Fórum Ubuntu.cz

Ubuntu pro osobní počítače => Instalace, aktualizace a spouštění => Téma založeno: VelkyBubak 02 Únor 2008, 17:15:06

Název: Instalace 7.10, dělení disku
Přispěvatel: VelkyBubak 02 Únor 2008, 17:15:06
Koupil jsem Linux+, v něm Ubuntu 7.10, tak jdem na to.

Instalace ok až do dělení disku. Mám na disku Mandrivu 2008.0,  nejnovější Archlinux a openSuse nicméně instalátor nic z toho nevidí a nabízí možnosti rozdělte si disk s mou pomocí nebo instalujte na celý disk.
 :o
 Skvělé, to se povedlo, zase jeden systém co neumí rozpoznávat.

Byla by nějaká rada od uživatelů (zkušenějších s ubuntu), nebo s tím prostě fakt nic nelze dělat?

Název: Re: Instalace 7.10, dělení disku
Přispěvatel: cuba 02 Únor 2008, 18:06:59
Měla by zde být volba "ruční".

Manuál je na wiki: http://wiki.ubuntu.cz/Pr%C5%AFvodce_instalac%C3%AD
Název: Re: Instalace 7.10, dělení disku
Přispěvatel: Rincewind 02 Únor 2008, 18:16:11
Skvělé, to se povedlo, zase jeden systém co neumí rozpoznávat.

Skvělé, zase jeden BFU co remcá ale s vývojem nepomůže ani tím, že by poslal bugreport :)

Zkoušels volbu "rozdělit disk ručně"? U 7.04 určitě byla, nevěřím, že by ji v 7.10 odstranili...

Jinak se zkus na ty disky podívat přes gparted, co je v live CD, třeba je uvidí a budeš je moct nějak přeházet. Nemáš nějaký exotický diskový řadič? Kolik tam máš diskových partition a jak je máš poskládané?

Název: Re: Instalace 7.10, dělení disku
Přispěvatel: JohnyN 02 Únor 2008, 22:24:13
Rucne delenie disku je aj na GG. Takze pouzite moznost rucneho delenia disku a nemal by byt problem.

Sam tuto moznost v kazdej instalacii distier pouzivam.. nemam rad automaticke delenie, radsej si vsetko urobim sam :D
Název: Re: Instalace 7.10, dělení disku
Přispěvatel: VelkyBubak 03 Únor 2008, 00:55:35

Skvělé, zase jeden BFU co remcá ale s vývojem nepomůže ani tím, že by poslal bugreport :)

Bug - máš pravdu, neposlal. Nejdřív se chci ujistit zda to není moje chyba. Navíc neumím anglicky dost dobře na to abych psal bugy.

Zkoušels volbu "rozdělit disk ručně"? U 7.04 určitě byla, nevěřím, že by ji v 7.10 odstranili...

Ach já to nezmínil, automat nabízí instalaci pouze na celý disk, a možnost přerozdělit disk ('ručně') ani nezvažuji, protože ani tam nejsou vidět ty aktuální oddíly.  8)

Jinak se zkus na ty disky podívat přes gparted, co je v live cd, třeba je uvidí a budeš je moct nějak přeházet. Nemáš
nějaký exotický diskový řadič? Kolik tam máš diskových partition a jak je máš poskládané?

Exotický řadič, no nevím, funguje na něm Archlinux, openSuse 10.3, Mandriva 2008.0, a fungoval na něm i Kubuntu 7.03. Ale abych Ti udělal radost - no mám desku asus k8n4-e a podle netu by měl být disk. řadič RAID.

Diskových oddílů mám 6 + swap (7).

**************************
Docela mě překvapilo že tato poměrně nová verze distribuce je nevidí, ledaže by se nějak nesnášela s Mandrivou, nebo openSuse. Anebo jestli ještě neumí číst ext3.
 :o
Název: Re: Instalace 7.10, dělení disku
Přispěvatel: VelkyBubak 03 Únor 2008, 01:00:24
Takze pouzite moznost rucneho delenia disku a nemal by byt problem.

Možná by neměl být problém, ale je.

