Fórum Ubuntu CZ/SK

Ubuntu pro osobní počítače => Obecná podpora => Téma založeno: filip2cz 13 Leden 2021, 09:35:20

Název: Některé programy jsou v ruštině
Přispěvatel: filip2cz 13 Leden 2021, 09:35:20
Mám Ubuntu 20.04 LTS s prostředím GNOME v češtině, ale některé aplikace které nainstaluji z Ubuntu Software se spustí v ruštině. Nevíte někdo co s tím dělat?
Název: Re:Některé programy jsou v ruštině
Přispěvatel: juwa2 13 Leden 2021, 09:51:08
Mám Ubuntu 20.04 LTS s prostředím GNOME v češtině, ale některé aplikace které nainstaluji z Ubuntu Software se spustí v ruštině. Nevíte někdo co s tím dělat?

Ano - neinstaluj aplikace typu snap/flatpak (ano, centrum sw je mohutně tlačí) - jejich jazyková podpora je mizerná....
1. Tyto aplikace nejprve odinstaluj.
2. Pak nainstaluj jejich "normální" verzi přes apt (např. pomocí Synaptic). A přes Ubuntu Software nic neinstaluj - nikdy.
Název: Re:Některé programy jsou v ruštině
Přispěvatel: filip2cz 13 Leden 2021, 10:14:55
Mám Ubuntu 20.04 LTS s prostředím GNOME v češtině, ale některé aplikace které nainstaluji z Ubuntu Software se spustí v ruštině. Nevíte někdo co s tím dělat?

Ano - neinstaluj aplikace typu snap/flatpak (ano, centrum sw je mohutně tlačí) - jejich jazyková podpora je mizerná....
1. Tyto aplikace nejprve odinstaluj.
2. Pak nainstaluj jejich "normální" verzi přes apt (např. pomocí Synaptic). A přes Ubuntu Software nic neinstaluj - nikdy.

Zkusil jsem nainstalovat přes Synaptic program hardinfo (nikdy předtím nebyl u mě v systému nainstalován, takže žádné "zbytkové" soubory tu nebudou) a je v ruštině
Název: Re:Některé programy jsou v ruštině
Přispěvatel: JirkaZ 13 Leden 2021, 10:44:58
Zkusil jsem nainstalovat přes Synaptic program hardinfo (nikdy předtím nebyl u mě v systému nainstalován, takže žádné "zbytkové" soubory tu nebudou) a je v ruštině

Samozřejmě že "zbytkové soubory" (zde jazykové balíčky) se mohly zatáhnout do systému s něčím jiným, nakonec možná i přes to Ubuntu software (kdo ví, jak to tam pro Máňu Vomáčkojc vůbec funguje)...

Jak vypadá Synaptic s rychlým filtrem ve tvaru language-pack-*-*-ru ?

Mělo by to vypadat viz příloha (žádná ruština).
Název: Re:Některé programy jsou v ruštině
Přispěvatel: filip2cz 13 Leden 2021, 14:50:42
Zkusil jsem nainstalovat přes Synaptic program hardinfo (nikdy předtím nebyl u mě v systému nainstalován, takže žádné "zbytkové" soubory tu nebudou) a je v ruštině

Samozřejmě že "zbytkové soubory" (zde jazykové balíčky) se mohly zatáhnout do systému s něčím jiným, nakonec možná i přes to Ubuntu software (kdo ví, jak to tam pro Máňu Vomáčkojc vůbec funguje)...

Jak vypadá Synaptic s rychlým filtrem ve tvaru language-pack-*-*-ru ?

Mělo by to vypadat viz příloha (žádná ruština).

