Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Zobrazit příspěvky

Tato sekce Vám umožňuje zobrazit všechny příspěvky tohoto uživatele. Prosím uvědomte si, že můžete vidět příspěvky pouze z oblastí Vám přístupných.


Témata - Kedrigern

Stran: [1] 2
1
Akce, srazy, setkání / Drobný installfest Praha 29. 4.
« kdy: 28 Dubna 2014, 15:22:23 »
Disclaimar: Příspěvek může obsahovat politické zabarvení související se svobodným softwarem.

Zdravím,

zítra pořádáme takový mini install fest. Budeme trochu povídat o linuxu a instalovat ho. Akce probíhá pod záštitou Pirátské strany. Pokud by mohl dorazit někdo třeba i s oficiálními propagačními předměty (CD, samolepky) či nějakým merchandise, tak budu rád. A všechny vás rád uvidím!

Kdy: 29. 4. od 19:00
Kde: Řehořova 19, 130 00 Praha 3

s pozdravem

Ondřej Profant

2
Hardware / Memtest, porucha ram
« kdy: 31 Prosince 2012, 13:49:27 »
Zdravím,

rád bych se zeptal na vaše zkušenosti s poruchami ram? Memtest mi našel chyby. Lze na základě toho úspěšně reklamovat? Jaké další metody pro nalezení chyb používáte?

Jak poznám, že jsou chyby kritické? Mám tu notebook od kamarádky a chová se skutečně prapodivně. Memtest selhal témněř hned. Pak jsem memtest vyzkoušel u sebe a také to našlo chyby (ale mnohem později). Můj noťas normálně chodí.

S HW nemám moc zkušenosti a vlastně ho vůbec nemám rád, protože nejde lehce opravovat a generuje chyby... čili jakékoliv rady uvítám.

3
Hardware / tiskárna Xerox Phaser 3010
« kdy: 18 Prosince 2012, 19:36:25 »
Zdravím,

mám doma tiskárnu Xerox Phaser 3010, která mi na dvou noteboocích s Ubuntu 12.10 chodí dobře. Bohužel na desktopu ne. Mám docela jasnou představu čím to je - někde zůstal nějaký starší konfigurační soubor, který to kurví. Zkusil jsem reinstalovat deb balík výrobce a cups. A nic.

Nemáte někdo tušení, co vše reinstalovat a smazat, aby se systém dostal do čistého stavu jako po čisté instalaci (z pohledu tisku)?

4
Obecná podpora / [Vyřešeno] ImageMagick chybějící libmagickcore4
« kdy: 14 Prosince 2012, 14:42:49 »
Někdy, asi během povýšení z 12.04 na 12.10 mi přestal chodit imagemagick, tak jsem ho odinstaloval:
Kód: [Vybrat]
sudo aptitude purge imagemagick imagemagick-common libmagickcore5 libmagickcore5-extra libmagickwand5 A opět nainstaloval:
Kód: [Vybrat]
sudo aptitude install imagemagickcož nainstalovalo balíky:
Kód: [Vybrat]
imagemagick imagemagick-common{a} libmagickcore5{a} libmagickcore5-extra{a} libmagickwand5{a}Nicméně stejně se mi stane toto:
Kód: [Vybrat]
$ convert -v
convert: error while loading shared libraries: libMagickCore.so.4: cannot open shared object file: No such file or directory

Věděl by někdo, co s tím? Chápu, že to nemá sdílenou knihovnu, ale proč to chce knihovnu, která není v repo (tam je verze 5). Když jsem hledal, tak jsem skoro nic nenašel, čili to je nějaká chyba u mě. Ale kde se vzala? Jak se jí zbavit?

5
Multimédia / Zvuk via Bluetooth EDR
« kdy: 19 Listopadu 2012, 20:54:16 »
Zdravím,

chtěl jsem se zeptat na osobní zkušenost se zvukem přes bluetooth V2.1+EDR Class 2 v Ubuntu (Linuxu). Zvažuji koupi sluchátek pro poslech hudby, které bych primárně používal s Androidem, ale asi bych je využil občas i k počítači a tam mám pochopitelně Ubuntu.

A případně by mě zajímaly i zkušenosti s mikrofonem.


