Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Zobrazit příspěvky

Tato sekce Vám umožňuje zobrazit všechny příspěvky tohoto uživatele. Prosím uvědomte si, že můžete vidět příspěvky pouze z oblastí Vám přístupných.


Příspěvky - čibes

Stran: [1] 2
1
Tipy a triky pro Linux / Re: CONKY
« kdy: 26 Únor 2009, 20:17:50 »
Co je špatně, když CONKY ukazuje pouze systémový disk a ten, který jsem při rozdělování při instalaci označil, jakožto home neukazuje vůbec?? Druhá věc se týká toku dat skrze wifinku. Lze obojí nějak nastavit, aby mi to Conky zobrazovalo??

Obecně: Čímpa se šteluje to, co se v Conky objeví popřípadě aby se to objevovalo správně??

Díky moc

2
2 airlilve:

Funguje, děkuju moc!! Jen pro neangličtináře: do souboru /etc/defaults/acpi-support vložte toto: MODULES=''ndiswrapper''

Kód: [Vybrat]
sudo gedit /etc/default/aci-support
na samotný konec vložte ono MODULES=''ndiswrapper'' uložte a hotovo  ;)

3
Internet a sítě / Re: Wifi Atheros [vyřešeno]
« kdy: 23 Leden 2009, 11:17:53 »
Citace
Tak už mi to šlape pod madwifi, háček byl v zapínání/vypínání wifi.

Ahoj, řeším nejspíš obdobný problém, jen bych potřeboval natrknout, jakým způsobem jsi nakonec wifinu zapnul??!! Mně se to nijak nedaří, přitom v XP funguje vše. V ubuntu mi nefungují hotkeys, jejich uvedení do provozu řeším v jiném vlákně, je to poslední věc, co musím dotáhnout, abych měl notýska plně funkčního. Díky za nápovědu

4
Zdravím,
z výše uvedeného linku jsem si stáhnul balík a pokusil se nainstalovat. Držel jsem se instrukcí, ale přesto jsem to nedotáhl do konce.
Prve jsem nakopíroval adresář acerhk-0.5.35 do /usr/src/linux-headers-2.6.24-22-generic/drivers/misc/

V /usr/src/linux-headers-2.6.24-22-generic/drivers/misc/acerhk-0.5.35/MAKEFILE    stojí:
Kód: [Vybrat]
# next line is for kernel 2.6, if you integrate the driver in the kernel tree
# /usr/src/linux/drivers/acerhk - or something similar
# don't forget to add the following line to the parent dir's Makefile:
# (/usr/src/linux/drivers/Makefile)
# obj-m                           += acerhk/
CONFIG_ACERHK?=m
obj-$(CONFIG_ACERHK) += acerhk.o

takže jsem dva poslední řádky kopl do /usr/src/linux-headers-2.6.24-22-generic/drivers/misc/MAKEFILE

proto to v nadřezeném MAKEFILE vypadá takto:

Kód: [Vybrat]
#
# Makefile for misc devices that really don't fit anywhere else.
#
obj- := misc.o # Dummy rule to force built-in.o to be made

obj-$(CONFIG_IBM_ASM) += ibmasm/
obj-$(CONFIG_HDPU_FEATURES) += hdpuftrs/
obj-$(CONFIG_MSI_LAPTOP)     += msi-laptop.o
obj-$(CONFIG_ASUS_LAPTOP)     += asus-laptop.o
obj-$(CONFIG_ATMEL_SSC) += atmel-ssc.o
obj-$(CONFIG_LKDTM) += lkdtm.o
obj-$(CONFIG_TIFM_CORE)        += tifm_core.o
obj-$(CONFIG_TIFM_7XX1)        += tifm_7xx1.o
obj-$(CONFIG_PHANTOM) += phantom.o
obj-$(CONFIG_SGI_IOC4) += ioc4.o
obj-$(CONFIG_SONY_LAPTOP) += sony-laptop.o
obj-$(CONFIG_THINKPAD_ACPI) += thinkpad_acpi.o
obj-$(CONFIG_FUJITSU_LAPTOP) += fujitsu-laptop.o
obj-$(CONFIG_EEPROM_93CX6) += eeprom_93cx6.o
CONFIG_ACERHK?=m
obj-$(CONFIG_ACERHK)            += acerhk.ko

zkoušel jsem i += acerhk.o ..... ale tak či tak jsem při zadání make install narazil na:

