Fórum Ubuntu CZ/SK

Ubuntu pro osobní počítače => Obecná podpora => Téma založeno: compaq 04 Duben 2018, 20:15:42

Název: výměna disku za větší rychle a bez problémů
Přispěvatel: compaq 04 Duben 2018, 20:15:42
Potřebuji v jednom stroji vyměnit HDD za větší. Běží tam U14.04 32bit.

Jaký postup zvolit?

A: nabootovat z Live CD, připojit nový HDD přes USB adaptér a pomocí gparted zkopírovat oddíl ze starého na nový, zvětšit oddíl na novém, změnit záznam v fstab na nové UUID oddílu, vypnout a fyzicky vyměnit disky

B: nabootovat z Live CD, připojit nový HDD přes USB adaptér a zkopírovat disk pomocí terminálu
Kód: [Vybrat]
sudo dd if=/dev/sda of=/dev/sdbatd.

Samozřejmě potom vytvořit swap a nastavit ho ve fstab. S tím nemám problém.

Bude potom fungovat bez problémů GRUB a jeho update?

Díky za tipy na ještě efektivnější způsoby...


Název: Re:výměna disku za větší rychle a bez problémů
Přispěvatel: Petr Merlin Vaněček 04 Duben 2018, 20:34:20
Z LiveCD to můžeš i jen prostě nakopírovat (tj. netahat i prázdná data) a nečekaným bonusem bude defgramentace :-D
Název: Re:výměna disku za větší rychle a bez problémů
Přispěvatel: compaq 04 Duben 2018, 20:37:48
Dá se nějak funkční systém (na jednom oddílu) rozdělit na dva oddíly, pro / a /home?
Název: Re:výměna disku za větší rychle a bez problémů
Přispěvatel: Petr Merlin Vaněček 04 Duben 2018, 20:39:24
Jasně, akorát pak musíš upravit fstab
Název: Re:výměna disku za větší rychle a bez problémů
Přispěvatel: compaq 04 Duben 2018, 20:46:25
Z LiveCD to můžeš i jen prostě nakopírovat (tj. netahat i prázdná data) a nečekaným bonusem bude defgramentace :-D

Dík.
Nebude to pomalejší?
Nerozhasím práva souborů?
Bude tam i GRUB?
Název: Re:výměna disku za větší rychle a bez problémů
Přispěvatel: Petr Merlin Vaněček 04 Duben 2018, 21:01:12
Záleží na zaplněnosti disku a taky logicky na velikosti souborů.

Raději budu kopírovat 100GB z 1TB disku soubor po souboru než to tahat přes dd. I když kdyby to bylo 100GB v php scriptech, asi bych si to taky rozmyslel :-D

Práva souborů zůstanou zachována a uživatel bude korespondovat s tím, co bude v /etc/passwd resp. odpovídajících souborech.

Budeš muset upravit fstab tak, aby odpovídal tomu, co je na novém disku. GRUB - pokud jedeš přes UEFI a opět zkopíruješ data, pak ano, ale počítej s tím, že budeš muset stejně znovu provést grub-install (právě kvůli změně uuid a tedy i fstab). Pokud to máš MBR, opět grub-install, vše samosebou v chrootu. Nicméně pokud využíváš GPT, stejně se tomu nevyhneš.

Ale kurňa compaq, nějaký pátek už se v tom pohybuješ abys tušil ...
Název: Re:výměna disku za větší rychle a bez problémů
Přispěvatel: juwa2 04 Duben 2018, 22:36:42
Jednoduše to naklonuj Clonezillou. O zbytek se starat nemusíš.
A ano, rozdělit instalaci na /  a /home lze i dodatečně, nic na tom není.
https://askubuntu.com/questions/630311/how-do-i-split-my-unified-root-home-folder-after-installing-ubuntu
Název: Re:výměna disku za větší rychle a bez problémů
Přispěvatel: compaq 05 Duben 2018, 09:36:24
Záleží na zaplněnosti disku a taky logicky na velikosti souborů.

