Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Zobrazit příspěvky

Tato sekce Vám umožňuje zobrazit všechny příspěvky tohoto uživatele. Prosím uvědomte si, že můžete vidět příspěvky pouze z oblastí Vám přístupných.


Příspěvky - jfoot

Stran: 1 [2] 3 4 ... 8
26
Hardware / Re: T-Mobile PCMCIA karta - Lama dotaz
« kdy: 21 Únor 2010, 12:48:59 »
Zdravím Vás,

s web'n'walk přes wine Vám , bohužel, nepradím, alébrž já jsem provozoval  web'n'walk (dříve se tahle služba, myslím, jmenovala T-Mobile Communication Centre) přímo ve widlích. Připojení k internetu pomocí PCMCIA na Ubuntu Vám nevyhovuje ?

27
Zdravím Vás,

já jsem Vás popletl, omlouvám se.....

ty jo, já jsem jelito  ::) ... už jsem na to přišel, každopádně díky za nasměrování...

K+.

28
Zdravím Vás,

tady najdete vysvětlení, proč to nejde a jak na to : Still Can't Create Databases In Phpmyadmin, Help please.



29
Nazdar Dragonne,

řekl bych, že Ti v programu chybí tohle : conn = mysql_init(NULL);  , čili  obdržení connect handleru.  Teprve až je v proměnné conn hodnota NOT null, můžeš teprve použít ono mysql_real_connect(conn, "localhost", "server", "mozaika", "server", 0, NULL, 0)

30
Hardware / Re: Sériový terminál v linuxu?
« kdy: 08 Únor 2010, 19:18:50 »
Zdravím Dragonna,
Zkoušel jsem minicom, ale nějak jsem si s nim nepokecal.

Zkus  tohle : spusť minicom s těmito přepínači : minicom -o -c on, případně sudo minicom -o -c on .Význam přepínačů nastuduješ, když zadáš man minicom . Nastav parametry komunikace : ve volbě Nastavení sériového portu zadej do Sériové zařízení   tento řetězec : /dev/ttyS0, pokud máš RS232 vyvedený na CAN9 a device ttyS0 neokupují nějaký jiný(é) program(y) na tvém PC. Pokud tvůj ntb nemá sériový port,vyvedený na CAN 9 , ale máš USB, tak použij  /dev/ttyUSB0. Zkontroluj si, jestli se tvoje USB  mapuje na device ttyUSB0, jestli to třeba není ttyUSB1 pomocí příkazu dmesg. Potom ještě nastav nějaké parametry sériového kanálu, třeba 9600 Bd, bez parity, 1 start bit , 1 stop bit , no handshake, co je důležié nastav v minicomu Hardwarová kontrola toku  Ne, Softwarová kontrola toku Ne. Do USB portu vlož převodník USB-RS232 a stranu RS 232 vytvoř loopback, slušně řečeno spoj Rx a Tx špičky. Jo, v minicomu ještě nastav local Echo on/off na on. Potom stiskni nějaké písmeno v terminálu minicomu a obdržíš jej 2 x :  to které jsi vyslal (ťukancem do keyboardu) a tu druhé, přijaté přes loopback. Tím máš ověřeno, že tvoje RSko fachčí "až na kost", tedy až ke konektoru... Btw, nastavení  local Echo zopákni aspoň 2 x... jinak neuvidíš echo na character, který si vyslal z klávesnice a budeš vidět jen ten přijatý, což vypadá, jako kdyby  sériový kanál nevysílal (on ti ale jen vypisuje přijaté znaky ne vyslané). Čili, když je sériový kanál zkratovaný loopbackem funguje stisk jediného písmena vyvolá zobrazení dvou stejných znaků, vyslaného a přijatého...

I když jsem si s Javou a rxtx knihovnou už jednou povídal, teďko bych asi rád napsal program v c++ protože mám ten dojem, že by to bylo méně náročné na cpu a možná i stabilnější na dlouhodobý provoz (plánuji non-stop). Co si o tomhle myslíte vy?

To je dobrý námět na poměrně bohatou a docela zajímavou diskusi. Tohle bych viděl jako téma na nějakém setkání Ubuntu
men než tady na fóru, aspoň pro mě :moc práce, málo času vypisovat se, mám  teď docela slušný  pracovní fofr ;).....  .
Tak dej vědět, jak postupuješ ohledně minicomu...

