Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Zobrazit příspěvky

Tato sekce Vám umožňuje zobrazit všechny příspěvky tohoto uživatele. Prosím uvědomte si, že můžete vidět příspěvky pouze z oblastí Vám přístupných.


Příspěvky - Slávek Š.

Stran: [1]
1
Ubuntu Server / Re: Když ne Webmin, tak co místo něj?
« kdy: 08 Březen 2011, 17:23:31 »
Nějak se mi ten dotaz nezná... Ta zmiňovaná žádost na debianu je z roku 2005... Instaluju nové verze, poslední je z 5.3.2011 na http://www.webmin.com/
Osobně tak Webmin používám k plné spokojenosti dál.

2
Vlastně mne napadá ještě tolik, že bych správně měl projít bugy, jestli podobná reakce je OK, podle mne ne, tak snad se k tomu dostanu. V principu se tedy jedná o toto:
- starému jádru 2.6.31-21-generic to bylo.jedno, ustálo to
- ofic. 10.04 tedy 2.6.32-21-generic se sekne bez hlesu a rozumného vysvětlení, resp. včetně poskytnutí nesprávných údajů -> no way, IMHO bug
- nová verze  2.6.33-02063303-generic to ustojí, ale neví proč a co se děje - nereportuje správně důvod, proč ten a ten disk nepřipojí, jen že "máte možnost počkat nebo to vynechat", pomocí "S" to přeskočíte, ale žádné rozumné info  -> IMHO normální bug

- no a ten blkid není úplně ideální, pokud se nespustí jako sudo, neřekne nic (ani, že ho má user pustit jako sudi). Takže IMHO -> vrátit msg že je třeba sudo

Zkusím to nějak zpřipomínkovat, najdu-li čas a žadné podobné reportované bugy.




3
A zkusil jste to čistě přeinstalovat? Za 10minut hotovo a klid.
No když já bych nerad problémy tohoto typu řešil jako Windows BFU user, to není cesta...

Jak jsem psal, že se na to dostanu v neděli, tak to fakt zabralo asi 2 minuty a je to vyřešeno:
- stará verze se spokojila s definicemi ve fstabu v klasickým formátu /dev/sdaneco
- nový jádra i přes tohle ve fstabu kontrolujou UUID
- a já tam měl jeden klon ntfs partitiony, ale klon dostal i stejný UUID
- stačilo to zkontrolovat přes
Kód: [Vybrat]
sudo blkid a bylo to venku...
- po vyřešení tohoto problému se shodným UUID to bootuje OK ve všech  jádrech.

PS: Rozhodně víc času jsem dneska věnoval svýmu HTPC s 10.04, XBMS funguje hezky, HDMI audio také a ovládání přes WiFI z Android telefonu super (listuju filmy na HTC Heru bleskurychle, líp než na TV). Takže Lucida pro HTPC zatím mohu jen doporučit...

4
Dobrého pozdního večera či jiného denního úseku. Tohle asi bude spíš pro pobavení, nějak se s tím poperu, ale chci se trochu podělit o zážitky s upgradem na 10.04. Jinak jsem to měl otestované na víc strojích (rc verze), ale neodolal jsem a hned ve čtvrtek večer pustil update na svém hlavním stroji, kde mám celkem dost disků (+ partitiony) - několik ntfs, ext3 a ext4.

Update samozřejmě prošel do prvního restartu, pak se místo nového splash screenu objevil starý nějak roztrhaný a následně to zatuhlo. Prý nemůže namountovat ntfs disky, pak zas, že ten Ext2 disk je nějaký pošahaný (nebyl to totiž Ext2, ale Ext4 a systém to nepoznal). Na klávesy to nereagovalo, boot toho, co nedokázal připojit, se nakonec nedal přeskočit.
Trochu ve mně hrklo, protože to bylo pozdě v noci a v návalu euforie jsem dal odstranit stará jádra.
Nicméně tenhle kolaps nastal při bootu kernelu 2.6.32-21-generic. Dokonce je tam taková chytrá chybová hláška typu (volná interpretace) "nepodařilo se připojit sda1. Opravdu chcete připojit celý disk sda, správně byste měli připojit jen oddíl sda1" nebo nějak takto... (WTF? samozřejmě jsem připojoval sda1 jako 1000x předtím :-)

