Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Zobrazit příspěvky

Tato sekce Vám umožňuje zobrazit všechny příspěvky tohoto uživatele. Prosím uvědomte si, že můžete vidět příspěvky pouze z oblastí Vám přístupných.


Témata - Myrmica

Stran: [1] 2 3 4
1
Ahoj všichni,
mám problém s nastavením výstupního zařízení Zvuku (Nastavení -> Zvuk -> Výstupní zařízení)
Výstupních zařízení mám několik. Po startu Ubuntu chci mít nastaveno "Linkový výstup - Vnitřní zvukový systém" nastavím ho.
Po restartu systému se tam ukáže jiné zařízení konkrétně "Analogový výstup - HyperX 7.1 Audio" což jsou USB sluchátka.
Nevíte někdo co mám udělat proto, aby mi nabíhal Linkový výstup a ne ta sluchátka?

Díky za každý nápad.

UBUNTU 20.04 Lts, instalováno na systémový oddíl, HOME disk zůstal po všech předchozích verzí UBUNTU co jsem měl :-)
Stolní PC.


2
Obecná podpora / Wine a přímý přístup na I/O Porty
« kdy: 14 Listopad 2017, 12:41:41 »
Ahoj,
nemáte někdo zkušenost s programem, který používá přímý přístup k HW portům a jeho spouštěním pod wine?

Program byl vyvinut pro staré windows (W3.11,W95,W98). Používá přímý přístup na ISA kartu, ovladače tenkrát neuměli co bylo potřeba.

Snažím se najít něco na netu, ale zatím bez úspěchu.

Děkuji za případné odpovědi.

M

3
Obecná podpora / Moje první poznatky
« kdy: 27 Říjen 2017, 08:00:22 »
wayland -  v Ubuntu 17.10 je nastaven jako výchozí grafický server a má ještě drobné problémy.
Pokud ho nechceme, tak při přihlašování při zápisu hesla stisknout to zubaté kolečko a vybrat Ubuntu xorg. Dále pak bude systém nabíhat s X-kama.

wayland - nelze spustit grafické aplikace pod root (pomocí sudo a podobně). Na to používám berličku:
Kód: [Vybrat]
xhost si:localuser:rootspouštím ji při startu pomocí souboru .desktop:
Kód: [Vybrat]
[Desktop Entry]
Type=Application
Exec=xhost si:localuser:root
Hidden=false
NoDisplay=false
X-GNOME-Autostart-enabled=true
Name[cs_CZ]=whatever
Name=whatever
Comment[cs_CZ]=Umožní spouštění GUI uživatelem root (sudo...)
Comment=Umožní spouštění GUI uživatelem root (sudo...)
Tento text dám do souboru ~/.config/autostart/xhost.desktop

Instalace softwaru pomocí gnome-software - ikonka: Software
Některý software nelze nainstalovat. Proto je mnohdy lepší pro instalaci použít terminál případně synaptic.

4
Ahoj,
 startuji Ubuntu (16.04) klasicky pomocí MBR. Nyní jsem doinstaloval Windows 10, která vyžadují boot pomocí UEFI.
Zatím přeskakuji mezi W10 a Ubuntu tak, že měním nastavení UEFI Boot. Je-li disabled, startuje grub a následně Ubuntu.
Je-li enabled startují W10.
Lze Ubuntu a grub upravit tak, aby startoval z UEFI a uměl spouštět i W10, pokud možno bez potřeby přeinstalovat Ubuntu?
(Vyvíjím software který musí být funkční pod Linuxem i pod Windows, jinak bych se instalaci W10 vyhnul...)
Díky za případné nápady a odpovědi.

5
Pracovní prostředí / Ubuntu a touch screen
« kdy: 27 Srpen 2017, 11:37:56 »
Ahoj,
protože mám notebook s dotykovou obrazovkou, chtěl bych Ubuntu optimalizovat pro práci s tímto notebookem.
Máte někdo nějaké zkušenosti případně odkazy na návody a podobně?
(úprava velikosti ovládacích prvků,akceptace gest...)

