Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Zobrazit příspěvky

Tato sekce Vám umožňuje zobrazit všechny příspěvky tohoto uživatele. Prosím uvědomte si, že můžete vidět příspěvky pouze z oblastí Vám přístupných.


Příspěvky - Fargotroniac

Stran: 1 [2] 3 4
26
Ohledně Swap už vím a děkuji.

Takže na SSD použít jako přípojný bod /. Na HDD vytvořit oddíl pro zálohy (bez přípojného bodu). Dále vytvořit oddíl pro home s přípojným bodem /home. Vše formátovat na ext?
Tím docílíme toho, že na SSD bude systém + aplikace a data na HDD?

A jak donutit Steam k instalaci na SSD? Vždy mi vytvořil složku v home.

27
Děkuji za názory, ale úplně jsem nedoslat odpověď v jakou jsem doufal. Otázka nezněla jaký SSD koupit, ale jak ho rozdělit podle prvního příspěvku.

SSD o velikosti 120 GB se mi zdá naprosto dostačující pro starší notebook, kde bude sloužit čistě jako disk pro systém + aplikace (jak jsem psal v prvním příspěvku).

28
Ahoj,

Rád bych požádal o pomoc. Dorazí nový SSD disk (velikost 120 GB) do notebooku a starý HDD použiji jako druhý disk do CD mechaniky.

SSD disk bych rád použil na systém + aplikace + hry (většinou instalace přes Steam nebo ruční od GoG v Lutrisu). K tomu tedy asi oddíl pro SWAP (nevím zda tedy vůbec používat?).

Druhý HDD bych rád použil na zálohy (jeden oddíl o velikosti cca 100GB - zálohy v režimu RSYNC). Zbytek na data (tedy home oddíl kde budou stažené soubory, fotky, hudba, filmy, dokumenty,...).

Distribuci jsem si vybral Elementary OS.

Děkuji všem za rady jak disk rozdělit a tak. :)

29
Ahoj,

Vyzkoušel jsem si nové Elementary OS na Live USB a uvažuji nad instalací. Ale ve správci souborů stačí jedno kliknutí pro otevření složky. Neví někdo, zda se dá tato funkce vypnout, tedy aby bylo nutné kliknout dvakrát (prostě klasický způsob otevírání složek / souborů ve správci)? V nastavení se mi nic najít nepodařilo. :/

30
Hry a zábava / Re:Lutris a Steam play
« kdy: 07 Srpna 2021, 09:23:02 »
Môžem potvrdiť, že pomerne veľa Steam hier ide bez problémov hrať na aj pod Linuxom. Dokonca nie je u niektorých potrebné zapínať podporu Proton.

To vím. Šlo mi o propojení Lutris + Steam Play. :)

31
Hardware / Re:Rozdělení USB disku na více oddílů
« kdy: 02 Srpna 2021, 18:43:44 »
Ahoj,

Rád bych trochu oživil toto téma. Pročetl jsem si co je tu napsáno a momentálně studuji stránky Easy2Boot a než se do toho pustím, tak bych si rád upřesnil pár informací a požádal o rady.

1. Takže nejprve stáhnu Easy2Boot a spustím.

2. Vyberu USB disk, který chci použít a kliknu na ozubené kolo.

3. Jako první zadávám velikost 1. oddílu (ten je NTFS) na kterém bude i ISO soubor se systémem. Plánuji USB disk pouze pro Linux. Kolik tedy zvolit velikost oddílu aby se tam vešel ISO Linuxu + persistence?

4. Následně zadávám velikost pro 2. oddíl (ten je FAT32). Tam nejspíše bude ten agFM aby fungovalo bootování i pod UEFI. Tady velikost kolik, stačí 1 GB?

5. Následně potvrdím velikosti oddílu. Předpokládám, že ze zbylého místa si následně budu moci (třeba v gParted) vytvořit 3. oddíl na který si budu moci ukládat jiná data?

