Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Zobrazit příspěvky

Tato sekce Vám umožňuje zobrazit všechny příspěvky tohoto uživatele. Prosím uvědomte si, že můžete vidět příspěvky pouze z oblastí Vám přístupných.


Příspěvky - juwa2

Stran: [1] 2 3 ... 121
1
Ano, v 18.04 je "úspora" energie která nadělá víc škody jak užitku, klidně to může být tím...
Zkus v souboru
Kód: [Vybrat]
/etc/NetworkManager/conf.d/default-wifi-powersave-on.confZměnit hodnotu z defaultního wifi.powersave = 3  na 2
A pak restartovat. Můžeš to celé udělat příkazem
Kód: [Vybrat]
sudo sed -i 's/wifi.powersave = 3/wifi.powersave = 2/' /etc/NetworkManager/conf.d/default-wifi-powersave-on.conf && systemctl restart network-manager.service

2
Poradím ti pouze s bodem č.1
Ta věc se jmenuje seahorse
Nicméně nedoporučuji klíčenku likvidovat (návaznost na další věci), nýbrž do ní pouze nastavit prázdné heslo. Pak už otravovat nebude....

3
3.-6. Problem je v tom, ze uefi si kazdy dela po svem - bud neexistuje nebo neni dodrzovan jednotny standard. FW, ktery je vybaven moznosti volby a pridani zavadece, tam se to vzdycky nejak umlati kridylkana, ale orezane prostredi v notasech, kde efi pak uznava treba pouze jedno jmeno zavadece, neni moznost libovolne pridat polozku, uznava jedine umisteni ci tam je jina vyvojarska stupidita, tak tam je nekdy problem rozchodit samotny linux natozpak dualboot. Zavzpominat muzu napriklad, jak jsme soubezne tady a na foru Mintu onehdy s par lidma slozite rozbehavali boot na novejsich Acerech - to byl boj ...

Ano, je tomu (bohužel) opravdu tak (ten "boj" jsem se zájmem sledoval).
V souvislosti s tím mě napadá jedna kacířská myšlenka: Nemá v tom náhodou prsty sám M$ (= tlak na výrobce HW)??

4
Internet a sítě / Re:Mizející WiFi
« kdy: Včera v 20:09:36 »
Tak jsem prováděl nějaké testy a došel jsem k tomu, že před výpadkem příkaz rfkill list vypíše
0: hci0: Bluetooth
   Soft blocked: yes
   Hard blocked: no
1: phy0: Wireless LAN
   Soft blocked: no
   Hard blocked: no
2: hp-wireless: Wireless LAN
   Soft blocked: no
   Hard blocked: no

Po výpadku wifi zařízení 1: phy0 zmizí z výpisu rfkill list (zůstane jen BT a 2: hp...).

No a co jako?  To znamená, že ten wi-fi adaptér přestane být dostupný, ale to přeci víš i tak (wi-fi přestane fungovat).
Dělej co ti bylo řečeno, nebo to snad vyřešit nechceš?  :-\

P.S. Výstupy příkazů se sem vkládají pomocí "Vložit kód" (ikonka #).    Nevkládej to jako běžný text....

5
Ahojky, můj starý dell už mě dohání k šílenství, furt se seká :-[Tak taky sháním nějaký nb za rozumný prachy, proto mě napadoá nějaký repas jako třeba https://www.terastore.cz/repasovane-notebooky_c1357566.html. Myslíte, že se toho nemusím bát nebo radši koukat po nových jako https://www.terastore.cz/notebooky_c258383.html? díky moc :)

Za peníze za které koupíš poměrně kvalitní repas, bys koupila akorát nový "plasťák". Navíc kvalita jde s postupem času dolů (před 10 ti lety se vyrábělo kvalitněji). Takže repas ano, záruka tam je min. rok. Nová baterka je ale nutností. Já bych zvolil Dell.