6
Ahoj, když chci přidat repozitář pro code:blocks 16.01, tak se mi to nepodaří a vypíše se chyba:
Kód: [Vybrat]
sudo add-apt-repository ppa:damien-moore/codeblocks-stable
[sudo] password for pepik:
 Current stable version of Code::Blocks IDE (16.01)

To install Code::Blocks from this PPA, open a terminal and type:

sudo add-apt-repository ppa:damien-moore/codeblocks-stable
sudo apt-get update
sudo apt-get install codeblocks codeblocks-contrib
 More info: https://launchpad.net/~damien-moore/+archive/ubuntu/codeblocks-stable
Press [ENTER] to continue or ctrl-c to cancel adding it

[Errno 2] No such file or directory: 'gpg'
pokud pak dám sudo apt-get update, skončí to hláškou:
Kód: [Vybrat]
Načítají se seznamy balíků… Hotovo
W: Chyba GPG: http://ppa.launchpad.net/damien-moore/codeblocks-stable/ubuntu xenial InRelease: Následující podpisy nemohly být ověřeny, protože není dostupný veřejný klíč: NO_PUBKEY 87BB07B4C99E40E1
W: The repository 'http://ppa.launchpad.net/damien-moore/codeblocks-stable/ubuntu xenial InRelease' is not signed.
N: Data from such a repository can't be authenticated and is therefore potentially dangerous to use.
N: See apt-secure(8) manpage for repository creation and user configuration details.
Samozřejmě code::clocks nejde nainstalovat. Pro odstranění chyby musím dát:
Kód: [Vybrat]
sudo rm /etc/apt/sources.list.d/damien-moore-ubuntu-codeblocks-stable-xenial.listNemáte někdo představu co s tím?
Snažil jsem se něco nalézt na netu, ale zatím jsem neuspěl.
Zkouším to na Ubuntu Gnome 16.04
Na Ubuntu 17.04 to fungovalo bez problémů, ale chci verzi s dlouhodobou podporou.
Díky

7
Hardware / Nvidia prime/bumblebee
« kdy: 24 Květen 2016, 15:12:04 »
Ahoj, mám tyto grafiky:
Kód: [Vybrat]
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller (rev 18)
01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GT218M [GeForce 310M] (rev a2)
Jádro mám
Kód: [Vybrat]
4.4.0-22-genericAť dělám co dělám, obrazovka je už od login obrazovky včetně černá. Systém se zdá běží.
Konzole Ctrl-Alt-F1 také není viditelná. A ani Ctrl-Alt-F7 nic na obrazovce neudělá.
Zkoušel jsem instalovat nvidia-curent, nvidia-340 i nvidia-361 a výsledek byl pokaždé stejný jako výše popsaný.
Intel grafika běží, dokud se jí nepokusím přepnout na nvidii. U toho veškeré mé snažení končí.
U předchozí verze jádra také nvidia nefungovala, myslím že jen nešlo přepnout z intel na nvidia, ale to jsem to ještě neřešil.
Nemáte někdo tip co by se mohlo dít?
Případně, jaké informace by bylo dobré dodat pro případnou diagnostiku problému?

Děkuji za každou radu.

8
Instalace, aktualizace a spouštění / UBUNTU GNOME Instalace
« kdy: 16 Květen 2016, 13:22:52 »
Ahoj,
Chci si odzkoušet Ubuntu Gnome, tak jsem stáhnul iso vytvořil jsem pomocí něho USB Flash. (Použil jsem pro to UNetbootin)
Instalace se pokaždé sekla, pokud jsem přidal instalaci software třetích stran (Jazyk čeština). Zajímavé je to, že pokud jsem nechal zadaný jazyk Angličtinu, tak se instalace přes tento bod dostala..
Iso jsem kontroloval na MD5. Flash má od UNetbootin self test a ten také prošel.

Nemáte někdo podobný problém? Umíte to opravit?

Jestliže to zatím nepůjde vyřešit, tak to zkusím instalací anglické mutace a doinstalováním češtiny, pokud to půjde.

9
Obecná podpora / VirtualBox - špatná pozice fullscreen menu
« kdy: 10 Březen 2016, 08:03:34 »
Ahoj,

ve VirtualBoxu se mi fullscreen menu zobrazuje na špatné pozici (viz přiložený obrázek). Virtuální počítač mám otevřený na pravém (druhém) monitoru, přesto se mi menu zobrazuje na levém (prvním) monitoru. Zapnutí/Vypnutí Zobrazit nahoře na obrazovc v Nastavení -> Uživatelské rozhraní mění pouze vertikální pozici menu.
Pokud někdo máte představu jak to opravit, budu vděčný za každý tip.
Umím menu dostat na správné místo, ale dělat to při každém spuštění VirtualBoxu je otravné.
(Pozici menu lze opravit opuštěním Fullscreen režimu, najetím myší na menu (horní lišta) a vrácením virtuálu do Fullscreen režimu.)