31
Internet a sítě / Re: scripty na CDMA
« kdy: 07 Únor 2010, 19:38:28 »
Zdravím Vás,

pokud jsem Vás správně pochopil, potřebujete získat "rootovská" práva. Zkusil jste přes sudo ?
Prikazem lsusb mi naleyne modem qualcomm ale v Gnome PPP mi v nastaveni modem nedetekuje.

Mně se také práce s Gnome PPP nedaří (v mém případě je to ale "rukama"  :D), jsem úspěšný pouze přes wvdial, ale je zde jeden šikovný člověk, který se jmenuje EuGenio, který, na rozdíl ode mne, zvládnul připojení přes Gnome PPP. Třeba Vám poradí. Btw, pro jistotu, CDMA inspiromat zde : http://wiki.ubuntu.cz/CDMA

32
Hardware / Re: Sériový terminál v linuxu?
« kdy: 07 Únor 2010, 19:24:08 »
Zdravím kolegu,

kolegu proto, že právě také masíruju jeden ATMEL (ATmegu 32),  :D. Zkuste si nainstalovat gtkterm anebo minicom. Já osobně používám (kvůli flexibilitě)  na linuxu vlastní, v Javě napsaný, poměrně primitivní program užívající  knihovnu rxtx.


33
Internet a sítě / Re: T-Mobile 4G USB modem
« kdy: 31 Leden 2010, 16:30:47 »
Zdravím Eugenio,

Mám podezření, že modem nedostane od systému příkay k odpojení od sítě.

Možná by byla cesta resetnout modem pomocí AT příkazu.
Teď budu teoretizovat, nemám vyzkoušeno :

Já mám v  /etc/wvdial.conf mj. toto :
Kód: [Vybrat]
Init2 = ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0 Podle 12.8 Dial-in Modem Configuration by možná  mohla pomoci náhrada AT příkazu &D2 za &D3 za předpokladu, že jej daný modem podporuje.
Díval jsem na 4G_modem_instalace_linux_new.pdf]   a tam je na straně 6 tato informace :
Citace
Ukončovací řetězec : +++
Pohledem do Hayes AT Commands lze zjistit, že tento řetězec by měl uvést modem do command mode stavu,  a v tomto stavu by měl být již modem schopen přijmout příkazy jako je např. H0 (hung-up).

Možná by stačilo namísto výše uvedených AT příkazů přidat do wvdial.conf příkaz ATZ (tvrdý reset modemu), kam přesně, to je otázka, napadá mě jedině property "Init2"....

Edit : možná by stálo za to modemu, který je i po ukončení spojení připojen na síť poslat interaktivně přes minicom vhodné AT příkazy jako je ATZ a ověřit tak, jestli je  možné jej vůbec z tohoto nežádoucího stavu "vykopnout"...

34
Zdravím petergula a Maculko,

myslim, ze eclipse vylucil z vyberu v prvom prispevku :)

Ano, tak to dopadá, když se někdo (jfoot) vyflákne na řádné pročtení příspěvků  v daném threadu. ;).
Petergula, jak jinak, K+ za důslednost a pečlivost, jfoot facka za lajdáctví (ale jen malá.... :D), Maculkovi omluva za spam....

35
Zdravím Vás,

pokud nebudete trvat čistě jen na editoru, zde je malý tip na IDE : Eclipse C/C++ Development Tooling - CDT

36
Internet a sítě / Re: T-Mobile 4G USB modem
« kdy: 30 Leden 2010, 16:54:10 »
Zdravím Eugenio,

já "točím" T-mobile takto :

1.Mám zprovozněno spojení na T-mobile přes wvdial.
2.Aby mohl spouštět wvdial někdo jiný než root , musí být tento NEroot uživatel (dejme mu pracovní jméno "tchyne"
  registrován ve skupinách dip a dialout
Kód: [Vybrat]
sudo adduser tchyne dip  
sudo adduser tchyne dialout
3. v ~/bin uzivatele "tchyne" mam dva scripty,jeden se jmenuje "spoj" - tento navaze spojeni :
Kód: [Vybrat]
#!/bin/sh
wvdial
tail -f /var/log/messages
a druhý, se jménem "rozpoj" mi  rozpojí spojení :
Kód: [Vybrat]
#!/bin/sh
killall -15 wvdial
Ve scriptu "spoj" loguju i průběh spojení, takže když se mi na konci výpisu objeví IPs  DNSs  od  T-mobile vidím,
že spojení bylo navázáno OK a že mi třeba během spojení neuváznul modem.....