6
1.) No - zdaleka ne každý má k dispozici samostatný disk. Nebo má, ale nenapadne ho použít jej...
2.) Ano, něco @JirkaZ o tom určitě ví, to tedy uznat musím.
3.) Opravdu ta instalace (dulboot UEFI W10+U) není dodnes (po)řádně vyřešená.   Proto se "nováčkům" vůbec nedivím, že na tom tzv.  "shoří ".  Nicméně ona utilita (viz výše) to ve většině případů umí vyřešit (vyhledá na všech discích všechny dostupné OS a zařadí je do Grubu). Což se v případě tazatele ostatně stalo... ;)
4.) Návodů na (dualboot) MBR jsou na netu všude mraky, ale pro UEFI ??  Kde nic tu nic... :-[
5.) Byl jsem dokonce svého času vyzván, abych tedy takový návod stvořil - problematika je ale bohužel příliš složitá na to, aby mohl být poskytnut jednoduchý univerzální a především "blbuvzdorný" postup.
6.) Ale možná nakonec tuhle "rukavici" někdo odvážný zvedne.....
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
7.) Doporučení pro tazatele: 
Pravideně zálohovat oddíl s OS např. pomocí  Clonezilla.
Pak, v případě potíží, stačí oddíl s OS obnovit ze zálohy. Takto se lze vyhnout zbytečným a zdlouhavým reinstalacím.
Doporučuji mít systém a /home na oddílech zvlášť, to samé platí pro windows (data a OS odděleně).
Zálohy/obnovy se tím pádem značně zjednodušší/urychlí...  ;)

7
1.)  No tak hlavně, že se ti to povedlo, měl jsi kromě jiného i maličko toho štěstí... :)

2.)  Doinstaluj si nyní utilitku "Grub customizer" kde si můžeš jednoduše "naklikat" pořadí spouštění systémů a další věci kolem toho, postupuj podle:
http://tipsonubuntu.com/2018/03/11/install-grub-customizer-ubuntu-18-04-lts/

3.) Nauč se zálohovat systém, nebudeš pak muset při každém problému (a že jich ještě určitě bude požehnaně {vlastní zkušenost...} pokaždé přeinstalovávat....).
Obnova je určitě lepší než nekonečné a většinou (pro začátečníka) marné hledání problému...
https://www.linuxhelp.com/how-to-install-timeshift-18-4-on-ubuntu-18-04
https://www.fossmint.com/backup-restore-linux-with-timeshift/

Kód: [Vybrat]
sudo add-apt-repository ppa:teejee2008/timeshift
sudo apt-get install timeshift

Spustíš ikonou v nainstalovaných programech.   Pro konfiguraci použij rsync snapshoty.

8
Tak jsem to napsal, resp zkopíroval do konzole.
Něco se stáhlo, rozbalilo a nainstalovalo.
Avšak pak jsem neobjevil nic nového v nainstalovaných programech.
Takže předpokládám, že se stáhla nějaká utilita.
Restartoval jsem tedy počítač, ten si dal dost na čas, aby restartoval.
A pak .... nic.
Situace setrvalá.
Nemohu přes bootovací menu v ubuntu spustit ty prokletý wokna.
Díky za další radu a případný postup jak to opravit.
Ondřej

Poslední příkaz je určen ke spuštění oné utility - můžeš ji zkusit spustit znovu zadáním příkazu:
Kód: [Vybrat]
boot-repair
Výsledek??

Nicméně pokud jsi skutečně instaloval se zapnutou hibernací/fastbootem, nemusí být jakákoli oprava proveditelná, tj. ani z prostředí Win. instalačky.
Zkusit to nicméně ale můžeš (nabootuj Win. instalačku a zvol "Opravit spouštění počítače". Pokud pak Win. naběhnou, stačí už pouze opravit Grub (z live Ubuntu).

Ale pokud to nepůjde, nezbývá (pokud nemáš zálohu systému(ů) než komplet všechno (tentokrát s dodržením všech zásad) přeinstalovat... :-[


9
takhle ne - pokud jde o boot windows, tak bude muset opravovat z WinRE a to si bude muset najít jinde jak na to...

Ten nástroj si poradí s každým OS, i dualbootem...