Kód: [Vybrat]
root@cibes-notes:/usr/src/linux-headers-2.6.24-22/drivers/misc/acerhk-0.5.35# make install
make -C /lib/modules/`uname -r`/build SUBDIRS=/usr/src/linux-headers-2.6.24-22/drivers/misc/acerhk-0.5.35 modules
make[1]: Entering directory `/usr/src/linux-headers-2.6.24-22-generic'
  Building modules, stage 2.
  MODPOST 0 modules
make[1]: Leaving directory `/usr/src/linux-headers-2.6.24-22-generic'
mkdir -p /lib/modules/2.6.24.3/extra
cp -v acerhk.ko /lib/modules/2.6.24.3/extra/
cp: nelze získat informace o „acerhk.ko“: No such file or directory
make: *** [install] Error 1
root@cibes-notes:/usr/src/linux-headers-2.6.24-22/drivers/misc/acerhk-0.5.35#

a tím pádem stopka. Nejspíš dělám nějakou banální chybu, ale za nic na světě na to nemůžu příjít, prosím naznačte jak dál.....Díky předem

5
Požádám o označení tohoto vlákna za vyřešené. Suma sumárum je nejlepší radou zbavit se GE 4.3 a nainstalovat 4.2. Problém může nastat při uninstallu první zmíněné verze. Je tomu věnované samostatné vlákno na tomto DF, ale jen pokud byste při zadání příkazu ve složce /opt/google-earth/ (alespoň mi to tohle umístění nabídlo implicitně u obou verzí):
Kód: [Vybrat]
sudo sh /opt/google-earth/uninstall

a vrátí se vám:

Kód: [Vybrat]
Could not find a usable uninstall program. Aborting.
pak zkuste následující link: https://help.ubuntu.com/community/GoogleEarth kde je níže uvedený kód (je to jeden kód v kuse, takže celé to kopněte a vložte do terminálu):

Kód: [Vybrat]
sudo rm -rf /opt/google-earth && sudo rm /usr/share/mime/application/vnd.google-earth.* /usr/share/mimelnk/application/vnd.google-earth.* /usr/share/applnk/Google-googleearth.desktop /usr/share/mime/packages/googleearth-mimetypes.xml /usr/share/gnome/apps/Google-googleearth.desktop /usr/share/applications/Google-googleearth.desktop /usr/local/bin/googleearth
tento postup v mém případě zabral. Moc děkuju všem, co mi napomohli.

6
Hardware / Návrat z režimu spánku = silné pískání [vyřešeno]
« kdy: 03 Prosinec 2008, 15:12:06 »
Jak již název tématu napovídá pokaždé, když probudím notýska z režimu spánku, zazní téměř spojená série (cca 6ti) pípnutí. Je to docela rušivý element, hlavně ve škole je to nepříjemné. Setkali jste se někdo s něčím podobným??

7
Pracovní prostředí / Re: Jaké kódování??
« kdy: 03 Prosinec 2008, 06:05:57 »
Citace
http://www.jakpsatweb.cz/priklady/priklad5.html - s tim bych si hlavu treba vubec nelamal - stranka je napsana v kodovani win-1250, ale protoze to kodovani neni v html hlavicce uvedeno, tak prohlizec nejspis bere spravne kodovani, ktery posila devaultne apache - nejspis ISO-8859-2
Takze chyba neni na tvem prijimaci  Mrknutí
Oká, díky za reakci, jak jsem nahlížel do útrob firefoxu, tak tam skutečně bylo ono ISO-8859-2. Já si prostě zafixuju, že pokud se s něčím obdobným setkám, tak nebudu jednoduše panikařit.