Raději budu kopírovat 100GB z 1TB disku soubor po souboru než to tahat přes dd. I když kdyby to bylo 100GB v php scriptech, asi bych si to taky rozmyslel :-D

Práva souborů zůstanou zachována a uživatel bude korespondovat s tím, co bude v /etc/passwd resp. odpovídajících souborech.

Budeš muset upravit fstab tak, aby odpovídal tomu, co je na novém disku. GRUB - pokud jedeš přes UEFI a opět zkopíruješ data, pak ano, ale počítej s tím, že budeš muset stejně znovu provést grub-install (právě kvůli změně uuid a tedy i fstab). Pokud to máš MBR, opět grub-install, vše samosebou v chrootu. Nicméně pokud využíváš GPT, stejně se tomu nevyhneš.

Ale kurňa compaq, nějaký pátek už se v tom pohybuješ abys tušil ...

Díky.
Je to starej krám, takže MBR. Mám tomu rozumět, že žádný postup nepůjde bez grub-install?
Máš pravdu, že už v tom nějakej pátek jedu, ale něco podobnýho jsem dělal před pár lety a pamatuju si z toho prd. :-)
Název: Re:výměna disku za větší rychle a bez problémů
Přispěvatel: Petr Merlin Vaněček 05 Duben 2018, 09:52:41
Hele jestli je to ještě na MBR, tak
Kód: [Vybrat]
dd if=/dev/zdroj of=/dev/cil bs=512 count=1

Ti zkopíruje jak tabulku rozložení disku, tak zavaděč.
Pak si uprav velikost oddílu, založ nový pro /home, uprav fstab, nakopíruj data a tradá.
Název: Re:výměna disku za větší rychle a bez problémů
Přispěvatel: compaq 05 Duben 2018, 14:26:36
Hele jestli je to ještě na MBR, tak
Kód: [Vybrat]
dd if=/dev/zdroj of=/dev/cil bs=512 count=1

Ti zkopíruje jak tabulku rozložení disku, tak zavaděč.
Pak si uprav velikost oddílu, založ nový pro /home, uprav fstab, nakopíruj data a tradá.

Díky, to je přesně to, co jsem hledal.
Data kopírovat nemusím, vše je na jednom oddílu.
Bude fungovat hned GRUB? Nebude mu vadit jiné UUID oddílu?
Na dělení na dva oddíly se vykašlu.
Budu mít na akci omezený čas, necelé dvě hodiny a výsledkem musí být plně funkční stroj k nerozeznání od původního.
Název: Re:výměna disku za větší rychle a bez problémů
Přispěvatel: Petr Merlin Vaněček 05 Duben 2018, 19:13:14
Bacha, tohle nekopíruje obsah oddílu, jen tabulku rozložení a zavaděč.
Takže kopírování dat se odehrát musí. Pokud nešáhneš na oddíl (ve smyslu výmazu), tak UUID zůstane zachované.

Spočítej si, kolik času budeš potřebovat na přesun dat. Tohle je fakt hlavně o objemu.
Název: Re:výměna disku za větší rychle a bez problémů
Přispěvatel: jmp 05 Duben 2018, 19:18:54
imho v případě grubu dokonce jen část zavaděče
Název: Re:výměna disku za větší rychle a bez problémů
Přispěvatel: ntz_reloaded 05 Duben 2018, 19:19:58
merline, prosimte jen tak pro zajimavost, umis to dekodovat, eg z toho napriklad ziskat tabulku oddilu a nebo to dokonce zmenit ?