4. Pak si vytvořím vlastní spouštěče : jeden pro script "spoj" a druhý pro "rozpoj" : Přidat na panel -> Vlastní spouštěč aplikace (samozřejmě typu "Aplikace v terminálu"), přídám cestu na daný script  a to nejdůležitější (pro tchyně, manželky , opovrhvače příkazové řádky a podobné tvorstvo) každému spouštěči vyberu zapamatovatelnou ikonu.
Já mám pro "spoj" :  /usr/share/icons/gnome/scalable/emotes-face-smile.svg
pro "rozpoj" : /usr/share/icons/gnome/scalable/emotes/face-angry.svg.

Jsou natolik výmluvné, že netřeba dávat výše zmíněnému typu živatelstva další comments.    :D

37
Zravím Vás,

Ješte dotaz, s svg by asi nebyl problém?
Testoval jsem s ikonami typu *svg,  je to funkční, bez problémů....

38
Zdravím Vás,

Děkuji moc, za velmi ochotnou pomoc, zkoušel jsem, ale nejde vložit ikonu před text v jakémkoliv tématu metacity. Muselo by být celé xml přepsané, asi nejde jen doplnit pár řádků...Mooc složité a zdlouhavé. Zkusím ještě laborovat až budu mít trochu času. Zatím děkuji.

Není to tak hrozné. Stačí přepsat jem malý úsek code v daném  theme*.xml. Tak nějak mi to nedalo,  a zkusil jsem vložení ikony prakticky.  Povedlo se a pokusím se zde dát návod jak na to, aplikovatelný na libovolné theme*.xml, které používá metacity. Já si vložil ikonu jablka  (soubor "metacity-window-demo.png") do metacity  theme*.xml "Atlanta", kterážto ikona  se mi nyní zobrazuje  v každém title každého window, které otevřu. Jen lituji, že jsem nesehnal na netu icon file nějaké prsatice (pro začátek by stačila třeba Pamela Anderson), upravované theme by získalo na plastičnosti... :D  :D
Nuže dosti slov, jdeme na to....

0. Cíl - vložit ikonu k title window do   theme*.xml metacity applikace

1. pro kontrolu ověříme, že  theme*.xml,  které chceme editovat, lze korektně otevřít pomocí Aplikace -> Systém -> Volby  -> Vzhled ->Motiv  . Na mém PC mám spoustu témat, ale jen některá jdou takto otevřít, možná metacity podrobí kontrole proti *dtd otevíraný theme*.xml  a pokudtento kontrole nevyhoví, tak se dále nezpracovává.. . Otevření můžete ověřit i pomocí metacity-theme-viever aplikace, která je v /usr/bin.

2. Pokud jde  theme*.xml otevřít aplikací metacity, vytvoříme zálohu daného  theme*.xml (přes sudo)

3. Otevřeme  theme*.xml, nejlépe xml editorem, v nouzi libovolným textovým editorem (přes sudo)

4. Hledáme element <draw_ops name="title_text_with_icon">  (to je ideální stav) anebo element <draw_ops name="title_text">, obecně : element  <draw_ops> v jehož jméně je attribut "name" s hodnotou  "*title*"

5. Do nalezeného elementu vložíme element <image>, samozřejmě s povinnými atributy.
    Kde o nich nalezneme informaci ? V  /usr/share/sgml/metacity-common/metacity-theme.dtd
   Toto metacity-theme.dtd obsahuje strukturální definici struktury  theme*.xml files.
    Pokud <draw_ops> již obsahuje <icon>, tak ten buď zlikvidujeme, nebo (lépe) , zakomentujeme takto :
    
Kód: [Vybrat]
<!-- icon ............ / --> Btw. :
Kód: [Vybrat]
<!-- toto je commnet v xml -->
6. Ad  theme*.xml, které jste zaslal :
    a) nalezněte elementy <draw_ops name="title-text-focused">  a <draw_ops name="title-text-unfocused"> a upravte je takto :
Kód: [Vybrat]
<draw_ops name="title-text-focused">
  <clip x="0" y="0" width="width" height="height"/>
  <image  filename="pamela_anderson.png"
        x="(width - title_width - mini_icon_width - IconSpacing) / 2"
         y="(height-mini_icon_height) / 2"
         width="mini_icon_width" height="mini_icon_height"/>
<title color="#c3c3c3" x="(width - title_width) / 2 +0" y="(height - title_height) / 2 + 1"/>
<title color="#3c3c3c" x="(width - title_width) / 2" y="(height - title_height) / 2"/>
</draw_ops>