V Synapticu nemůžu najít něco jako rychlý filtr
Název: Re:Některé programy jsou v ruštině
Přispěvatel: JirkaZ 13 Leden 2021, 15:44:45
V Synapticu nemůžu najít něco jako rychlý filtr

https://duckduckgo.com/?q=synaptic+quick+filter+missing&t=h_&ia=web => https://ubuntuhandbook.org/index.php/2019/01/enable-quick-filter-search-box-synaptic-package-manager/

Taky už jsi to za tu dobu mohl mít vyhledané ručně dle názvu. Na tom screenshotu je celých 11 balíků, přičemž těch relevantních je ještě méně.
Název: Re:Některé programy jsou v ruštině
Přispěvatel: filip2cz 13 Leden 2021, 19:39:03
Zkusil jsem nainstalovat přes Synaptic program hardinfo (nikdy předtím nebyl u mě v systému nainstalován, takže žádné "zbytkové" soubory tu nebudou) a je v ruštině

Samozřejmě že "zbytkové soubory" (zde jazykové balíčky) se mohly zatáhnout do systému s něčím jiným, nakonec možná i přes to Ubuntu software (kdo ví, jak to tam pro Máňu Vomáčkojc vůbec funguje)...

Jak vypadá Synaptic s rychlým filtrem ve tvaru language-pack-*-*-ru ?

Mělo by to vypadat viz příloha (žádná ruština).

Zadal jsem to tam a nemám tam nic (viz. screenshot)
https://drive.google.com/file/d/1kRy5rmPodzQGYvBKYrahO7vtjM2JukiE/view?usp=sharing (https://drive.google.com/file/d/1kRy5rmPodzQGYvBKYrahO7vtjM2JukiE/view?usp=sharing)
Název: Re:Některé programy jsou v ruštině
Přispěvatel: JirkaZ 13 Leden 2021, 19:57:10
To vypadá na nějak podivně nastavené repozitáře či co... Ty lokalizační balíčky existují a musejí se zobrazit ať už jako instalované, nebo jen v repozitáři. Samozřejmě se to netýká všech těch, které jsou na mém screenshotu, ale přinejmenším language-pack-gnome-ru a language-pack-gnome-ru-base tam prostě být musí.

Jo a screenshoty se dávají sem jako příloha, ne na nějakej hosting. Ten časem zmizí/stane se placeným apod. a obrázek je fuč.

A ještě jedna věc:
hardinfo nemá češtinu (viz třeba https://github.com/lpereira/hardinfo/tree/master/po), takže třeba u mě je anglicky. Předpokladem ovšem je, že v systému jsou anglické lokalizační balíčky (vždycky jsem myslel, že jsou defaultní, ale kdo ví...).
Název: Re:Některé programy jsou v ruštině
Přispěvatel: TIBOR 13 Leden 2021, 20:54:01
Ked si nainstaloval ubuntu tak ti ponuklo doinstalovat jazyky?
Mas aktivovane vsetky repozitare? Ak nie tak:
Spusti softver a aktualizacie, na prvej karte oznac vsetky repozitare ako na obrazku a na karte dalsi softver zafajkni vsetko orem tych ktore maju na konci zdrojovy kod. Ukonci to a v terminale spusti
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get updatea zopakuj to vyhladavanie.
Název: Re:Některé programy jsou v ruštině
Přispěvatel: filip2cz 13 Leden 2021, 21:31:50
Ještě jsem procházel nainstalované balíky a našel jsem tohle: (http://screenshot.png)
Nemůže to s tím nějak souviset?
Název: Re:Některé programy jsou v ruštině
Přispěvatel: filip2cz 13 Leden 2021, 21:36:41
Ked si nainstaloval ubuntu tak ti ponuklo doinstalovat jazyky?
Mas aktivovane vsetky repozitare? Ak nie tak:
Spusti softver a aktualizacie, na prvej karte oznac vsetky repozitare ako na obrazku a na karte dalsi softver zafajkni vsetko orem tych ktore maju na konci zdrojovy kod. Ukonci to a v terminale spusti
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get updatea zopakuj to vyhladavanie.

Jinak koukal jsem na to a všechny repozitáře jsou aktivovány
Název: Re:Některé programy jsou v ruštině
Přispěvatel: JirkaZ 13 Leden 2021, 21:52:56
Ještě jsem procházel nainstalované balíky a našel jsem tohle: (http://screenshot.png)
Nemůže to s tím nějak souviset?

