Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Zobrazit příspěvky

Tato sekce Vám umožňuje zobrazit všechny příspěvky tohoto uživatele. Prosím uvědomte si, že můžete vidět příspěvky pouze z oblastí Vám přístupných.


Příspěvky - swede

Stran: [1] 2
1
Pracovní prostředí / Re:Thunar problém s externími médii
« kdy: 15 Leden 2020, 20:53:56 »
To bude jen nějaká blbost a ne nabořený systém. Trochu jsem googloval a našel jsem i diskusi tady, kde odkazuješ na řešení podobného problému s právy, tenkrát ještě k souborům na disketě.  To mě zavedlo k diskusím o souboru fstab. Taky jsem zkoušel aplikaci Disky (gnome disc), a ta problém řeší tak, že to funguje i po restartu. Ale bohužel jen pro konkrétní médium, které zapíše do souboru fstab v adresáří ETC. Určitě existuje univerzální řešení dopsáním nějakého řádku do toho souboru.  Dva pokusy s dopsáním řádku nepomohly. Ráno moudřejší večera a myslím, že tudy cesta povede. Jen se nedozvím, jak se to stalo.

2
Pracovní prostředí / Re:Thunar problém s externími médii
« kdy: 15 Leden 2020, 18:57:20 »
Zkusil jsem Midnight commander v terminálu, dokonce spuštěný i pod právy roota. Chová se úplně stejně jako Thunar. Vidí prázdnou složku a po osahání složky přes DC ho najednou vidí i MC. No není to otázka života a smrti, ale pořád mi to vrtá hlavou.

3
Pracovní prostředí / Re:Thunar problém s externími médii
« kdy: 14 Leden 2020, 21:33:41 »
Díky za snahu, ale to je taky slepá ulička. Ta složka je prázdná, jen do té doby, dokud se na ni nepodívám Double Commanderem. Pak už není prázdná. DC má v sobě asi nějaký jiný příkaz, který mi ji zpřístupní.

4
Pracovní prostředí / Re:Thunar problém s externími médii
« kdy: 11 Leden 2020, 20:58:37 »
Tak jsem vlastníkem složky /media/uživatel. Ale ta složka je prázdná a parametr -R  u příkazu chown prostě nefunguje. Ze zoufalství jsem aktivoval účet roota, ale ani to nepomohlo.
Problém dočasně řeší  DC, takže to až takový problém není, jen budu dál pátrat, jak se to stalo.
Podezřívám z toho instalaci chrome-remote-desktop a to mě značně znervózňuje.

5
Pracovní prostředí / Re:Thunar problém s externími médii
« kdy: 10 Leden 2020, 14:14:00 »


Zkus převzít vlastnictví na sebe (pomocí chown).

To je stejně na nic, i kdybych tam udělal nějaký skript, aby se tak stalo po restartu.
Každá další fleška má jiné jméno.

6
Pracovní prostředí / Re:Thunar problém s externími médii
« kdy: 10 Leden 2020, 06:14:19 »
To je mi jasné. Jen nevím jak se to stalo ani co s tím dělat.

7
Pracovní prostředí / Re:Thunar problém s externími médii
« kdy: 09 Leden 2020, 21:47:35 »
Po několika pokusech a restartech je to jak říkám. Vlastníkem všech složek je Root. Jakmile na ně sáhnu Double Commanderem jsem vlastníkem já. Zajímavé.

8
Pracovní prostředí / Re:Thunar problém s externími médii
« kdy: 09 Leden 2020, 21:31:47 »
aha, ale když se dívám Thunarem do adresáře Media, tak vlastníkem je Root

9
Pracovní prostředí / Re:Thunar problém s externími médii
« kdy: 09 Leden 2020, 21:27:53 »
To nepomáhá. Nevidím žádné složky. A až zapnu DC, tak vlastníkem jsem já.