6
Ahoj,

vím, že jsem trochu offtopic, ale přesto bych vás požádal o pomoct.

Řeším problém s Nette Frameworkem (PHP5). A rád bych věděl, že to není problém s verzí PHP či tak něco.

Celá diskuse je zde: http://forum.nette.org/cs/12207-prechod-z-nette-2-0-4-na-2-0-5-a-nette#p87821

Poprosil bych jen, kdyby někdo s Ubuntu 12.04 + Apache (mod rewrite by byl dobrý) + PHP + MYSQL (z repozitářů) zkusil tuhle DB: https://gist.github.com/3756007

A pak tenhle skript: https://gist.github.com/3755977 , který stáhne dvě různé verze Nette a zkouší z nich vypsat něco z dané DB. Skript bere argumenty --user a --passwd , počítá, že DB se jmenuje test.

Celé je to opravdu jednoduché, nic složitého. Kdokoliv, kdo dělal web by s tím neměl mít problém. A já z toho začínám magořit (protože mi to nechodí v Nette 2.0.5, ale v předchozích ano).

Pak se mrkněte, co dělají stránky:
http://localhost/NetteFramework-2.0.4-PHP5.3/sandbox/www/
http://localhost/NetteFramework-2.0.5-PHP5.3/sandbox/www/

7
Hardware / Test RAMky
« kdy: 17 Dubna 2012, 16:45:56 »
Ahoj,

poslední dobou mi desktop dělá divné věci. Velmi často se rozsype grafika (občas se změní grafické téma, občas mám místo ikonek flek). Silně pochybuji, že by za to mohl soft. Děje se to třeba až pár hodin po spuštění. Ostatní programy běhají v pohodě

Myslel jsem si, že je to HDD (už docela starý). Avšak smart říká, že je zdravý. Navíc s tímhle HDD nemá moc společného.

IMHO to je buď v ramce a nebo v grafické kartě. Nevíte někdo jak softwarově zkontrolovat funkčnost ram? Popřípadě i grafiky? Je to NVIDIA 7600, předpokládám, že tam by byla chyba také v integrované paměti.

Je mi jasné, že nejistější je vyměnit příslušné díly a zkusit to... ale nemám nahradní ramku ani grafiku. Navíc se jedná o dnes již skoro starý desktop, který na můj vkus trochu moc topí, čili nevím zda budu nějaké dražší díly chtít vyměňovat.

8
Ahoj, mám přibližně takovýto kód:
Kód: [Vybrat]
#include <iostream>
#include <algorithm>
#include <vector>
#include <utility>

typedef std::pair<std::size_t, std::size_t> point;

void print( point i) {
        std::cout << i.first << ", ";
}

class A {
public:
        A( std::vector< point >& v) {
                std::for_each(v.begin(), v.end(), ::print );
                std::cout << std::endl;
                //std::for_each(v.begin(), v.end(), this->print2 );
                std::cout << std::endl;
        }

        void print2 ( point i ) {
                std::cout << i.first << ", ";
        }
};

int main(void) {
        std::vector< point > vec;
        vec.push_back( point(3,3) );
        vec.push_back( point(4,4) );

        A a( vec );     
        return 0;
}
Což normálně zkompiluji:
Kód: [Vybrat]
g++ -std=c++0x -Wall -pedantic test.cpp
clang++ test.cpp

Když odkomentuji řádek 17, tak již nezkompiluji. Nicméně já bych v tom for_each právě potřeboval volat členskou funkci dané třídy.

Chybový výpis g++:
Kód: [Vybrat]
test.cpp: In constructor ‘A::A(std::vector<std::pair<long unsigned int, long unsigned int> >&)’:
test.cpp:17:50: error: argument of type ‘void (A::)(point) {aka void (A::)(std::pair<long unsigned int, long unsigned int>)}’ does not match ‘void (A::*)(std::pair<long unsigned int, long unsigned int>)’
In file included from /usr/include/c++/4.6/algorithm:63:0,
                 from test.cpp:2:
/usr/include/c++/4.6/bits/stl_algo.h: In function ‘_Funct std::for_each(_IIter, _IIter, _Funct) [with _IIter = __gnu_cxx::__normal_iterator<std::pair<long unsigned int, long unsigned int>*, std::vector<std::pair<long unsigned int, long unsigned int> > >, _Funct = void (A::*)(std::pair<long unsigned int, long unsigned int>)]’:
test.cpp:17:50:   instantiated from here
/usr/include/c++/4.6/bits/stl_algo.h:4302:2: error: must use ‘.*’ or ‘->*’ to call pointer-to-member function in ‘__f (...)’, e.g. ‘(... ->* __f) (...)’