10
Jelikož nikdo netuší, cos tam vlastně "napáchal", zkus použít automatickou opravu pomocí https://sourceforge.net/p/boot-repair-cd/home/Home/
Buď si stáhni .iso a vytvoř bootflešku nebo, pokud ti Ubuntu běží si do něj doinstaluj ten samý nástroj takto:
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get install software-properties-common
sudo add-apt-repository -y ppa:yannubuntu/boot-repair
sudo apt-get update
sudo apt-get install -y boot-repair && boot-repair

A pokus se o opravu. Je ale možné, že se ti to nepodaří a nenaběhne vůbec nic - pak nezbývá (ve tvém případě) než vše komplet reinstalovat.
Pokud máš systémy zálohované, jistě to nyní oceníš...

11
Pracovní prostředí / Re:zakázat screen shield - vyřešeno
« kdy: 02 Prosinec 2019, 22:15:03 »
Ten "shield" je přítomen už v live verzi.  Když to na mě poprvé vyskočilo, nevěděl jsem co s tím - pak jsem zjistil, že se to musí jaksi potáhnout myší nahoru...
V každém případě je to maximálně otravné. Je ale s podivem, že to nejde normálně vypnout (v nastavení), ale je potřeba instalovat jakýsi doplňek a ještě tuto skutečnost pracně zjišťovat (díky za info).... :-\
Jinak celé to nové Gnome je odporné (nesnáším neergonomičnost, plýtvání místem a rádoby cool, ale ve výsledku samoúčelné a otravující efekty), skoro stejně jako prostředí W10.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Proto používám Mate, i když má svoje "drobné mouchy".  Ale Gnome bych nesnesl, to už bylo lepší Unity....

12
Obecná podpora / Re:Obnova celé smazané složky.
« kdy: 01 Prosinec 2019, 18:54:35 »
Díky všem. Už jsem vše zatím zrekonstruoval, ale bude se hodit.
Juwa: To vypadá zajímavě - máš osobní zkušenost?

Na W používám od stejných tvůrců R - Studio (ten je ovšem placený). Oba programy fungují obdobně, tj. dobře, je nutno dodržovat obecně platné zásady pro obnovu.

13
Obecná podpora / Re:Obnova celé smazané složky.
« kdy: 01 Prosinec 2019, 17:23:20 »

14
Obecná podpora / Re:Ubuntu 16.4. 386 nelze nabootovat
« kdy: 28 Listopad 2019, 22:32:41 »
Pro příště velmi doporučuji mít na složku /home nejen samostatnou partition, ale tu hlavně mít na samostatném disku. Kvůli dlouhodobé spolehlivosti a zároveň dobré rychlosti lze mít třeba kombinaci SSD na / a HDD na /home , samozřejmě průběžně zálohovat na opět fyzicky jiné médium.

Takto lze se systémem dělat všechno možné, včetně multibootu atd., aniž by člověk přišel o data (tedy pokud není úplně mimo)...

Samostatnou part. určitě ano, ale není příliš vhodné mít např. profil a cache internetového prohlížeče na pomalém HDD.
Na statická data typu videa, hudba, dokumenty atd. to samozřejmě vyhoví.
Já to řeším tak, že tyhle věci mám na velkém HDD připojeném jako /media
A /home mám na extra oddíle na SSD. 
Dokumenty, Hudba, Videa, Stažené mám přesměrované (prolinkované) na /media

Právě cache prohlížeče je podle mě něco, kam se prakticky neustále zapisuje. To rozhodně nemám v úmyslu SSD "dopřát", přičemž při umístění na HDD určitě nepozoruju nějakou pomalost...

Já nepovažuju SSD za spotřební materiál a vím (na základě testů), že lze u značkových výrobků dosáhnout velmi rozumné životnosti. Jen se tomu ale musí jít naproti...

Se tada nezlob (zrovna ty, to mě mrzí, doposud jsem tě považoval za chytřejšího ocamcaď), žes to nepochopil.....
Ta životnost je v tomto případě až na "druhé koleji"...

15
Obecná podpora / Re:Ubuntu 16.4. 386 nelze nabootovat
« kdy: 28 Listopad 2019, 19:46:19 »
Pro příště velmi doporučuji mít na složku /home nejen samostatnou partition, ale tu hlavně mít na samostatném disku. Kvůli dlouhodobé spolehlivosti a zároveň dobré rychlosti lze mít třeba kombinaci SSD na / a HDD na /home , samozřejmě průběžně zálohovat na opět fyzicky jiné médium.