10
Pracovní prostředí / Re:Thunar problém s externími médii
« kdy: 09 Leden 2020, 20:55:17 »
jistě, že momentálně jsou ty externí disky připojené jako /media/uživatel/něco. Ale až poté, co na ně sáhl Double Commander. Před tím, připojit nejdou.
A ono se to fakt samo. Vím, co dokáže na svém PC s tímto systémem můj sedmdesátiletý tata. Kolikrát si říkám, že to by nedokázal ani hacker ani čtyřleté dítě, když to po něm dávám dohromady. Ale tahle záhada se děje na mém pc. Zatím jsem líný přemýšlet jak to napravit, když DC to řeší jedním klikem, spíš mě zajímá, jak se to mohlo stát a nikdy nejsem líný vést na to téma debaty  :)

11
Pracovní prostředí / Thunar problém s externími médii
« kdy: 09 Leden 2020, 20:15:07 »
Dobrý den,
z ničeho nic mi v Xubuntu  nejdou načíst externí média. Flashdisk ani externí HDD.
Not authorized to perform operation.
Když na to externí médium sáhnu Double Commanderem, tak není problém, dokonce i správce souborů ho najednou vidí.
Neví někdo, kde je problém?
díky

12
Obecná podpora / Re:Flame
« kdy: 02 Červen 2019, 10:02:52 »
už je to dobrý. Dal jsem tam Xubuntu 18.04. Necelá hodina práce (zábavy). A vše je stejné jak bylo. Jen mi připadá, že každá další verze je trochu svižnější.

13
Obecná podpora / Re:Flame
« kdy: 01 Červen 2019, 14:25:58 »
To doufám. Ale o tom to není. Jde o to, jestli se mám do toho pustit nebo to nechat tak. A když už se pustím do čisté instalace OS, jestli nemám zkusit něco jiného.

14
Obecná podpora / Flame
« kdy: 01 Červen 2019, 10:45:12 »
Ahojte,
teď jsem zjistil, že skončila podpora Xubuntu 16.04 (utíká to hrozně) a přemýšlím co dál. Nechat to tak, nebo přeinstalovat 18.04?  Vím, že jedině čistá instalace, už jsem jednou spálil při snaze povýšit systém z 14.04 na 16.04, stejně to skončilo komplet přeinstalací.
Pere se v mně zásada "nevrtej se v tom co funguje" s pocitem, že používám něco zastaralého a nepodporovaného. To bych si rovnou mohl nainstalovat Xpéčka.
Co fčil? Počítač je 10 let starý.
Nebo tam dát něco úplně jiného?

15
Multimédia / Re:zamrznutí ntb při videu online
« kdy: 21 Prosinec 2018, 08:59:47 »
Včera se mi to stalo taky. Zjistil jsem, že je to tím, že počítač přešel do režimu spánku. Asi jsem koukal na nějaký nudný film.
Normálně zamrzl. Po minutovém mlácení do klávesnice na mě vyskočila úvodní obrazovka přímo z toho zamrzlého videa.

16
Pracovní prostředí / Přestalo fungovat klepnutí do touchpadu
« kdy: 18 Září 2018, 19:51:22 »
Ubuntu 16.04.
V žádném Linuxu, který jsem instaloval nebylo klepnutí do prostřední části touchpadu po instalaci podporováno a vždy to šlo z grafického prostředí hned změnit. A najednou musím klikat na levé tlačítko a stejně to nastavení v XFCE nemůžu najít. Prostě nikde není. Jsem slepý?

17
Hardware / Re:Xubuntu - přestala fungovat WiFi konzole
« kdy: 06 Září 2017, 21:20:49 »
Dělá mi to taky. Občas se v indikátoru objeví bluetooth, indikátor wi-fi zmizí a systém se tváří, že je připojen přes ethernet. Žádný síťový kabel ale opravdu v NB nemám. No kdybych se potřeboval připojit na novou wi-fi, byl by to problém. Zatím vždy po vypnutí nikdy nepoužívaného bluetooth a restartu se vše dá do pořádku, ale z neznámého důvodu to pár restartech udělá zas. Vidíš v tom indikátoru aspoň něco?
Btw, doteď jsem si myslel, že mi to dělá externí USB wi-fi karta, kterou připojuji, když jsem ve větší vzdálenosti a integrovaná wifi přijímá slabý signál. Tohle je pro mě nová informace.

18
Multimédia / Re:nefunguje HDMI
« kdy: 01 Září 2017, 23:26:45 »
S tou přihlašovací obrazovkou mi to dělá na 14.04 ... Zkoušel jsem popřepínat kdeco a nic se nemění ... heslo píšu poslepu a dál neřeším též ...
tento problém řeší ledabylý tah zprava doleva po touchpadu. Přihlašovací obrazovka se hned objeví.