Moc děkuji   :)

8
Pracovní prostředí / Jaké kódování?? [vyřešeno]
« kdy: 02 Prosinec 2008, 20:38:46 »
Zdruw, ve většině případů nemám problém s diakritikou, ale u pár vyjímek se s tím setkám a chtěl bych tímto nasměřovat na místa, kde se dozvím vícer o této problematice. Jde například o tuto stránku: http://www.jakpsatweb.cz/priklady/priklad5.html u ní se mi místo každého -ž- zobrazí kosočtverec s otazníkem. Ten samý jev mám například u některých suborů pdf, které tahám pres FTP v Gnome Commanderu. Já vlastně ani nevím, jestli si mám pohrávat s kódování v každém konkrétním programu (ve firefoxu jsem zkoušel, ale bez výsledku) nebo zda se postupuje úplně jinak?? Vím, že je to dotaz, který vás mnohé zvedne ze židle, ale když bude ten Mikuláš.....  ;)

9
Se přiznám, že jsem na FF 32 zatuhnul, mám to celé rozhozené a tak jsem nainstaloval Seamonkey, ke flash jde, ale stream z CT24 a Java ne. Je mi jasné, že tyto add-on musím stáhnout, ovšem pak netuším, kam to nainstalovat....na plochu určitě ne  ;D
Zkoušel jsem si stáhnout Operu, při pokusu o její instalaci mi to vrací hlášku o architektuře mého systému, prej to nezbaští i386....což moc nechápu, pač při přechodu na 64-bitovou verzi jsem si vytvořil domněnku, že jakékoliv aplikace pro 32-bit budu moci směle instalovat a používat.

Poradíte někdo prosím, jak to dát dokupy, tedy komplet FF32 se všemi ADD.....?? děkuju předem

10
Archiv / Firefox 32 v HH 64 problém se vzhledem, pluginy, jazykem....
« kdy: 07 Listopad 2008, 20:45:23 »
Zdravím,
po přechodu na 64bit Ubuntu jsem došel k potřebě sprovoznit Javu ve FF (PHET.COM - fyzika ). Dle návodu http://ubuntuforums.org/showthread.php?p=1174435 jsem postupoval, ale bohužel mi pluginy nefungují, navíc se mi ve FF nezobrazují ikony (vpřed, domů.....) a chybí čeština, tu jsem zkoušel instalovat dle návodů na tomto DF, bohužel neúspěšně.
Uvažoval jsem tak, že se mi hádá 32 FF se 64, proto jsem druhou jmenovanou verzi odstranil. Bez efektu.
Odkažte mne pls na něco, co Vám zabralo a já zkusím štěstí.

Ještě jedna věc mi napadá: Co přesně znamená
Citace
You need to make sure the universe and multiverse are enabled before installing anything
??? Jde mi o faktický význam, s překladem problém nemám, ale i tak tomu nějak nerozumím, btw. je to poznámka z té instalace, jež je zalinkována výše, tímto de facto dementuju své prohlášení, že jsem dělal vše dle návodu..... :P



11
Citace
Nezobrazenie moze byt sposobene zapnutymi efektami prostredia(compiz), pripadne nefunkcnymi ovladacmi 3D.

Compiz jsem odinstaloval a i tak jsem měl vypnuté efekty. Grafika mi podle spráce nesvobodného HW funguje navíc jsem zkoušel:
Kód: [Vybrat]
glxinfo | grep directi
Kód: [Vybrat]
glxgears
obé je ok.