Takto lze se systémem dělat všechno možné, včetně multibootu atd., aniž by člověk přišel o data (tedy pokud není úplně mimo)...

Samostatnou part. určitě ano, ale není příliš vhodné mít např. profil a cache internetového prohlížeče na pomalém HDD.
Na statická data typu videa, hudba, dokumenty atd. to samozřejmě vyhoví.
Já to řeším tak, že tyhle věci mám na velkém HDD připojeném jako /media
A /home mám na extra oddíle na SSD. 
Dokumenty, Hudba, Videa, Stažené mám přesměrované (prolinkované) na /media

16
Obecná podpora / Re:Ubuntu 16.4. 386 nelze nabootovat
« kdy: 28 Listopad 2019, 19:35:43 »
Také jsem si myslel, že to bude jako u windows, že to jednoduše otevřu a překopíruji, ale i když se v LiveCD přihlásím pod stejným jménem a se stejným heslem, tak mě to tam nepustí (You do not have permission necessary to view the contents).

A co ti brání převzít vlastnictví/práva na sebe (v live ubuntu na uživatele ubuntu)?   :-[
Kód: [Vybrat]
sudo chown ubuntu:buntu -R /cesta/ke/složka
sudo chmod 777 -R /cesta/ke/složka

17
Ubuntu Server / Re:Plex nastavení
« kdy: 28 Listopad 2019, 13:00:58 »
Ahoj,potřebuji radu.Jelikož nové tv od Samsungu nepodporují některé kodeky,nainstaloval jsem si na ubuntu 18.04 plex media server a filmy pouštím na tv přes plex.Nejdou mi ale nasdílet přes plex složky na externím disku.Do plex serveru prostě nejdou přidat.
Děkuji za radu.

Souvisí to samozřejmě s právy. Řešení:
V souboru
Kód: [Vybrat]
/etc/default/plexmediaserver
Najdi řádek:
Kód: [Vybrat]
PLEX_MEDIA_SERVER_USER = plex
Nahraď plex svým uživatelským jménem a dej uložit.
Nakonec restartuj PC. Hotovo.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Poznámka: Pokud TV určitou kombinaci kodeků "neumí", mnohdy stačí pouze přehodit kontejner (bez rekonverze), optimálně na MKV. Je to prakticky hned a beze ztráty kvality.
Někdy stačí pouze zkonvertovat zvuk (mnoho TV třeba neumí opus ), což je rovněž za chvilku.

Pokud bys uvedl o jaké "tajné" kodeky se jedná, bylo by možno poradit konkrétněji.
Základem je výpis, co ta TV umí + co hodláš přehrávat.

Řešení pomocí on the fly  konverze mediaserverem je ten nejhorší ze všech možných způsobů...

18
Otevřená diskuze kolem Linuxu a OSS / Re:Linuxový malware
« kdy: 28 Listopad 2019, 12:54:34 »
Žádná 100% ní ochrana (před vlastní blbostí) neexistuje. Chce to používat vlastní rozum a zásady bezpečnosti na internetu. A taky třeba sledovat procesy, jestli nějaký "podezřelý" nevytěžuje pc (miner).

19
Hardware / Re:Integrovaná Intel grafika
« kdy: 26 Listopad 2019, 02:05:53 »
Začni tím, že si nainstaluješ stabilní LTS distro. To je momentálně 18.04.3 Jinými se vůbec nezabývej, nejsou ještě dostatečně odladěná.
Můžeš vyzkoušet nainstalovat jiné kernely (obsahují různé drivery). https://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/?C=N;O=D

