zvědav, co na to budou říkat Win7, který mám jako herní konzolu. To budu muset taky něco nastavit, ale to někde najdu...

Jinak díky za doplnění, určitě se bude hodit. :)
Název: Re:SSD disk, ano, nebo počkat,jaký FS?
Přispěvatel: matlala 20 Srpen 2013, 14:10:08
http://pctuning.tyden.cz/software/ladeni-windows/17030?start=3
sice mám osmičky hlavně kvůli občasnému vyzkoušení a hlavně pro připojení k TV přes HDMI, což je jen párkrát ročně. Ale aplikoval jsem obdobné postupy a ramdisk vytvořil taktéž.
No a já mám nově 16GB RAM, občas potřebuju co největší RAMdisk, takže to přeteče, pokud k tomu ještě přenáším soubory a nezaplněná RAM se použije na chase disků.
Název: Re:SSD disk, ano, nebo počkat,jaký FS?
Přispěvatel: beer 20 Srpen 2013, 14:22:33
http://pctuning.tyden.cz/software/ladeni-windows/17030?start=3
 a hlavně pro připojení k TV přes HDMI
HDMI k telce funguje skvěle i v Ubuntu..., to není dobrý důvod pro kupování osmiček :).
Název: Re:SSD disk, ano, nebo počkat,jaký FS?
Přispěvatel: matlala 20 Srpen 2013, 16:46:38
Kro říká, že jsem si je koupil, resp něco za ně platil. A přitom jsou plně legální. Vivat MSDNAA.

No a mám přepínání grafik nvidia a integrované intel pomocí bumblebee. Zatím jsem nikde nenašel a nikdo nedokázal poradit jak to rozchodit. HDMI je fyzicky vyvedené pouze z té silnější grafické karty nvidia.
Viz http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=65577

EDIT: ale fakt to HDMI potřebuju jen min 3x ročně na přímé přenosy Eurovize, jinak koukám na NAS/HTPC, kde HDMI jede a je defaultně připojený k TV.