Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Zobrazit příspěvky

Tato sekce Vám umožňuje zobrazit všechny příspěvky tohoto uživatele. Prosím uvědomte si, že můžete vidět příspěvky pouze z oblastí Vám přístupných.


Témata - zajca

Stran: [1] 2
1
Obecná podpora / touchscreen xbmc
« kdy: 25 Únor 2013, 17:32:01 »
Zdravím, řeším celkem prekérní problém, který bych potřeboval co nejrychleji vyřešit,ale nějak jsem se zasekl.

Potřebuju abych po startu systemu spustil xbmc s podporou touchscreen. Ale touchscreen nefunguje.
Použil jsem xbmc, ale pokud přes lxdm spustím xbmc touchscreen nefunguje, stejně to dopadne pokud xbmc spustím z lxde přes start nebo runner. Pokud se teda dotknu diplaye tak kurzor skáče do pravého dolního rohu.
Ale pokud spustím terminál a přes něj spustím xbmc touchscreen v pohodě funguje.

Mám za to,že je to nějaká chyba na straně X serveru. 
Nemáte někdo nějaký nápad jak to spravit??

2
Hardware / HD3650 mizerný výkon
« kdy: 05 Červenec 2009, 21:04:29 »
Zdravím, mám problémy s grafikou ATI HD3650 mám poslední verze ovladačů z webu ATI.
glxgears dávají kolem 4000FPS při 2D a kolem 550FPS při 3D akceleraci. (pro příklad moje GF6600 má při 3D akceleraci kolem 2000FPS)
fgl_glxgears 450FPS při 2D a kolem 130FPS při 3D akceleraci.
problém je,že i při 2D akceleraci jsou odezvy prostředí otřesné po minimalizaci oken zůstávají na obrazovce obrysy, které mizí až třeba po vteřině a celkově není práce z okny vůbec příjemná (o používání 3D desktopu nemůže být ani řeč)
Je nějaký postup jak docílit správného fungování???
pomůže případně přechod na radeonHD ovladače???

(direct rendering: Yes)

3
Obecná podpora / Ubuntu neaktualizuje GRUB [vyřešeno]
« kdy: 15 Květen 2009, 13:04:17 »
Zdarec, mám nějaký problém s ubuntu. udělal sem upgrade z 8.10 na 9.04 a nějak si toho nevšiml grub. Pořád jedu na kernelu Ubuntu 8.10, kernel 2.6.27-14-generic a přitom bych měl fungovat na 2.6.28-12-generic.

jediné co sem měnil bylo, že sem přetím zakomentoval staré kernely v menu.lst

4
Hardware / Skype webcamera zřejmě problém s XV [vyřešeno]
« kdy: 02 Leden 2009, 14:47:53 »
Zdravim,
mám problém s webcamerou ve skype webcamera je to podporovaná v kernelu
Kód: [Vybrat]
Z-Star Microelectronics Corp. ZC0305 WebCamv cheese jede v pořádku, ale ve skype nefunguje, když dám test tak létají zelené pruhy
a v terminálu se zobrazí
Kód: [Vybrat]
Starting the process...
Skype Xv: Xv ports available: 4
Skype XShm: XShm support enabled
Skype Xv: Using Xv port 131
nevím čím to může být, myslím, že by to mohlo být tím, že mám grafiku od ATI/AMD HD 3600 series
nevíte někdo jak to spravit?

5
Internet a sítě / Deluge - stále hashuje torrenty
« kdy: 08 Září 2008, 22:47:28 »
Zdarec, mam problem s Deluge, pokaždé když ji zapnu Hashuje většinu torrentů. nevím jak se toho zbavit je to dost otravné a trvá to fakt dluho páč toho tam mám víc.

6
Pracovní prostředí / padá gtk téma (gnome-settings-daemon)
« kdy: 05 Srpen 2008, 19:05:52 »
Zdravim, mám takový problémek poslední dobou mi pořád padá gtk téma. nevím čím to může být.
prostě se z ničeho nic přepne do defaltního vzhledu.

pokud chci po pádu změnit téma tak vypíše:
Kód: [Vybrat]
Nelze spustit správce nastavení "gnome-settings-daemon".
Bez spuštěného správce nastavení prostředí GNOME se nemusí některé změny nastavení projevit. Tato chyba by mohla naznačovat problém se systémem Bonobo, nebo je možná aktivní správce nastavení jiného prostředí (např. KDE), a ten je v konfliktu se správcem nastavení prostředí GNOME.

zkusil sem přeinstalovat vše kolem bonobo i gnome-settings-daemon a dělá to pořád.

