Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Zobrazit příspěvky

Tato sekce Vám umožňuje zobrazit všechny příspěvky tohoto uživatele. Prosím uvědomte si, že můžete vidět příspěvky pouze z oblastí Vám přístupných.


Příspěvky - komak

Stran: [1]
1
Takze nech zatim CSM vypnute a pokud se dostanes i do Slaxu, tak uz ho ani potom nezapinej.
Vymaz oddily 10, 11, 12
Najed instalator Ubu20.04
Vytvor oddil ext4 pro Ubu20.04 - min. 40GB
Swap si pripoj do existujiciho swapu /dev/sda8 - osobne bych se ale pri sdilene velikosti ani ne 8GB na nej vykaslal a nepripojoval ho. Vytvori se automaticky swapfile.
Instalaci zavadece zvol do /dev/sda1
Zahajit instalaci.

Jinak problem neni, ze tam je tolik oddilu, ale ze nesouhlasi znacene poradi vuci fyzickemu umisteni. S tim byva u grubu obcas potiz.

Ďakujem za radu. Pri tom vypnutom CSM a inštaláciou zavádzača do sda1 to išlo dobre, hoci som sa trošku aj pomodlil :-). Slax sa mi síce stratil z grubu a keď som ho tam doplnil, tak nevie nabootovať, ale to len tak pre zaujímavosť,  je to aj tak stará záležitosť a mám ho na usb-čku. Tak ho aj tak už nepotrebujem. Windows 8 i ubuntu 16 ide ok. Ešte raz ďakujem za ochotu a prajem všetko dobré.

2
Nuž, windows je hnoj,bordel tam už bol, keď som to kúpil. Ale chcel som si nechať aj windows, niekedy sa bez neho nedá :-( Ja som tam pridal vtedy ubuntu16 (inštalátorom) resp. myslím, že som tam najprv mal ubuntu12, ktoré som neskôr nahradil ubuntu16-tkou, jednu partition mám na data, ktoré zdieľam medzi windows a ubuntu a jednu malú partition tam mám na slax. Ostatné je z windows.

Vypol som CSM a nabootovalo to normálne grub.

K partíciám:
sda1:  windows boot
sda2:  windows recovery
sda3: neviem, už to tam bolo originál
sda4: hlavná windows os partition
sda5: data partition - tú som si urobil ja na zdieľanie dát medzi win a ubuntu
sda6: windows restore? už to tam bolo
sda7: hlavná partition ubuntu 16 (je tam aj grub predpokladám)
sda8: ubuntu swap
sda9: tam mám slax
-- odtiaľto je to od pokusu o inštaláciu U20
sda10: vytvoril som v nádeji, že tam presuniem grub
sda11: vytvoril som pre ubuntu20
sda12: vytvoril som pre istotu, lebo inštalátor U20 prskal, že že partition pre bootloader ho zmení na nejaký bios-boot

3
Určite mám NB s uefi, len si nie som istý či v legacy alebo nie (asi nie). Na NB (asus) bol predinštalovaný windows8. K nemu som spustil inštaláciu z DVD ubuntu16. Nikde sa ma nepýtalo, či uefi alebo nie. Chvíľu sa spolu "preťahovali", ako som spomenul, ale potom sa mi to vo windows nejako podarilo nastaviť, že si to prestal privlastňovať a že je grub primárny bootloader.  Inštaláciu ubuntu20 spúšťam tak, že nabootojem z DVD Ubuntu20, ktoré som si vypálil z iso.

.. k screenshotu (z nástroja disky v ubuntu): oblasti v poradí 5-8 (označkované ako 10,11,12) som tam vytvoril pred resp. pri pokuse o inštaláciu u20. Ak by bolo treba screenshot z gpparted, tak ho nainštalujem. Mám ho len na CD-čku ako bootovateľné. Už pred prvou inštaláciou ubuntu16 tam windows mal asi 4 partície, možno aj 5 (je to už 5-6 rokov, možno aj viac). Neviem čo všetko v nich je (restore, recovery .. to som nevytváral ja).

P.S. pridávam aj screenshot z biosu, možno to viac napovie skúsenejším..

