Fórum Ubuntu.cz

Ubuntu pro osobní počítače => Instalace, aktualizace a spouštění => Téma založeno: tayllor 25 Říjen 2018, 07:57:55

Název: Problem s instalaciou
Přispěvatel: tayllor 25 Říjen 2018, 07:57:55
Ahojte komunita, po 4 rokoch sa snazim vratit spat k linuxu ale zatial mi dava knock-out v prvom kole pri instalacii. Mam nasledujuci problem:

Snazim sa rozdelit disk na cast pre Windows 10 a pre Linux. Linuxu som vyhradil 100GB. Problem je, ze nemozem na neho nic nainstalovat. Particiu som rozdelil cez disk manager vo Win. Snazim sa ju sprevadzkovat ale nejde to.
Resetol som comp, spustil instalaciu ale v bode kde mam, stlacit krizik na upravu novej particie tak sa na neho neda kliknut. Najprv som si myslel, ze bola chyba v instalacke, tak som siel znova do Win aby som tu cast disku naformatoval a nejde to ani tam.
Postupujem podla navodu: https://zive.azet.sk/clanok/120849/ako-nainstalovat-linux-po-boku-windows-navod/ (https://zive.azet.sk/clanok/120849/ako-nainstalovat-linux-po-boku-windows-navod/)

Dakujem za pomoc.
Název: Re:Problem s instalaciou
Přispěvatel: juwa2 25 Říjen 2018, 08:21:07
Postup se liší v závislosti na tom zda:
1. Má PC UEFI nebo klasický BIOS (Legacy).
2. Jestli už na PC nějaký OS nainstalovaný je či tam není žádný.
Podle toho připravíš instalační bootflešku (Rufus).
Podle toho při instalaci vybereš, kam se bude instalovat zavaděč.
----------------------------------------------
Přípravu oddílů prováděj zásadně z boot media (instalačka neboli live Ubuntu, použij aplikaci GParted).
Na systém /  stačí bohatě 30GB
Zbytek dej na /home   a 4GB udělej swap
Pak spusť instalaci, ale použij při ní třetí možnost (= něco jiného). Tedy žádné místo Windows ani vedle Windows...

Takto vypadá GParted (ilustrační obrázek).

(https://i.imgur.com/Wf08E0u.png)
Název: Re:Problem s instalaciou
Přispěvatel: ikx 25 Říjen 2018, 16:41:36
...v pripade ked nerozdelis disk,je moznost instalovat vedla win,nasledne mozes posuvnikom vyhradit miesto pre linux...asitolko...
Název: Re:Problem s instalaciou
Přispěvatel: bob.saint-clare 09 Prosinec 2018, 20:47:43
Napadá někoho proč Asus EEE při každém pokusu o instalaci z USB napíše, že to není bootovací médium ačkoli stolní naň nabootoval bez problémů? Verze 32-bit to je. Nerozumím tomu.
Děkuji
Název: Re:Problem s instalaciou
Přispěvatel: NZM23 09 Prosinec 2018, 21:04:45
 Nerozděloval bych disk ve widlích, ale přímo v  průvodci instalace. Sám nabídne jestli instalovat systém na celej počítač, nebo vedle stávajícího systému. Je to lepší, vytvoří se správnej GRUB. Jakej linux instaluješ? Některé jsou LIVE distribuce a instalaci systému spouštíš z ní. Tedy jako že naběhne Livedistribuce a na ploše bude ikonka Nainstalovat sýstém. klknout a nainstalovat i s asystovaným rozdělěním disků.
Pokud instaluješ mint tak zkus dost podrobnej a aktualizovanej návod z června 2018
https://www.linux-mint-czech.cz/2018/06/instalace-linux-mint-01/

Nezapomeň, že systém se dá instalovat jen na primární jednotku a nikoli na rozšířenou. Primární jednotky se na disku daj vytvořit max. 3 ..... . Ale to asi víš.
Název: Re:Problem s instalaciou
Přispěvatel: juwa2 09 Prosinec 2018, 23:50:16
Nezapomeň, že systém se dá instalovat jen na primární jednotku a nikoli na rozšířenou. Primární jednotky se na disku daj vytvořit max. 3 ..... . Ale to asi víš.