Chybový výpis clang++:
Kód: [Vybrat]
test.cpp:17:3: error: no matching function for call to 'for_each'
                std::for_each(v.begin(), v.end(), this->print2 );
                ^~~~~~~~~~~~~
In file included from test.cpp:2:
In file included from /usr/include/c++/4.6/algorithm:62:
/usr/include/c++/4.6/bits/stl_algo.h:4296:5: note: candidate function [with _InputIterator =
      __gnu_cxx::__normal_iterator<std::pair<unsigned long, unsigned long> *, std::vector<std::pair<unsigned
      long, unsigned long>, std::allocator<std::pair<unsigned long, unsigned long> > > >, _Function = void
      (*)(std::pair<unsigned long, unsigned long>)] not viable: no known conversion from 'void (point)' to 'void
      (*)(std::pair<unsigned long, unsigned long>)' for 3rd argument
    for_each(_InputIterator __first, _InputIterator __last, _Function __f)
    ^
1 error generated.

9
Psal jsem si skriptík pro korektní vkládání rejstříkových záznamů v LaTeXu a narazil jsem na:
Kód: [Vybrat]
ROOT="Smith"
RECORD='\\index{smith@Smith, John jr.}'         # smaze radek
RECORD2='\\index{smith@Smith, John jr. }'       # "funguje"     
RECORD3='\\index{smith@Smith, John jr.'         # "funguje"
RECORD4='\\index{smith@Smith, John jr}'         # "funguje"

sed -n -e '/'"${RECORD}"'/ p
/'"${RECORD}"'/! s/\('"${ROOT}"'[a-zA-Z.!\?]*\)/\1 '"${RECORD}"'/
/'"${RECORD}"'/! p' text

Pokud použiji na konci substituce $RECORD, tak dané řádky ignoruje.
Pokud použiji $RECORDn, tak (dle mého mínění správně) doplní $RECORD za nalezené slovo obsahující $ROOT.

Soubor text má např. následující obsah:
Kód: [Vybrat]
John Smith je velkolepý -- založil stát Smithosia. Ten samozřejmě do jmenného rejstříku nepatří.

Smithosia?
Smithosia!

Lorem ipsum. Wolfenstein je další z jmen.

Můj výstup:
Výstup, když je použit RECORD2:
Kód: [Vybrat]
John Smith \index{smith@Smith, John jr. } je velkolepý -- založil stát Smithosia. Ten samozřejmě do jmenného rejstříku nepatří.

Smithosia? \index{smith@Smith, John jr. }
Smithosia! \index{smith@Smith, John jr. }

Lorem ipsum. Wolfenstein je další z jmen.
Výstup, když je použit RECORD1:
Kód: [Vybrat]


Lorem ipsum. Wolfenstein je další z jmen.


Pro úplnost účel skriptu:
Pokud se vyskytuje kořen slova ($ROOT) na daném řádku, tak za dané slovo umísti $RECORD.
Nechci rekurzi, či přílišné duplicity, čili ignoruji řádky, kde již $RECORD je.

10
Pracovní prostředí / Lokalizace nejde nastavit
« kdy: 04 Března 2012, 12:40:25 »
Používám Gnome-shell z repo na Ubuntu 11.10. Dostal jsem velmi hloupý nápad nainstalovat dvě rozšíření dle: http://www.techdrivein.com/2011/10/7-best-gnome-shell-extensions-install.html . Následně se mi přepla lokalizace na anglickou.

V nabídce nastavení lokalizace jsou všechny, krom anglické, zašedivělé (nejdou zvolit).

Inu jsem odinstaloval rozšíření, zrušil PPA, reinstaloval gnome-shell... a stále mám to samé. Regionální formáty jsou správně. Nejde volit jen v nabídce Language support - Language - Language for menus and windows.