To si děláš p*r*d*e*l, nebo co???

Vždyť na ty lokalizační balíky s ruštinou se od počátku ptám pomocí screenshotu i textově!!!

Takže je odstraň (viz screenshot), samozřejmě pokud není v systému ruština potřebná pro něco jiného.
Název: Re:Některé programy jsou v ruštině
Přispěvatel: filip2cz 13 Leden 2021, 22:51:38
Ještě jsem procházel nainstalované balíky a našel jsem tohle: (http://screenshot.png)
Nemůže to s tím nějak souviset?

To si děláš p*r*d*e*l, nebo co???

Vždyť na ty lokalizační balíky s ruštinou se od počátku ptám pomocí screenshotu i textově!!!

Takže je odstraň (viz screenshot), samozřejmě pokud není v systému ruština potřebná pro něco jiného.

odstraněno, nepomohlo to
Název: Re:Některé programy jsou v ruštině
Přispěvatel: JirkaZ 14 Leden 2021, 10:11:45
odstraněno, nepomohlo to

Takže i po restartu PC je hardinfo rusky? Je v systému anglická lokalizace (obdoba těch ruských balíků, ale s koncovkou en)?

Co ukáže v konzoli příkaz

Kód: [Vybrat]
hardinfo -v
?

Jinak si pořád myslím, že v systému máš jazykový zmatek (nebyla tam ruština kvůli něčemu jinému už z dřívějška?), hardinfo si odněkud přečte informaci, že systém je v ruštině a přepne se do ní.

Zkusmo bych (jako root) smazal, nebo lépe přejmenoval soubor /usr/share/locale/ru/LC_MESSAGES/hardinfo.mo a po rebootu PC zkusil hardinfo spustit znovu...
Název: Re:Některé programy jsou v ruštině
Přispěvatel: TIBOR 14 Leden 2021, 14:58:13
Mozno by bola dobra otazka aj odkial ma stiahnute to instalacne iso. Aby to nebolo uz tak upravene od dajakeho ruskeho dobrodinca. :D
Název: Re:Některé programy jsou v ruštině
Přispěvatel: JirkaZ 14 Leden 2021, 15:04:31
Mozno by bola dobra otazka aj odkial ma stiahnute to instalacne iso. Aby to nebolo uz tak upravene od dajakeho ruskeho dobrodinca. :D