<draw_ops name="title-text-unfocused">
  <clip x="0" y="0" width="width" height="height"/>
  <image  filename="pamela_anderson.png"
        x="(width - title_width - mini_icon_width - IconSpacing) / 2"
         y="(height-mini_icon_height) / 2"
         width="mini_icon_width" height="mini_icon_height"
alpha="0.5"/>
<title color="#d2d2d2" x="(width - title_width) / 2 +0" y="(height - title_height) / 2 + 1"/>
<title color="#757575" x="(width - title_width) / 2" y="(height - title_height) / 2"/>
</draw_ops>

  Samozřejme musíte nahrát file ikony "pamela_anderson.png" do adresáře , kde leží  theme*.xml, které editujete.
  Srovnejte code snippet, který zasílám, s originálním code Vašeho  theme*.xml a vše Vám pravděpodobně bude jasné.. :)

7. Otevřít editované  theme*.xml pomocí aplikace metacity a opticky zkontrolovat zdali upravené odpovídá zamýšlenému....

8. Pro ilustraci, tady je příklad úpravy dalšího   theme*.xml : "DarkRoom"
  
Kód: [Vybrat]
<draw_ops name="title_text">
  <title color="shade/gtk:bg[NORMAL]/0.75"
         x="(3 `max` (width-title_width)) / 2 - 1"
         y="(((height - title_height) / 2) `max` 0)"/>
  <title color="shade/gtk:bg[SELECTED]/0.5"
         x="(3 `max` (width-title_width)) / 2 + 1"
         y="(((height - title_height) / 2) `max` 0) + 2"/>
  <title color="gtk:fg[NORMAL]"
         x="(3 `max` (width-title_width)) / 2"
         y="(((height - title_height) / 2) `max` 0)+1 "/>
  <image filename="metacity-window-demo.png" x="0" y="0" width="object_width" height="height" />
</draw_ops>

Ikona jablka ("metacity-window-demo.png") je po výše uvedené editaci theme "DarkRoom" a jeho aktivaci "rozpláclá"  a leží daleko od window title : je třeba si trochu pohrát s obsahem @x, @y , @width a @height  podobně jako to má  <image> v bodě 6.

    Enjoy !     ;)

Pěkné počtení na téma "metacity" zde : https://help.ubuntu.com/community/Metacity

39
Otevřená diskuze kolem Linuxu a OSS / Re: Budoucnost Gimpu
« kdy: 25 Leden 2010, 11:50:06 »
Zdravím snouman.net,

je to totálně off topic ale nedalo mi to : máte K+ za avatar té běhající mouchy. Už jsem ji chtěl zamáčknout na monitoru,  (odkud se pořád ty potvory berou ?  :D), ale pak jsem si uvědomil, že vzhledem k venkovní teplotě by to musela být nějaká dost odolná sibiřská bestie.... Také je hezké, jak konstantně opisuje dráhu připomínající osmičku.... (asi je po nějaké hospodské zkušenosti....  ;D)

40
Zdravím Vás,

Takže princip jsme odhadli , zdá se, správně. Toto tvrzení opírám o :
Citace
http://developer.gnome.org/doc/tutorials/metacity/metacity-themes.html
Rozhodně se na ten odkaz mrkněte. Já bych, maje na mysli rady podané tímto odkazem vložil do  <draw_ops name="title-text-focused" /> a do <draw_ops name="title-text-unfocused"> (možná přijdete na lepší místa...) element <image  /> takto : (nezapomeňte zálohovat původní metacity xml, kdyby to "ruplo", ať je k čemu se vrátit zpět...  ;))
Kód: [Vybrat]
<draw_ops name="title-text-focused">
  <clip x="0" y="0" width="width" height="height"/>
  <icon  x="(width - title_width - mini_icon_width - IconSpacing) / 2"
         y="(height-mini_icon_height) / 2"
         width="mini_icon_width" height="mini_icon_height">
       <image filename="/cesta/na/image/ikonky/my_image.png" x="0" y="0" width="width" height="height" alpha="0"    
          colorize="#FF3399"/>
  </icon>
<title color="#c3c3c3" x="(width - title_width) / 2 +0" y="(height - title_height) / 2 + 1"/>
<title color="#3c3c3c" x="(width - title_width) / 2" y="(height - title_height) / 2"/>
</draw_ops>