Citace
no on ted GE umi i hvezdicky, teda hvezdnou oblohu... tak jestli tam nemas prepnutou tuhle "mapu" Úsměv

Jo to vím, ale v mém případě je to prostě ten úvodní náhled na planetu na hvězdném pozadí v nepřítomnosti planety  ;D

12
Zdravím, včera jsem trošku ukvapeně nainstaloval GE pomocí .bin souboru. Později jsem zjistil, že to lze udělat i z balíků....Vše proběhlo očividně v pořádku, ale zdání nejspíš klame, protože jakmile GE spustím, objeví se jenom hvězdné pole, Země jaksi chybí, což u tohoto programu považuju za docela závažný problém  ;D
Otázka tedy zní, zda jste se s tímto někdo někdy setkal a druhý dotaz směřuje k odinstalování GE. Někde jsem vyčetl, že by měla skrytá složka .googleearth v domovském adresáři obsahovat soubor uninstal, což není pravda (tedy v mém případě). Když jsem složku smazal pomocí sudo rm -rf......tak se po restartu objevila znova na tom samém místě. Jde mi o to, že bych chtěl tu .bin instalaci zlikvidovat a zkusit tu z repozitářů (i když nevím, zda v tom bude jakýkoliv rozdíl)
Používám Ubuntu 8.04 64-bit. S grafikou nemám sebemenší problém, Compiz neaktivní.....předem díky za reakce

13
Multimédia / Re: Cheese
« kdy: 26 Říjen 2008, 13:42:59 »
Citace
no to je prostě nvidia ( já už jí zahodil a používám nv - od té doby musím zaťukat žádný problém s grafikou + mnohem vyšší stabilita systému, takouv jakou linux má mít), jsou s ní prostě problémy a budou.... závěr vrátit se zpátky ke starým, zkusit jí nějak reinstalovat třeba přes envy + mít velké štěstí....

Naštěstí jsem pořád žongloval s tou myšlenkou, že zkusím 64-bit, tak jsem využil situace a přeinstaloval to, metoda pokus omyl mi tímto naznačila, že na ovladače grafiky radši sahat nebudu a nechám ty, které jsou v repozitáři 8.04. Já jsem to s Cheese zkoumal jen proto, abych zjistil, jak moc je můj notes Ubuntu-friendly. Ono krom hotkeys a právě občasného pádu programu spolupracujícího s webkou je to v pořádku, což je velmi solidní. Tedy při tom vědomí, že Acer Aspire 5520G byl konstruován vyloženě pro Visty, které jsem po pár dnech poslal ke všem čertům.....

14
Multimédia / Re: Cheese
« kdy: 26 Říjen 2008, 13:08:59 »
2 Pavel: Zkusil jsem a total záděr. Stáhnul jsem si ovladač z nvida.com -> ctrk+alt+F1 -> sudo /etc/init.d/gdm stop -> sh NVIDIA-Linux........ -> vše proběhlo, na dotaz, zda automaticky konfigurovat xorg.conf jsem dal ANO. Po restartu max. rozlišení 800x600! Nvidia-settings nelze spustit, pač to hlásí, že nejspíš nepoužívám Nvidia-x driver. Sudo nvidia-xconfig akorát vypíše, že se bude zapisovat do nějakého jiného souboru než do xorg.conf (tuším že xorg.conf1,2....). Pokud nahlédnu do xorg.conf, tak v položce DEVICE není nv ale nvidia, tak jak má být. Při následném startu jsem u hlášky o nizkém grafickém režimu zvolil kartu i displej, bez úspěchu. Navíc mi to ve svobodných ovladačích odstavilo wifinu atheros, u grafiky mi to ukazuje, že je OK. No myslím, že jsem si pěkně naložil  ;D

15
Multimédia / Re: Cheese
« kdy: 26 Říjen 2008, 10:20:29 »
2 Pavel: Tož dneska to spadlo, teď nevím, jestli sem hodím ten výpis, o kterém jsi psal ty. Já jsem našel něco v: Systém->Správa->Systémový protokol a v položce Syslog a Daemon.log jsem vyhledal toto:
Kód: [Vybrat]
Oct 26 10:00:06 notes gdm[5986]: WARNING: gdm_slave_xioerror_handler: Kritická chyba X - Restartování :0
V pololžce Xorg.0.log není časová posloupnost jak ve dvou výše uvedených, takže netuším, kde v této záložce hledat.....