Naštěstí tam instalace nechala ještě kernel 2.6.31-21-generic. S tím to najelo a kupodivu to disky našlo a připojilo správně.
Nedalo mi to a místo hledání opravy pro 2.6.32-21-generic jsem stáhl a nahodil nové jádro 2.6.33-02063303-generic, které ještě není uvolněné.
Kupodivu sice to vyhodí hlášku, že 2 ntfs partitiony to nemůže připojit, mohu čekat (na godota) nebo pomocí "S"  to přeskočit - S je správně. S tím to pak nabootuje perfektně a po kliknutí na tyto "problematické" ntfs disky je to okamžitě připojí bez protestů, v nich problém fakt není.

Čili mám 3 jádra, to ofic. poslední se chová nejhůře. Ten ještě neofic.  2.6.33-02063303-generic vypadá oproti tomu podstatně lépe - byť s chybou, ale starý 9.10 nemá s danou konfigurací problém, rovněž tak jádro 2.6.31-21-generic.

Jedu na Quad core 64 bit verzi.

Budu v tom v neděli trochu hloubat, zatím spíš tak upozornění pro ty, kteří se ženou do updatu, prostě příprava na "WTF?"

---
A propos: v logu je ještě jedna pěkná hláška od pulsaudia (no to fakt není můj oblíbenec), ale i když jste jí asi už někdy viděli, lupnu jí sem ještě na závěr jako pohádku na dobrou noc:
Apr 29 22:20:19 XY pulseaudio[3039]: alsa-sink.c: ALSA nás probudila z důvodu zápisu nových dat na zařízení, ale ve skutečnosti nebylo co zapisovat.
---

Tak přeju bezproblémový updaty...

5
Obecná podpora / Re: error po upgrade na 10.04
« kdy: 30 Duben 2010, 10:32:36 »
Pokud je tam starý xorg.conf, tak přejmenovat a spustit bez něho třeba v low graphic módu. Pak si pohrát s ovladači nvidia a spustit "sudo nvidia-xconfig" pro reset nastavení.
Nový Ubuntu sice nemají xorg.conf, ale pokud tam nějaký je, čtou z něho.

6
Multimédia / Re: HH + PulseAudio [vyřešeno]
« kdy: 30 Květen 2008, 22:38:04 »
PulseAudio mi pilo krev co chvíli, řada návodů a tipů byla taková - ehm - nekompletní až chaotická a u mne to nebylo pořád moc funkční, pořád se to nějak sypalo. Vadilo mi i to, že není k tomu nějaká GUI konzole, něco alespoň vzdáleně podobné ovládání Jacka, ale už jsem to našel, takže doporučuji z vlastní spokojené zkušenosti tenhle výborný postup z angl. fóra:

 http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=776739

Je to i malým GUI managerem. Snad s tím budete spokojeni tak, jako já, u mne má zman0900 velké + ....

7
Obecná podpora / Re: Tiskarny vhodne pro Linux
« kdy: 06 Únor 2008, 15:30:57 »
Koupil jsem si nedavno domu barevnou laserovku Samsung CLP-300N (tedy se sitovym rozhranim) - stoji cca 5500 vc. DPH a musim rict, ze mne docela Samsung s Linux podporou prekvapil. Na HH i GG tisk ok. (OT: Hur mne prekvapily tisky z pdf, kde pro radu pdf nebylo jineho zbyti, nez pouzit Acrobat.)