I to mě napadlo (spíš ve formě nějaké dodatečné nevítané modifikace systému). Nicméně ten hardinfo je původem od ruského autora (Alexandr Zajcev), viz třeba https://gitlab.com/zamazan4ik/hardinfo , což vysvětluje i onu přítomnost ruštiny v několika málo existujících lokalizacích...
Název: Re:Některé programy jsou v ruštině
Přispěvatel: GdH 14 Leden 2021, 15:17:13
Nevšiml jsem si, že by se někdo zajímal o nastavení systémových proměnných ovlivňujících volbu jazyka spouštěné aplikace, což je klíčové. Nastavení lze z terminálu zjistit příkazem:
Kód: [Vybrat]
localeProměnná LANG je základ pro volbu jazyka aplikace, LANGUAGE pak umožňuje určit další preferované jazyky, pokud ten primární nebude k dispozici. A pozor, aplikace založené na gettext (většina) dávají LANGUAGE přednost, takže pokud začíná jiným jazykem, než LANG, uplatní se primárně tento.
Výchozí hodnoty jsou v souboru:
Kód: [Vybrat]
/etc/default/localeO použitém jazyku, v jakém se aplikace spustí, tedy primárně nerozhodují nějaké doinstalované jazykové balíčky, ale nastavení prostředí. V linuxových aplikacích (v drtivé většině případů) jsou textové řetězce lokalizovány za běhu, tedy program obsahuje původní textové řetězce "obalené" funkcí (gettext), která je za běhu nahrazuje požadovanou jazykovou variantou (pokud existuje / je nainstalována (v /usr/share/locale/<jazyk>/LC_MESSAGES/)). Pokud lokalizační soubory nejsou k mání, není jinak určeno, jaký jazyk se má použít (není třeba nastavena proměnná LANG, ani LANGUAGE), zobrazí se řetězce, které se nacházejí přímo v kódu, což je většinou angličtina, ale může to být i třeba ruština, pokud to psal rus v rodném jazyce. Většina menších aplikací má všechny podporované lokalizace v jednom balíku, není potřeba instalovat je zvlášť, rozsáhlejší aplikace, kde by to znamenalo velké plýtvání místem, pak dělají ty jazykové balíky odděleně.
Pokud tedy chcete spustit aplikaci v jiném jazyce, než primárním, stačí ji spustit z terminálu, přičemž jí jednorázově nastavíte příslušnou proměnnou. A protože LANGUAGE má přednost, tak pokud je v systému již definována, může to vypadat například takto:
Kód: [Vybrat]
LANGUAGE="cz:en" hardinfoTedy hardinfo by se v tomto případě mělo spustit česky, kdyby nebyla čeština, tak anglicky. Pokud by nebyla ani jedna varianta, spustí se v jazyce, ve kterém je aplikace napsána nativně. Konkrétně hardinfo je naprogramováno v angličtině a pokud si systém řekne o ruštinu, načte se lokalizační soubor s ruštinou a texty v aplikaci se z něj nahrazují.

To jen abyste pochopili, jak to funguje a jak hledat chyby tohoto typu.
Název: Re:Některé programy jsou v ruštině
Přispěvatel: JirkaZ 14 Leden 2021, 15:55:10
GdH: díky za upřesnění, takhle sumárně a hezky srozumitelně jsem to nikde nenašel (a hledal, protože mě to zajímá i osobně)...

Ještě dotaz k
Citace
"Konkrétně hardinfo je naprogramováno v angličtině a pokud si systém řekne o ruštinu, načte se lokalizační soubor s ruštinou a texty v aplikaci se z něj nahrazují."
:

který systém si o ní řekne? Myšleno pokud je celé pracovní prostředí v ruštině, tedy pro případ nastavení např. LANG=ru_RU.UTF-8 popř. LANGUAGE=ru ?
Název: Re:Některé programy jsou v ruštině
Přispěvatel: GdH 14 Leden 2021, 16:17:27
GdH: díky za upřesnění, takhle sumárně a hezky srozumitelně jsem to nikde nenašel (a hledal, protože mě to zajímá i osobně)...

Ještě dotaz k
Citace
"Konkrétně hardinfo je naprogramováno v angličtině a pokud si systém řekne o ruštinu, načte se lokalizační soubor s ruštinou a texty v aplikaci se z něj nahrazují."
:

který systém si o ní řekne? Myšleno pokud je celé pracovní prostředí v ruštině, tedy pro případ nastavení např. LANG=ru_RU.UTF-8 ?

Zkrátka hardinfo si přečte lokalizační proměnnou a podle toho hledá jazyk. Jestli ta proměnná byla nastavena globálně, nebo někdo modifikoval prostředí shellu, ve kterém se spouští, ho vůbec nezajímá.
Název: Re:Některé programy jsou v ruštině
Přispěvatel: JirkaZ 14 Leden 2021, 16:22:19
...
Zkrátka hardinfo si přečte lokalizační proměnnou a podle toho hledá jazyk.

Jasně, čili napřed čte hodnotu LANGUAGE, pak LANG a pokud nikde nenajde shodu se svými lokalizacemi (soubory *.mo), tak zvolí ten jazyk, ve kterém je napsaný, čili v tomto případě angličtinu.