16
Multimédia / Re: Cheese
« kdy: 25 Říjen 2008, 21:26:34 »
Citace
Já v tom cejtim spíš černou magii. Smích

Neblbni, bydlím u hřbitova  ;D

17
Multimédia / Re: Cheese
« kdy: 25 Říjen 2008, 21:08:52 »
2 Pavel: Fungují Murphyho zákony v linuxu tímto způsobem častěji??: Dnes jsem byl celý den ve škole a během té doby, jsem toto vyzkoušel snad stokrát, po každém pádu a znovupřihlášení jsem zapnul Cheese, minimalizova, maximalizoval, bum. Dokola a dokola. Schválně jsem nechtěl být zbrklý a psát sem hned po prvním karambolu. Na DF jsem hledal co nejvíc příspěvků v souvislosti s Cheese či webkou, ale nic podobného jsem nenašel. Po přečtení tvé reakce jsem tedy opět zapnul Cheese, minimalizoval, maximalizova a prd. Ono to nehapalo, takže budu to průběžně zkoušet a pokud to spadne, ten výpis sem hodím. Jinak se tedy omlouvám za zbytečnou otravovačku, fakt jsem netušil, že se to poléčí jaxi samo, kua  :D

18
Multimédia / Cheese
« kdy: 25 Říjen 2008, 20:45:51 »
Nainstaloval jsem si Cheese, kamera mi v něm funguje bez problému, ten nastane, když okno s Cheese minimalizuju na lištu a snažím se ho opět maximalizovat. V ten okamžik dojde k samovolnému odhlášení se a ocitnu se na přihlašovací obrazovce.......absolutně mě nenapadá žádná souvislost :o

19
Hry a zábava / Re: Fallout
« kdy: 24 Říjen 2008, 09:33:14 »
Citace
ad.1) afaik nema fallout moznost zmeny rozliseni Mrknutí musis si doinstalovat patch, ktery tam prida podporu pro vyssi rozliseni ..

hledej v guglu :: fallout resolution patch

Funguje, díky za tip.  ;)

20
Hry a zábava / Fallout
« kdy: 23 Říjen 2008, 10:58:41 »
Zdravím,
včera jsem si nainstaloval Wine a první hru, kterou jsem přes něj chtěl vyzkoušet byl Fallout. Už při instalaci mě zarazilo, že mi nebyla nabídnuta maximální možná instalace (v menu se mi zobrazovala nějaká jednotka c: a z: každá skapacitou pod 100 MB, pokud jsem správně četl wiki, tak wine instaluje programy do skryté složky .wine/drive_c(z) a tímto bych se chtěl zeptat, zda je nutno předem upravit velikost tohoto skrytého adresáře případně jak??)
Druhý dotaz je k hře samotné, spustí se mi v docela šíleném rozlišení, zřejmě 640x480 a nemám moc tušení, kde se rozlišení upravuje. V žádném z menu ve hře jsem tuto možnost nenašel, snad jsem špatně hledal....Co si pamatuju z paření tohoto skvostu na widlích, tam mi to vždy jelo v lepčím rozlišení, tak jsem po tom nikdy nepátral.
Za rady a postřehy předem díky.

21
2 Milhouse: Tak to gratuluju, já si to po sobě četl a je to fakt hrůza  ;D. Taky si myslím, že má můj notes alergii na 7.10ku. O virtual-boxu čtu prve a moc děkuju za link, prostuduju to a vyzkouším. Karma plus  ;)

Ještě dovětek: Pročpa si mám dávat pozor na KDE4?? Nějaké problémy s tímto grafickým rozhraním??

22
Nedávno jsem se zabýval "problémem" s grafickou kartou, více viz toto vlákno: http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,27320.0.html
Postupem času a zkušeností jsem čím dál víc přesvědčen, že pes je zakopán úplně jinde. Níže se budu stručně popsat chronologii mého trápení:

1. stáhnul jsem si ISO soubor Ubuntu 7.10, nainstaloval, vše fungovalo vyjma ovladače Canonu IP4500. V té době jsem si napsal o zaslání Live DVD Ubuntu 7.10.