7
Hardware / Napětí v USB po vypnutí
« kdy: 10 Červen 2008, 20:38:50 »
Zdravim, koupil jsem externí HDD a všiml jsem si že když vypnu standatně v Ubuntu počítač tak po vypnutí zůstává v USB napětí a disk se nevypne. oproti tomu když vypnu PC natvrdo tlačítkem na bedně zmizí i napětí v USB. nevíte někdo nějaké řešení aby v USB nebylo napětí po vypnutí PC z Ubuntu?

//sakra sekl jsem se ve forum mělo to jít do obecné podpory. prosím staff o přesun
//diky

8
Multimédia / Mplayer posouvá zvuk
« kdy: 25 Duben 2008, 18:01:45 »
Zdravim,
mam problem s Mplayerem u každého mě sám posouvá zvuk oproti obrazu, když nastavím A-V delay tak to nic nedělá.
Hardy - gnome

9
Archiv / přestala fungovat mechanika DVD-ROM [vyřešeno]
« kdy: 19 Březen 2008, 15:21:03 »
Zdarec,
tak nevím co stím je dneska mi přestala fungovat mechanika. zkusil jsem to vypnout a zapnout bez výsledku. Tak sem mrknul na "fstab" a ten vypadá v pořádku.
Kód: [Vybrat]
# /etc/fstab: static file system information.
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
proc            /proc           proc    defaults        0       0
# /dev/sda1
UUID=67f1ea34-596d-436b-8231-412acf43f74b /               ext3    errors=remount-ro 0       1
# /dev/sda5
UUID=4823097f-3f80-43ad-961d-aa0538cf9355 /home           ext3    defaults        0       0
# /dev/sdb1
UUID=bca3a41e-7944-4ac7-9711-2844676db6ed /media/sdb1     ext3    defaults        0       0
# /dev/sda3
UUID=2d4fe9c7-6788-4745-b5c1-f122967e9f61 none            swap    sw              0       0
# /dev/cdrom0
/dev/hdc        /media/cdrom0   udf,iso9660 user,noauto,exec,utf8 0       0

10
Pracovní prostředí / CF sekané video s titulky (XINE)
« kdy: 03 Únor 2008, 15:31:56 »
Zdarec, mám problém když zapnu CF a pustím si video s titulky video se nehorázně seká zvuk pořád jde normálně ale video jde třeba 3s a pak se na jednom snímku sekne třeba na 10s.
Zkusil jsem povypínat úplně všechny efekty kromě dekorace, přetahování a zmeny velikosti oken. a dělá to pořád.
Používám Kaffeine -> Xine
když video zapnu přes Gstreamer tak jede i s titulky korektně, ale mám návyk na Kaffeine a v něm Gstreamer nefunguje zrovna dobře.
mám procesor AMD Semprom 3400+ a grafiku GF6600 nevím kde je teda problém


11
zdravím, chtěl sem si nainstalovat ovladače od Samsungu pro mou tiskárnu ML-2010, ale vyhazuje mi to nějakou chybu:

"./install.sh: 1232: source: not found
ERROR: HARDWARE_PLATFORM undefined, execution aborted"


drivery sem stahoval tyto:
http://driverscollection.com/?file_cid=388398956228096c88dbadf00cd

už jsem se s podobnou chybou setkal když sem instaloval PTC Pro/e

mám AMD Semprom 3400+ 32bit

12
Obecná podpora / Evolution - hláška "Nemohu získat zprávu"
« kdy: 12 Leden 2008, 15:05:24 »
Zdravím,
měl bych problém s Evolution nedávno sem aktualizoval z repozitářů Evolution a po aktualizaci se objevuje tato hláška:

"Nemohu získat zprávu
Tato zpráva není právě dostupná"


používám Google IMAP

13
Hry a zábava / Manhunt 3D
« kdy: 06 Leden 2008, 13:38:39 »
Zdravim, zkoušel někdo rozběhat tutok gamesku??
teď sem to zkoušel ale vyhazuje mě to krpu.