Kód: [Vybrat]
# file /var/tmp/vtoc.raw
/var/tmp/vtoc.raw: DOS/MBR boot sector; partition 1 : ID=0xee, active, start-CHS (0x0,0,1), end-CHS (0x3ff,254,63), startsector 1, 500118191 sectors
Název: Re:výměna disku za větší rychle a bez problémů
Přispěvatel: ntz_reloaded 05 Duben 2018, 19:22:04
imho v případě grubu dokonce jen část zavaděče

tahle binarni cast je imho tohle:

Kód: [Vybrat]
# ls -l /boot/grub2/i386-pc/boot.img
-rw-r--r-- 1 root root 512 Mar 13 10:49 /boot/grub2/i386-pc/boot.img

to je divny, jsem myslel, ze to ma nejakejch 482 nebo kolik a ne primo 512
Název: Re:výměna disku za větší rychle a bez problémů
Přispěvatel: jmp 05 Duben 2018, 19:41:22
tabulka oddílů je od 446B (4x16B)

https://cs.wikipedia.org/wiki/Master_boot_record (https://cs.wikipedia.org/wiki/Master_boot_record)

GRUB se tuším do těch 446B nevleze celý a pokračuje v prostoru mezi MBR a začátkem partišny (tedy pokud se veme jen 512B, tak pak není GRUB celý a zavádění OS nebude funkční (ale pomocí GRUB Rescue CD nebo tak něčeho by to najet mělo a pak jde GRUB znovu nainstalovat a tím to zavádění OS opravit...)
Název: Re:výměna disku za větší rychle a bez problémů
Přispěvatel: Petr Merlin Vaněček 06 Duben 2018, 09:15:37
Tabulka oddílů je tam celá, co se týče zavaděče, tak jsem měl za to, že tam je "odkaz" na další umístění.
Popravdě jsem tohle nikdy moc nezkoumal, protože když jsem se tomu před xy lety věnoval, zjistil jsem, že stačí vzít těch 512 a jede to ok.
Název: Re:výměna disku za větší rychle a bez problémů
Přispěvatel: compaq 06 Duben 2018, 09:19:30
...nebo si bootnout z CD, spustit clonezillu a zkopčit starý disk komplet na nový?

Bude funkční GRUB?
Zůstane stejné UUID u oddílu?
Prostě po kopírování zapojím nový disk do bedny a půjde vše na první zapnutí?

Nechci nic měnit, nechci defragmentovat, nechci nově instalovat GRUB, editovat fstab, chci, aby po výměně disku bylo vše přesně stejné. Dat je tam 70GB, a mám na to necelé dvě hodinky.
Název: Re:výměna disku za větší rychle a bez problémů
Přispěvatel: Ventero 10 Duben 2018, 08:01:07
Pak pouzij Acronis ci nejaky jeho modifikat. Napr. Seagate Disc Wizard.

Jinak zavadec by mel byt do tech 446, zbytek do 512 je tabulka odd. + snad jeste nejaka metadata. Funkcni jadro Grubu by tam tez melo byt cele a zbytek potrebnych dat (jak psal Merlin o odkazu) je normalne v oddile coby modulaeni soubory ...
Název: Re:výměna disku za větší rychle a bez problémů
Přispěvatel: compaq 12 Duben 2018, 11:15:17
Jdu na to, poslední tipy:

1. připojit nový disk přes USB
2. bootnou z CD Clonezilla
3. zkopírovat starý disk (80 GB) na nový (320 GB)
4. vše vypnout a fyzicky prohodit disky

Boot by měl proběhnout bez problémů a stejně jako před změnou, ok?

Potom samozřejmě bootnu Live z CD a doladím velikost oddílu, swap apod.
Název: Re:výměna disku za větší rychle a bez problémů
Přispěvatel: Milhouse 12 Duben 2018, 11:35:06
Po klonování by najet měl.
Ale zřejmě po změně disku v Live bude jiné UUID, tak s tím počítej.
Název: Re:výměna disku za větší rychle a bez problémů
Přispěvatel: compaq 12 Duben 2018, 11:49:36
Po klonování by najet měl.
Ale zřejmě po změně disku v Live bude jiné UUID, tak s tím počítej.