11
Otevřená diskuze kolem Linuxu a OSS / Android - obnova dat
« kdy: 16 Února 2012, 18:55:00 »
Ahoj, mám dvě otázky:
1) Potřeboval bych na Andoridím tabletu obnovit smazaná data. Je šance? Něco jako Photorec? Nějaká app? Či ssh?
2) Asi by mi pomohla rada na nějaké kvalitní forum o Androidu. Nicméně nechci něco s kulturou fór okolo MS produktů. Něco jako tady to naše milé a příjemné fórum.

12
Multimédia / mp4
« kdy: 01 Listopadu 2011, 23:19:33 »
Už delší dobu pozoruji, že mp4 se přehrává mnohem méně výkonně, než jiné kontejnery. K přehrávání většinou používám mplayer, ale občas zkouším i Totem a VLC a nikde to není žádná sláva.

Např, mám toto video:
Kód: [Vybrat]
keddie@note:~/Videa/Dr.Horribles Sing-Along Blog 2008 BRRip H264 AAC - IceBane (Kingdom Release)$ file Dr\ Horribles\ Sing-Along\ Blog.mp4
Dr Horribles Sing-Along Blog.mp4: ISO Media, MPEG v4 system, version 1
Nautilus o něm říká:
Kód: [Vybrat]
Video:
Rozměry: 1280x720
Kodek: H.264 / AVC
Snímků: 24 per second
Datový tok: 2243 kbps
Zvuk:
Kodek: MPEG-4 ACC audio
Kanály: Surround 5.1
Vzorkovací frekvence: 48000 Hz
Datový tok: 317 kpbs

A moc mi u něj nechtěl sedět zvuk. Asi to bude tím bohatým zvukem. Ale chová se to i u mnohem méně kvalitnějších ripů.

Moje HW: dvoujádrový Atom 1.6 Ghz, NVIDIA ION (VDAPU aktivní - doufám)
Ale i na dvoujádru 3.6 Ghz mi mp4 dělá občas problémy. Třeba se po pauze nechce znovu spustit, či přetáčení je takové...

Zkušenosti? Připomínky? Ani nepočítám, že by to bylo řešitelné, ale spíš jestli si to jen nějak nevsugerovávám.

13
Zdravím,

doufám, že to nevezmete jako agitku, ale mohlo by to někoho zajímat. Dnes od 18:00 v café V Lese je sada přednášek a diskusí na téma Pirátské umění. Jsem jedním z přednášejících a budu hodně mluvit o Svobodné kultuře a alternativních modelech (jako OSS). Kdybyste někdo chtěli tak zde je pozvánka.


PS: Omlouvám se, že tak narychlo

PPS: Pokud by tato pozvánka přišla moderátorům nevhodná, tak ať jí bez váhání smažou.

[attachment deleted by admin]

14
Snažím se psát přeložitelnou aplikaci v Monu (což je ale asi jedno), řídil jsem se návodem zde: http://www.mono-project.com/Internationalization

Shrnu to:
1) Ze zdrojáku vytahám stringy:
Kód: [Vybrat]
$ xgettext -a --from-code=UTF-8 <program>.cs -o <program>.po2) V POeditoru (či čemkoliv jiném) si je přeložím, doplním kodování etc.
3) Pomocí:
Kód: [Vybrat]
msgfmt <program>.po -o locale/cs/LC_MESSAGES/<program>.mo vytvořím MO soubor.

Pokud se shoduje cesta a to, co jsem v případě Mona inicializoval jako:
Kód: [Vybrat]
Mono.Unix.Catalog.Init("i18n","./locale");, tak se aplikace chová správně (dle prostředí).

Nějak z toho moc nechápu:
Jak aplikace pozná, který MO soubor chce - mohu jich vytvořit více? Více s duplujícím se obsahem?

Předpokládám, že v případě deb balíku bych měl českou lokalizaci ukládat do:
Kód: [Vybrat]
/usr/share/locale-langpack/cs/LC_MESSAGES/Když se koukám do tohoto adresáře, tak tam aplikace mají MO soubory dle názvu aplikace.