Grafiku používám:
Kód: [Vybrat]
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Xeon E3-1200 v2/3rd Gen Core processor Graphics Controller (rev 09)VirtualBox:
Kód: [Vybrat]
Verze 5.0.16 r105871 (Zlobila však i předchozí verze.)

Hostitelský operační systém: Ubuntu 14.04, 64bitů
Hostovaný operační systém: Windows 10 Pro, 64bitů

10
Internet a sítě / Odstranění samba serveru [VYŘEŠENO]
« kdy: 02 Březen 2016, 16:43:19 »
Ahoj,
nainstaloval jsem si kdysi samba server na Ubuntu 14.04, potřebuji zamezit tomu aby se můj PC objevoval v síti jako samba server, protože nesdílím ani disky ani tiskárnu. Potřebuji však vidět na disky a tiskárnu kterou mi poskytují Windows servery na síti.
Stačí na zrušení tohoto serveru odinstalace samby?
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get remove sambaNebo je potřeba důkladnější odstranění. Ptám se, protože mám v systému stále, i když vypnuté, služby:
Kód: [Vybrat]
smbd
nmbd
samba
samba-ac-dc
což mě mate.

11
Pracovní prostředí / NumLock indikátor po přihlášení
« kdy: 27 Leden 2016, 07:11:58 »
Ubuntu 14.04.
Zapínám NumLock pro přihlášení pomocí numlockx on.
Po přihlášení a naběhnutí pracovního prostředí je NumLock zapnut, ale kontrolka nesvítí. (Během přihlášení svítí.)
Lze to spravit dvojím stisknutím NumLock.
Nemáte někdo představu jak výše popsané opravit?
Případně nemáte někdo alespoň tip na frázi pro Google, abych dostal relevantní odpovědi?
Vím, že to je jen kosmetická vada, ale nějak mi kazí Unity, jinak téměř dokonalé prostředí  ;)

12
Ahoj,
zatím používám Blogilo, jenže to je program pro KDE a já používám klasické Ubuntu a chtěl bych něco podobného i pro unity.
Potřebuji tam mít možnost přidávat code do textu, což jsem u ostatních blogovacích prográmků neobjevil.
Máte něčím podobným dobré zkušenosti?

13
Jde uživatelské jméno, obsahující (pro Ubuntu) nestandardní znak, vytvořit již při instalaci systému?
Pokud mám systém nainstalovaný, tak k tomu používám zde uvedený postup.
Zajímá mě to pro Ubuntu, a chtěl bych to určitě použít až vyjde další LTS.

Děkuji za, všechny tipy a odpovědi.

14
Pracovní prostředí / Dark theme Ubuntu 14.04
« kdy: 15 Září 2015, 07:03:35 »
Ahoj,
nepodařilo se Vám někomu najít nějaké Dark Theme, které opravdu funguje?
Momentálně se mi líbí Adwaita, bohužel některé programy buď používají nějaké nestandardní hodnoty nebo jsou špatně napsané.
Klasický případ lze ukázat na Centrum Softwaru pro Ubuntu. No odzkoušejte si ho při nějakém Dark Theme sami.
Já už začínám zoufat a myslím si, že špatné zobrazení při Dark Theme u některých aplikací je dáno nedomyšleným napsáním jejich GUI (Grfic User Interface).

15
Hardware / Nejdou sluchátka na SB X-Fi Xtreme Audio
« kdy: 30 Červenec 2015, 20:31:03 »
Používám zvukovou kartu SB X-Fi Xtreme Audio:
Kód: [Vybrat]
02:00.0 PCI bridge: Creative Labs [SB X-Fi Xtreme Audio] CA0110-IBG PCI to PCIe Bridge
03:00.0 Audio device: Creative Labs [SB X-Fi Xtreme Audio] CA0110-IBG
Karta na reproduktory funguje v pohodě, ale jak se připojím na výstup na sluchátka na předním panelu, tak ze sluchátek nic neslyším. (Ve windows sluchátka fungují)
Kde mám začít hledat, co je potřeba za další informace?
(Stolní strojek uvedený v podpisu.)