Je to správně?
Název: Re:Některé programy jsou v ruštině
Přispěvatel: GdH 14 Leden 2021, 16:51:22
Přesně tak. Aplikací použitá knihovna gettext dostane jméno aplikace a cestu k lokalizačním souborům. Podívá se do lokalizační proměnné, cestu si podle ní doplní a testuje, zda lokalizační soubor existuje. Pokud nalezne, použije ho pro překlad, pokud se k žádnému nedostane, nemůže ho použít, tedy nepřekládá. Ty lokalizační soubory jsou klasické slovníky, kde se nachází původní řetězce a proti nim přeložené.
Název: Re:Některé programy jsou v ruštině
Přispěvatel: filip2cz 15 Leden 2021, 14:46:32
Mozno by bola dobra otazka aj odkial ma stiahnute to instalacne iso. Aby to nebolo uz tak upravene od dajakeho ruskeho dobrodinca. :D

https://ubuntu.com/download/desktop (https://ubuntu.com/download/desktop)
Název: Re:Některé programy jsou v ruštině
Přispěvatel: filip2cz 15 Leden 2021, 14:51:32
odstraněno, nepomohlo to

Takže i po restartu PC je hardinfo rusky? Je v systému anglická lokalizace (obdoba těch ruských balíků, ale s koncovkou en)?

Co ukáže v konzoli příkaz

Kód: [Vybrat]
hardinfo -v
?

Jinak si pořád myslím, že v systému máš jazykový zmatek (nebyla tam ruština kvůli něčemu jinému už z dřívějška?), hardinfo si odněkud přečte informaci, že systém je v ruštině a přepne se do ní.

Zkusmo bych (jako root) smazal, nebo lépe přejmenoval soubor /usr/share/locale/ru/LC_MESSAGES/hardinfo.mo a po rebootu PC zkusil hardinfo spustit znovu...

Zkusil jsem udělat ten postup a teď je hardinfo v angličtině. Mám to samé udělat s ostatními soubory, co jsou v tý složce kde bylo i hardinfo.mo? (/usr/share/locale/ru/)

EDIT: zkusil jsem pak přeinstalovat hardinfo a je znovu v ruštině, takže problém ještě není úplně vyřešen, pokud nechci u každého druhého programu mazat ručně soubory z /usr/share/locale/ru/
Název: Re:Některé programy jsou v ruštině
Přispěvatel: JirkaZ 15 Leden 2021, 15:02:30
odstraněno, nepomohlo to

Takže i po restartu PC je hardinfo rusky? Je v systému anglická lokalizace (obdoba těch ruských balíků, ale s koncovkou en)?

Co ukáže v konzoli příkaz

Kód: [Vybrat]
hardinfo -v
?

Jinak si pořád myslím, že v systému máš jazykový zmatek (nebyla tam ruština kvůli něčemu jinému už z dřívějška?), hardinfo si odněkud přečte informaci, že systém je v ruštině a přepne se do ní.

Zkusmo bych (jako root) smazal, nebo lépe přejmenoval soubor /usr/share/locale/ru/LC_MESSAGES/hardinfo.mo a po rebootu PC zkusil hardinfo spustit znovu...

Zkusil jsem udělat ten postup a teď je hardinfo v angličtině. Mám to samé udělat s ostatními soubory, co jsou v tý složce kde bylo i hardinfo.mo? (/usr/share/locale/ru/)

EDIT: zkusil jsem pak přeinstalovat hardinfo a je znovu v ruštině, takže problém ještě není úplně vyřešen, pokud nechci u každého druhého programu mazat ručně soubory z /usr/share/locale/ru/

Drž se toho, jak to upřesnil GdH.