2. Po zhruba dvou měsících po nainstalování Ubuntu jsem nezávisle na tomto OS musel formátovat HDD (Widle XP). Takže jsem    nainstaloval widle a k nim Ubuntu, ovšem už z obdrženého Live DVD. Opět vše bez problémů.

3. Zhruba 1/4 roku jsem na Ubuntu nešáhnul, pak jsem se k němu chtěl opět vrátit, po zaptnutí mi Ubuntu nabídlo    hromadu aktualizací, včetně aktualizace jádra (nejsem si přesně jistý, ale asi z 2.6.22-14 na 2.6.22-16??).    Hlavně tím druhým označením jádra si nejsem jist, v každém případě ono nové jádro nefungovalo vůbec, a když jsem     v GRUBu volil původní jádro, v něm mi vznikal problém s grafikou, kdy jsem nebyl schopen po milionech pokusech,      instalacích, zabíjení procesů apod. volit vyšší rozlišení než 800x600.

4. Koupil jsem knížku Ubuntu v níž je Live DVD 8.04. To jsem v rámci experimentu nainstaloval na disk, jakožto    jediný operační systém a bingo. Vše fungovalo, grafika, wi-fi, hybernace, dokonce si to našlo samo ovladače na    Canon IP 4500. Takže v tento okamžik byla záležitos de facto vyřešena, i když takovým nemastným neslaným    způsobem. Vše zůstalo funkční i po aktualizaci jádra na 2.6.24-??.

5. Začal jsem pokukovat po KDE, tak jsem příkazem kubuntu-desktop nahodil KDE. V některé diskuzi jsem se dočetl, že  tím vznikne mírný nepořádek, tak jsem se rozhodl, že přejdu na PURE KDE dle návodu z wiki.ubuntu.cz. Tady se    stalo to, že mi systém začal pracovat úplně nelidsky pomalu. Tím myslím, že když jsem kupř. otevřel webový    prohlížeč, tak trvalo zhruba minutu a půl, než se stal použitelným. To platilo o jakémkoliv jiném otevřeném okně,    nejprve zešedlo a pak po dlouhé době se s ním dalo pracovat. Přitom nesvobodné ovladače systém používal a    pochybuju, že by grafika nVidia GForce 8600M GS 512 MB, měla mít problém. V Gnome šlape při zaplém Compizu a    maximálních efektech bez jakéhokoliv zádrhelu. Mezitím mi došlo LIve DVD Kubuntu 7.10. Řekl jsem si, že vše    udělám na hotovo, tak jsem hodil na první partition Widle, nechal oddíl pro data. Zbytek disku jsem rozdělil pro    kubuntu dle wiki.ubuntu.cz. Po spuštění kubuntu se mi přihlásily nesvobodné ovladače, které jsem dal povolit, OS    si je stáhnul, restart, bez výsledného efektu. V souboru nvidia-settings bylo vše, jak má. Pak jsem spustil aktualizaci, včetně aktualizace jádra a vznikl ten sám problém viz bod 3!

6. Finální verze je taková, že vedle widlí jsem nainstaloval Ubuntu z Live DVD, které bylo v knížce, jak jsem již uvedl tato verze nedělá sebemenší problémy až na hotkeys a diodu wifi (což není takový problém). Vše funguje i po nejčerstvější aktualizaci na 2.6.24-21.