6. Proběhne vytvoření oddílů + zkopírování Easy2Boot souborů na 1. oddíl.

7. Vyberu jazyk, tedy CZ.

8. Vybrat zda chci zobrazit Filename extensions. To vůbec netuším co je?

9. Vybrat zobrazení ikony - jasné.

10. Vytvořit My2EB.cfg - tady nevím zda dát ano či ne?

11. Make _ISO/contig.iso - zde vůbec netuším co a jak?

12. V dalším kroku se mě to ptá, zda chci na druhý oddíl přidat agFM. Zde předpokládám, že zadat ano?

13. Nakopírovat ISO soubor do patřičného adresáře.

14. Spustit MAKE_THIS_DRIVE_CONTIGUOUS.

15. Následně nabootovat z USB disku a zvolit Boot "Ubuntu" from ISO. Dále zvolit Vyzkoušet bez instalace a mám to co potřebuji? Tedy v Linuxu mohu pracovat a nastavit co potřebuji, aniž by po restartu došlo ke smazání?

Dále by mě ještě zajímalo, jak na aktualizaci ISO pokud bude třeba novější verze. Stačí smazat původní ISO Linuxu či Windows a následně nakopírovat nové?

32
Hry a zábava / Re:Lutris a Steam play
« kdy: 02 Srpna 2021, 09:36:46 »
Super, děkuji. :)

33
Hry a zábava / Lutris a Steam play
« kdy: 30 Července 2021, 18:10:45 »
Ahoj,

Rád bych požádal zkušené o radu. Mám pár her, převážně na Steamu, ale i pár co mám mimo Steam. Dočetl jsem se, že Steam umožňuje funkci Steam Play díky které se hry spouští přes Proton ale to jde pouze pro hry přes Steam. Na ostatní by se musel použít Lutris. Rád bych ale hry měl v jedné knihovně. Takže mě zajímá, zda jde i Steam hry přidat do Lutrisu a při instalaci a spouštění přes Lutris docílit toho,  že se bude používat Proton (tedy Steam Play).

Děkuji za pomoc. :)

34
Instalace, aktualizace a spouštění / Re:Instalace rovnou z WIN?
« kdy: 14 Května 2021, 07:28:04 »
Tak pokud nastavíš v BIOSu, že se nejdříve má bootovat z USB disku tak je to taky možnost. Máš dva způsoby jak to udělat.

Jenom jsem tu popsal jak postupuji já a s jakým problémem jsem se i setkal. Třeba to pomůže.

35
Instalace, aktualizace a spouštění / Re:Instalace rovnou z WIN?
« kdy: 13 Května 2021, 15:05:55 »
Možná to pomůže, možná ne.

Když jsem dělal instalaci linuxu tak jsem postupoval takto:

1. Stáhnout ISO obraz systému.
2. Formát USB disku na Fat32
3. Vytvoření boot USB disku pomocí programu balenaEtcher - pouze vybereš stažené ISO systému a na který USB disk to chceš dát.
4. Vstup do BIOSU a vypnout Secure Boot
5. Restart + spuštění boot menu
6. No, a už se načítá systém z USB disku pro instalaci / vyzkoušení

Ještě dodám. Občas jsem měl problém s tím, když jsem se pokoušel bootovat z USB disku, který byl v portu USB 3 - vyřešilo zapojení do USB 2.

A taky jsem dost bojoval s USB disky od firmy Kingston. Takže těm se doporučuji také vyhnout. :)

37
Děkuji za radu ohledně instalace jiné distribuce. Spíše jsem doufal, že se podaří přijít na to jak tuto funkci vypnout. Pokud to nejde, tak se hold nedá nic dělat. :)

38
Jednalo se o čistou instalaci. Live jsem zkoušel. Všechno šlapalo bez potíží a ono nejspíše šlape. Jenom si asi úplně nerozumíme.

Zapnu například prohlížeč a k tomu správce souborů. To běží na jedné ploše a Alt + Tab funguje jak má. K tomu zapnu například hru Space Haven, kterou mám v režimu Fullscreen. V ten okamžik se vytvoří druhá "plocha" a na té hra / aplikace ve fullscreenu běží. A já se snažím tuto funkci další plochy vypnout. :)

39
Prakticky ano. Udělal jsem pouze aktualizace a pak zkoušel uvedený postup.

40
Ahoj,

Rád bych požádal o radu. V Elementary OS dochází při spuštění aplikace v režimu fullscreen k jejímu přesunutí na novou pracovní plochu. Následně pak nefunguje ani funkce Alt + Tab k přepínání.