EDIT: V nastavení zvuk mám nastavený analogový výstup sluchátka.

16
Příkazový řádek a programování pro GNU/Linux / GUI pro git
« kdy: 16 Červenec 2015, 14:55:13 »
Ahoj,

zkoušel jsem několik GUI (Graphics User Interface - prostě grafické prostředí), Nejvíce se mi líbil RabbitVCS, ale mám v práci vzdálený repozitář připojený pomocí protokolu http (tedy nešifrovaného protokolu). Bohužel RabbitVCS mi hlásí, že protokol http nepodporuje. (A plán, změnit ten protokol na https či ssh je u našich IT neprůchozí.)

Máte někdo svůj oblíbený GUI pro git a můžete mi nějaký doporučit?

(Stroje a OS viz podpis.)

Děkuji

Myrmica

17
Internet a sítě / SeaMonkey
« kdy: 20 Květen 2015, 15:09:17 »
Máte někdo praktické zkušenosti se SeaMonkey?

Uvažuji, že si SeaMonkey dám v práci na PC, ale tam nemám moc prostoru na experimentování.

Wiki - SeaMonkey
The SeaMonkey® Project

díky za názory.

Myrmica

18
Otevřená diskuze kolem Linuxu a OSS / Problém s fórem
« kdy: 05 Duben 2015, 07:36:13 »
Poslední asi dva dny se mi zobrazovalo místo fóra jen: 502 Bad Gateway
Stalo se mi to na dvou PC v úplně rozdílných lokacích.
Bylo to jen u mě nebo to bylo všeobecné?
Dnes (neděle 5.4.2015) konečně na stránky vidím.
Jenže všechny avatary mám vzhůru nohama.
Je to jen aprílový vtípek, nebo pokračování té předchozí chyby?

Možná pokud je chyba na serveru, nebylo by špatné dát vědět, třeba na stránce Ubuntu česká republika na facebooku.


19
Cílem tohoto příspěvku je zjistit, jakou mám vlastně verzi OpenGL.

podle tohoto:
Kód: [Vybrat]
pepik@PC-AS:~$ glxinfo | grep "OpenGL version"
OpenGL version string: 3.0 Mesa 10.1.3
je to 3.0 Ale viz níže:

Potřebuji nakreslit prostorový graf pomocí OpenGL, Graf se téměř nakreslí, ale hnusně šedě. Nedaří se mi ho jakkoli obarvit.
Narazil jsem v referencích na toto:
Citace
void QGLWidget::qglColor(const QColor & c) const
...
Note: This function is not supported on OpenGL/ES 2.0 systems.
Dám-li si výpis
Kód: [Vybrat]
glxinfotak se tam mimo jiné napíše i toto:
Kód: [Vybrat]
pepik@PC-AS:~$ glxinfo | grep "version" -C3
display: :0  screen: 0
direct rendering: Yes
server glx vendor string: SGI
server glx version string: 1.4
server glx extensions:
    GLX_ARB_create_context, GLX_ARB_create_context_profile,
    GLX_ARB_create_context_robustness, GLX_ARB_fbconfig_float,
--
    GLX_OML_swap_method, GLX_SGIS_multisample, GLX_SGIX_fbconfig,
    GLX_SGIX_pbuffer, GLX_SGIX_visual_select_group, GLX_SGI_swap_control
client glx vendor string: Mesa Project and SGI
client glx version string: 1.4
client glx extensions:
    GLX_ARB_create_context, GLX_ARB_create_context_profile,
    GLX_ARB_create_context_robustness, GLX_ARB_fbconfig_float,
--
    GLX_SGIS_multisample, GLX_SGIX_fbconfig, GLX_SGIX_pbuffer,
    GLX_SGIX_visual_select_group, GLX_SGI_make_current_read,
    GLX_SGI_swap_control, GLX_SGI_video_sync
GLX version: 1.4
GLX extensions:
    GLX_ARB_create_context, GLX_ARB_create_context_profile,
    GLX_ARB_create_context_robustness, GLX_ARB_fbconfig_float,
--
    GLX_SGI_swap_control, GLX_SGI_video_sync
OpenGL vendor string: Intel Open Source Technology Center
OpenGL renderer string: Mesa DRI Intel(R) Ivybridge Desktop
OpenGL core profile version string: 3.3 (Core Profile) Mesa 10.1.3
OpenGL core profile shading language version string: 3.30
OpenGL core profile context flags: (none)
OpenGL core profile profile mask: core profile
OpenGL core profile extensions:
--
    GL_NV_conditional_render, GL_NV_depth_clamp, GL_NV_packed_depth_stencil,
    GL_OES_EGL_image, GL_OES_read_format, GL_S3_s3tc