4
Ďakujem za reakciu, ale ako spoznám, aký typ mám? Myslím si, že to uefi, ale je to také dosť neprehľadné pre mňa. V biose mám okrem usb a cd dve možnosti. Tú, čo používam teraz, je že sa spustí grub z ubuntu, cez ktorý môžem nabootovať ubuntu, windows (+ mám tam ešte aj slax). Druhá možnosť v biose je windows partition, keď nastavím tú, tak sa nabootuje windows rovno - pamätam si, že občas si to windows pri nejakej príležitosti prestavil a potom som po reštarte musel z biose zmeniť poradie, aby sa nabootoval grub. Ako som spomenul, ten windows oddiel je v ubuntu namountovaný do /boot/efi, tak aj z toho usudzujem, že je to uefi typ. Pri inštalácii ubuntu20 sa ale nepýta na typ inštalácie. Chce odo mňa len aby som uviedol oddiel, kam sa má nainštalovať zavádzač :-( Obávam sa s tým príliš experimentovať, aby som neprišiel o všetko :-) Na sda1 je ten windows-zavádzač, na sda8 je ubuntu16, kde je (asi) aj ten existujúci grub. Ako partition pre zavádzač pri inštalácii mám uviesť ktorú?

5
Zdravím, Mám na PC windows i ubuntu16. Pri štarte sa spúšťa grub z U16. Chcem si pridať na ďalšiu partition ubuntu20, aby som v kľude mohol premigrovať všetko potrebné na nový OS. Priznám sa, že mi úplne jasné nie je, ako je to s bootovaním. V U16 je primountovaná do /boot/efi nejaká partition, odkiaľ sa zrejme bootuje windows, v biose mám nastavené, že sa bootuje z ubuntu partície. Mal som predstavu, že pre grub vytvorím novú partition (1G-ext4) a U20 dám na ďalšiu partition 100G-ext4. Pri inštalácii u20 ma ale inštalátor upozorňoval pri výbere partition pre zavádzač, že je to iná partition, než tá, kde sa namountuje /boot a označí sa ako nejaká boot-efi alebo niečo taká (nepamätám si presne). Tak som pre istotu vytvoril ešte tretiu partition 500M a označil som ju ako bios-boot (tiež neviem presne ten názov). Potom už inštalátor neprotestoval a inštalácia sa normálne rozbehla. Ale skončila s chybou "inštalácia zavádzača systému zlyhala". V okne som mal 3 možnosti - vybrať inú partition pre zavádzač / nainštalovať ubuntu bez zavádzača / ukončiť inštaláciu. Ale nech som dal čokoľvek, z toho okna som sa už nedostal nikam. Ani ďalej, ani späť. Jediná možnosť - tvrdý reštart. Pôvodné systémy mi našťastie fungujú. Ale mám dojem, že možnosť neštandardnej inštalácie je v U20 riadne odfláknutá.

Viete niekto poradiť, ako pridať U20 k už existujúcim Win a U16? Ideálne tak, aby som potom mohol U16 dať preč a vedel by som tam v budúcnosti dať napr. U22 ?

Vďaka.

6
Obecná podpora / ubuntu canonical-livepatch?
« kdy: 08 Září 2020, 10:42:50 »
Zdravím,
vie mi niekto povedať, na čo konkrétne je dobré mať na stroji canonical-livepatch a či to vôbec niečo robí? Chcel som to dať na servery, ale nikto (ani od canonicalu) mi nevedel povedať, akú to má úspešnosť v redukcii potreby reštartov servera. Tak som to dal cvične na jeden stroj a sledujem úspešnosť. Za štvrť roka je jeho úspešnosť presne 0% .. bolo potrebných 9 reštartov na stroji bez livepatch a 9 reštartov na stroji s nainštalovaným livepatch. Tak mi to príde zbytočná investícia. Má niekto nejakú dlhodobejšiu štatistiku? Alebo som nepochopil účel tej služby?
P.S. upresnenie: na ubuntu 18.04

7
Ďakujem, už sa to teraz rozbehlo a aj mi ponúklo aktualizáciu na tú 12.04 TLS, tak som to spustil takto zo systému. Snáď to bude ok.
Pekný deň.

8
Zdravím, prestali mi fungovať aktualizácie na mojom ubuntu 11.04. Zistil som, že na serveri, odkiaľ sa snaží sťahovať aktualizácie (http://sk.archive.ubuntu.com/ubuntu/dists/), ani adresár napr. natty-security vôbec nie je. Keď som dal vyhľadať najvhodnejší server na updates, tak mi napísal, že nenašiel žiadny. Chcel som aj povýšiť verziu (sudo do-release-upgrade), ale ten mi vypíše, že žiadne nové vydanie nenašiel (No new release found). Vie mi niekto poradiť ako nejako rozumne upgradovať, bez toho aby som musel inštalovať potom všetky aplikácie?

Ďakujem

9
A po pár dnoch je to tu späť, zase sa to samo neprihlasuje  :-\

10
Kebyže sa niekto chce fakt surovo hacknúť na tvoju wifinu, tak je mu jedno, že či je skrytá alebo nie.
To mi je jasné, ale prečo by sa sústreďoval na skrytú a aspoň ako-tak zabezpečenú, ak bude v dosahu ľahšie dostupná. Tiež ak niekto chce, byt ti vykradne. Napriek tomu asi zamykáš..