Zkoušel jsem to vypnout pomocí příkazů a následně provedl restart.
Kód: [Vybrat]
gsettings set org.pantheon.desktop.gala.behavior dynamic-workspaces false
gsettings set org.gnome.desktop.wm.preferences num-workspaces 1

Bohužel to nepomohlo a stále dochází k popsanému výše. Zkusil jsem se i podívat do Dconf editoru podle popisu zde: https://elementaryos.stackexchange.com/questions/9778/how-to-disable-desktop-switch-on-fullscreen ale položky ohledně dynamických ploch jsou vypnuté.

Díky za radu

41
Pracovní prostředí / Re:Zorin OS
« kdy: 06 Května 2021, 21:59:58 »
Tak osobně nepotřebuji v Linuxu nějak extrémně experimentovat. Spíše potřebuji funkční PC na kterém můžu pracovat. A Windows už mi začíná lést krkem.

K hrám. Hrají spíše hry stylu OpenTTD, RimWorld, Space Haven,  Heroes of Might and Magic III a World of Warcraft. První tři jsou dělané i pro Linux (nebo to alespoň Steam tvrdí), Heroes na Linuxu šlape a WoW ještě uvidím, ale to už jsem nehrál skoro rok. :)

Momentálně zkouším ještě Elementary OS a nevypadá špatně. Sice jsem na začátku musel opravit instalaci aktualizací, ale to byla drobnost. Jenom si zvyknout na rozložení MacOS, ale na tom jsem vyrostl tak snad to nebude takový problém. :)

42
Pracovní prostředí / Zorin OS
« kdy: 05 Května 2021, 11:46:59 »
Ahoj,

Máte někdo zkušenosti se Zorin OS? Je v pohodě nebo ještě není úplně v pohodě jeho instalace? Jaký je váš názor na tento systém?

Jsem obyčejný uživatel, který od PC nepotřebuje nějaké zázraky. Používám akorát prohlížeč, FTP, git a občas nějakou tu hru jako OpenTTD, Space Haven a podobně.

Díky

43
Pracovní prostředí / Gnome - Úprava vzhledu a systémových ikon
« kdy: 02 Května 2021, 18:24:00 »
Ahoj,

Tak dneska proběhla instalace nejnovějšího Ubuntu na notebook s pracovním prostředím Gnome. Povedlo se mi provést téměř všechny úpravy co jsem potřeboval, ale u dvou potřebuji pomoc.

1. Jako vzhled mám Yaru ve světlé verzi. Ale spodní panel (přes Dash to Panel) je tmavý. Existuje nějaký způsob, jak ho udělat do barev Yaru? Nebo není nějaký celkový vzhled, který by byl do světlých barev?

2. Existuje nějaký způsob, jak u systémových oken odebrat šipku pro rozbalení a ikonu pro vypnutí? Jsou mi momentálně k ničemu, protože to mám zahrnuté v ArcMenu a nevypadá to nejlépe.

Díky :)

44
Notebooky a přenosné počítače / Re:Acer Aspire E1-571
« kdy: 04 Října 2013, 11:29:27 »
Ok, díky :)

45
Hry a zábava / Re:World of Warcraft - Ikona v nabídce
« kdy: 03 Října 2013, 14:27:41 »
Potíž je, že pokud zadám
Kód: [Vybrat]
Exec=wine /home/uživatel/.wine/drive_c/Program\ Files/World\ of\ Warcraft/WoW.exe
Místo
Kód: [Vybrat]
Exec=env WINEPREFIX="/home/fargotroniac/.wine" wine C:\\\\windows\\\\command\\\\start.exe /Unix /home/fargotroniac/.wine/dosdevices/c:/users/Public/Desktop/World\\ of\\ Warcraft.lnk
Tak po kliknutí na spouštěč se nestane vůbec nic.