Sam tuto moznost v kazdej instalacii distier pouzivam.. nemam rad automaticke delenie, radsej si vsetko urobim sam :D

S tím souhlasím.
Název: Re: Instalace 7.10, dělení disku
Přispěvatel: cuba 03 Únor 2008, 08:57:08
Pokud máš disk rozdělený na více dílů, tak jeden z nich naformátuj ext3 (nově vytvořený nebo stávající) již předem. V jiné distribuci.
Nebo rovnou z live CD Ubuntu (sudo gparted).
pokud to nepůjde, uploaduj screenshot, co ti vyhodí.
Název: Re: Instalace 7.10, dělení disku
Přispěvatel: VelkyBubak 03 Únor 2008, 17:35:07
Pokud máš disk rozdělený na více dílů, tak jeden z nich naformátuj ext3 ( nově vytvořený nebo stávající.) již předem. V jiné distribuci.
Nebo rovnou z live CD Ubuntu("sudo gparted").
pokud to nepůjde, uploaduj screenshot, co ti vyhodí.

GParted mi jak v Mandrivě tak na Live CD Ubuntu. Ukazuje toto (viz. obr.). Z toho důvodu s ním radši disk rozdělovat nebudu.

Nechci se mýlit, ale mám pocit, že všechny oddíly krom swapu mám formátovány na ext3. ;)

[attachment deleted by admin]
Název: Re: Instalace 7.10, dělení disku
Přispěvatel: JohnyN 03 Únor 2008, 18:45:26
Ja som s gparted nikdy nemal problemy, videl v pohode aj ine distribucie nainstalovane na ext3. Korektne mi zobrazil aj ext2, NTFS, FAT a swap particie.. myslim, ze problem Ubuntu ani Mandrivy to nebude.. chyba je v niecom inom.. skusil by som este nejaky iny parted nastroj, napr. qtparted (http://qtparted.sourceforge.net/)  ;).
Název: Re: Instalace 7.10, dělení disku
Přispěvatel: klasyc 03 Únor 2008, 19:10:01
Možná ti dělení disku zprasilo předchozí distro, co jsi instaloval. Linux v tom docela rád dělá bordel... Já používám gparted jenom na nejtriviálnější diskové operace, protože se mi již několikrát stalo to, že to ostatní software na partitnování disku po něm nepřečetly. Zkus nám jen tak pro zajímavost poslat výpis fdisk /dev/sda -l (nebo hda, nevím, co máš za disk). Ani bych se nedivil, kdyby to po sobě už nepřečet ani ten SuSE  ;D
Název: Re: Instalace 7.10, dělení disku
Přispěvatel: cuba 03 Únor 2008, 20:10:57
Anebo ve win (pokud je máš) zkus partition magic.
Název: Re: Instalace 7.10, dělení disku
Přispěvatel: VelkyBubak 04 Únor 2008, 01:34:57
Možná ti dělení disku zprasilo předchozí distro, co jsi instaloval. Linux v tom docela rád dělá bordel... Já používám gparted jenom na nejtriviálnější diskové operace, protože se mi již několikrát stalo to, že to ostatní software na partitnování disku po něm nepřečetly. Zkus nám jen tak pro zajímavost poslat výpis fdisk /dev/sda -l (nebo hda, nevím, co máš za disk). Ani bych se nedivil, kdyby to po sobě už nepřečet ani ten SuSE  ;D

Tak jsem zkusil suse a vypadalo to takto (viz obr.)

[attachment deleted by admin]
Název: Re: Instalace 7.10, dělení disku
Přispěvatel: VelkyBubak 04 Únor 2008, 01:36:15
Anebo ve win (pokud je máš) zkus partition magic.