OpenGL version string: 3.0 Mesa 10.1.3
OpenGL shading language version string: 1.30
OpenGL context flags: (none)
OpenGL extensions:
    GL_3DFX_texture_compression_FXT1, GL_AMD_conservative_depth,

Tak jsem z toho volajaký zmetený a nevím jestli v PC mám OpenGL 1.4, 3.0 nebo 3.4.
Dá se z toho vyčíst jakou verzi OpenGL má vlastně v PC?
Grfiku mám tuto:
Kód: [Vybrat]
00:02.0 VGA compatible controller [0300]: Intel Corporation Xeon E3-1200 v2/3rd Gen Core processor Graphics Controller [8086:0152] (rev 09) (prog-if 00 [VGA controller])
Subsystem: Intel Corporation Device [8086:2043]
Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 46
Memory at f7800000 (64-bit, non-prefetchable) [size=4M]
Memory at e0000000 (64-bit, prefetchable) [size=256M]
I/O ports at f000 [size=64]
Expansion ROM at <unassigned> [disabled]
Capabilities: <access denied>
Kernel driver in use: i915

20
Ahoj,
často v textu hledám pomocí regulárních výrazů (používám Qt a QRegExp).

Úloha:
Mám řetězec např. "Window" potřebuji vyhledat všechny výskyty tohoto řetězce, kromě těch výskytů, které obsahují řetězec např. "BlueWindow".
Druhý řetězec vždy obsahuje hledaný řetězec a je známý při tvorbě reg. výrazu. Hledaný řetězec se může vyskytovat na začátku či na konci slova či řádku, může být i samostatné slovo.
Takže příklady:
"mWindowQ" nalezne
"mBlueWindowQ" nenalezne

Potřebuji to pro nahrazování či jiné zpracování textu ve zdrojových souborech. To pak probíhá v několika krocích. Čas od času se mi stane, že do dávky souborů pro nahrazení textu se mi dostane i soubor, který má text již nahrazený. Dosud jsem to prováděl na dva kroky (je to dost pracné):
1. krok - nový řetězec neobsahuje původní řetězec, nahrazení nalezeného řetězce novým.
2. krok - nahrazení nového řetězce na cílovým řetězcem.

Protože dnes nemám nějak inspiraci, budu vděčný za každou radu.

Zatím mám jedinou ideu provést to co provádím ručně softwarově.
1. sestavit náhodný řetězec, zjistit jestli náhodou není již obsažený v textu.
2. náhodným řetězcem nahradit všechny výskyty řetězce "BlueWindow"
3. provést vyhledání a zpracování řetězce "Window".
4. zpět nahradit náhodný řeťězec řetězcem "BlueWindow".
Pokud někoho z vás nenapadne inteligentní regulární výraz, budu to pak nucen takto provést.

21
Ahoj,
existuje nějaký způsob jak z klientského PC získat seznam klientů DHCP serveru?
Zajímá mě IP adresa a MAC adresa.
Stačí mi třeba jen příkaz v command line.

Nebo jiný způsob jak z MAC adresy zjistit aktuální IP adresu.

Potřebuji se připojit k zařízení u kterého je jistá MAC a nejistá IP adresa.

Výrobce zařízení udává postup jak ho nalézt pomocí broadcast, ale líbilo by se mi něco obecnějšího.

(IP adresy mě zajímají ve formátu IP4)

Díky za tipy a rady.
Beru i Cimrmanovské "Tudy cesta nevede."  ;)

22
Ahoj,
pokud někdo máte zkušenosti poraďte prosím. Mám televizi SAMSUNG UE32H53. Zatím si filmy z počítače přehrávám na W pomocí nějakého jejich programu nebo z USB disku. Další možnost je připojit televizi k PC pomocí HDMI kabelu, ale to jsem ještě nepoužil.
Prostě chci na PC vytvořit stream a ten poslat na TV nebo na PC sdílet disk s TV.
Můžete mi poradit kde se dočtu jak na to?
Nebo napsat jak to děláte vy?
Díky za rady