46
Hry a zábava / Re:World of Warcraft - Ikona v nabídce
« kdy: 03 Října 2013, 12:45:55 »
Tak jsem tu opět. :)

Ikona vytvořená podle návodu http://wiki.ubuntu.cz/world_of_warcraft?s[]=wow nefunguje. Zato ikona vytvořená při instalaci funguje, ale nepředala se do nabídky aplikací. Takže jsem podle výše uvedeného návodu vytvořil novou ikonu s obsahem:
Kód: [Vybrat]
[Desktop Entry]
Name=World of Warcraft
Exec=env WINEPREFIX="/home/fargotroniac/.wine" wine C:\\\\windows\\\\command\\\\start.exe /Unix /home/fargotroniac/.wine/dosdevices/c:/users/Public/Desktop/World\\ of\\ Warcraft.lnk
Type=Application
Categories=Application;Game;
StartupNotify=true
Comment=World of Warcraft
Path=/home/fargotroniac/.wine/dosdevices/c:/Program Files (x86)/World of Warcraft/
Icon=85F8_Launcher.0

která se po kliknutí spustí. Bohužel se mi spouští launcher, ale potřeboval bych, aby se spouštěl WoW.exe.

Poradíte mi prosím jak na to? :)

47
Multimédia / Wine - výchozí aplikace pro .exe
« kdy: 03 Října 2013, 12:23:24 »
Zdravím,

Rád bych se zeptal, jak se dá Wine nastavit jako výchozí aplikace pro windowsácké programy (exe). Při instalaci se to nenastavilo a jako výchozí aplikace zůstal správce archivů.

Děkuji :)

48
Notebooky a přenosné počítače / Re:Acer Aspire E1-571
« kdy: 02 Října 2013, 20:06:44 »
Tak jsem tedy 12.04.3 zkusil a zítra provedu přeinstal. Protože tohle je snad ještě horší, než co vydal Microsoft. :)

Během hodiny používání jsem zjistil, že mi nefunguje zvuková karta. Dále jsem zjistil, že každá aplikace kterou spustím po chvíli zamrzne. Wi-Fi karta má rovnou problém s tím, že na některých sítích se k internetu připojí, ale rychlost mi připomíná používání internetu pomocí vytáčené pevné linky. :/

49
Hardware / Nefunkční zvuk
« kdy: 02 Října 2013, 19:22:25 »
Zdravím,

Tak jsem zkusil nainstalovat Ubuntu 12.04.3 64bit na notebook Acer Aspire E1-571 a narazil jsem na první problém. Potíž je v tom, že nefunguje zvuk. :/

Kód: [Vybrat]
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 3rd Gen Core processor DRAM Controller (rev 09)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 3rd Gen Core processor Graphics Controller (rev 09)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #2 (rev 04)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family High Definition Audio Controller (rev 04)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family PCI Express Root Port 1 (rev c4)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family PCI Express Root Port 2 (rev c4)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #1 (rev 04)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation HM77 Express Chipset LPC Controller (rev 04)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 7 Series Chipset Family 6-port SATA Controller [AHCI mode] (rev 04)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family SMBus Controller (rev 04)
02:00.0 Ethernet controller: Broadcom Corporation NetLink BCM57785 Gigabit Ethernet PCIe (rev 10)
02:00.1 SD Host controller: Broadcom Corporation NetXtreme BCM57765 Memory Card Reader (rev 10)
02:00.2 System peripheral: Broadcom Corporation Device 16be (rev 10)
02:00.3 System peripheral: Broadcom Corporation Device 16bf (rev 10)
03:00.0 Network controller: Atheros Communications Inc. AR9462 Wireless Network Adapter (rev 01)

Děkuji za pomoc :)

50
Hry a zábava / Re:World of Warcraft - Ikona v nabídce
« kdy: 02 Října 2013, 19:12:53 »
Právě, že vůbec. Pokud v seznamu aplikací kliknu na aplikaci pravým tlačítkem, tak se pouze zobrazí nějaké podrobnosti o ní (ostatní aplikace zmizí a zobrazí se tam myslím položka kolikrát byla zobrazena). :/

Stran: 1 [2] 3 4

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.