Čili: jak vypadá výstup po příkazu

Kód: [Vybrat]
locale
?
Název: Re:Některé programy jsou v ruštině
Přispěvatel: filip2cz 15 Leden 2021, 17:20:00
Nevšiml jsem si, že by se někdo zajímal o nastavení systémových proměnných ovlivňujících volbu jazyka spouštěné aplikace, což je klíčové. Nastavení lze z terminálu zjistit příkazem:
Kód: [Vybrat]
localeProměnná LANG je základ pro volbu jazyka aplikace, LANGUAGE pak umožňuje určit další preferované jazyky, pokud ten primární nebude k dispozici. A pozor, aplikace založené na gettext (většina) dávají LANGUAGE přednost, takže pokud začíná jiným jazykem, než LANG, uplatní se primárně tento.
Výchozí hodnoty jsou v souboru:
Kód: [Vybrat]
/etc/default/localeO použitém jazyku, v jakém se aplikace spustí, tedy primárně nerozhodují nějaké doinstalované jazykové balíčky, ale nastavení prostředí. V linuxových aplikacích (v drtivé většině případů) jsou textové řetězce lokalizovány za běhu, tedy program obsahuje původní textové řetězce "obalené" funkcí (gettext), která je za běhu nahrazuje požadovanou jazykovou variantou (pokud existuje / je nainstalována (v /usr/share/locale/<jazyk>/LC_MESSAGES/)). Pokud lokalizační soubory nejsou k mání, není jinak určeno, jaký jazyk se má použít (není třeba nastavena proměnná LANG, ani LANGUAGE), zobrazí se řetězce, které se nacházejí přímo v kódu, což je většinou angličtina, ale může to být i třeba ruština, pokud to psal rus v rodném jazyce. Většina menších aplikací má všechny podporované lokalizace v jednom balíku, není potřeba instalovat je zvlášť, rozsáhlejší aplikace, kde by to znamenalo velké plýtvání místem, pak dělají ty jazykové balíky odděleně.
Pokud tedy chcete spustit aplikaci v jiném jazyce, než primárním, stačí ji spustit z terminálu, přičemž jí jednorázově nastavíte příslušnou proměnnou. A protože LANGUAGE má přednost, tak pokud je v systému již definována, může to vypadat například takto:
Kód: [Vybrat]
LANGUAGE="cz:en" hardinfoTedy hardinfo by se v tomto případě mělo spustit česky, kdyby nebyla čeština, tak anglicky. Pokud by nebyla ani jedna varianta, spustí se v jazyce, ve kterém je aplikace napsána nativně. Konkrétně hardinfo je naprogramováno v angličtině a pokud si systém řekne o ruštinu, načte se lokalizační soubor s ruštinou a texty v aplikaci se z něj nahrazují.

To jen abyste pochopili, jak to funguje a jak hledat chyby tohoto typu.

odstraněno, nepomohlo to

Takže i po restartu PC je hardinfo rusky? Je v systému anglická lokalizace (obdoba těch ruských balíků, ale s koncovkou en)?

Co ukáže v konzoli příkaz

Kód: [Vybrat]
hardinfo -v
?

Jinak si pořád myslím, že v systému máš jazykový zmatek (nebyla tam ruština kvůli něčemu jinému už z dřívějška?), hardinfo si odněkud přečte informaci, že systém je v ruštině a přepne se do ní.

Zkusmo bych (jako root) smazal, nebo lépe přejmenoval soubor /usr/share/locale/ru/LC_MESSAGES/hardinfo.mo a po rebootu PC zkusil hardinfo spustit znovu...

Zkusil jsem udělat ten postup a teď je hardinfo v angličtině. Mám to samé udělat s ostatními soubory, co jsou v tý složce kde bylo i hardinfo.mo? (/usr/share/locale/ru/)

EDIT: zkusil jsem pak přeinstalovat hardinfo a je znovu v ruštině, takže problém ještě není úplně vyřešen, pokud nechci u každého druhého programu mazat ručně soubory z /usr/share/locale/ru/

Drž se toho, jak to upřesnil GdH.

Čili: jak vypadá výstup po příkazu

Kód: [Vybrat]
locale
?