Kód: [Vybrat]
<draw_ops name="title-text-unfocused">
  <clip x="0" y="0" width="width" height="height"/>
  <icon  x="(width - title_width - mini_icon_width - IconSpacing) / 2"
         y="(height-mini_icon_height) / 2"
         width="mini_icon_width" height="mini_icon_height"
alpha="0.5">
      <image filename="/cesta/na/image/ikonky/my_image.png" x="0" y="0" width="width" height="height" alpha="0"    
          colorize="#FF3399"/>
  </icon>
<title color="#d2d2d2" x="(width - title_width) / 2 +0" y="(height - title_height) / 2 + 1"/>
<title color="#757575" x="(width - title_width) / 2" y="(height - title_height) / 2"/>
</draw_ops>

Určitě by bylo vhodné se nějakým metacity xml inspirovat : dokázal byste vytěžit xml toho window, kde máte německy psaný nápis "kalkulačka" spolu s ikonou ? Pokud je to soubor typu "metacity xml" tak máte de facto vyřešeno, řekl bych...

Edit : já jsem prošel některé metacity xml, které mám na svých PC s ubuntu, ale žádný vložený element <image /> stylem jak jej popisuji jsem tam nenašel   :(, takže je možné, že vkládání ikon je možná realizováno nějakým jiným mechanismem, zatím se mi nepodařilo zjistit jakým... Jsem z toho akosi zmätený, jdu si dát pár bucínů..... (poledne moudřejší večera...)   ;D

41
Zdravím Vás,

Jde nějakým univerzálním způsobem v xml souboru Metacity přidat před text miniaturu ikony? Viz obrázek.

Nevím, ale pokud máte k dispozici xml (mělo by být v  : ~/.themes/SystemG/metacity-1/metacity-theme-1.xml) tak by to mělo teoreticky jít přídáním elementu zapouzdřujícího  obrázek ikony, lépe : zapouzdřujícího odkaz na file, v němž leží ona ikona (i když, mám dojem že součástí xml mohou být i části binárního code, takže file ikony nemusí nutně ležet mimo dané xml file......).
Pokud se vám ono xml podaří najít a bude v něm již někde v jeho struktuře  definován odkaz na nějakou ikonu, tak přidání podobného odkazu  k libovolnému elementu není problém. Jiná je, jestli aplikace , která zpracovává dané xml jest stvořena tak, že zareaguje na takto zvnějšku pomocí text editoru přidaný odkaz, tj, že očekává přítomnost | nepřítomnost  odkazu na nějakou ikonu v daném elementu (či atributu).
Zkuste sem podat , prosím, prostřednictvím tagu 'Vložit kód' ono xml, podíváme se, jak je definována jeho struktura. Rozhodně by v něm mělo být slovo ''Taschenrechner" (které by mohlo být textovým node nějakého elementu, či hodnotou  jeho atributu, u kterého pak bude odkaz na ikonu kalkulačky...).  Každopádněte, pečlivě si uložte kopii onoho xml, než do něj zasáhnete, na bezpečné místo....

42
Internet a sítě / Re: GNOME PPP problém se souborem PPPD
« kdy: 17 Leden 2010, 22:16:35 »
Zdravím Vás,

file /home/martin/.wvdial.conf se zdá OK. Bohužel, já jsem připojení přes gnome ppp nezkoušel. Nicméně bych zkusil najít log, který, předpokládám gnome ppp vytváří. Zkuste
Kód: [Vybrat]
sudo tail -f /var/log/ppp.log  případně
Kód: [Vybrat]
/var/log/messages případně hledat ve Vašem Home pomocí
Kód: [Vybrat]
ls -al něco, co by mohlo s logem GNOME PPP souviset. Výsledkem prohlídky logu by mělo být hlavně zjištění, jestli se  po povelu Connect v GNOME PPP otevře vůbec soubor
Kód: [Vybrat]
/home/martin/.wvdial.conf a začnou se posílat do modemu Vašeho telefonu AT příkazy z tohoto file.  A pokud ano, zdali na ně modem reaguje s chybami či ne....Samotný daemon pppd "požírá" jako jeden z paramterů configu parametr debug, otázka je jestli je vůbec možné předání takového parametru prostřednictvím /home/martin/.wvdial.conf. Třeba by se dal,nedbajíce na  ono "# Do NOT edit this file by hand!", vložit do /home/martin/.wvdial.conf příkaz pro debug
Kód: [Vybrat]
Debug = onPro debug připojení by se možná dalo vyzkoušet i toto :
Kód: [Vybrat]
http://live.gnome.org/NetworkManager/Debugging