8
A jeste bych mohl pridat jeden tip:

Pokud nehraje zvuk a zejmena Alsa a vyhazuje hlasky pri pokusu o spusteni testovaciho zvuku, ze nemuze otevrit zarizeni pro zapis, zkuste se podivat do procesu, jestli nebezi pulseaudio. Pokud ano, zkuste ho zabit - a zkuste test. zvuk jeste jednou. Pokud ano, tak je chyba nikoliv ve vlastni Alse, ale v Pulseaudio... Detailni postup pro spravne nastaveni Pulse audio je pak zde: http://www.pulseaudio.org/wiki/PerfectSetup

9
No abych to ukoncil... Rseni tedy je, ale pomoci konfigurace a prip. doinstalace neceho z backports aj. se mi to nepovedlo... Alsa vyjimecne jela, ale v 90% pripadu nejela. Vyzkousel jsem tunu napadu z angl. fora, ruzne totalni rekonfigurace alsy, ale taky nic. Pritom Alsa normalne karty videla, ale vetsinou pres alsu neslo nic hrat.
Pravdepodobne to souviselo se stavem systemu, tj. puvodne FF -> upgrade FF Ubuntustudio s RT -> upgrade GG s RT.

Pokud nekomu ALSA zlobi, jako v mem pripade, je tedy podle mne skutecne nejrychlejsi tenhle postup:
1) odinstalovat cely zvuk (coz s sebou vezme i gdm a ubuntu-desktop)
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get --purge remove linux-sound-base alsa-base alsa-utils2) nainstalovat znovu zvuk
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get install linux-sound-base alsa-base alsa-utils3) nainstalovat znovu gdm a ubuntu-desktop
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get install gdm ubuntu-desktop
Problemy:
Muze se stat, ze krok 3) neprojde a zahlasi to poskozeny balik ubuntu-sounds, kvuli kteremu nepujde instalovat ubuntu-desktop. V tomto pripade nepomuze zadny apt-get update ani apt-get install -f, osvedcilo se mi toto: vycistist si seznam zdroju, treba podle
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=16830.0
a potom nainstalovat ubuntu-sounds samostatne
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get install ubuntu-soundsa teprve potom dat
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get install gdm ubuntu-desktop
No a pak restart a melo by to byt OK i se zvukem...

10
Sdružení Ubuntu ČR / Re: Členství ve sdružení - FAQ
« kdy: 18 Prosinec 2007, 20:37:21 »
OK, tak výborům jsem to poslal mailem, na někoho asi mail nemám... Kdyžtak řekněte, jestli je to takhle OK...

11
Sdružení Ubuntu ČR / Re: Členství ve sdružení - FAQ
« kdy: 18 Prosinec 2007, 15:03:51 »
Dobrého dne, měl bych ještě dotaz k fóru:
1) mám pocit, že do této sekce fóra mohou psát jenom členové - je možné mi nastavit právo zápisu?
2) už jsem o něco málo zdravější, než na schůzi, takže jsem začal cosi činit a rád bych poinformoval o průběhu jednání a tak podobně - ale nevím, jestli je veřejné fórum tou nejlepší variantou. Ba přímo si to u některých jednání nemyslím. Je kromě soukromých zpráv členům ještě nějaká vhodnější alternativa? 

12
Multimédia / Alsa nejede po upgradu Feisty Fawn -> Gutsy Gibbon
« kdy: 28 Říjen 2007, 17:39:05 »
Dobrého dne,

mám trochu problém s Alsou po upgradu na GG mi nejede a nejede... přes lspci vidím svoje karty, v Nastavení zvuku mohu vybírat zařízení (vč. mých reálných karet) pro Výchozí směšovací stopy, v Jack Control vidím také hw správně - ale při pokusu přehrát zvuk přes Alsu nebo spustit Jack to hodí chybu. ESD zvuk jede. Ve FF nebyl žádný problém, do upgradu v pohodě.

Potřeboval bych trochu nasměrovat do toho, co a kde Alse chybí za soubory - viz výstup z jacku.