Toto platí pouze pro Windws. Linux se na rozšířený/logický oddíl běžně instaluje.
Název: Re:Problem s instalaciou
Přispěvatel: NZM23 10 Prosinec 2018, 08:38:13

Toto platí pouze pro Windws. Linux se na rozšířený/logický oddíl běžně instaluje.

vidíš a já žiju leta v tom, že ne.
Takže se dá instalovat i systém ? /
já myslel, že na logickou lze umístit jen  /swap /tmp...... /var /home
Název: Re:Problem s instalaciou
Přispěvatel: TIBOR 10 Prosinec 2018, 08:46:17
A nieje jednoduchsie v dnesnej dobe vytvorit hned na zaciatku disk GPT a neriesit rozsireny oddiel?(podporuje 128 primarnych particii)
Název: Re:Problem s instalaciou
Přispěvatel: juwa2 10 Prosinec 2018, 10:10:22
A nieje jednoduchsie v dnesnej dobe vytvorit hned na zaciatku disk GPT a neriesit rozsireny oddiel?(podporuje 128 primarnych particii)

To sice drobné zjednodušení je, ale jak vidno z dotazů v poslední době, není instalace pod UEFI/GPT nic jednoduchého. Takže zlatý BIOS (Legacy)/MBR....
Název: Re:Problem s instalaciou
Přispěvatel: vxmery 10 Prosinec 2018, 10:34:25
Citace
Takže zlatý BIOS (Legacy)/MBR
Keď som sa nedávno snažil o dualboot na ASUS R517N tak v Uefi žiadna voľba "Legacy" nebola, takže u novších strojoch nebude na výber.
Citace
není instalace pod UEFI/GPT nic jednoduchého
To môžem potvrdiť, zážitky s trojdňovej inštalácie sú TU (http://linuxos.sk/clanok/dualboot-v-asus-pod-uefi-v303/).
Název: Re:Problem s instalaciou
Přispěvatel: juwa2 10 Prosinec 2018, 13:21:41
Keď som sa nedávno snažil o dualboot na ASUS R517N tak v Uefi žiadna voľba "Legacy" nebola, takže u novších strojoch nebude na výber

Někdy to bývá v "Advanced options" které se ale zpřístupní až po zadání hesla. Takže je potřeba si nejprve v biosu nastavit heslo....
Název: Re:Problem s instalaciou
Přispěvatel: bob.saint-clare 13 Prosinec 2018, 19:07:28
Napadá někoho proč Asus EEE při každém pokusu o instalaci z USB napíše, že to není bootovací médium ačkoli stolní naň nabootoval bez problémů? Verze 32-bit to je. Nerozumím tomu. Nejde ani 14, 16 ani 18. Na stolním jdou všechny.
Děkuji
Název: Re:Problem s instalaciou
Přispěvatel: juwa2 13 Prosinec 2018, 20:56:56
Chybně vytvořená bootfleška. Použij Rufus - správně nastavit!
Název: Re:Problem s instalaciou
Přispěvatel: bob.saint-clare 14 Prosinec 2018, 16:50:12
Dobrá, mám Mate, čili postup instalace rufusu je tento? Protože pouhý sudo apt-get install rufus vypíše, že nelze najít balík rufus. Windows nemám.

https://askubuntu.com/questions/995661/how-to-install-rufus-on-ubuntu-mate

Pokud ano, jak postupovat ve výběru partice, viz příkazy na výše uveděném linku.

Můj disk na screenu.