23
Internet a sítě / Samba problém se sítí po použití samby
« kdy: 16 Prosinec 2014, 09:21:33 »
Již dříve jsem v příspěvku popsal problém s tiskárnou na win. serveru Tiskárna, síť a vůbec
Teď jsem zjistil, že problém se týká každého použití samby.
Přistoupím-li k nějakému prostředku samby, dojde k poškození komunikace po síti a internetu. Mnohdy se mi stalo, že se i zasekla některá aplikace a musel jsem ji zavřít. Chování se spraví po restartu počítače a to vydrží až do prvního použití samby.
V dmesg mám hlášku o problémech apparmor:
Kód: [Vybrat]
[    3.441851] Bluetooth: RFCOMM TTY layer initialized
[    3.441857] Bluetooth: RFCOMM socket layer initialized
[    3.441861] Bluetooth: RFCOMM ver 1.11
[    3.543020] init: samba-ad-dc main process (891) terminated with status 1
[    3.660072] e1000e 0000:00:19.0: irq 44 for MSI/MSI-X
[    3.743358] mcs9865: module verification failed: signature and/or  required key missing - tainting kernel
[    3.762970] e1000e 0000:00:19.0: irq 44 for MSI/MSI-X
[    3.763193] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): eth0: link is not ready
[    3.763361] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): eth0: link is not ready
[    3.795241] [drm] Enabling RC6 states: RC6 on, RC6p on, RC6pp off
[    4.255606] init: plymouth-upstart-bridge main process ended, respawning
[    4.259705] init: plymouth-upstart-bridge main process (1211) terminated with status 1
[    4.259712] init: plymouth-upstart-bridge main process ended, respawning
[    6.020374] vboxdrv: Found 4 processor cores.
[    6.020534] vboxdrv: fAsync=0 offMin=0x197 offMax=0x10df
[    6.020579] vboxdrv: TSC mode is 'synchronous', kernel timer mode is 'normal'.
[    6.020580] vboxdrv: Successfully loaded version 4.3.12 (interface 0x001a0007).
[    6.228741] vboxpci: IOMMU not found (not registered)
[    6.270790] init: plymouth-stop pre-start process (1657) terminated with status 1
[    7.175412] e1000e: eth0 NIC Link is Up 1000 Mbps Full Duplex, Flow Control: None
[    7.175447] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): eth0: link becomes ready
[   33.470893] audit_printk_skb: 153 callbacks suppressed
[   33.470895] type=1400 audit(1418712500.072:62): apparmor="STATUS" operation="profile_replace" profile="unconfined" name="/usr/lib/cups/backend/cups-pdf" pid=2542 comm="apparmor_parser"
[   33.470899] type=1400 audit(1418712500.072:63): apparmor="STATUS" operation="profile_replace" profile="unconfined" name="/usr/sbin/cupsd" pid=2542 comm="apparmor_parser"
[   33.471172] type=1400 audit(1418712500.072:64): apparmor="STATUS" operation="profile_replace" profile="unconfined" name="/usr/sbin/cupsd" pid=2542 comm="apparmor_parser"
Zkoušel jsem
Kód: [Vybrat]
$sudo aa-complain cupsd
Setting /etc/apparmor.d/usr.sbin.cupsd to complain mode.
To nepomohlo.
Pak jsem měl v dmesg také hlášku:
Kód: [Vybrat]
systemd-hostnamed[2552]: Warning: nss-myhostname is not installed. Changing the local hostname might make it unresolveable. Please install nss-myhostname!instalace libnss-myhostname však také nepomohla.
Poškození komunikace po sítě se projevuje tak, že jsem ztratil přístup k prostředkům samby, a na některé stránky na internetu se nelze připojit (google.cz) a některé fungují (forum.ubuntu.cz).
Může mi někdo naznačit jak to opravit, či co mám hledat, jak poznám je-li závada v mém PC či na firemní síti?
Toto chování se projevuje po velké reorganizaci sítě (změna IP adres, struktury sítě a fyzická výměna serverů - místo několika serverů, jeden výkonný a na něm několik virtuálních serverů).

Teď jsem si všiml hlášky o ukončení samby ve výpisu dmesg, tak jdu zkoumat tím směrem.