Příkaz locale vypíše následující text
Kód: [Vybrat]
LANG=cs_CZ.UTF-8
LANGUAGE=cs:ru:en
LC_CTYPE="cs_CZ.UTF-8"
LC_NUMERIC=cs_CZ.UTF-8
LC_TIME=cs_CZ.UTF-8
LC_COLLATE="cs_CZ.UTF-8"
LC_MONETARY=cs_CZ.UTF-8
LC_MESSAGES="cs_CZ.UTF-8"
LC_PAPER=cs_CZ.UTF-8
LC_NAME=cs_CZ.UTF-8
LC_ADDRESS=cs_CZ.UTF-8
LC_TELEPHONE=cs_CZ.UTF-8
LC_MEASUREMENT=cs_CZ.UTF-8
LC_IDENTIFICATION=cs_CZ.UTF-8
LC_ALL=

v souboru locale (/etc/default/locale) je

Kód: [Vybrat]
#  File generated by update-locale
LANG="cs_CZ.UTF-8"
Název: Re:Některé programy jsou v ruštině
Přispěvatel: juwa2 15 Leden 2021, 17:36:06
A co takhle jít do Nastavení Ubuntu a odinstalovat všechny nepotřebné jazyky (nechat jen eng-us a cz)??
Dále bych ještě pro jistotu smáznul celou složku
Kód: [Vybrat]
/usr/share/locale/ru  ##příkazem
sudo rm -r /usr/share/locale/ru

Pak už bys neměl ruštinu nikdy vidět.... ;)
Název: Re:Některé programy jsou v ruštině
Přispěvatel: GdH 15 Leden 2021, 17:39:35
Tady je celkem zřejmé, proč jsou některé aplikace v ruštině:
Kód: [Vybrat]
LANGUAGE=cs:ru:enJako druhý preferovaný jazyk máš ruštinu a např. hardinfo český lokalizační soubor neobsahuje, zatímco ruský ano, proto naběhne v ruštině. A takových aplikací je samozřejmě více. Pokud ruštinu nechceš, mělo by to jít naklikat v nastavení jazyků systému, viz příloha (sorry, mám to v angličtině)

Edit: Jo a podle juwa2 nic nemaž, tudy cesta nevede.
Název: Re:Některé programy jsou v ruštině
Přispěvatel: filip2cz 16 Leden 2021, 00:21:59
Tady je celkem zřejmé, proč jsou některé aplikace v ruštině:
Kód: [Vybrat]
LANGUAGE=cs:ru:enJako druhý preferovaný jazyk máš ruštinu a např. hardinfo český lokalizační soubor neobsahuje, zatímco ruský ano, proto naběhne v ruštině. A takových aplikací je samozřejmě více. Pokud ruštinu nechceš, mělo by to jít naklikat v nastavení jazyků systému, viz příloha (sorry, mám to v angličtině)

Edit: Jo a podle juwa2 nic nemaž, tudy cesta nevede.

Ruština jako jazyk byla z nějakého důvodu nainstalována (netuším proč), nicméně teď už není, takže v nastavení to přehodit nemůžu
Název: Re:Některé programy jsou v ruštině
Přispěvatel: GdH 16 Leden 2021, 08:12:55
Ruština jako jazyk byla z nějakého důvodu nainstalována (netuším proč), nicméně teď už není, takže v nastavení to přehodit nemůžu

Kód: [Vybrat]
sudo update-locale LANGUAGE=cs:enpokud chceš jako záložní jazyk angličtinu, pokud ne, napiš tam co potřebuješ. Na případnou chybu tě to upozorní, jinak to edituje právě /etc/default/locale. Pak se odhlaš a přihlaš do systému, nebo restartuj.
Název: Re:Některé programy jsou v ruštině
Přispěvatel: GdH 16 Leden 2021, 08:14:17
Ruština jako jazyk byla z nějakého důvodu nainstalována (netuším proč), nicméně teď už není, takže v nastavení to přehodit nemůžu

