Fórum Ubuntu CZ/SK

Ubuntu pro osobní počítače => Instalace, aktualizace a spouštění => Téma založeno: rzitka 17 Květen 2021, 00:41:14

Název: Ubuntu na starém hardwaru. Pojede? Navíc nevidí Win..
Přispěvatel: rzitka 17 Květen 2021, 00:41:14
Zdar lidi. Tchyně má starší notebook s Windows 7 a požádala mě o aktualizaci. Chtěl jsem jí tam dát Ubuntu, prozačátek raději dual boot, kdyby náhodou něco nejelo, at si nenadělám problémy, ale Ubuntu instalátor mi ne a ne rozeznat Windows na druhé partici. Mám volbu jen smazat disk a nainstalovat Ubuntu. Pak jsem zjistil, že Win7 je 32bit. Jak to vlastně je, pojede to na tom, nebo to mám vzdát? Mám to risknout a smáznout celej Win a nebo je nějaká možnost jak přeci jen vyzkoušet ten dual boot? Z USB to jelo zdá se normálně, měnil jsem oddíly v GPARTED bez problémů. Procesor je 1,7GHz. Přikládám printscreen HW konfigurace.. Díky
Název: Re:Ubuntu na starém hardwaru. Pojede? Navíc nevidí Win..
Přispěvatel: juwa2 17 Květen 2021, 05:24:21
Určitě je tam ještě třetí možnost = ruční rozdělení disku - tu použij.  A "instalovat" zvol hned na začátku bootování inst. flešky - ne až z najetého live. Tím pádem se o  "rozeznání windows" nemusíš starat, to už si ošetří grub.
Doporučuji dát tam Ubuntu-Mate 18.04.5 32bit (https://releases.ubuntu-mate.org/archived/18.04/ubuntu-mate-18.04.5-desktop-i386.iso), vyšší verze tam mohou být problémové, navíc už v 32b verzích neexistují.

Název: Re:Ubuntu na starém hardwaru. Pojede? Navíc nevidí Win..
Přispěvatel: Ventero 17 Květen 2021, 08:14:59
Spousta aplikaci uz nema 32bit podporu. Nic vsak nebrani tomu, aby jsi mel 64bit Linux vedle 32bit Win. Jinak take nic nebrani tomu, aby se Win preinstaloval take na 64bit - ostatne nechapu vubec, proc na tenhle stroj nekdo cpal zbytecne 32bit.
S tou moznosti instalace "neco jineho" si jeste radeji postuduj nejake navody nebo se doptej, kdyz si nebudes jist.
Název: Re:Ubuntu na starém hardwaru. Pojede? Navíc nevidí Win..
Přispěvatel: rzitka 17 Květen 2021, 09:51:55
Disk jsem rozdělil už v Gparted při nabootování z USB. Vypadá to následovně (viz taky screenshot v příloze):
100MB /dev/sda1 ntfs
100GB /dev/sda2 ntfs
370GB /dev/sda3 ext4
Takže když při instalaci navolím instalovat linux do dev/sda3 (viz druhý obrázek), tak by pak měl grub windows už rozpoznat a nabízet mi dual boot, i když ho teď nevidí? Je mi jasný že ty windowsy tím nepřemažu, že tam zůsatnou, ale obávám se, aby se pak počítač nechoval jako s jediným systémem a nebootoval do linuxu automaticky, bez možnost volby přepnutí.
Jo a pokud by to fungovalo i s 64bit systémem, tak bych tam dal radši Ubuntu 20.04, který mám nainstalovaný sám a jsem na něj zvyklý, at spravuju počítače se stejným systémem..
Název: Re:Ubuntu na starém hardwaru. Pojede? Navíc nevidí Win..
Přispěvatel: Ventero 17 Květen 2021, 10:29:15
Nainstaluj a pokud se nahodou stane, ze by to najelo rovnou do linux, tak ti poradime, jak to nakonfigurovat rucne ...
Název: Re:Ubuntu na starém hardwaru. Pojede? Navíc nevidí Win..
Přispěvatel: ikx 17 Květen 2021, 11:14:09
...ubuntu MATE mozes kustomizovat na vzhlad win...dokonca aj tému a ikony... :o :o :o
Název: Re:Ubuntu na starém hardwaru. Pojede? Navíc nevidí Win..
Přispěvatel: petertomasy 17 Květen 2021, 12:33:59
doporučujem vytvoriť samostatne "/home" a "/ " ("/"- koreňový oddiel, tak 30GB ostatok "/home")
Název: Re:Ubuntu na starém hardwaru. Pojede? Navíc nevidí Win..
Přispěvatel: rzitka 17 Květen 2021, 13:22:32
Pokouším se o tu instalaci a když navolím kořen do ext4 a dám instalovat nyní, dostávám hlášku že to nenašlo EFI systémový oddíl. To Windows je z nějakýho důvodu v Legacy modu. Co ted?? Ještě přemýšlím, že to prostě risknu a přemažu celej disk a vykašlu se na dual boot.. Jakože to Windows tam chci nechat jen jako zadní vrátka, kdyby něco nefungovalo tak aby bylo cesty zpět, jinak pokud bude vše fachat jak má tak je nepotřebuju..
Název: Re:Ubuntu na starém hardwaru. Pojede? Navíc nevidí Win..
Přispěvatel: vxmery 17 Květen 2021, 14:57:59
W7 sú inštalované v Legacy, t.j. sú možné max. 4 primárne partície. Ubuntu sa snaží inštalovať v Uefi, preto mu chýba EFI. Ak si chcel dualboot, aj Ubuntu malo byť inštalované v Legacy.