Při pokusu o test zvuku přes Alsu to vypíše tohle (bez ohledu na to, kterou kartu pro přehrání zvolím):
Kód: [Vybrat]
audiotestsrc wave=sine freq=512 ! audioconvert ! audioresample ! gconfaudiosink: Nemohu otevřít zdroj pro zápis.
To mi moc neřeklo, Jack je mnohem upovídanější i co se vrácených info z Alsy týče:
Kód: [Vybrat]
JACK compiled with System V SHM support.
loading driver ..
apparent rate = 44100
creating alsa driver ... hw:3,0|hw:3,0|256|2|44100|2|2|nomon|swmeter|-|32bit //tady je vidět, že jde na RME9652
control device hw:3
ALSA lib confmisc.c:1286:(snd_func_refer) Unable to find definition 'defaults.namehint.extended'
ALSA lib conf.c:3510:(_snd_config_evaluate) function snd_func_refer returned error: No such file or directory
ALSA lib conf.c:3982:(snd_config_expand) Evaluate error: No such file or directory
ALSA lib pcm.c:2144:(snd_pcm_open_noupdate) Unknown PCM hw:3,0
ALSA lib confmisc.c:1286:(snd_func_refer) Unable to find definition 'defaults.namehint.extended'
ALSA lib conf.c:3510:(_snd_config_evaluate) function snd_func_refer returned error: No such file or directory
ALSA lib conf.c:3982:(snd_config_expand) Evaluate error: No such file or directory
ALSA lib pcm.c:2144:(snd_pcm_open_noupdate) Unknown PCM hw:3,0
ALSA: Cannot open PCM device alsa_pcm for playback. Falling back to capture-only mode
V Jacku jsem v tomto případě měl nastavený hw:3,0 , což byla RME9652 Hammerfall... ale pro integrovaný intel je to stejné.

V lspci jsou vidět obě:
Kód: [Vybrat]
00:1f.5 Multimedia audio controller: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) AC'97 Audio Controller (rev 02)
02:0b.0 Multimedia audio controller: Xilinx Corporation RME Digi9652 (Hammerfall) (rev 03)

Nevíte, co se skrývá za řádky
Kód: [Vybrat]
ALSA lib conf.c:3510:(_snd_config_evaluate) function snd_func_refer returned error: No such file or directory
ALSA lib conf.c:3982:(snd_config_expand) Evaluate error: No such file or directory
ALSA lib pcm.c:2144:(snd_pcm_open_noupdate) Unknown PCM hw:3,0
? Co chybí za file?

Alsa asi nemá v konfiguraci správně nastavené karty (myslím, že asi při upgradu nahrálo něco prázdný soubor, ale napřetáhla nastavení ze starého configu)...

Ještě jeden seznam:
Kód: [Vybrat]
lsmod | grep snd
snd_rme9652            28704  2
snd_seq_dummy           4100  0
snd_seq_oss            33920  0
snd_intel8x0           34076  4
snd_ac97_codec        100132  1 snd_intel8x0
snd_mpu401              9128  0
snd_mpu401_uart         8960  1 snd_mpu401
snd_usb_audio          80896  0
snd_usb_lib            16896  1 snd_usb_audio
ac97_bus                2432  1 snd_ac97_codec
snd_pcm_oss            43392  0
snd_mixer_oss          16896  1 snd_pcm_oss
snd_seq_midi            8832  0
snd_seq_midi_event      7808  2 snd_seq_oss,snd_seq_midi
snd_rawmidi            25088  3 snd_mpu401_uart,snd_usb_lib,snd_seq_midi
snd_hwdep               9604  1 snd_usb_audio
snd_pcm                77960  7 snd_rme9652,snd_intel8x0,snd_ac97_codec,snd_usb_audio,snd_pcm_oss
snd_seq                51440  9 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_seq_midi_event
snd_timer              23044  2 snd_pcm,snd_seq
snd_seq_device          8844  5 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_rawmidi,snd_seq
snd                    54148  28 snd_rme9652,snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_intel8x0,snd_ac97_codec,snd_mpu401,snd_mpu401_uart,snd_usb_audio,snd_usb_lib,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_rawmidi,snd_hwdep,snd_pcm,snd_seq,snd_timer,snd_seq_device
soundcore               7520  1 snd
snd_page_alloc         10376  3 snd_rme9652,snd_intel8x0,snd_pcm
usbcore               136088  5 snd_usb_audio,snd_usb_lib,ehci_hcd,uhci_hcd