11
Preco na skryte, mas tu siet skrytu?
Siete by sa mali zobrazit hned pod"bezdrotove siete". Ja tam mam dokonca pre jednu siet viac nastaveni a vyberam si cez ktore sa prihlasit. Inak automaticky sa prihlasuje na poslednu prihlasenu(alebo dve posledne, terz neviem).
áno, mám ju skrytú z bezpečnostnych dôvodov. Chcem minimalizovať riziko, že mi niekto cudzí "vycucá" limit. Ale od včera už sa mi to prihlasuje automaticky. Tak snáď sa to tu môže uzatvoriť ako vyriešené. Ďakujem za spoluprácu.

12
Okienko vypisuje "Prístupné bezdrôtové siete. Kliknite na túto ikonu na pripojenie k bezdrôtovej sieti." To s tou ikonou som pochopil zle.

Ale nastala nejaká zmena, bez toho, že by som niečo menil, teraz už sa mi to 2x (z troch) prihlásilo samo. Predtým som musel kliknúť na ikonu bezdrôtového pripojenia, tam kliknúť na "Connect to Hidden Wireless Network", potom vybrať v comboboxe moju sieť a kliknúť na pripojiť. Samo sa to vôbec neprihlasovalo. Tak neviem, či už to bude fungovať - a hlavne prečo :-(

13
Pracovní prostředí / zákerné uskakovanie ikoniek v ubuntu 10.04
« kdy: 09 Října 2010, 14:17:30 »
Zdravím,
nainštaloval som na notebook Ubuntu 10.04 a dosť ma vytáča pripájanie na moju WiFi sieť. Systém ju pri spustení zistí a vyskočí informačné okienko o tom, že ju našiel a kliknutím na to okienko, že sa k nej pripojí. Ale akonáhle nad okienko nabehne kurzor, tak okienko zmizne, takže nie je možné naň kliknúť. Pripájať sa potom musím pomerne zdlhavým postupom. A tiež neviem, prečo sa nepripojí automaticky, keď vo vlastnostiach toho pripojenia mám zaškrtnuté automatické pripojenie.

Ďakujem za rady

14
Pracovní prostředí / Re: zobrazenie stavu klávesnice
« kdy: 15 Července 2010, 11:20:44 »
Ďakujem

15
Pracovní prostředí / zobrazenie stavu klávesnice [vyřešeno]
« kdy: 15 Července 2010, 08:51:40 »
Zdravím, dosť by mi pomohlo, keby som videl nejakú ikonku s informáciou aká klávesnica je práve aktívna. Nejako sa mi nedarí nájsť ako to zobrazovanie zapnúť (Ubuntu 9.10).

Vďaka za radu.

16
Hardware / Re: po upgrade na 9.10 sa stratila zvuková karta
« kdy: 24 Listopadu 2009, 09:09:16 »
Skúsil som, ale nepodarilo sa mi to ani spustiť, stále mu niečo chýba. Ale aj tak si myslím, že problém je nejaká "banalita", lebo to vyzerá tak, že hardware pozná, ale z nejakého dôvodu ho nemôže použiť. Už som našiel popis podobnej chyby, kde išlo o to, že užívateľ nebol v skupine audio (http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=504117), ale mne to nepomohlo :-( Ja som tam (/etc/group) pôvodne mal uvedené audio: ... :pulse, ale keď som to zmenil na moje prihlasovacie konto, tak sa nič nezmenilo. lspci -v mi vypíše:
00:1f.5 Multimedia audio controller: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) AC'97 Audio Controller (rev 02)
   Subsystem: Hewlett-Packard Company Device 12bc
   Flags: bus master, medium devsel, latency 0, IRQ 17
   I/O ports at 1000 [size=256]
   I/O ports at 1400 [size=64]
   Memory at f0500400 (32-bit, non-prefetchable) [size=512]
   Memory at f0500600 (32-bit, non-prefetchable) [size=256]
   Capabilities: <access denied>
   Kernel driver in use: Intel ICH
   Kernel modules: snd-intel8x0
trochu ma znepokojuje to <access denied>, ale keďže je to uvedené aj pri grafickej aj pri sieťovej karte, tak to asi tak má byť. Keď otvorím Sound Preferences, tak je tam uvedené:
záložka Hardware: nič
záložka Input: nič
záložka Output: Dummy Output

Pred upgrade-om tam bolo plno potenciometrov, že som až nevedel, ktorý si vybrať. Teraz iba jeden a aj ten ...píp..