Děkuji
Název: Re:Problem s instalaciou
Přispěvatel: juwa2 14 Prosinec 2018, 17:35:46
Rufus https://rufus.ie/cs_CZ.html je aplikace pouze pro windows - ostatně v tom tvém odkazu to je tučně napsané. Pokud windows nemáš, požádej známého/kamaráda/souseda/kolegu ať ti flešku vytvoří, je to na 10 minut...
Název: Re:Problem s instalaciou
Přispěvatel: bob.saint-clare 14 Prosinec 2018, 19:25:17
To jako sorry, ale to ten dokonalý opěvovaný linux, na který jsem si po roce a půl trápení nějak zvyknul a vcelku ho můžu nedokáže vytvořit použitelnou boot flashku a je odkázán na ten nemožný windows? Tak jako sorry.

Nemám známého, který by se takhle vyznal, případně si nechal šahat na PC a nainstalovat rufus.

V práci to máme blokované proti instalacím bez Admin přístupu.

Takže ještě jednou, šlo by to i pod jedinečným linuxem?
Název: Re:Problem s instalaciou
Přispěvatel: juwa2 14 Prosinec 2018, 19:41:18
Šlo, ale není to vůbec jednoduché (problematika uefi/legacy atd...). Zatímco Rufus tohle jednoduše řeší. Upřímně - mě samotného by nikdy ani nenapadlo bootflešku vytvářet pomocí něčeho jiného...
Takže buď se stavu věcí přizpůsobíš, nebo máš prostě smolíka. Je to na tobě.
Jo, a Rufus se neinstaluje, stačí spustit...
Můžeš použít "live windows" DLC ve kterém si můžeš flešku pomocí Rufus vytvořit.
A pořád nehledej důvody proč to nejde, jestliže tě to baví, ostatní už mnohem méně...
Název: Re:Problem s instalaciou
Přispěvatel: bob.saint-clare 14 Prosinec 2018, 19:44:47
Čili Linux je samostatně neschopen existence a pouze parazituje na Windowsu. Jak ubohé.
Název: Re:Problem s instalaciou
Přispěvatel: juwa2 14 Prosinec 2018, 19:49:43
Čili Linux je samostatně neschopen existence a pouze parazituje na Windowsu. Jak ubohé.

Pokud máš tento názor, nikdo tě přeci nenutí linux používat - není to povinné. Svěř se s důvěrou do lůna Redmondského....
Název: Re:Problem s instalaciou
Přispěvatel: Petr Merlin Vaněček 14 Prosinec 2018, 19:58:58
Čili Linux je samostatně neschopen existence a pouze parazituje na Windowsu. Jak ubohé.

... a mohl bych citovat i další. Prosím o věcnou debatu bez narážek a urážek.

Mimochodem: unetbootin, etcher, gddrescue, usb-creator-gtk
Těch programů je celá řada.
Název: Re:Problem s instalaciou
Přispěvatel: TIBOR 14 Prosinec 2018, 20:08:34
No a napise tu niekto aj to o akej distribucii sa tu bavite? Napr. ubuntu 18.04 uz podporu 32bit nema
http://releases.ubuntu.cz/18.04.1/
 Aspon co som cital.

Název: Re:Problem s instalaciou
Přispěvatel: bob.saint-clare 14 Prosinec 2018, 20:23:19
Na Asus Eee bych rád nainstaloval xubuntu 18 LTS 32-bit
Název: Re:Problem s instalaciou
Přispěvatel: bob.saint-clare 14 Prosinec 2018, 20:24:07
Čili Linux je samostatně neschopen existence a pouze parazituje na Windowsu. Jak ubohé.

... a mohl bych citovat i další. Prosím o věcnou debatu bez narážek a urážek.

Mimochodem: unetbootin, etcher, gddrescue, usb-creator-gtk
Těch programů je celá řada.

No vida, juwa to nedokazal pingu ano. Děkuji alespoň za tip
Název: Re:Problem s instalaciou
Přispěvatel: bob.saint-clare 14 Prosinec 2018, 20:28:18
Čili Linux je samostatně neschopen existence a pouze parazituje na Windowsu. Jak ubohé.