Ne, Windows nemám a děkuji nechci.
Název: Re: Instalace 7.10, dělení disku
Přispěvatel: cuba 05 Únor 2008, 12:34:22
Tak v tomto programku vytvoř nový oddíl ext3.
Pokud je těch 189 GB nepožíváno, můžeš část ukrojit.
Název: Re: Instalace 7.10, dělení disku
Přispěvatel: VelkyBubak 05 Únor 2008, 14:28:22
Tak v tomto programku vytvoř nový oddíl ext3.
Pokud je těch 189 GB nepožíváno, můžeš část ukrojit.
Nerad to říkám, ale těch 189GB je součtem všech oddílů disku.
Název: Re: Instalace 7.10, dělení disku
Přispěvatel: Milhouse 05 Únor 2008, 14:34:03
Pokud vám to nejde rozdělit v žádném OS, pak máte nakopnutou FAT tabulku, nebo něco podobného.
Pokud budete chtít stále dělit disk, tak to budete muset vyřešit asi radikálnějc.
Můžete popsat, co jednotlivé logické disky znamenají? Máte jich nějak moc.
Název: Re: Instalace 7.10, dělení disku
Přispěvatel: kalfar 05 Únor 2008, 15:16:02
Jen mě tak napadalo, myslím že jsem někde viděl že není možné udělat více jak 4 primární oddíly na disku, ostatní už musí být logické. Nebude to mít něco společného s tímto?
Název: Re: Instalace 7.10, dělení disku
Přispěvatel: kkaarreell 05 Únor 2008, 15:33:08
Jen mě tak napadalo, myslím že jsem někde viděl že není možné udělat více jak 4 primární oddíly na disku, ostatní už musí být logické. Nebude to mít něco společného s tímto?
taky me to prastilo do oci
Název: Re: Instalace 7.10, dělení disku
Přispěvatel: VelkyBubak 05 Únor 2008, 15:35:40
Pokud vám to nejde rozdělit v žádném OS, pak máte nakopnutou FAT tabulku, nebo něco podobného.
Pokud budete chtít stále dělit disk, tak to budete muset vyřešit asi radikálnějc.
Můžete popsat, co jednotlivé logické disky znamenají? Máte jich nějak moc.

Takže:
sda1 vypadá podezřele malý, asi se nic nestane, když ho smáznu. Jednou jsem zkoušel vytvořit GRUB na /dev/sda1, tak se možná vytvořil takto.
sda2 systémová část archlinuxu (přípojný bod /)
sda3 archlinux (připojný bod /home)
sda4 Suse (přípojný bod /)
sda5 Mandriva 2008.0 (přípojný bod /)
sda6 Swap
sda7 Mandriva 2008.0 (přípojný bod /home)
sda8 - k tomu se zatím nedostanu
*********************************************************************************
dmesg | tail :
*********************************************************************************
Shorewall:net2all:DROP:IN=eth0 OUT= MAC=00:15:f2:9b:57:67:00:13:11:13:b7:a1:08:00 SRC=84.161.110.126 DST=213.220.198.100 LEN=91 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=118 ID=11242 PROTO=UDP SPT=14362 DPT=6881 LEN=71
Shorewall:net2all:DROP:IN=eth0 OUT= MAC=00:15:f2:9b:57:67:00:13:11:13:b7:a1:08:00 SRC=76.16.56.208 DST=213.220.198.100 LEN=93 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=109 ID=39801 PROTO=UDP SPT=6881 DPT=6881 LEN=73
Shorewall:net2all:DROP:IN=eth0 OUT= MAC=00:15:f2:9b:57:67:00:13:11:13:b7:a1:08:00 SRC=64.251.68.10 DST=213.220.198.100 LEN=91 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=112 ID=45547 PROTO=UDP SPT=58030 DPT=6881 LEN=71
Shorewall:net2all:DROP:IN=eth0 OUT= MAC=00:15:f2:9b:57:67:00:13:11:13:b7:a1:08:00 SRC=154.20.36.32 DST=213.220.198.100 LEN=91 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=106 ID=2093 PROTO=UDP SPT=17093 DPT=6881 LEN=71
Shorewall:net2all:DROP:IN=eth0 OUT= MAC=00:15:f2:9b:57:67:00:13:11:13:b7:a1:08:00 SRC=88.123.119.168 DST=213.220.198.100 LEN=91 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=115 ID=27183 PROTO=UDP SPT=6881 DPT=6881 LEN=71
Shorewall:net2all:DROP:IN=eth0 OUT= MAC=00:15:f2:9b:57:67:00:13:11:13:b7:a1:08:00 SRC=84.247.56.112 DST=213.220.198.100 LEN=70 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=108 ID=38130 PROTO=UDP SPT=53314 DPT=6881 LEN=50
Shorewall:net2all:DROP:IN=eth0 OUT= MAC=00:15:f2:9b:57:67:00:13:11:13:b7:a1:08:00 SRC=84.161.110.126 DST=213.220.198.100 LEN=91 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=118 ID=11521 PROTO=UDP SPT=14362 DPT=6881 LEN=71
Shorewall:net2all:DROP:IN=eth0 OUT= MAC=00:15:f2:9b:57:67:00:13:11:13:b7:a1:08:00 SRC=66.189.169.115 DST=213.220.198.100 LEN=91 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=105 ID=54091 PROTO=UDP SPT=55023 DPT=6881 LEN=71
Shorewall:net2all:DROP:IN=eth0 OUT= MAC=00:15:f2:9b:57:67:00:13:11:13:b7:a1:08:00 SRC=78.50.214.218 DST=213.220.198.100 LEN=70 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=55 ID=33300 PROTO=UDP SPT=37194 DPT=6881 LEN=50
Shorewall:net2all:DROP:IN=eth0 OUT= MAC=00:15:f2:9b:57:67:00:13:11:13:b7:a1:08:00 SRC=71.192.84.146 DST=213.220.198.100 LEN=91 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=111 ID=30787 PROTO=UDP SPT=6881 DPT=6881 LEN=71