Neexistuje nejaký soft, ktorý by s tým vedel pomôcť? Už ma to začína dosť nasierať :-)

17
Mne tam chýba môžnosť - zatiaľ som to nerozchodil - napr. vzdal som sa zvuku :-(

18
Hardware / Re: po upgrade na 9.10 sa stratila zvuková karta
« kdy: 10 Listopadu 2009, 10:04:52 »
Zkusil bych alsamixer, jestli nejsou jenom stáhnutý volume.

nie, kartu z nejakého dôvodu alsa vôbec nevidí:
alsamixer: function snd_ctl_open failed for default: No such file or directory

/etc/init.d/alsa-utils stop
 * Shutting down ALSA...                                                                                                                                      * warning: 'alsactl store' failed with error message 'alsactl: save_state:1502: No soundcards found...'...                                                  Invalid card number.

preinštalovávať na starú verziu odmietam - nechcem stráviť týždeň inštalovaním a nastavovaním ostatných programov, radšej sa vzdám zvuku :-(

19
Hardware / po upgrade na 9.10 sa stratila zvuková karta
« kdy: 10 Listopadu 2009, 09:27:31 »
po upgrade na 9.10 mi zo systému zmizla zvuková karta a prestal ísť zvuk. Pritom lshw vypíše:
        *-multimedia
             description: Multimedia audio controller
             product: 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) AC'97 Audio Controller
             vendor: Intel Corporation
             physical id: 1f.5
             bus info: pci@0000:00:1f.5
             version: 02
             width: 32 bits
             clock: 33MHz
             capabilities: bus_master cap_list
             configuration: driver=Intel ICH latency=0
             resources: irq:17 ioport:1000(size=256) ioport:1400(size=64) memory:f0500400-f05005ff memory:f0500600-f05006ff
vie niekto, ako mám systému povedať, aby ju používal? Pred upgrade-om šlapala bez problémov.

Ďakujem za prípadnú radu.

20
Internet a sítě / Re: mount samba
« kdy: 05 Června 2009, 14:55:46 »
Ospravedlnenie: sorry, že som vás obťažoval, ale problém bol v tom, že ten skript som písal v gedite a asi tam bol nejaký problém s kódovaním. Keď som skript napísal cez mcedit, tak už to šlape..

21
Internet a sítě / Re: mount samba
« kdy: 05 Června 2009, 13:25:10 »
nijako som to heslo neriešil, jednoducho som dal ten príkaz do súboru s príponou .sh a nastavil som mu príznak spustiteľnosti. Po spustení skriptu (v termináli) si najskôr vypýta heslo roota (sudo) a potom aj heslo užívateľa pre prístup na windows server. A potom vybehne s tou hláškou. Skúšal som už aj dať heslo priamo do príkazu mount a aj bez toho sudo a spustiť skript ako prihlásený root, ale nepomohlo ani to. Som takmer začiatočník a neviem si vysvetliť, prečo to z príkazového riadku ide a zo skriptu nie.

22
Internet a sítě / mount samba [vyřešeno]
« kdy: 05 Června 2009, 11:19:54 »
Zdravím,
mám problém pri mapovaní windows servera - ak zadám do konzoly príkaz:
sudo mount -t smbfs -o username=xxx //winserver.dhcp.yyy.sk/FileServer /mnt/winserver
tak po zadaní hesla pripojí serverový disk. Ak to dám do skriptu a spustím ho, tak vyhlási:

mount error(13): Permission denied
Refer to the mount.cifs(8) manual page (e.g.man mount.cifs)

a nič sa nepripojí. A tiež neviem, prečo sa v hláške spomína cifs, keď sa pokúšam použiť smbfs?

Vďaka za prípadné rady.

23
Hardware / Re: nVidia Quatro NVS a dva monitory..
« kdy: 27 Dubna 2009, 14:34:58 »
Už sa mi to podarilo nájsť a zdá sa, že to funguje..
http://www.chrisamiller.com/blog/2008/05/11/rotating-one-monitor-with-ubuntu/

24
Hardware / nVidia Quatro NVS a dva monitory.. [vyřešeno]
« kdy: 27 Dubna 2009, 11:57:02 »
Zdravím,
mám kartu nVidia Quatro NVS a Ubuntu si s ňou poradil celkom dobre, ale chcel by som ho používať na dvoch monitoroch, pričom som zvyknutý (z Windows) mať jeden Portrait a druhý Landscape. Tu som našiel iba možnosť otočiť oba monitory "naraz". Mám ich nastavené ako "twinview" (nvidia-settings). Skúšal som aj možnosť "separate X-screen", ale to sa nedalo používať, lebo sa mi stratili systémové lišty na všetkých oknách a na jednom monitore nešiel spustiť napr. browser, pokiaľ bol už pustený na druhom. Konzola sa nechcela spustiť vôbec. Dá sa to nejako nastaviť alebo nie?

Ďakujem.

Stran: [1]

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.