... a mohl bych citovat i další. Prosím o věcnou debatu bez narážek a urážek.

Mimochodem: unetbootin, etcher, gddrescue, usb-creator-gtk
Těch programů je celá řada.

Sumarizace : usb-creator-gtk tam mám a generuje ty nepoužitelné flashky, zbylé tři vypíše "Nelze najít balík ...etcher/unetbootin/gdd...
Název: Re:Problem s instalaciou
Přispěvatel: TIBOR 14 Prosinec 2018, 20:34:06
Ma asus eee secureboot?
Název: Re:Problem s instalaciou
Přispěvatel: juwa2 14 Prosinec 2018, 21:11:50
Čili Linux je samostatně neschopen existence a pouze parazituje na Windowsu. Jak ubohé.

... a mohl bych citovat i další. Prosím o věcnou debatu bez narážek a urážek.

Mimochodem: unetbootin, etcher, gddrescue, usb-creator-gtk
Těch programů je celá řada.

Sumarizace : usb-creator-gtk tam mám a generuje ty nepoužitelné flashky, zbylé tři vypíše "Nelze najít balík ...etcher/unetbootin/gdd...
 
A co třeba použít google....
https://www.balena.io/etcher/
Zdaleka ne všechno se instaluje přes repozitáře - a mnoho aplikací se dokonce nemusí instalovat vůbec - stačí stáhnout a spustit...
Název: Re:Problem s instalaciou
Přispěvatel: bob.saint-clare 15 Prosinec 2018, 08:41:31
Ma asus eee secureboot?

To by dávalo smysl. Je to starý notebook, pro XP, tady píšou, že secureboot je spíše záležitostí UEFI.

https://www.root.cz/clanky/secure-boot-nepodepsanym-systemum-vstup-zakazan/

Lze to vypnout?
Název: Re:Problem s instalaciou
Přispěvatel: NZM23 16 Prosinec 2018, 18:10:23
tak si vytvoč fleshku z bashe nebo shelu  pomocí

$:cp mojeinstalace.iso /dev/sdx
(musíš bát v adresáři se souborem)
x - zjisti si jak se ti hlásí fleska v systému

$:sudo fdisk -l

 (NESMÍŠ napast  sdb1 ale MUSÍŠ to nacpat na sdb)
dloho se nic dít nebude(pokud nemáš flashku s LEDkou) ale jen to tak vypadá vytváří se bootovací medium
až Ti zas naskočí $ tak >

$:sync
a vyndej flashku a nainstaluj.

pokud ti tohle nepude tak máš blbý ISO.

Název: Re:Problem s instalaciou
Přispěvatel: NZM23 16 Prosinec 2018, 18:14:38

Čili Linux je samostatně neschopen existence a pouze parazituje na Windowsu. Jak ubohé.

Takovýhle věty si rozmysli. Většinou akorát nasereš lidi a nikdo Ti neporadí. Ale já to chápu, jsem taky cholerik.........
Název: Re:Problem s instalaciou
Přispěvatel: bob.saint-clare 16 Prosinec 2018, 22:41:56
Já nejsem cholerik, ale dost mě překvapuje, že když je potřeba něco řešit, sklouzne se to na pomoc od pomlouvaného Microsoftu. Až pochopím tvůj návod, zkusím ho. Děkuji
Název: Re:Problem s instalaciou
Přispěvatel: TIBOR 17 Prosinec 2018, 09:39:46
tak si vytvoč fleshku z bashe nebo shelu  pomocí

$:cp mojeinstalace.iso /dev/sdx
(musíš bát v adresáři se souborem)
x - zjisti si jak se ti hlásí fleska v systému

$:sudo fdisk -l

 (NESMÍŠ napast  sdb1 ale MUSÍŠ to nacpat na sdb)
dloho se nic dít nebude(pokud nemáš flashku s LEDkou) ale jen to tak vypadá vytváří se bootovací medium
až Ti zas naskočí $ tak >

$:sync
a vyndej flashku a nainstaluj.

pokud ti tohle nepude tak máš blbý ISO.


cp je copy, cize nakopiruje to iso na tu flash. Nechcel si pouzit dd?
Kód: [Vybrat]
dd if=/cesta/k/iso/subor.iso of=/dev/sdx status=progress
Název: Re:Problem s instalaciou
Přispěvatel: Petr Merlin Vaněček 17 Prosinec 2018, 15:15:59
Čili Linux je samostatně neschopen existence a pouze parazituje na Windowsu. Jak ubohé.