24
Hardware / Tiskárna, síť a vůbec
« kdy: 04 Prosinec 2014, 08:30:01 »
Sorry za název tématu, ale tak nějak vypadá i můj problém.
Mám tiskárnu připojenou k Win serveru. Po různých úskalích se mi ji podařilo přesvědčit aby tiskla.  (viz třeba téma  Vrácení původního nastavení firewallu )
Tiskárna se připojuje asi takto
Kód: [Vybrat]
smb://doména.cz/uzivatel:heslo@/alfa/A3 a ovladač tiskárny se jmenuje: EPSON EPL-N2550 PS3 v3015.102. (Je součástí Ubuntu)
Tisk funguje, ale po tisku přestane fungovat síť. Začne fungovat až po odpojení a připojení sítě, třeba restartem network-manager.
Celý proces tisku se objeví v dmesg:
Kód: [Vybrat]
[ 4558.377697] type=1400 audit(1417675999.778:77): apparmor="DENIED" operation="open" profile="/usr/sbin/cupsd" name="/var/cache/samba/gencache.tdb" pid=6060 comm="smb" requested_mask="r" denied_mask="r" fsuid=7 ouid=0
[ 4558.377722] type=1400 audit(1417675999.778:78): apparmor="DENIED" operation="open" profile="/usr/sbin/cupsd" name="/var/cache/samba/gencache.tdb" pid=6060 comm="smb" requested_mask="r" denied_mask="r" fsuid=7 ouid=0
[ 4558.380758] type=1400 audit(1417675999.778:79): apparmor="DENIED" operation="open" profile="/usr/sbin/cupsd" name="/var/cache/samba/gencache.tdb" pid=6060 comm="smb" requested_mask="r" denied_mask="r" fsuid=7 ouid=0
[ 4670.792823] [drm] stuck on render ring
První 3 řádky vzniknou při tisku, poslední vznikne při pokusu firefoxu otevřít nějakou stránku.
Budu vděčný za každou radu, vedoucí k vyřešení výše popsaného problému.
OS: Ubuntu 14.04, x86_64
Tiskárna: EPSON EPL-N2550

25
Ahoj,
V práci se z Ubuntu (Ubuntu 14.04) nedostanu na firemní tiskárnu, nejde ani pingnout. Problém je na 99.9% v ubuntu (špatně nastavený firewall...). K tomu, že to je v Ubuntu jsem dospěl na základě zkoušky s virtuálními Windows na mém PC, ze kterých na tu tiskárnu tisknu i ji pingnu (síť je připojena přes most).
Tiskárna je na jiné lokální síti, její ip adresa je v rozsahu10.10.20.xxx. Múj PC má ip adresu v rozsahu 10.10.10.xxx.
Toto nastavení sítí u nás funguje teprve od začátku tohoto týdne. Před Tím jsem na tiskárnu bez problémů tiskl.

Pro začátek by mi stačilo nastavit síť do výchozího stavu, myslím firewall a podobná nastavení.
Jak na to?

PC je k síti připojen kabelem a pomocí jedné síťové karty eth0.

Pro jistotu přidávám výpis z iptables, mě to moc neříká:
Kód: [Vybrat]
pepik@root@pepik-desktop:~# iptables --list
Chain INPUT (policy ACCEPT)
target     prot opt source               destination         

Chain FORWARD (policy ACCEPT)
target     prot opt source               destination         

Chain OUTPUT (policy ACCEPT)
target     prot opt source               destination         
root@pepik-desktop:~# iptables -t nat --list
Chain PREROUTING (policy ACCEPT)
target     prot opt source               destination         

Chain INPUT (policy ACCEPT)
target     prot opt source               destination         

Chain OUTPUT (policy ACCEPT)
target     prot opt source               destination         

Chain POSTROUTING (policy ACCEPT)
target     prot opt source               destination         
root@pepik-desktop:~# iptables -t mangle --list
Chain PREROUTING (policy ACCEPT)
target     prot opt source               destination         

Chain INPUT (policy ACCEPT)
target     prot opt source               destination         

Chain FORWARD (policy ACCEPT)
target     prot opt source               destination         

Chain OUTPUT (policy ACCEPT)
target     prot opt source               destination         

Chain POSTROUTING (policy ACCEPT)
target     prot opt source               destination         
root@pepik-desktop:~# iptables -t raw --list
Chain PREROUTING (policy ACCEPT)
target     prot opt source               destination         

Chain OUTPUT (policy ACCEPT)
target     prot opt source               destination         

Stran: [1] 2 3 4