The wizard was interrupted before manhunt could be completely installed.
Your system has not been modified. To complete instalation at another time, please run setup again.

a terminál vypíše toto:
Kód: [Vybrat]
fixme:advapi:LookupAccountNameW (null) L"zajca" (nil) 0x34b204 (nil) 0x34b1fc 0x34b200 - stub
fixme:advapi:LookupAccountNameW (null) L"zajca" 0x15af70 0x34b204 0x15aa08 0x34b1fc 0x34b200 - stub
err:msi:ITERATE_DuplicateFiles Failed to copy file L"c:\\Program Files\\Common Files\\InstallShield\\Driver\\9\\Intel 32\\IDriver.exe" -> L"c:\\Program Files\\Common Files\\InstallShield\\Driver\\9\\Intel 32\\", last error 80
fixme:msi:ITERATE_DuplicateFiles We should track these duplicate files as well
fixme:msi:msi_unimplemented_action_stub RemoveFolders -> 2 ignored L"CreateFolder" table values
fixme:advapi:LookupAccountNameW (null) L"zajca" (nil) 0x34eb84 (nil) 0x34eb7c 0x34eb80 - stub
fixme:advapi:LookupAccountNameW (null) L"zajca" 0x14fd90 0x34eb84 0x150f80 0x34eb7c 0x34eb80 - stub
("přibližně 50x tato hláška")
fixme:ole:ServerRpcChannelBuffer_GetDestCtx (0x340ae8,0x340aec), stub!
fixme:ole:ServerRpcChannelBuffer_GetDestCtx (0x340ae4,0x340ae8), stub!
fixme:rpc:RpcMgmtWaitServerListen not waiting for server calls to finishfixme:ole:ServerRpcChannelBuffer_GetDestCtx (0x7befcba4,0x7befcba8), stub!
fixme:rpc:RpcImpersonateClient (0x1d1688): stub
err:ole:ClientRpcChannelBuffer_SendReceive called from wrong apartment, should have been 0x2600000032
err:ole:xCall RpcChannelBuffer SendReceive failed, 8001010e
fixme:ole:ServerRpcChannelBuffer_GetDestCtx (0x34e140,0x34e144), stub!
fixme:ole:ServerRpcChannelBuffer_GetDestCtx (0x34e140,0x34e144), stub!
fixme:rpc:RpcRevertToSelfEx (0x1d1688): stub
err:msi:ITERATE_Actions Execution halted, action L"SetRegisterOnlineExe" returned 1603


14
Archiv / Trhající se Xka GG
« kdy: 13 Prosinec 2007, 16:04:02 »
Ahoj, mám těžký problém z ničeho nic se mi celkem dost začali trhat Xka.
pokud používám metacity tak to celkem ještě ujde ikdyž to už tak dost stojí za ho*no. při CF se už kouše i myš a nemluvě o hrách třeba když zapnu postala 2 tak to nejde hrát ani při rozlišení 640x480px přitom dřív běhal i při zapnutém CF naprosto v pohodě na 1280x1024px. Nevím co si o tom mám myslet znamená to že jde celý systém do sraček jak tomu bývalo u windows?

15
Archiv / Jak se zbavit PulseAudia? [vyřešeno]
« kdy: 28 Listopad 2007, 21:26:39 »
Zdravim,
Potřeboval bych se zbavit PulseAudia, nevím proč sem ho tam ani nainstaloval, ale každopádně myslím, že je za spoustou problémů. Nefunguje zvuk ve flash, ve hrách, Audacity, Avidemux,...
Když ho dám odebrat přes Synaptic tak chce jako závislost odebrat celé Gnome a to bych byl nerad.
jde to nějak, abych nepoškodil systém??