Live bootuju z CD.
Název: Re:výměna disku za větší rychle a bez problémů
Přispěvatel: juwa2 12 Duben 2018, 13:01:47
Po klonování by najet měl.
Ale zřejmě po změně disku v Live bude jiné UUID, tak s tím počítej.

Live bootuju z CD.

1. Clonezilla zachová UUID oddílů. Bude stejné jako na zdrojovém disku.
2. Po následných úpravách (editace oddílů) se jejich UUID rovněž nezmění. (lze to zkontrolovat).
Název: Re:výměna disku za větší rychle a bez problémů
Přispěvatel: compaq 12 Duben 2018, 14:38:48
Samozřejmě to z nového disku nenabootovalo. Půl hodiny jsem se s tím mořil.
A bylo to tím, že byl omylem povytaženej kabel od disketovky a jeden další.
:-)
Už vše jede, jak má.

Zkušenosti:
klonování 80GB disku (50GB zaplněno) na 320GB disk (připojený přes USB2) trvá cca 45 minut.
Zvětšit následně oddíl v gparted z 80 na 320 GB cca 10 min.
Můj dojem je, že Clonezilla nedůvěřuje klonu GRUBu, a tak si ho upraví a asi v podstatě nainstaluje sama. Zajímavé...
Název: Re:výměna disku za větší rychle a bez problémů
Přispěvatel: juwa2 12 Duben 2018, 15:05:08
Samozřejmě to z nového disku nenabootovalo. Půl hodiny jsem se s tím mořil.
A bylo to tím, že byl omylem povytaženej kabel od disketovky a jeden další.
:-)
Už vše jede, jak má.

Zkušenosti:
klonování 80GB disku (50GB zaplněno) na 320GB disk (připojený přes USB2) trvá cca 45 minut.
Zvětšit následně oddíl v gparted z 80 na 320 GB cca 10 min.
Můj dojem je, že Clonezilla nedůvěřuje klonu GRUBu, a tak si ho upraví a asi v podstatě nainstaluje sama. Zajímavé...

Zvětšovat ten oddíl dodatečně není třeba. Protože v Clonezille (Advanced options) lze nastavit velikost cílových oddílů..
Název: Re:výměna disku za větší rychle a bez problémů
Přispěvatel: compaq 12 Duben 2018, 15:14:22
Zvětšovat ten oddíl dodatečně není třeba. Protože v Clonezille (Advanced options) lze nastavit velikost cílových oddílů..

Díky za tip. Dělal jsem to poprvé. Asi tak jde i zvětšit swap, že?
Název: Re:výměna disku za větší rychle a bez problémů
Přispěvatel: juwa2 12 Duben 2018, 15:37:01
Swap je taky oddíl...
Jinak skoro všechny tyhle klonovací programy mají možnost volby jak klonovat oddíly:
1. Jedna ku jedné (tos dělal ty):  Velikost naklonovaných oddílů zůstane zachována, pokud je cílový disk větší, zůstane na jeho konci nepřidělený prostor.
2. Proporčně: Pokud je cílový disk větší jak zdrojový, velikosti všech oddílů se proporčně zvětší adekvátně k poměru velikostí disků, žádný nepřidělený prostor na konci nezůstane.
3. Ručně: Velikosti jednotlivých oddílů na cílovém disku lze zvolit individuálně.
-----------------------------------------------------
Poznámka: Acronis & spol. umí, v možnostech 2 a 3 (na rozdíl od Clonezilly) klonovat i větší disk (oddíl) na menší. Rozhodující je vždy obsazené místo na zdrojovém disku (oddíle).
Název: Re:výměna disku za větší rychle a bez problémů
Přispěvatel: compaq 12 Duben 2018, 16:00:14
Už chybí jen program, který se nahraje na nový disk a nabootuje a udělá to vše sám. :-)