Fórum Ubuntu.cz

Ubuntu pro osobní počítače => Hardware => Téma založeno: SamuelSK 29 Září 2018, 19:33:46

Název: Stále točí HDD
Přispěvatel: SamuelSK 29 Září 2018, 19:33:46
Zdravím.
Mám SSD disk na ktorom mám nainštalovaný operačný systém a HDD na ktorom mám svoje dáta. Je normálne, že HDD je stále zapnutý/točí sa? Nedá sa nastaviť, aby sa HDD zaplo až vtedy, keď budem pristupovať k súborom z HDD a keď ho odpojím v Ubuntu, tak ho vypne? Predsalen, keď idem na baterku, tak nevyužívaný točiaci sa disk zbytočne skracuje výdrž a pri prenášaní/trasení s notebookom je tu zbytočné riziko poškodenia HDD.
Vďaka.
Název: Re:Stále točí HDD
Přispěvatel: TIBOR 29 Září 2018, 19:46:36
V ubuntu mas aplikaciu disky. V nej si klikni na ten disk ktory chces nastavovat a v menu vyber nastavenia jednotky ...
Tam je karta sprava spotreby s tiahlom kde nastavujes rezimy. Nad tym tiahlom je cislo prave zvoleneho rezimu. Cim mensie cislo tym skorej sa HDD vypina. Pripadne ak to disk vie tak zvoli rezim setrenia napriklad pomalym rozbehom motora ...

Po nastaveni sleduj ci sa ti disk stale nevypina a hned nezapina. Toto znamena ze nieco v systeme stale k disku pristupuje a prebudza ti ho.
Ako vidis u mna, ja som zvolil radsej nevypinanie disku.
Název: Re:Stále točí HDD
Přispěvatel: SamuelSK 29 Září 2018, 20:43:29
Ďakujem - funguje to, avšak má to jednu chybičku krásy. Dosť často uspávam/prebúdzam notebook - niekoľko desiatok krát denne a pri každom zobudení PC zo spánku, sa HDD prebudí. Dá sa aj toto niekde nastaviť, aby sa pri prebudení neroztočil?
Název: Re:Stále točí HDD
Přispěvatel: TIBOR 29 Září 2018, 20:59:36
To asi nie, pri prebudeni zrejme pristupi na disk aby si ho zkontroloval. Jedine pridat skript ktory by ho hned uspal ale zamedzit zobudeniu asi nepojde.
Název: Re:Stále točí HDD
Přispěvatel: SamuelSK 29 Září 2018, 21:20:55
Ok, nevadí, snáď to ten disk prežije.  :) Každopádne, doteraz sa tak či tak stále roztáčal pri zobudení, avšak bežal až do ďalšieho uspatia.  Objavil som aj inú možnosť automatického vypínania disku - dá sa tam nastaviť priamo čas vypnutia od posledného prístupu - viď. príloha. Možno to niekomu pomôže.  :) Ja som si to tiež nastavil takto.

Ďakujem za pomoc :)