16
Archiv / DVD-Romka "Nečte"
« kdy: 23 Listopad 2007, 18:00:13 »
Zdarvim,
 mám takový divný prioblém s DVD vypaločkou. dnes přestala z ničeho nic číst DVD disky na kterých jsou nějaké data.
je to o to divnější že prázdné DVD čte a i zapisuje. taky čte prázdné i plné CD.
nevíte někdo čím by to mohlo být?
(disk jakoby přečte,ale neproběhne mount. zkoušel jsem "mont -a" nic a když zadám "mount cdrom0" tak vypíše "mount: a nelze nalézt v /etc/fstab ani /etc/mtab"  )

17
Archiv / Problémy s přehráváním videa
« kdy: 07 Listopad 2007, 17:58:29 »
Zdarec,
mám pár problémů s přehráváním videí používám kaffeine. Všechno je OK, ale velice často se stane, že když přehrávám video ,pauznu ho a hodím třeba na lištu nebo ani to třeba se spustí spořič překriju ho jinou aplikací nebo tak něco tak se stane,že zmizí obraz a naskočí nějaké pruhy apd... (viz. http://img4.net/public/pview/3477/Obrazovka.png )
nestane se to skoro po každé. když spustím jiný přehrávač jeto to samé. pomůže jeno restart Xserveru.
A druhý problém je v kaffeinu, když přehrávám video a dám další kaffeine se kousne a musím ho vypnout přes system-monitor. pokud dám stop a pak spustím jiný soubor tak to jede ale za běhu ne.
něco podobného se mi stává v Amaroku ale tam jen,když dám pause tak se sice pauzne přehrávání, ale Amarok se kousne a rozběhne se tak cca za 1-2minuty.

18
Archiv / curses library
« kdy: 15 Říjen 2007, 21:19:15 »
Zdarvim,
mám problém instaluju Realtec AC97 ovladače a krpl sem na "curses library"
terminál vypisuje:
checking for initscr in -lncurses... no
checking for initscr in -lcurses... no
configure: error: this packages requires a curses library
make: *** No targets specified and no makefile found.  Stop.
make: *** No rule to make target `install'.  Stop.
Remove Folder.....
install: line 102: alsaconf: command not found

,ale připadá mi to jako blbost mám nainstalované
ncurses
libncurses
libcurses


[attachment deleted by admin]

19
Archiv / Dnešní aktualizace [skoro nic nejde]
« kdy: 06 Říjen 2007, 09:29:18 »
Tak dnes byla opravdu povedená aktualizace. nevím c to posralo řekl bych,že je toho hodně.
1. po restartu chtěli naběhnout Xka v low-grafic-mode dal sem znovu restartovat.
2. xka naběhly ale na okrajích přihlašovacího okna jsou čtverce jako rozházené pixeli nebo něco.
3. nenaběhl compiz ani emerland
4. vůbec nejde manipulovat z okny natož přejít z jednoho do druhého
5. klávesové zkratky nafungují
//qt se nakonec rozběhli 6. Qt aplikace dělají bordel buď nejdou (Amarok) nebo hážou chyby při spuštění (Ktorrent)
ale chyby dělají pořád při různích akcích "Nebylo možné se připojit k programu KLauncher přes DCOP"
snad jsem na nic nezapoměl

//pokud přejdu an metacity tak jdou dekorace i zkratky. nejspíš bude něco s drivery nebo compizem

20
Archiv / velice zajímavé velikosti písmenek
« kdy: 01 Říjen 2007, 22:02:32 »
tak další muška která se mi objevila nějak mi blbnou velikosti fontů, při předchozím zapnutí PC se v aplikacích Ktorrent a SIM zmenšily fonty na tak malé,že ikdyž mám dobrý zrak nepřečetl sem nic, naštěstí jsem neztratil hlavu a využil rad IT Crowd a zkusil jsem to vypnout a zapnout a chyba se objevila někde jinde tentokrát u GKrellm tentokrát jsem udělal screen. Objevuje se to ještě u někoho jiného?? případně máte nějaké řešení??

[attachment deleted by admin]

21
Archiv / Chybné rozlišení v GDM
« kdy: 01 Říjen 2007, 20:38:18 »
Zdravím,
mám asi 150milióntý problém  :)
mám obrovské rozlišení v GDM(přihlašovací obrazovce "doufám že je to GDM  8) ")
můj monitor dává 1280x1024 a v GDM mám nějaké obrovské rozlišení ještě k tomu širokoúhlé
nevím kde nastavit aby tam bylo taky 1280x1024 zkoušel jsem v xorg.conf vymazat všechny rozlišení vyšší jak 1280x1024 ale pak mi nenaběhly Xka "respektive naběhly,ale objevilo se mi okno Screens & Graphics v nějakém nízkém rozlišení a chtělo po mě abych nastavil nějaké rozlišení mezi 800x600 a 640x480 tuším, po nastavení se to objevilo znovu atak pořád dokola"
neví někdo jak na to?