43
Internet a sítě / Re: GNOME PPP problém se souborem PPPD
« kdy: 17 Leden 2010, 11:43:17 »
Zdravím Vás,

Přeložit si to dokážu, ale nevím kde se soubor wvdial.conf nachází,

Na mém Pc je v :
Kód: [Vybrat]
/etc/wvdial.conf Pokud tam není spusťte : 
Kód: [Vybrat]
sudo wvdialconf /etc/wvdial.confFile wvdial.conf bude v daném adresáři vytvořen. Poté jej editujte Vaším oblíbeným editorem (u mě vi) :
Kód: [Vybrat]
sudo vi /etc/wvdial.conf
Do wvdial.conf se vkládají příkazy pro modem viz Vámi uvedený code.

nebo co přesně mám nastavit u PPPD (teď narážím na permissions)

Prosím objasněte, jediná permissions, která potřebujete, pokud jsem nezapoměl ,souvisí s příkazem sudo...
Možná máte na mysli přidání uživatele, který provádí vytáčení pomocí :
Kód: [Vybrat]
sudo adduser USERNAME dip a
Kód: [Vybrat]
sudo adduser USERNAME dialout
Doporučuji ke čtení o Vašem  problému :
Citace
http://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99ipojen%C3%AD%20p%C5%99es%20dialup
https://help.ubuntu.com/community/DialupModemHowto/SetUpDialer?action=show&redirect=wvdial

Obdobný problém jsme zde řešili s opavackem :
Citace
http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,42717.0.html

Good Luck a pokud se nebude dařit, dejte vědět....

44
Obecná podpora / Re: odt (xml, docbook) => prosté html
« kdy: 15 Leden 2010, 12:13:39 »
Zdravím Kedrigern,

zkuste položit Váš dotaz na fórum, které jest na tyto otázky specializováno :
Kód: [Vybrat]
http://forum.builder.cz/list.php?135Na tomto fóru působí mj. český guru kvalifikovaný v oblasti zpracování xml : Jiří Kosek. Věřím, že Vám minimálně on poradí...  Jen na okraj (aby řeč nestála... ;)) ,  nevyhovoval by Vám třeba, jako programátorovi,  postup : OO.org -> xml -> xslt  -> html  ,tedy generovat html code ze vstupního xml pomocí xslt processoru,  na kterém je mj. docbook založen?

45
Hardware / Re: Internet 4G USB modem - T-mobile
« kdy: 11 Leden 2010, 21:46:49 »
Zdravím Vás,

Kód: [Vybrat]
In file /etc/ppp/peers/tmobile4g: unrecognized option 'nocomp'

Do file 'tmobile4g' se Vám vloudila malá chybička : namísto 'nocomp' byste měl vložit 'nopcomp' parametr. Tak to vyžaduje pppd. Díval jsem se, co autority definují oním 'nopcomp' :

Citace
nopcomp : Disable protocol field compression negotiation in both the receive and the transmit direction.
Citace
nopcomp  : No compression -> t-mobile is twice as fast if you do NOT use compression.
Citace
# ppp compression:
# ppp compression may be used between the phone and the pppd, but the
# serial connection is usually not the bottleneck in GPRS, so the
# compression is useless (and with some phones need to disabled before
# the LCP negotiations succeed).

což je výmluvné, ovšem chtělo by to nějaký širší technický background ..
Pokusím se najít o tomto parametru něco více, jakmile mě dítka pustí k PC na nějakou souvislejší dobu  :D....

Edit : tohle by mohlo být ono ..:  
Kód: [Vybrat]
http://www.tcpipguide.com/free/t_PPPCompressionControlProtocolCCPandCompressionAlgo.htm
Citace
Key Concept: PPP includes an optional compression feature, which can improve performance over slow physical links. A variety of different compression algorithms are supported. To enable compression, both devices on a PPP link use the PPP Compression Control Protocol (CCP) to negotiate a compression algorithm to use. The compression algorithm is then used to compress and decompress PPP data frames.