Možná je to v /etc/modprobe.d/alsa-base, ale nevím, jak správně upravit options snd-xxx, ale chybové hlášky se vztahují spíš k jiným souborům...
Zatím jsem nebyl úspěšný a sice je možnost místo výchozí Alsa verze 1.0.14 zkusit 1.0.15, ale myslím, že by to mělo jít nastavit ve stávající verzi (i když bugů GG se zvukem je asi víc)... Pokud budete mít nějaký nápad, tak dík, abych se od něčeho odrazil (pár postupů z ubuntuforums.org jsem zkusil, ale bezvýsledně... Ona nějaká reistalace balíků je asi k ničemu - spíš bych potřeboval zjistit, co mu za soubor chybí, proč se to stalo - když to předtím jelo - a tedy co má být v něm napsáno...)

Díky. Sl.

13
Smarja.... ted mi gnome commander ukazuje "[soubor 178 z 1] xyz Zkopírováno 85900% z 1024 B".... bojim, bojim... (kopíruju 20 GB dat zaloh na ext. disk).  :'( Ma jeste svoje musky...

14
Krusader je docela slusny (kdyz si to vsechno prenastavim pro gnome), ale moc mi nevyhovuje prace s ftp... Uvital bych nejaky podobny zpusob, jako ma treba WinCMD nebo Gnome Commander - jeden samostatnej seznam pro moje ftp servery, protoze delam upravy na velkym mnozstvi www serveru a jsem na to zvykly (=je to rychle)... Ctrl+F a mit seznam serveru... Oblibene URL u Krusaderu mi nestaci. U Gnome Commanderu se mi tak nejak zase stava, ze kdyz dam presunout ze slozky do slozky, kde jsou i nejake soubory stejneho jmena a GC zarve, jestli prepsat/preskocit a ja reknu, ze perskocit, tak GC je sice preskoci a neprepise, ale opticky mi zmizi z adresare, jako by je odmazal a teprve pri Ctrl+R mi zase zobrazi ty, ktere mi nepresunul (coz na mne pusobi jako bug). Moje verze GC je 1.2.3 a schválně jsem si to zkusil ještě mezi několika disky a dělá mi to pořád - a nelíbí se mi to, protože mne uvádí v omyl a nutí mne se ujistit o tom, co jsem to vlastne udelal a jaky je vysledek (=zpomaluje to).

15
Archiv / Re: Amule
« kdy: 11 Říjen 2007, 21:19:11 »
Tak to musi byt nejaky sotek na disku... Jestli se tedy nepletu, tak prechazite z Win verze na Linux verzi. Soubory i docasne maji podle mne stejny format, zkusil jsem si to nasimulovat a Amule linuxova po nasmerovani Temp adresare s nejakymi part a met soubory Win Emule spravne prekontrolovala docasne soubory a ukazala je mezi sdilenymi... Fakt v tom nevidim problem... Je jasne, ze po zmene cesty do Temp v konfiguraci musite Amule restartovat, ale to i napise...

16
Archiv / Re: Amule
« kdy: 11 Říjen 2007, 12:48:32 »
No v Incoming máš přece už stažené def soubory (celé), musíš si překopírovat i adresář Temp (tam jsou ty .part soubory, čili částečně stažené) a nasměrovat i cestu na temp... Ono je vůbec dobré se takhle přesunout tyto složky jinam, protože na systémovém disku si myslím že nejsou vhodné (fragmentace).

17
Archiv / Re: gutsy
« kdy: 11 Říjen 2007, 03:49:31 »
A není kvůli bankovnictví jednodušší si udělat v Linuxu virtuální Wokna pomocí VirtualBoxu? Používám to na desktopech i notebooku kvůli správě serverů a přihlašování do VPN pomocí Checkpoint klienta a musím říct, že jsem s tímhle kusem nul a jedniček velmi spokojený - nemusím restartovat a i když ve virtuálním stroji si zavedu přísný bezpečnostní pravidla  a vytvořím si VPN tunel, tak vnější Ubu mi jede normálně... Pro mnohem jednodušší akce typu banka bych asi taky volil podobně  - Virtual Box a nainstalit wokna dovnitř  - no netýká se to přímo GG, ale toho příspěvku s dělením disku kvůli bance, tak kdyžtak sorry za OT...