15
Obecná podpora / Zmizelý soubor
« kdy: 24 Července 2011, 15:33:00 »
Jednoho krásného dne jsem přišel k počítači, kouknul na textový soubor (odt) na kterém byl týden práce a zjistil, že nejde otevřít. Po zkoumání jsem zjistil, že tento soubor má velikost 0 (i přes ls). Filesystém ext4, Lubuntu 11.04.

Nějaké typy? Nebo myslíte, že je vše pryč? (Chápu to správně, že nejspíš zbyla jen inoda a data, či pointr na ně se poškodil?)

16
Archiv / Jedno ISO pro CD i Flash disk
« kdy: 17 Června 2011, 18:34:08 »
Viz: http://www.root.cz/zpravicky/ubuntu-11-10-jeden-instalacni-obraz-pro-cd-i-usb/

Jedno a to samé ISO budou pouze stačit zkopírovat na flash disk a bude to fungovat. Docela příjemná změna.

17
Obecná podpora / Flash disk - zformátování
« kdy: 08 Května 2011, 17:05:27 »
Zdravím,

flash disk přestal komunikovat s mým počítačem, tak jsem si myslel, že ho zformátuji a zas půjde, ale ukázalo se, že to není tak jednoduché.

Po připojení flashdisku dmesg vypíše:
Kód: [Vybrat]
[ 1449.020025] usb 1-6: new high speed USB device using ehci_hcd and address 3
[ 1449.195813] usbcore: registered new interface driver uas
[ 1449.201771] Initializing USB Mass Storage driver...
[ 1449.201935] scsi8 : usb-storage 1-6:1.0
[ 1449.202513] usbcore: registered new interface driver usb-storage
[ 1449.202516] USB Mass Storage support registered.
[ 1450.200734] scsi 8:0:0:0: Direct-Access     USBest   USB2FlashStorage 0.00 PQ: 0 ANSI: 2
[ 1450.203706] sd 8:0:0:0: Attached scsi generic sg2 type 0
[ 1450.210709] sd 8:0:0:0: [sdb] Attached SCSI removable disk

V GParted mám jen /dev/sda, což je disk se systémem. Pokud připojím jinou flashku, tak tam samozřejmě je.

V Palimpestu se objeví v "Periferních zařízeních" USBest USB2FlashStorage s ikonkou flash disku. Když na něj kliknu, tak se zobrazí zcela normální nabídka viz screenshot.
Dále kliknu na formátovat disk, dám nerozdělovat, potvrdím, že to chci a nahlásí to chybu:
Kód: [Vybrat]
Error creating partition table: helper exited with exit code 1: cannot open /dev/sdb: No medium found
Napadá někoho ještě něco, co by měl zkusit?

[attachment deleted by admin]

18
Příkazový řádek a programování pro GNU/Linux / cpp wchar
« kdy: 17 Dubna 2011, 14:56:59 »
Ahoj,

poprvé jsem potřeboval použít široké znaky v c++. Inu udělal jsem pokus:
Kód: [Vybrat]
#include <iostream>
#include <string>

using namespace std;

int main () {
         char   c = 'í';                 //
        wchar_t w = L'í';
         string  s( "příliš žluťoučký kůň úpěl ďábelské ódy");
        wstring ws(L"příliš žluťoučký kůň úpěl ďábelské ódy");

         cout << c << endl;       //
         cout.flush();                 //
        wcout << w << endl;
        wcout.flush();
         cout << s << endl;
         cout.flush();
        wcout << ws << endl;

        return 0;
}
Zkompiluji:
Kód: [Vybrat]
keddie@note:~/src/cpp/hash$ g++ -Wall znaky.cpp
znaky.cpp:7:13: warning: multi-character character constant
znaky.cpp: In function ‘int main()’:
znaky.cpp:7:13: warning: overflow in implicit constant conversion
keddie@note:~/src/cpp/hash$ ./a.out


příliš žluťoučký kůň úpěl ďábelské ódy
k� koH �p �belsk� �dy
Warnnigy jsou jasné, trochu mě zaráží, že ale fungují jen ty nekorektní verze.