22
Archiv / problém při dist-upgrade na GG
« kdy: 30 Září 2007, 14:53:58 »
Dobrý den,
mám problém při dist-upgrade na GG vyhazuje mi to chybu.
Kód: [Vybrat]
Při zpracování nastaly chyby:
 /var/cache/apt/archives/libportaudio2_19+svn20070125-1ubuntu2_i386.deb
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)

/var/log/dist-upgrade/
Kód: [Vybrat]
Installing compiz-core as dep of compiz-plugins
Installing compiz-gnome as dep of compiz
Starting
Starting 2
Investigating compiz-gnome
Package compiz-gnome has broken dep on compiz-gtk
  Considering compiz-gtk 0 as a solution to compiz-gnome 3
  Added compiz-gtk to the remove list
  Fixing compiz-gnome via remove of compiz-gtk
Done
Installing libc6-i686 as dep of ubuntu-minimal
Setting NOT as auto-installed because its a direct dep of a package in section metapackages
Starting
Starting 2
Investigating libc6-i686
Package libc6-i686 has broken dep on libc6
  Considering libc6 14578 as a solution to libc6-i686 7
  Holding Back libc6-i686 rather than change libc6
Investigating ubuntu-minimal
Package ubuntu-minimal has broken dep on libc6-i686
  Considering libc6-i686 7 as a solution to ubuntu-minimal 10003
    Reinst Failed early because of libc6
Done
ERROR:root:Dist-upgrade failed: 'E:Nemohu opravit problémy, některé balíky držíte v porouchaném stavu.'

install -f
Kód: [Vybrat]
Čtu seznamy balíků... Hotovo
Vytvářím strom závislostí       
Reading state information... Hotovo
Opravuji závislosti... Hotovo
Následující balíky byly nainstalovány automaticky a nejsou již zapotřebí:
  liblzo-dev libgtkglext1
Použijte 'apt-get autoremove' pro jejich smazání.
Následující extra balíky budou instalovány:
  libgnome-speech7 libportaudio2 python-orca-brlapi
Navrhované balíky:
  python-orca-brlapi-dbg
Doporučované balíky:
  festival
Následující balíky budou ODSTRANĚNY:
  libgnome-speech3
Následující NOVÉ balíky budou nainstalovány:
  libgnome-speech7 libportaudio2
Následující balíky budou aktualizovány:
  python-orca-brlapi
1 aktualizováno, 2 nově instalováno, 1 k odstranění a 802 neaktualizováno.
606 instalováno nebo odstraněno pouze částečně.
Potřebuji stáhnout 0B/124kB archivů.
Po rozbalení bude na disku použito dalších 188kB.
Chcete pokračovat [Y/n]? y
(Čtu databázi ... nyní je nainstalováno 197871 souborů a adresářů.)
Rozbaluji libportaudio2 (z .../libportaudio2_19+svn20070125-1ubuntu2_i386.deb) ...
dpkg: chyba při zpracovávání /var/cache/apt/archives/libportaudio2_19+svn20070125-1ubuntu2_i386.deb (--unpack):
 zkouším přepsat soubor `/usr/lib/libportaudio.so.2.0.0', který je také v balíku wired
Při zpracování nastaly chyby:
 /var/cache/apt/archives/libportaudio2_19+svn20070125-1ubuntu2_i386.deb
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
rád bych to rychle vyřešil nějak teď ten systém moc stabilně nejede když chybý 800aktualizací

23
Archiv / Problém GNOME spuštění
« kdy: 27 Září 2007, 22:20:05 »
Zdravím,
mám stejný problém jako tady: http://forum.ubuntu.cz/viewtopic.php?id=901 smazal jsem ty soubory jak je tam napsáno v textovém režimu a pořád ten samý problém.