***********************************************************
a tomuhle teda fakt nerozumím
Název: Re: Instalace 7.10, dělení disku
Přispěvatel: VelkyBubak 05 Únor 2008, 16:16:50
Správa diskových oddílů, v Mandrivě (viz obr.).

Dá se nějak zjistit co je na /dev/sda8 ? Docela rád bych to zjistil, než to budu formátovat.

PS: Koukám, že tady není vidět /dev/sda1 (jako v Suse)

[attachment deleted by admin]
Název: Re: Instalace 7.10, dělení disku
Přispěvatel: Pavel Půlpán 05 Únor 2008, 16:32:16
Dá se nějak zjistit co je na /dev/sda8 ? Docela rád bych to zjistil, než to budu formátovat.

Což takhle ten nejjednodušší způsob? Namountovat...
Název: Re: Instalace 7.10, dělení disku
Přispěvatel: VelkyBubak 05 Únor 2008, 16:45:50
Což takhle ten nejjednodušší způsob? Namountovat...
Kéž by to bylo tak jednoduché. Dá se to namountovat bez toho, že bych znal systém souborů, který tam je?
pouhé "mount /dev/sda8 /Disks/da8" nefunguje, a chce typ, "mount /dev/sda8 /Disks/da8 -t ext3" taky nejde, a co mi to vypíše příkaz dmesg | tail vidíš výše, já se v tom ale vůbec nevyznám ??
Název: Re: Instalace 7.10, dělení disku
Přispěvatel: Pavel Půlpán 05 Únor 2008, 16:48:35
Juj tak to se omlouvám, thread jsem proletěl jenom letmo... imho ten výpis dmesg něco skučí o síťovce, spíš než o partíciích. Zkusil bych nad tou partícií spustit fsck.
Název: Re: Instalace 7.10, dělení disku
Přispěvatel: VelkyBubak 05 Únor 2008, 17:48:32
Juj tak to se omlouvám, thread jsem proletěl jenom letmo... imho ten výpis dmesg něco skučí o síťovce, spíš než o partíciích. Zkusil bych nad tou partícií spustit fsck.
fsck /dev/sda8:
Nemohu najít superblok ext2, zkouším záložní bloky...
fsck.ext2: Bad magic number in super-block při pokusu otevřít /dev/sda8

Superblok nemohl být načten nebo nepopisuje správný systém souborů ext2 a ne swap nebo něco jiného), pak je superblok poškozen a můžete zkusit spustit e2fsck s jiným superblokem:

e2fsck -b 8193 /dev/sda8

*********************************
tento příkaz však vyhodí téměř stejnou hlášku
*********************************
Název: Re: Instalace 7.10, dělení disku
Přispěvatel: Pavel Půlpán 05 Únor 2008, 17:50:27
Koneckonců... nebyla ta partície vážně swap?
Název: Re: Instalace 7.10, dělení disku
Přispěvatel: VelkyBubak 05 Únor 2008, 18:29:34
Koneckonců... nebyla ta partície vážně swap?
54GB swap? Tak blbej snad zas nejsem, ... .
 ???
...

