Fórum Ubuntu CZ/SK

Ubuntu pro osobní počítače => Hry a zábava => Téma založeno: Abby 05 Únor 2020, 14:25:24

Název: Assassin's Creed Odyssey
Přispěvatel: Abby 05 Únor 2020, 14:25:24
Včera jsem si řekla, že zkusím v Linuxu rozběhnout Assassin's Creed Odyssey, který teď hraju. Našla jsem si návod, podle něj jsem nainstalovala ppa pro wine a z něj wine 5, pak nějaké dxva, nainstalovala jsem Uplay a přihlásila se, stáhla skoro 90 GB ACO, spustila a běželo to. A běželo to v zásadě stejně jako ve Windows. Pak jsem hru i Uplay ukončila a tím to zhaslo, už to znova nejde spustit. Když klepnu na ikonu Uplay tak se u kurzoru objeví malinkatá ikonka Uplay a za chvíli zmizí a nic se nespustí, není to ani v procesech. Ani po restartu to nefunguje. Netušíte co s tím? Díky.

Jinak na Steamu můžu nainstalovat a spustit asi třetinu svých her, bohužel ty nejlepší jsou pouze pro Windows (Fallout 3, NV, 4, Skyrim). Ale pěkně běží Cities Skylines, Civilization 5 a Tropico 4. Škoda že ty nejdůležitější pro mě neběží...
Název: Re:Assassin's Creed Odyssey
Přispěvatel: zeleno 05 Únor 2020, 20:25:51
To bohužial neviem, hrám sa len na autíčkach, aj to len vo Windowse.
https://postimg.cc/4YwsWY0d (https://postimg.cc/4YwsWY0d)
Název: Re:Assassin's Creed Odyssey
Přispěvatel: juwa2 05 Únor 2020, 21:00:21
Pro (neúspěšné) spouštění jakýchkoli aplikací (vč. těch pod wine) platí:
Spustit v Terminálu.
Vypíše se případná chyba podle které se následně postupuje/hledá dál, to je základ.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jo, a pokud by někdo náhodou nevěděl jak spustit windowsácký  *.exe z Terminálu:
Kód: [Vybrat]
wine /cesta/k/soubor.exe
P.S. Kromě toho lze samozřejmě nejprve spustit wine console (= příkazový řádek windows):
Kód: [Vybrat]
wineconsole cmd
A příkazy zadávat do něj.  Pak je ovšem nutno respektovat windowsí  syntaxi (obrácená lomítka v cestách, písmena disků atd...).

Stejně tak lze bez problému spouštět klasické windows skripty *.bat  a *.cmd     Příklad:
Kód: [Vybrat]
wineconsole "C:\cesta\k\soubor.bat"
Pokud je tedy např. skript v umístění   ~/Dokumenty/test.bat
bude příkaz vypadat takto:
Kód: [Vybrat]
wineconsole "H:\Dokumenty\test.bat"
Jak vidno, není to nic světoborného, akorát to chce se do toho trošku "vpravit"...
Název: Re:Assassin's Creed Odyssey
Přispěvatel: Abby 05 Únor 2020, 21:03:29
Omlouvám se, tohle mě fakt nenapadlo. Tak já to zkusím. Ale spíš by mě zajímalo, proč to běželo, korektně jsem to ukončila a už to nejde znovu spustit.

Dám vědět co mi to řekne.
Název: Re:Assassin's Creed Odyssey
Přispěvatel: Abby 06 Únor 2020, 00:06:49
Našla jsem něco co se jmenuje Lutris a má to přímo podporu pro ACO a ACO opravdu běží. Má to ale jeden háček, viz screenshot a já nevím jak zrovna tohle vyřešit, nevidím na to... Stačilo by změnit rozlišení, ale jak?
Název: Re:Assassin's Creed Odyssey
Přispěvatel: Sian 07 Únor 2020, 22:32:32
Ahoj. Lutris je moc fajn věc. Nic jiného na hry prakticky nepoužívám. Tedy plus Steam a jeho Proton :) Veškeré nastavení pro jednotlivé hry se dělá tak, že klikneš na hru a pak vpravo na ozubené kolečko. Otevře se ti nabídka a na třetí kartě s názvem Runner options se dá nastavit virtuální plocha a její rozlišení. Zkus to tak. Plus si tam zaškrtneš DXVK a Esync. Pojede to pak jako po másle ;)
Název: Re:Assassin's Creed Odyssey
Přispěvatel: Abby 08 Únor 2020, 22:19:49
Díky za radu :)
Název: Re:Assassin's Creed Odyssey
Přispěvatel: Abby 10 Únor 2020, 15:57:30
Tak jsem to rozjela ale nedá se říct že by to jelo jako po másle, jsou tam brutální propady FPS a na stejné nastavení to běží průměrně na 38 FPS, ve Windows je to 69 FPS. A navíc mi to tvrdí něco o nepodporovaných ovladačích (mám Nvidia, i když staré - 435). Takže i když to běží tak radši budu hrát kvalitně ve Windows než napůl. Ale je to na dobré cestě, třeba to časem půjde normálně.
Název: Re:Assassin's Creed Odyssey
Přispěvatel: Abby 10 Únor 2020, 19:21:11
Ještě jsem zkoušela Cities Skylines ze Steamu, má to verzi přímo pro Linux a běží o poznání lépe než ACO, ale stejně je to o dost horší než na Windows... Navíc mi v Cities nefungují některé klávesové zkratky jako třeba zrychlení času (1, 2, 3) a ve Windows fungují normálně. Trefit se myší na ty šipečky je dost obtížné, jsou malé. Takže holt herní bude i nadále Windows, ale fakt doufám že se to zlepší.
Název: Re:Assassin's Creed Odyssey
Přispěvatel: Sian 11 Únor 2020, 10:35:56
A máš doinstalováno DXVK?