Kód: [Vybrat]
/etc/gdm/PreSession/Default: Registering your session with wtmp and utmp
/etc/gdm/PreSession/Default: running: /usr/X11R6/bin/sessreg -a -w /var/log/wtmp -u /var/run/utmp -x "/var/lib/gdm/:0.Xservers" -h "" -l ":0" "zajca"
/etc/gdm/Xsession: Beginning session setup...
SESSION_MANAGER=local/zajca-desktop:/tmp/.ICE-unix/7012
Initializing gnome-mount extension
seahorse nautilus module initialized
Window manager warning: "" found in configuration database is not a valid value for keybinding "toggle_shaded"
X Error: BadDevice, invalid or uninitialized input device 169
  Major opcode:  147
  Minor opcode:  3
  Resource id:  0x0
Failed to open device
X Error: BadDevice, invalid or uninitialized input device 169
  Major opcode:  147
  Minor opcode:  3
  Resource id:  0x0
Failed to open device

(update-notifier:7117): GnomeUI-WARNING **: While connecting to session manager:
IO error occured opening connection.

(evolution-alarm-notify:7128): GnomeUI-WARNING **: While connecting to session manager:
IO error occured opening connection.

(gnome-power-manager:7131): GnomeUI-WARNING **: While connecting to session manager:
IO error occured opening connection.
Session management error: IO error occured opening connection
DCOPRef::send(): no DCOP client or client not attached error
kdecore (KWin): WARNING: Loading of kdetrayproxy failed.
mám 7.04 FF

24
Archiv / fstab nový HDD nastavení [vyřešeno]
« kdy: 20 Září 2007, 21:19:10 »
Dobrý den,
potřeboval bych poradit jak nastavit fstab koupil jsem nový harddisk a nevím si stím rady. harddisk sice vidím jako "media/disk"  ale přístupný je pouze pro roota a nechce si mi pořád zadávat heslo.

můj Fstab
Kód: [Vybrat]
# /etc/fstab: static file system information.
#
#  -- This file has been automaticly generated by ntfs-config --
#
#            

proc /proc proc defaults 0 0
# Entry for /dev/sda6 :
UUID=534c1f54-0cbb-4166-86ac-e1b4507d402b / ext3 defaults,errors=remount-ro 0 1
# Entry for /dev/sda1 :
UUID=6C84746984743822 /media/sda1 ntfs-3g defaults,locale=cs_CZ.UTF-8 0 1
# Entry for /dev/sda2 :
UUID=429B183E48C784F3 /media/sda2 ntfs-3g defaults,locale=cs_CZ.UTF-8 0 1
# Entry for /dev/sda5 :
UUID=c154d331-a0c0-40d7-ad6a-bfc78c06c543 none swap sw 0 0
/dev/hdc /media/cdrom0 auto user,noauto,iocharset=utf8,ro,exec 0 0

/tmp/app/1/image /tmp/app/1 cramfs,iso9660 user,noauto,ro,loop,exec 0 0
/tmp/app/2/image /tmp/app/2 cramfs,iso9660 user,noauto,ro,loop,exec 0 0
/tmp/app/3/image /tmp/app/3 cramfs,iso9660 user,noauto,ro,loop,exec 0 0
/tmp/app/4/image /tmp/app/4 cramfs,iso9660 user,noauto,ro,loop,exec 0 0
/tmp/app/5/image /tmp/app/5 cramfs,iso9660 user,noauto,ro,loop,exec 0 0
/tmp/app/6/image /tmp/app/6 cramfs,iso9660 user,noauto,ro,loop,exec 0 0
/tmp/app/7/image /tmp/app/7 cramfs,iso9660 user,noauto,ro,loop,exec 0 0
zkoušel jsem přidat
# Entry for /dev/sdb :
/dev/sdb /media/sdb1 ext3 defaults 1 2

ale nedostal jsem se ke grafickém rozhraní při nabíhání systému mi to vyhodilo chybu.
prosím pomozte

25
Archiv / VUZE (Atureus 3.0)
« kdy: 04 Červen 2007, 21:29:23 »
Dobrý den,
mám problém se spuštěním *.jar souboru chtěl jsem otestovat VUZE,ale sekl sem se na začátku
terminál mi vypisuje chybu a já su lamka a nějak tomu nechápu.

$ java -jar /home/zajca/Azureus3.0.1.4.jar
Exception in thread "main" java.lang.NoClassDefFoundError: org/apache/commons/cli/CommandLine

Stran: [1] 2