19
Hardware / Re:Přestala fungovat myš
« kdy: 31 Srpen 2017, 17:28:20 »
A nefunguje ani z live CD. Vlastně nefunguje v žádném z USB portů nic, jen nabíjení mobilu. Hw problém, řešení je sberný dvůr.

20
Hardware / Přestala fungovat myš
« kdy: 28 Srpen 2017, 20:53:18 »
Ubuntu 14.04, USB myš (zkoušena i druhá) prostě nereaguje. Při zapojení zabliká a nic. Touchpad funguje normálně. Začalo to dnes. Není třeba vypnutá přes nějakou klávesovou zkratku?
xubuntu@xubuntu-TravelMate-2450:~$ lsusb
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub

21
Multimédia / Re:nefunguje HDMI
« kdy: 09 Srpen 2017, 22:47:21 »
Zajímavé je, že v hospodě mi to nedělalo. Když se vytáhne kabel HDMI, tak přihlašovací obrazovka se objeví normálně na displeji NB. Ale po zasunutí dál poslepu.
Jinak celá víkendová anabáze  s nechtěným povýšením systému z Xubuntu 14.04 na 16.04 byla k něčemu dobrá.
Zkusil jsem Mint XFCE a něco mi tam po pár minutách vadilo (asi ta zelená barva). Tak znovu Xubuntu 16.04 (čistá instalace - pár minut) a tentokrát v 64-bit verzi (měl jsem bezdůvodně 32, protože staré železo a jen 2GB paměti). A všechno šlape o poznání lépe a rychleji.
A objevil jsem ARandR, který dokáže vyřešit původní problém.

22
Multimédia / Re:nefunguje HDMI
« kdy: 06 Srpen 2017, 10:11:51 »
Problem definitivne vyřešen instalací arandr, kde to šlo naklikat myší. Jen přihlašovací obrazovka se z neznameho důvodu objevuje pouze na tv. Nevadí. Heslo napisu poslepu. Mezitim jsem stihl uvařit oběd i se ožrat. Ať žije Xubuntu 16.04. Jdu s notebookem do hospody.

23
Multimédia / Re:nefunguje HDMI
« kdy: 06 Srpen 2017, 09:55:31 »
Ale ono to pude. Tento prikaz
 xrandr --output HDMI-0 --auto --same-as LVDS
mi dostal spravny vystup na HDMI. Jen zas nevidim polovinu displeje v nb

24
Multimédia / Re:nefunguje HDMI
« kdy: 06 Srpen 2017, 08:16:13 »
opet se mi nenabizi zrcadleni displeje. zvuk jde, ale na tv pres hdmi je jen modre pozadi plochy.
xubuntu@xubuntu:~$ xrandr -q
Screen 0: minimum 320 x 200, current 3286 x 1080, maximum 8192 x 8192
LVDS connected 1366x768+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 344mm x 193mm
   1366x768      60.01*+
   1280x720      59.97 
   1152x768      59.95 
   1024x768      59.95 
   800x600       59.96 
   848x480       59.94 
   720x480       59.94 
   640x480       59.94 
HDMI-0 connected primary 1920x1080+1366+0 (normal left inverted right x axis y axis) 640mm x 360mm
   1920x1080     60.00*+  50.00    59.94    30.00    25.00    24.00    29.97    23.98 
   1920x1080i    60.00    50.00    59.94 
   1280x1024     60.02 
   1360x768      59.80 
   1280x720      60.00    50.00    59.94 
   1024x768      60.00 
   800x600       60.32 
   720x576       50.00 
   720x576i      50.00 
   720x480       60.00    59.94 
   720x480i      60.00    59.94 
   640x480       60.00    59.94 
VGA-0 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
xubuntu@xubuntu:~$

jde s tim neco udelat?
Kdyz zajedu mysi doprava, tak vidim kurzor na tv. nejak to jit musi

25
Multimédia / Re:nefunguje HDMI
« kdy: 05 Srpen 2017, 17:54:05 »
Asi to jiné řešení nemá. Ale když už, tak zrovna zkusím jiné distro s XFCE.

Stran: [1] 2