Ale kdyby jo, jak to ověřit?
Název: Re: Instalace 7.10, dělení disku
Přispěvatel: Pavel Půlpán 05 Únor 2008, 18:41:28
Jenom jsem reagoval na to co ti řekl fsck. Seš si jistej že je to ext2/3 oddíl? Není to XFS, JFS, ReiserFS?
Název: Re: Instalace 7.10, dělení disku
Přispěvatel: VelkyBubak 05 Únor 2008, 19:23:59
Jenom jsem reagoval na to co ti řekl fsck. Seš si jistej že je to ext2/3 oddíl? Není to XFS, JFS, ReiserFS?

Jistej si nejsem, vyzkoušel jsem připojit ty co jsi vyjmenoval, a vždy mi mount odpověděl, hláškou: známý systém xyz, ale nepřipojil

co se fsck týká nejsem si jist zda mu jde podsunout informaci jaký (si myslím, že) to je systém souborů
Název: Re: Instalace 7.10, dělení disku
Přispěvatel: VelkyBubak 07 Únor 2008, 12:30:05
Tak teď vím téměř na 80% (nikdy nic není jisté), že to není Ext3, XFS, swap, nebo Windows (vlastně u toho posledního si jistý jsem, na tomhle compu nikdy Windows nebyl, a dokud do toho budu moci mluvit - ani nebude)
Název: Re: Instalace 7.10, dělení disku
Přispěvatel: Milhouse 07 Únor 2008, 12:39:43
Zkuste
Citace
sudo mkdir /media/sda8
Citace
sudo mount -t auto /dev/sda8 /media/sda8

Pokud nic, pak si uložte data, zformátujte disk a vše znova...
Název: Re: Instalace 7.10, dělení disku
Přispěvatel: kkaarreell 07 Únor 2008, 12:52:51
Muzete mi nekdo vysvetlit, jak je mozne, ze je na tom disku tolik oddilu? Nebo je snad nejaky rozsireny, jen jsem to prehledl?
Název: Re: Instalace 7.10, dělení disku
Přispěvatel: VelkyBubak 07 Únor 2008, 17:10:08
Muzete mi nekdo vysvetlit, jak je mozne, ze je na tom disku tolik oddilu? Nebo je snad nejaky rozsireny, jen jsem to prehledl?
Na to bych měl otázku:

Je pro připojení oddílu tolik důležité, zda tak je i rozšířený oddíl?

Jinak, myslím jsou primární disky + jeden rozšířený, rozdělený na logické (ale neručím za to, už je to dlouho, co jsem to formátoval)
Název: Re: Instalace 7.10, dělení disku
Přispěvatel: kkaarreell 07 Únor 2008, 21:23:11
Muzete mi nekdo vysvetlit, jak je mozne, ze je na tom disku tolik oddilu? Nebo je snad nejaky rozsireny, jen jsem to prehledl?
Na to bych měl otázku:

Je pro připojení oddílu tolik důležité, zda tak je i rozšířený oddíl?

Jinak, myslím jsou primární disky + jeden rozšířený, rozdělený na logické (ale neručím za to, už je to dlouho, co jsem to formátoval)
Pro pripojeni to dulezite neni, je jedno, jestli se jedna o primarni nebo logicky.

Jde mi ale o to, ze to nevypada, ze byste tam nejaky rozsireny oddil mel. Jak uz tu ale nekdo spravne poznamenal, primarni oddily mohou byt max. 4 a pokud se vam nejakym podezrelym zpusobem podarilo vyrobit vice primarnich oddilu (i kdyz nechapu jak), tak by me ani neprekvapilo, kdyby to zpusobovalo problemy a tyto oddily by nebyly napr. pri instalaci nalezeny. Napr. ja mam 3 primarni oddily a jeden rozsireny, ve kterem jsou dalsi dva logicke. Primarni jsou sda1, sda2 a sda3, rozsireny sda4 a v nem ty logicke sda5 a sda6. Cili ten rozsireny oddil ma prideleny specialni soubor zarizeni sda4, ackoliv se sam nikde nepouziva (rozumnej nepripojuje apod.). Vy mate oddilu plno, ale u vsech se tvarite, ze by na nich melo neco byt.. nikde tedy rozsireny oddil nevidim a to je mi dost podezrele.
Název: Re: Instalace 7.10, dělení disku
Přispěvatel: VelkyBubak 11 Únor 2008, 00:35:40
Aha, tak rozšířený se mi hlásí jako /dev/sda1 - tak to asi radši mazat nebudu ...