18
Tak pro mne to zatim vyreseno neni... Kde mohu, prechazim na Linux, ale po nekterych programech se mi styska. Total Commander je jeden z nich. Ne ze by ty funkce nesly obejit, ale tady jsou na jednom miste: ultrarychle prejmenovavani vice souboru podle urciteho vzoru, primy pristup do archivu, nektere Linux podobne managery maji adekvatni ftp, ale nektere zase ne (BSC), i ta "prikazova radka" by se tam hodila (pouzivam napr. k pripojeni na jiny share a nacteni obsahu do jednoho panelu). Zkousel jsem Tux manager, BSC, gnome-commander, krusader, i gentoo http://www.obsession.se/gentoo/ a dalsi, ale i kdyz kazdy ma neco, v celku mi bohuzel ani jeden neposkytuje tolik moznosti a komfortu, jako TC/WinCmd. Klidne bych bral i nejaky placeny... Takze nejcasteji pouzivam gnome-commander a i Krusader (v gnome), ale nejsem na 100% spokojen. Asi bych se měl vrhnout do programování  ::)

19
Archiv / Re: Compiz mi zatěžuje procesor na 100%
« kdy: 09 Říjen 2007, 02:03:19 »
Mám stejnou zkušenost s FF, Nvidia N7600GS s 256MB, s CPU P4/3,1 GHz jdu v CF při tažení oknem po ploše na polovinu výkonu, když rotuju kostkou, tak to take neni tak hladne, jako v Berylu. S Berylem nemam zadne vykonove problemy, tam mi to chodi vsechno bezbolestne. V CF vsechno chodi, ale nepodarilo se mi snizit pozadavky na stejnou uroven jako u Berylu...

20
Archiv / DUN (FF + BT Treo 650) se asi po minute odpoji [Vyřešeno]
« kdy: 25 Červen 2007, 00:05:10 »
Dik... no a ted pokracuju... Tohle je notebook jenom pro cesty, ne zadny muj hlavni pocitac, ale takovy, ktery pri cestach po svete budu mit s sebou (ne vzdy je dobre tahat normalni nobo)... takze maly LCD, nizka vaha atd.
Mam tam norm. Ubuntu FF a vsechno mi chodi, ale ve Virtualnim boxu mam Win XP pro spravu urcitych serveru. No a ted jeste potrebuju udelat to, aby mi dobre fungoval route: kdyz jsem pripojen pres WiFI, tak to jde a Virtualbox je na netu, ale kdyz pres BT DUN, tak Virtual box nevidi do sveta. No ale to je pisnicka do jineho threadu... (jestli na to neprijdu:-)

21
Archiv / DUN (FF + BT Treo 650) se asi po minute odpoji [Vyřešeno]
« kdy: 24 Červen 2007, 17:02:52 »
Tak uz mi to funguje.... to je tak, kdyz na tom clovek stravi vic casu, nez je zdravo, a pak uz je nepozornej...
Pro pripadne zajemce doplnim:

poustim to pres: pon o2
Ten soubor /etc/ppp/peers/o2 vypada tak, jako vyse, ale na konec je potreba jeste pridat 2 radky (to je popsano na cz strance http://wiki.ubuntu.cz/Bluetooth?highlight=%28bluetooth%29 , ve svete az tak moc ne, dik).
Vypada tedy takto:
Kód: [Vybrat]
hide-password
noauth
connect "/usr/sbin/chat -v -f /etc/chatscripts/o2"
debug
/dev/rfcomm0
115200
defaultroute
noipdefault
user ""
 
ipparam o2

usepeerdns

usepeerdns

idle 600
lcp-echo-interval 0
lcp-echo-failure 0
Cili parametr idle tomu nepomuze, ale ty radky pod tim ano.