Citace
Ještě přemýšlím, že to prostě risknu a přemažu celej disk a vykašlu se na dual boot.
Riskovať netreba, stačí si prečítať návod aby si vedel, čo robíš.
Název: Re:Ubuntu na starém hardwaru. Pojede? Navíc nevidí Win..
Přispěvatel: juwa2 17 Květen 2021, 15:01:12
Pokouším se o tu instalaci a když navolím kořen do ext4 a dám instalovat nyní, dostávám hlášku že to nenašlo EFI systémový oddíl. To Windows je z nějakýho důvodu v Legacy modu. Co ted?? Ještě přemýšlím, že to prostě risknu a přemažu celej disk a vykašlu se na dual boot.. Jakože to Windows tam chci nechat jen jako zadní vrátka, kdyby něco nefungovalo tak aby bylo cesty zpět, jinak pokud bude vše fachat jak má tak je nepotřebuju..

1. Ano, Windows máš samozřejmě v Legacy módu, jelikož W7 (bez úpravy instalačky) jiný neumí.  Platí, že oba systémy musí být nainstalované ve stejném módu.

2. Z toho plyne, že i Ubuntu musíš instalovat v Legacy módu.
3. Nicméně teď máš bootflešku připravenou na UEFI mód (= nyní už víš, proč to nešlo, proč to ty Windows nevidělo....).
4. Bootflešku proto musíš vytvořit znovu, tentokrát pro Legacy mód - nejjednodušeji pomocí utility Rufus  https://rufus.ie/cs/
5. Zavaděč pak budeš instalovat do /dev/sda  (bez čísla).

6. Ještě ti tam chybí SWAP oddíl - vytvoř ho (4GB) ještě před instalací (na swapfile na pomalém disku zapomeň).
O ostatní se starat nemusíš...

Název: Re:Ubuntu na starém hardwaru. Pojede? Navíc nevidí Win..
Přispěvatel: rzitka 17 Květen 2021, 18:11:46
No, zkoušel jsem to, v tom Rufusu, ale jsou tam jen 2 možnosti:
1. MBR - BIOS nebo UEFI - to teď mám a Win to nevidí
2. GPT - UEFI (ne CSM) - taky jsem zkoušel a taky to Win nevidělo.
Žádnou jinou možnost tam nevidím..

Jedině mě napadá zkusit ještě něco přepnout v Biosu, ale tam je v zásadě jen Povolit nebo zakázat Legacy mode.
Zkoušel jsem oboje, výseldek stejný, s tím že když je Legacy vyplý nenabootuju WIndows.
Secure Boot je vyplý.
Fast boot tam nikde nevidím.

Hele, ale když mi to Ubuntu jede, když nabootuju z USB, tak pojede i po instalaci, ne? Co jsem si všim že nejede je Wifi, ale věřím že se při instalaci stáhne nějakej o
vladač. Asi to risknu, i když na stránkách Ubuntu píšou minimální hardwarové požadavky 2GHz procesor a já mám jen 1,7GHz.
Název: Re:Ubuntu na starém hardwaru. Pojede? Navíc nevidí Win..
Přispěvatel: ikx 17 Květen 2021, 18:24:35
.vypni ecure boot v biose,a budiž wifi.v opacnom pripade po instalacii musis vytvorit,podpisat a eksportovat......atakdalej...
Název: Re:Ubuntu na starém hardwaru. Pojede? Navíc nevidí Win..
Přispěvatel: rzitka 17 Květen 2021, 19:02:40
.vypni ecure boot v biose,a budiž wifi.v opacnom pripade po instalacii musis vytvorit,podpisat a eksportovat......atakdalej...
Secure boot je vyplé celou dobu.
Název: Re:Ubuntu na starém hardwaru. Pojede? Navíc nevidí Win..
Přispěvatel: juwa2 17 Květen 2021, 19:10:22
No, zkoušel jsem to, v tom Rufusu, ale jsou tam jen 2 možnosti:
1. MBR - BIOS nebo UEFI - to teď mám a Win to nevidí
2. GPT - UEFI (ne CSM) - taky jsem zkoušel a taky to Win nevidělo.
Žádnou jinou možnost tam nevidím..