Ještě větší chaos do toho vnese, pokud vybrané (komentáře vzadu) řádky zakomentuji, dostanu tento výstup:
Kód: [Vybrat]
keddie@note:~/src/cpp/hash$ ./a.out
?
p??li? ?lu?ou?k? k?? ?p?l ??belsk? ?dy

Inu, otázka je asi jasná, co s tím? Uvítám i pokud to jen vyzkoušíte a sdělíte, co to dělá.

Ubuntu 11.04, verze g++:
Kód: [Vybrat]
keddie@note:~/src/cpp/hash$ g++ -v
Using built-in specs.
COLLECT_GCC=g++
COLLECT_LTO_WRAPPER=/usr/lib/i386-linux-gnu/gcc/i686-linux-gnu/4.5.2/lto-wrapper
Target: i686-linux-gnu
Configured with: ../src/configure -v --with-pkgversion='Ubuntu/Linaro 4.5.2-8ubuntu3' --with-bugurl=file:///usr/share/doc/gcc-4.5/README.Bugs --enable-languages=c,c++,fortran,objc,obj-c++ --prefix=/usr --program-suffix=-4.5 --enable-shared --enable-multiarch --with-multiarch-defaults=i386-linux-gnu --enable-linker-build-id --with-system-zlib --libexecdir=/usr/lib/i386-linux-gnu --without-included-gettext --enable-threads=posix --with-gxx-include-dir=/usr/include/c++/4.5 --libdir=/usr/lib/i386-linux-gnu --enable-nls --with-sysroot=/ --enable-clocale=gnu --enable-libstdcxx-debug --enable-libstdcxx-time=yes --enable-plugin --enable-gold --enable-ld=default --with-plugin-ld=ld.gold --enable-objc-gc --enable-targets=all --disable-werror --with-arch-32=i686 --with-tune=generic --enable-checking=release --build=i686-linux-gnu --host=i686-linux-gnu --target=i686-linux-gnu
Thread model: posix
gcc version 4.5.2 (Ubuntu/Linaro 4.5.2-8ubuntu3)

19
Chtěl bych se zeptat zda tu není někdo, kdo by měl zkušenost z "opravdovou" sazbou v LaTeXu (takovou, kterou pak tiskne tiskárna do knižní podoby).

Rád bych slyšel zkušenosti s:
  • Ořezovými značkami
  • Nastavením velikosti stránky
  • Dvousloupcovou sazbou
  • popřípadě nějakými problémy

Něco jsem o tom na netu našel, něco jsem vyzkoušel. Nicméně zkušenosti by mi dost pomohly. Ideálně třeba kus zdrojáku, který pak šel v PDF přímo do tisku. Ty body jsou takové věci, co mě nejvíc trápí.

PS: V LaTeXu umím, běžně sázím složitější věci, ale vždy prostě jen PDF pro počítač, občas tisknuté na tiskárně.

20
Pracovní prostředí / Klavesové zkratky
« kdy: 04 Ledna 2011, 15:19:16 »
Nezná někdo rozumný způsob jak vnutit aplikacím, které si samy ošetřují klávesové zkratky, zkratky vlastní? (Res. potlačí zkratky Gnome)

Např.: Spring Engine či XMBC ignorují snad všechny zkratky, které nastavím přes Systém - Předvolby. Rád bych, aby mi fungovalo přepínání ploch (zbytek už mě ani moc netrapí).

21
Pracovní prostředí / TitleBar (lišta nabídek) se nezobrazuje
« kdy: 24 Listopadu 2010, 21:43:32 »
Zjistil jsem, že v Gnome se u některých programů nezobrazuje titlebar (ta lišta úplně nahoře jak jsou tam menu jako Soubor, Upravit,...).

To, že takovou lištu mají jsem si ověřil díky Unity, které ji zobrazuje.

Jedná se o aplikace:
  • WXmaxima
  • ... (pozoroval jsem to ještě někde, ale teď si nemohu vzpomenout kde)

Vše na Ubuntu 10.10.