Jeste k vytacenemu cislu:
Nahore vidite v tech dvou pripadech chatscripts dve ruzna cisla, nakopiroval jsem to tam ze zalohy souboru v jednom pripade spatne. pokud mate o2, tak spravne cislo pro vytaceni je
*99***1#
(jinak to haze na Treu Network error).

Jelikož mi to teda už teď (po boji) chodí docela hezky, tak kdyby s tím někdo bojoval, tak se ozvěte...
Nešlo mi třeba spárovat Treo s notebookem... (musel jsem změnit typ autorizace v hcid.conf z user na auto, protoze FF nikdy nenabidlo moznost zadat pin a tak dale... Asi jsou to znamy veci, ale docela jsem se s tim pres noc vyblbnul.:)

22
Archiv / DUN (FF + BT Treo 650) se asi po minute odpoji [vyřešeno]
« kdy: 24 Červen 2007, 14:27:58 »
Dobreho dne, rozebehl jsem DUN z noveho notebooku Fujitsu pres Bluetooth a Treo 650. Vypada to tak, ze v soucasnem stavu si vytvorim rfcomm bind na MAC Trea, pak spustim pon neco, pripoji se to, mohu brouzdat, ale po cca minute se to odpoji (na telefonu se zmeni ikonka datoveho pripojeni, takze se odpoji skutecne od GPRS/Edge). Uspech v delsim pracnem nastavovani (po parovacich aj. problemech) prinesl pppconfig, kde jsem si vytvoril nove pripojeni a v nem zadal, ze zadny timeout nebude - presto se to chova, jako kdyby mne po urcite dobe sit odmitla. Mam datovy tarif od O2, pripojeni primo z Trea historicky v pohode, z Win take.
Kontroloval jsem weby s navody na konfiguraci /etc/chatscripts, kde se mi zda, ze by mohl byt zakopany pes.
Vytvoril jsem si je automaticky pomoci pppconfigu i rucne, ale chova se to stale stejne.
Nepouzivate nekdo podobne pripojeni, abyste mi rekl, kde delam chybu?

Moje chatscripts, nejprve ten vytvoreny pppconfigem:
Kód: [Vybrat]
# This chatfile was generated by pppconfig 2.3.15.
# Please do not delete any of the comments.  Pppconfig needs them.
#
# ispauth CHAP
# abortstring
ABORT BUSY ABORT 'NO CARRIER' ABORT VOICE ABORT 'NO DIALTONE' ABORT 'NO DIAL TONE' ABORT 'NO ANSWER' ABORT DELAYED
# modeminit
'' ATZ
# ispnumber
OK-AT-OK "ATDT*99***1#"
# ispconnect
CONNECT \d\c
# prelogin

# ispname
# isppassword
# postlogin

# end of pppconfig stuff
Zkoušel jsem i tohle ručně, funguje to, ale také se to zakrátko odpojí:
Kód: [Vybrat]
TIMEOUT 35
ECHO    ON
ABORT   '\nBUSY\r'
ABORT   '\nERROR\r'
ABORT   '\nNO ANSWER\r'
ABORT   '\nNO CARRIER\r'
ABORT   '\nNO DIALTONE\r'
ABORT   '\nRINGING\r\n\r\nRINGING\r'
''      \rAT
OK      'AT+CGDCONT=1,"IP","internet"'
OK      ATD*99#
CONNECT ""
Samozřejmě může být problém i jiném souboru, napr. v souboru, ktery pres pon poustim... (v mem pripade o2):
Kód: [Vybrat]
hide-password
noauth
connect "/usr/sbin/chat -v -f /etc/chatscripts/o2"
debug
/dev/rfcomm0
115200
defaultroute
noipdefault
user ""
 
ipparam o2

usepeerdns

usepeerdns

idle 600
Tady jsem i zkoušel idle nastavit na 600, ale je to jedno, chová se to stejně.

Dík za pomoc, potřeboval bych si to nějak dokončit před cestou do světa:-)

Stran: [1]