20
Obecná podpora / Re:Ubuntu minimální instalace - šok.
« kdy: 25 Listopad 2019, 18:28:05 »
Když jsem kdysi instaloval svůj první linux - tehdy RedHat s KDE 1.4, nechal jsem jako klasický "widlák" vše na instalátoru. Výsledkem bylo, že všechny programy byly nejméně ve třech verzích - tři "pošťáci", textové editory, prohlížeče, správci souborů.... Vypadá to jako zhovadilost, ale bylo to geniální v tom, že jsem si všechny verze vyzkoušel a vybral si, co mi vyhovovalo. Následně při opakované instalaci už jsem postupoval opatrněji - instalátor mi totiž UMOŽNIL VYBRAT si, co v systému chci. Sice to trvalo déle, ale nakonec jsem po instalaci měl jen to, co jsem opravdu chtěl ! Od té doby jsem žádné distro, které by toto umělo, neviděl (a zkusil jsem jich hodně). (Možná tak Antix, ale ten neznám.)
Dnes když chci opravdu "mini", sáhnu po netinst Debianu - nainstaluje jen základ a všechny desktopy, aplikace, jazyky atd. se vybírají dodatečně, takže si nainstaluji třeba jen testovací Apache apod., zcela bez desktopu a vše řeším přes příkazový řádek. Tento postup má ovšem jednu zásadní nevýhodu: bez internetu si neškrtnete  a co dělat s NB, který má jen WiFi a v základu Debianu nejsou (z licenčních důvodů) ovladače? (např. pro karty Intell). Dokonce v nepříliš dávné době dovolil při instalaci použít ovladače z jiného média - výhradně z DISKETY "A"!  Dnes už to jde i z USB, ale musíte si je připravit předem.
Mini iso Ubuntu jsem nezkoušel, ale pokud je to skutečně tak, pak je to blbost - to už je jednodušší nainstalovat komplet (který podle mínění tvůrců distra obsahuje přesně to, co potřebujete  ::)) a pak nepotřebné odinstalovat - ideálně s "purge".  Dostanete se do stejné situace, jako já při druhé instalaci RedHat, jen obráceně - napřed nainstalovat a pak vybrat (a odstranit). Ovšem ani "purge" neodstraní vše nepotřebné.

S tím "dodatečným odstraněním to ale není jenom tak. Většinou pokus o odstranění jednotlivé i marginální aplikace končí tím, že by bylo nutno zároveň (závislosti) odstranit mraky dalších aplikací, mnohdy dokonce včetně celého ubuntu desktop :o.  Většinou pak nezbývá, než to ze systému pracně vypárat.... :-[

21
Hardware / Re:Nefunguje zvuk v Ubuntu 16.04 na Dellu XPS 15
« kdy: 24 Listopad 2019, 00:28:41 »
Zkus přejít na HWE stack, možná to problém vyřeší:
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get install --install-recommends linux-generic-hwe-18.04 xserver-xorg-hwe-18.04
sudo reboot
(5.0.0-36)

22
Obecná podpora / Re:Ubuntu minimální instalace - šok.
« kdy: 22 Listopad 2019, 20:26:20 »
Napadá mě otázka:  Proč není rovnou nabízeno ke stažení/ instalaci ubuntu_minimal.iso o cca třetinové velikosti ?  Nebylo by to takto daleko lepší??   :D

23
O fóru / Re:Registrace a prvni prispevek do fora
« kdy: 22 Listopad 2019, 20:20:51 »
Registrace vyzadovala overovaci mechanismy, ale proc pokud to tak funguje bezne musim jako idiot byt overovan u kazdeho prispevku, kde u poslani prispevku do fora je vyzadovana captcha + otazky?

No ono taky záleží, z čeho sem lezeš, pokud tvůj prohlížeč posílá podivné requesty, tak se nesmíš divit. My ostatní se přihlašujeme/registrujeme normálně bez potíží - nic to po nás nechce...

24
Hardware / Re:HP Elitebook 745 G5, AMD Ryzen 3, nastavení jasu
« kdy: 21 Listopad 2019, 21:36:45 »
neni, ve windows to funguje v pohode

Přesto bych to důkladně zkontroloval....
Co ty kernely?

25
Hardware / Re:HP Elitebook 745 G5, AMD Ryzen 3, nastavení jasu
« kdy: 21 Listopad 2019, 21:23:14 »
Jasně, že chci, aby to fungovalo, aktuálně jedu v systému, že to nabootuje dobře, tak pak PC uspávám a nemám problém.

Včera 2x restart a jednou to naloadovalo dobře a jednou špatně ...

A není to v HW chybě? Zkontroluj RAM a disk.

Stran: [1] 2 3 ... 121