22
Hardware / SSD disk - rady k výběru
« kdy: 18 Listopadu 2010, 19:17:30 »
Sestavuji PC převážně pro kancelářskou práci. Sestavu jsem si vybral, splňuje požadavky (dvoujádrový atom, ION 2, 2GB ram) a budoucí majitel/uživatel říkal, že by rád SSD disk (přečetl si někde obecné výhody - čili hlavně rychlost odezvy systému, tichost, úspornost). Počítač bude obsahovat systém, textové dokumenty, trochu hudby (<GB), čili 32GB disk by zcela stačil. Přiznám se, že na tomto poli nemám zkušenosti, vědomosti a už vůbec netuším o podpoře v Ubuntu. Zkusím to shrnout do otázek:

1) Dle čeho vybírat Solid-state disk? Popřípadě doporučte konkrétní.
2) Jak to bude fungovat v Ubuntu? (např. TRIM) Jaký FS?
3) Vyplatí se to?

23
Internet a sítě / Nemám Eth0 [Vyřešeno]
« kdy: 15 Listopadu 2010, 17:49:20 »
Nainstaloval jsem na: HP ProBook 5310m Ubuntu 10.10 Maverick a zatím pozoruji jeden problém:

Wifi chodí bez problémů, avšak drátová síť ne. Pokud připojím síťový kabel, tak se nic nestane.

ŘEŠENÍ:
V BIOSU vypnout "energy save LAN" (nějaké vypínání LAN při nečinnosti). Po dalším bootu vše jede jak má.

24
Příkazový řádek a programování pro GNU/Linux / GTKdialog
« kdy: 28 Srpna 2010, 10:57:06 »
Píšu jednoduchý skript. Vše funguje jak má. Chtěl jsem mu přidat trochu grafických okének. Zvolil jsem GTK, většinu jsem udělal přes Zenity. Nicméně Zenity neumí víceřádkový vstup. To jsem vyřešil pomocí GTKdialogu (Ofic. str., příklady) , takto:

Kód: [Vybrat]
#! /bin/bash

export MAIN_DIALOG='
<window title="my gtkdialog window">
<vbox>
    <edit>
      <variable>EDITOR</variable>
      <width>350</width><height>150</height>
      <default>
"Zde je defaultní,
velmi často víceřádkový,
 text."
      </default>
    </edit>
    <hbox>
      <button ok></button>
    </hbox>
</vbox>
</window>'

gtkdialog --program=MAIN_DIALOG

Když si to vyzkoušíte, tak zjistíte, že to udělá hezké okénko. Přesně takové, jaké jsem chtěl. A vrátí to takovouto hodnotu (odkliknuto s def. textem), čili stdout:
Kód: [Vybrat]
EDITOR="Zde je defaultní,
velmi často víceřádkový,
 text."
EXIT="OK"

Čili mi vrátí "deklaraci" dvou proměnných. Problém je, že je to text, nikoliv příkazy. Mně by se líbilo, kdybych dané výstupy měl opravdu v těch proměnných. Abych pak mohl udělat:

Kód: [Vybrat]
#: echo $EDITOR
Zde je defaultní,
velmi často víceřádkový,
 text.

A nevím jak to udělat přímo. Samozřejmě bych to mohl parsovat sedem, grepem, tr a tak. Nicméně to vždy bude drhnout a bude to takové zbytečně velké, ale jak to udělat rovnou?
Spustit nějaký subshell či tak?
Tuší někdo?

Je mi divné, že by to vracelo v takovémto formátu a jednoduše to nešlo využít.

25
Obecná podpora / Lubuntu a USB
« kdy: 22 Srpna 2010, 14:39:17 »
Nainstaloval jsem Lubuntu na ACER Aspire Revo (např http://www.alza.cz/acer-aspire-revo-r3610-d163731.htm ). Většina věcí už běhá dobře, ale mám problém s automountem usb - res. občas se žádný neprovede. Někdy po restartu PC nevidí tiskárnu, myš ani klávesnici, vše stačí vyndat a zandat zpět do USB a jede to.

Nic takového jsem nezaznamenal u Ubuntu, kde jsem dal normálně: sudo apt-get install lubuntu-desktop.

Tuší někdo jaká přesně komponenta mountování usb v Lubuntu zařizuje? Popřípadě nějaký rozumný příkaz (typu mountall).

Je mi jasné, že by to stačilo přeinstalovat na Ubuntu a pak z něj udělat Lubuntu, ale to se mi úplně nechce.

Stran: [1] 2

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.