Jedině mě napadá zkusit ještě něco přepnout v Biosu, ale tam je v zásadě jen Povolit nebo zakázat Legacy mode.
Zkoušel jsem oboje, výseldek stejný, s tím že když je Legacy vyplý nenabootuju WIndows.
Secure Boot je vyplý.
Fast boot tam nikde nevidím.

Hele, ale když mi to Ubuntu jede, když nabootuju z USB, tak pojede i po instalaci, ne? Co jsem si všim že nejede je Wifi, ale věřím že se při instalaci stáhne nějakej o
vladač. Asi to risknu, i když na stránkách Ubuntu píšou minimální hardwarové požadavky 2GHz procesor a já mám jen 1,7GHz.

Možnost 1 je správně -  při instalaci použij "ruční rozdělení disku"
Pojede pouze pokud ho správně nainstaluješ....
Nejprve zkus ten dualboot.
A Fast boot je jenom ve W8/10, to se tě netýká...
Název: Re:Ubuntu na starém hardwaru. Pojede? Navíc nevidí Win..
Přispěvatel: Ventero 17 Květen 2021, 19:14:59
Jsi se nějak zacyklil.
Už jsi to mohl mít hotové, takže dej "něco jiného", udělej si na to prostor, instaluj a kašli na to, jestli to Win vidí nebo ne. Pokud si ho nenajde při instalaci, tak se do grubmenu přidá ručně. Pokud nepůjde wifi, tak na to založíš nové vlákno a pořešíme to.

Edit: Juwa mě předběhl ..

PS. Procesor možná bude mít nějaké turbo na ty 2GHz, ale i tak by jsi udělal možná lépe použít jinou odnož - Xubuntu nebo Ubuntu Mate. Ale zkus - uvidíš jak Ubu pojede ...
Název: Re:Ubuntu na starém hardwaru. Pojede? Navíc nevidí Win..
Přispěvatel: ikx 17 Květen 2021, 19:31:32
...bo kebysi nerozdeloval pred instalaciou disk,tak mas šecko v suhu...a pri instalacii mohla si navolit particiu pre linux,teraz tu moznost nemas,bo...asitaknijak to vidim ja...
Název: Re:Ubuntu na starém hardwaru. Pojede? Navíc nevidí Win..
Přispěvatel: rzitka 18 Květen 2021, 11:28:49
No, chtěl jsem kašlat na to jestli to vidí Win nebo ne, ale problém byl v tom, že to chtělo EFI systémovou partici při instalaci, i přes to, že USB flash byl správně udělanej pro podporu Legacy. Zkusil jsem tu EFI vytvořit ručně, ale instalátor mi napsal něco jako že se ji nepodařilo připojit a instalace zamrzla. Tak mě došly nervy, dal jsem smazat disk a nainstalovat Ubuntu, pak vytvořil partice pro Home a Swap a nainstaloval znovu jako "Něco jiného" a teď už to frčí krásně, instaluju programy, přetahuju data. Díky za rady a užívejte..
Název: Re:Ubuntu na starém hardwaru. Pojede? Navíc nevidí Win..
Přispěvatel: Ventero 18 Květen 2021, 12:41:49
Pravdepodobne byl problem v tom, ze i kdyz byla v pc zapnuta podpora legacy/csm, tak nebyla vynucena (pouze legacy/csm) a flashdisk byl spusten jako EFI. Nektere stroje (napr. Dell ci HP) zobrazuji bootmenu dvojite - jedno pro CSM a jedno pro EFI.
Název: Re:Ubuntu na starém hardwaru. Pojede? Navíc nevidí Win..
Přispěvatel: ikx 18 Květen 2021, 12:44:17
...podla fotiek on videl win... :o :o :o
Název: Re:Ubuntu na starém hardwaru. Pojede? Navíc nevidí Win..
Přispěvatel: rzitka 18 Květen 2021, 13:36:09
Pravdepodobne byl problem v tom, ze i kdyz byla v pc zapnuta podpora legacy/csm, tak nebyla vynucena (pouze legacy/csm) a flashdisk byl spusten jako EFI. Nektere stroje (napr. Dell ci HP) zobrazuji bootmenu dvojite - jedno pro CSM a jedno pro EFI.
Je to tak, byly tam dva bootovací pořádky, jeden pro UEFI a jeden pro Legacy..