https://linuxconfig.org/improve-your-wine-gaming-on-linux-with-dxvk (https://linuxconfig.org/improve-your-wine-gaming-on-linux-with-dxvk)
Název: Re:Assassin's Creed Odyssey
Přispěvatel: Abby 11 Únor 2020, 16:29:21
Ano, mám, přesně podle tohoto návodu jsem to nastavila a vlastně díky němu jsem objevila Lutris.
Název: Re:Assassin's Creed Odyssey
Přispěvatel: Sian 11 Únor 2020, 19:16:55
Když v terminálu zadáš "vulkaninfo" co to udělá? A jinak co se týče tvého Steam účtu tak stačí v nastavení povolit v sekci SteamPlay použití Protonu. To ti umožní instalaci všech her. I těch co jsou čistě pod Windows. I když i tam ne všechno funguje jak má. Pokud máš Facebook tak skoč k nám do skupiny Games on Linux CZ&SK a tam to určitě dáme dohromady ;)
Název: Re:Assassin's Creed Odyssey
Přispěvatel: Abby 11 Únor 2020, 19:27:52
Tak to napíše obrovské množství věcí a nějaké varování a chyby a nevejde se to sem celé, tak to dávám do souboru.
Název: Re:Assassin's Creed Odyssey
Přispěvatel: Sian 11 Únor 2020, 19:41:37
Tak to je v pohodě. To značí, že Vulkan funguje. A ve Windows ti to jede v jakých detailech na pohodu? Ono v Linuxu musíš počítat s tím, že u her co nejsou nativní ten výkon vždycky ubude. Přeci jen je Wine emulátor. Já taky třeba ve Win frčel World of Tanks nějakých 60 - 70 fps a v Lutrisu se mi to motá 40 - 50.
Název: Re:Assassin's Creed Odyssey
Přispěvatel: Abby 11 Únor 2020, 20:06:58
Ve Windows mi to jede ve 4k (3840x2160) na vysoké detaily s vypnutým AA na 55-60 fps, podle benchmarku je průměrně 59 fps. V Linuxu to bylo na stejné nastavení průměrně 38 fps a hlavně každých cca 10-15 sekund drop na 2 fps a ten záškub je fakt hodně velký, nedalo se to hrát. Mám Ryzen 5 3600, RTX 2060 6G, 32 GB DDR4, Linux i Windows jsou každý na svém SSD i když Linux má jen M.2 SATA Crucial MX300 275 GB, ale disk to dělat nemůže.

Jinak do skupiny na FB jsem se už přidala, dokonce mi to už někdo potvrdil :)
Název: Re:Assassin's Creed Odyssey
Přispěvatel: Sian 11 Únor 2020, 21:39:01
Fakt je možný, že zrovna tahle hra má pod Wine problémy no. Ono taky není Wine jako Wine. Jsou hry co běží skvěle jen na některých verzích.  Musí se googlit a hledat. To je zatím pořád ta nevýhoda Linuxu. Ale věřím, že se blíží lepší časy ;)  Potvrdil jsem tě já. Rozhoduji tam o životě a smrti  :D Ten svůj problém tam napiš. Jsou tam mnohem zkušenější kluci než já tak ti třeba někdo pomůže líp  ;)
Název: Re:Assassin's Creed Odyssey
Přispěvatel: Abby 11 Únor 2020, 21:58:31
Taky věřím že se to zlepší a nejen hry ale celkově situace v Linuxu, že to bude systém pro normální lidi a ne jen pro geeky :-)
Dobře, napíšu.
Jinak wine mám několik verzí, z Ubuntu repo 3 a něco, pak z přidaného repo verzi 5 a pak tam je něco z PlayOnLinux, ale taky je to staré, v PlayOnLinux se ani nešlo přihlásit na Uplay a to samé normální wine. Ono kdyby tam nebyly ty propady fps tak by to bylo celkem jedno, podle mě cokoliv nad 30 fps je hratelné, ale musí to být stabilní...