Suma sumárum tomu vůbec nerozumím :-). Netuším, zda píšu do správné sekce.  Jednoznačně vzniká problém v závislosti na zrovna použité verzi, asi se to nemá rádo s určitou verzí kernelu. Zaráží mě taky problém s KDE, věřím, že bych si na toto prostředí zvykl, pač vypadá opravdu skvěle a některé aplikace pod ním jsou vskutku parádní. Na druhou stranu mi Gnome úplně vystačuje pro mé potřeby.
Já vím, že pokud bych chtěl znát nějaké řešení výše uvedených záležitostí, tak je potřeba to sepsat úplně jinak, výpisů konzole nevyjímaje. Za nic na světě se nebudu snažit se dostat do podobných problémů, kterými jsem si prošel abych ty výpisy konzole získal a proto nechám vše tak, jak je nyní nastaveno, tzn. plně funkční. Prozkoumal jsem hromadu DF zdejších i zahraničních. Mnohokráte jsem se chytnul, ale systém mojich problémů vždy někam odbočil a proto řešení bylo v nedohlednu. Z laického hlediska jsem přesvědčen, že jsem nebyl schopen zabít určité procesy, že někde na pozadí běžela aktulizace či instalace čehosi. Bohužel jsem nebyl schopen toto zastavit ani dle vyhledaných a prý zaručených postupů. Jsem přesvědčen, že jsem někde v jednom kroku dělal dětinskou chybu a v globále je můj problém maximálně zveličený, přiotm se určitě jedná o banální záležitost pro zkušeného linuxáka. I tak jsem se tímto naučil řadu věcí, k čemuž bych se bez onoho kotrmelce sotva kdy dostal :-)

Sorry za tepetu

23
Hardware / Re: GeForce 8600m GS 512MB
« kdy: 11 Říjen 2008, 11:48:24 »
Mno asi ukončím toto vlákno, když jsem ho začal, pevně jsem věřil, že se vyhnu tomu, co jsem mnohokráte aplikoval u widlí. Bohužel jsem nad problémem s grafikou strávil víc času, než je zdrávo a potřeboval jsem nutně pracovat a ne se rýpat v terminálu. Nezbylo tedy nic jiného, než přeinstalovat systém. Paradoxně jsem máznul i widle a Ubuntu si nechal, jako jedinný OS (xpéčka doinstaluju dodatečně, jakožto malou pojistku).
Moc moc děkuji všem za rady, i když jsem problém nakonec svým způsobem nevyřešil. Tak či onak jsem se naučil dost nových věcí a taky jsem získal jiný náhled na tento systém.
S odstupem času jsem si jist, že problém vznikl při aktualizace jádra z 2.6.22-14 na 2.6.22-19 (jednu dobu jsem ubuntu moc nepoužíval, proto ten skok). Druhá jmenovaná verze kernelu se vůbec nerozjela a první v ten okamžik začala vykazovat ony problémy. Wiki a vlákna na toto téma jsem četl ve velkém, nikde ale nebyl problém popisován takříkajíc mně na míru. Jsem přesvědčený o tom, že zkušený uživatel by mi systém zprovoznil lusknutím prstu. Největší problém mi děly verze gcc a taky /var/lib/lock. Obé jmenované jsem řešil dle vašich pokynů, bohužel bez výsledku. Ubuntu mi prostě vůbec nerozpoznalo grafiku a tak jsem ji nemohl povolit v menu nesvobodných ovladačů, ona se tam Nvidia totiž vůbec neobjevila.
Suma sumárum, doufám, že se s podobným problémem už nikdy nepotkám a pokud ano, tak v takové míře, abych byl schopen jej vyřešit, jak tomu bylo u mnohých předchozích vláken podobného ražení, kdy si uživatel byl schopen systém vrátit do původního, funkčního stavu bez nutnosti přeinstalování celého systému.
Ještě jednou díky všem za rady!!  ;)

24
Hardware / Re: GeForce 8600m GS 512MB
« kdy: 09 Říjen 2008, 06:37:55 »
Citace
bud ti bezi aktualizace, nebo neco instalujes/odebiras. A to jakymkoliv zpusobem - terminal, synaptic...

Díky, lze tohle nějakým způsobem rázně ukončit?? Myslím ty procesy.

25
Hardware / Re: GeForce 8600m GS 512MB
« kdy: 09 Říjen 2008, 06:07:11 »
Hodíte mi prosím příkaz, kterým ukončím všechny běžící procesy, které mají na svědomí:
Kód: [Vybrat]
E: Nemohu získat zámek /var/lib/dpkg/lock - open (11 Resource temporarily unavailable)
E: Unable to lock the administration directory (/var/lib/dpkg/), is another process using it?

Díky předem

Stran: [1] 2