Nechť se daří...... :)

46
Zdravím Vás,

Mel bych jeste jeden dotaz k gparted a sic rozdelil jsem si disky na tri oblasti,
pro Xp, Xubuntu a zalohu. Zalohu jsem nechal jako misto bez oddilu, a ted kdyz
ho tam chci vytvorit, program mi nabidne pouze primarni jednotku a ja bych radsi
logickou, protoze mam obavu z problemu s bootovanim.

Je ma obava opravnena a pokud ano tak jak vytvorit dodatecne jednotku bez poskozeni bootovani??

Osobně jsem prakticky nepoužil, ale pokusím se zde podat výklad (pokud se zmýlím, prosím kohokoliv  o opravu),
z něhož by mělo vyplývat zodpovězení Vaší otázky. Takže začínáme.

Po studené startu předává BIOS řízení zavaděči operačního systému (bootloaderu), který musí ležet na předem
dohodnutém MÍSTĚ. Tímto MÍSTEM je u IBM PC compatible computers první sektor první stopy první vrstvy nějakého
disku (pro jednoduchost předpokládejme, že máme k dispozici jediný hard disk - HDD). V tomto MÍSTĚ leží record,
nazývaný Master boot record - MBR. V 512 bytech, které tvoří fyzicky MBR leží mj. zavaděč operačního
systému - bootloader. V případě Ubuntu ma jméno GRUB - GRand Unified Bootloader.
Bootloader Grub Vám zobrazí nainstalované OS na disku a umožní vybraný OS spustit.

Nyní se pokusíme vpašovat do výše řečeného pojem disková oblast (partition).

HDD může být rozdělen na několik diskových oblastí (partition=oddílů=segmentů),každá oblast se chová jako samostatný disk. Informace o tomto  rozdělení je také uložena v MBR a říká se jí  tabulka rozdělení disku - partition table.
Vedle bootloaderu je tak  partition table další důležitou entitou ležící v MBR.

Jen abychom měli výklad bootování OS ucelený :
Bootloader potom čte partition table a podle jejího obsahu zjistí, která z partitions je označena jako
záváděcí (bootable). Dále se pak čte první sektor (boot sektor) z detekované zaváděcí oblasti. Boot sektor obsahuje program, který zahajuje načítání OS, který přirozeně leží na zaváděcí partition.

Vývojáři rozhodli, že bude možné na disku IBM PC compatible computers vytvořit
maximálně 4 partitions (4 samostatné disky), které nazvali primárními (primary partitions).
To se ukázalo časem z různých důvodů jako málo a aby se toto omezení
obešlo, byla vymyšlena finta spočívající v zavedení pojmu rozšířená oblast (extended partition), který
přetaven do praxe spočívá na rozdělení (něco jako množení myší :) ) vybrané(ých) primary partition(s)
na podoblasti. Čili rozdělená primary partition je nyní extended  partition a jednotlivým fragmentům
v extended partition se říká logická oblast (logical partition).

Co z toho plyne vzhledem k Vaší otázce ?
Dle mého názoru : je jedno, jestli bude oblast, do které chcete zálohovat, oblastí primární či logickou a
je jedno bude li mít nastaven flag bootable na true či false.
  Vytvořením další partition, ať logické či primární dle mého názoru boot nepoškodíte, to byste musel narušit např. informace uložené v MBR, což je samozřejmě možné : nepozornou manipulací s GParted.

Řekl bych, že výše popsaná logika je v souladu s chováním GParted : nic jiného, než primary partition (v relaci s unallocated area), Vám ani nebude nabídnuto, protože logical partition můžete prakticky vytvořit pouze v rámci primary partition, která se ale napřed musí stát extended .....

Ufff, trochu rozvláčné, ale snad Vám to k něčemu bude....

P.S.
Na závěr malé doporučení (nevyložte si to špatně, jsem dalek hovoření do Vašich záležitostí  ;) ) : já na ntb, kde jsem měl s HDD stejné problémy jako Vy a kterýžto HDD jsem na onom ntb ponechal, dneska maximálně pouštím dítkám Krtkova dobrodružství  :D.
Rozhodně bych jej nepoužil jako místo pro zálohování. Zvažte koupi nového disku, není to tak drahé....