Kód: [Vybrat]
sudo update-locale LANGUAGE=cs:enpokud chceš jako záložní jazyk angličtinu, pokud ne, napiš tam co potřebuješ. Na případnou chybu tě to upozorní, jinak to edituje právě /etc/default/locale. Pak se odhlaš a přihlaš do systému, nebo restartuj a zkontroluj výpis locale
Název: Re:Některé programy jsou v ruštině
Přispěvatel: petertomasy 16 Leden 2021, 09:02:10
ale aj takto :
Kód: [Vybrat]
$ sudo update-locale LANG=LANG=cs_CZ.UTF-8 LANGUAGE
OR
$ sudo localectl set-locale LANG=cs_CZ.UTF-8

pre single usera upraviť  súbor ~/.bash_profile
Citace
LANG="cs_CZ.UTF-8"
export LANG
https://www.tecmint.com/set-system-locales-in-linux/
Název: Re:Některé programy jsou v ruštině
Přispěvatel: filip2cz 16 Leden 2021, 13:08:35
Ruština jako jazyk byla z nějakého důvodu nainstalována (netuším proč), nicméně teď už není, takže v nastavení to přehodit nemůžu

Kód: [Vybrat]
sudo update-locale LANGUAGE=cs:enpokud chceš jako záložní jazyk angličtinu, pokud ne, napiš tam co potřebuješ. Na případnou chybu tě to upozorní, jinak to edituje právě /etc/default/locale. Pak se odhlaš a přihlaš do systému, nebo restartuj a zkontroluj výpis locale

ale aj takto :
Kód: [Vybrat]
$ sudo update-locale LANG=LANG=cs_CZ.UTF-8 LANGUAGE
OR
$ sudo localectl set-locale LANG=cs_CZ.UTF-8

pre single usera upraviť  súbor ~/.bash_profile
Citace
LANG="cs_CZ.UTF-8"
export LANG
https://www.tecmint.com/set-system-locales-in-linux/

Zkusil jsem oboje, ani jedno z toho nepomohlo
Název: Re:Některé programy jsou v ruštině
Přispěvatel: GdH 16 Leden 2021, 16:02:34
Zkusil jsem oboje, ani jedno z toho nepomohlo

Ještě by to chtělo informaci, zda locale již ukazuje správné nastavení a pokud ano, zda se třeba to hardinfo spustí rusky i z příkazového řádku. Pokud ano, ještě pro jistotu koukni na tu proměnnou přímo:
Kód: [Vybrat]
echo $LANGUAGEDávej všechny informace, které jsi zjistil, co se změnilo od posledně, na co jsme se ptali. Tohle "ono to nefunguje" přestane každého rychle bavit   ;)
Název: Re:Některé programy jsou v ruštině
Přispěvatel: filip2cz 16 Leden 2021, 19:02:50
Zkusil jsem oboje, ani jedno z toho nepomohlo

Ještě by to chtělo informaci, zda locale již ukazuje správné nastavení a pokud ano, zda se třeba to hardinfo spustí rusky i z příkazového řádku. Pokud ano, ještě pro jistotu koukni na tu proměnnou přímo:
Kód: [Vybrat]
echo $LANGUAGEDávej všechny informace, které jsi zjistil, co se změnilo od posledně, na co jsme se ptali. Tohle "ono to nefunguje" přestane každého rychle bavit   ;)

Napsal jsem do konzole příkaz
Kód: [Vybrat]
echo $LANGUAGE a vypsalo to
Kód: [Vybrat]
cs:ru:en

Nicméně soubor /etc/default/locale má v sobě následující:
Kód: [Vybrat]
#  File generated by update-locale
LANG="cs_CZ.UTF-8"
LANGUAGE=cs:en

Když spustím hardinfo z konzole, tak je stále rusky.
Název: Re:Některé programy jsou v ruštině
Přispěvatel: Ventero 16 Leden 2021, 19:54:34
Proběhl restart po úpravě souboru?
Název: Re:Některé programy jsou v ruštině
Přispěvatel: JirkaZ 16 Leden 2021, 20:38:24
Zkusil bych ještě nastavení podle https://linuxconfig.org/change-system-language-on-ubuntu-20-04-from-command-line a vykopat ruštinu tam, pokud se objeví.