47
Otevřená diskuze kolem Linuxu a OSS / Re: Kolik je vám let?
« kdy: 08 Leden 2010, 12:31:44 »
Zdravím,

Heh! Tak tomuto se říká svazek manželský?! :D

 ;D  No, pravda je, že jsem si část těch položek naordinoval sám a vykonávám je dobrovolně.... ;D

Nezapomeň dávat dolů prkýnko a uklízet po sobě nádobí  ;D

Kotrmelec, trefa a K+,  položka  s identifikátorem "prkýnko" je pravidelně a pečlivě kontrolována nadřízeným orgánem.. :D
Rozhodně se pokusím být vzornější než M.Dušín, abychm se mohl  případné letní akce zúčastnit, rozhodně bych rád osobně poznal valnou většinu těch nejaktivnějších jedinců zde na fóru... ;)

48
Otevřená diskuze kolem Linuxu a OSS / Re: Kolik je vám let?
« kdy: 08 Leden 2010, 10:54:21 »
Zdravím hase & comp,

no, já bych jel... Pokud se budu vzorně starat o děti, každý den doma uklízet, nakupovat, zatápět , ráno odmetat sníh na chodníku, vynášet každý den odpadky do popelnice, umývat schody do patra, řádně splachovat záchod a pokud postavím na jaře tu pergolu, tak bych možná mohl v létě dostat opušťák.... ;D

49
Hardware / Re: Internet 4G USB modem - T-mobile
« kdy: 06 Leden 2010, 11:53:17 »
Zdravím Vás,

Kód: [Vybrat]
Error: only members of the 'dip' group can use this command.

Uživatel, (dejme tomu s aktuálním jménem jfoot), spouštějící pon, musí být členem skupiny "dip", což  lze nastavit takto :
Kód: [Vybrat]
sudo adduser jfoot dip
Takže provedl jsem, jak bylo řečeno. Com jsem nastavil na /dev/ttyUSB0

No vidíte, taky mě to  /dev/ttyUSB0 mohlo napadnout, ehm, ...hned... No, jak vidíte, také se pořád učím... ;)

50
Zdravím Vás,

jak je stár ten počítač, na kterém máte problémy s instalací  LInuxu a XP vedle se ? Je to mladík anebo je over-the-hill  :D ?
Já měl stejný problém jako Vy, ovšem jen na starém ntb (starý = cca 3 roky každý den průměrně 12 hodin v provozu).
Při instalaci XPs buď instalace zatuhla na nějakém místě , anebo proběhla, ale XP nenabootovaly po jejich výběru z bootsplash screenu.

Na brand new ntb, instalace dual OS z těchže CDs bez problémů. Čili  začnu spekulovat, aplikujte to na Vaši situaci, instalace se nepovedla proto, že je :
a) opotřebovaná  CD/DVD mechanika v PC - to jsem nemohl  posoudit, musel bych ji z ntb vytlouct kladivem a zpátky bych ji natloukal těžko... ;D
b) vadné sektory na disku, netestoval jsem, alébrž jsem na to neměl dostatek času.

Nicméně se mi to podařilo zvládnout  "posuvem XPs" na konec disku takto  (POZOR , ztráta dat, zálohujte) :
 0. úplná dealokace všech partitions na disku, tam kde byla data teď budou lvi...
 1. z Live CD jsem nabootoval a přes Gparted si na KONCI disku vyrobil  partition typu ntfs dostatetečné velikosti pro XP a zformátoval, čili na začátku disku mi zůstala unallocated area
 2. Nainstaloval jsem XP, přirozeně do toho vytvořeného oddílu ntfs a podařilo se !
 3. Nainstaloval jsem Ubuntu do unallocated area, kterou jsem si ručně rozdělil na boot, swap a root oblasti, tvorbu těchto oblasti ale můžete ponechat na instalátoru Linuxu, nicméně ruční práce je ruční práce.... :D
 4. Po restartu se v bootsplash screenu objevila volba mezi Ubutu a XP o obě byly funkční, tedy vždy došlo k bezproblémovému nabootování zvoleného OS.

Abych byl spravedlivý : Ubuntu, na rozdíl od XPs  vždy bootovalo bez problémů  ,  uvedeným postupem se odstranily problémy s bootem XPs.  Pravděpodobně se mýlím, ale zdá se, že windejsy jsou o mnoho citlivější na install než LINUX, což  nepřekvapí... ;)

P.S. Těch vlivů způsobujících Vám problémy může být více a jejich řešení odlišné od toho, co jsem popsal, takže doufám, že nebudete brát výše uvedený postup jako dogma ....

Stran: 1 [2] 3 4 ... 8