... a mohl bych citovat i další. Prosím o věcnou debatu bez narážek a urážek.

Mimochodem: unetbootin, etcher, gddrescue, usb-creator-gtk
Těch programů je celá řada.

Sumarizace : usb-creator-gtk tam mám a generuje ty nepoužitelné flashky, zbylé tři vypíše "Nelze najít balík ...etcher/unetbootin/gdd...

Pokud balík nelze najít, buď se jmenuje jinak, nebo nejsou povolené zdroje, ze kterých se balík dá instalovat.
Unetbootin: https://unetbootin.github.io/linux_download.html
Etcher: https://www.balena.io/etcher/

Zkus hledat ... google je sice velký bratr, ale i kámoš
Název: Re:Problem s instalaciou
Přispěvatel: NZM23 17 Prosinec 2018, 22:52:47
tak si vytvoč fleshku z bashe nebo shelu  pomocí

$:cp mojeinstalace.iso /dev/sdx
(musíš bát v adresáři se souborem)
x - zjisti si jak se ti hlásí fleska v systému

$:sudo fdisk -l

 (NESMÍŠ napast  sdb1 ale MUSÍŠ to nacpat na sdb)
dloho se nic dít nebude(pokud nemáš flashku s LEDkou) ale jen to tak vypadá vytváří se bootovací medium
až Ti zas naskočí $ tak >

$:sync
a vyndej flashku a nainstaluj.

pokud ti tohle nepude tak máš blbý ISO.


cp je copy, cize nakopiruje to iso na tu flash. Nechcel si pouzit dd?
Kód: [Vybrat]
dd if=/cesta/k/iso/subor.iso of=/dev/sdx status=progress



cp provede přesnou kopii na disk flash ne na oddíl sdb1 ale na sdb, a proto je zbytek disku nepoužitelný. Používám tenhle postup. Je z návodu pro debian, nikoli z mé hlavy. Takhle vytvořená klíčenka funguje vždycky. Akorát se složitěji opravuje do původního stavu. Mám jednu a na ní si vždycky nahraju iso jaký potřebuju.
Název: Re:Problem s instalaciou
Přispěvatel: NZM23 17 Prosinec 2018, 23:01:54
Já nejsem cholerik, ale dost mě překvapuje, že když je potřeba něco řešit, sklouzne se to na pomoc od pomlouvaného Microsoftu. Až pochopím tvůj návod, zkusím ho. Děkuji
Tahle rivalita systémů nic neřeší. Každej ví že když je problém s počítačem je potřeba ho vyhodit z vokna, nebo wokna z počítače  ;D

Prosím tě co nechápeš? Je to návod, jak udělat bootovací flashku z příkazového řádku v Linuxu bez použití jakéhokoli programu, jen napsáním třech příkazů.
 Co ti vypíše
sudo fdisk -l
měl bys vidět něco takovádleho
Kód: [Vybrat]
Disk /dev/sda: 750.2 GB, 750156374016 bytes
hlav: 255, sektorů na stopu: 63, cylindrů: 91 201, celkem 1 465 149 168 sektorů
Jednotky = sektory po 1 * 512 = 512 bajtech
Velikost sektoru (logického/fyzického): 512 bajtů / 4096 bajtů
Velikost I/O (minimální/optimální): 4096 bajtů / 4096 bajtů
Identifikátor disku: 0x47eedc52

Zařízení Zavádět   Začátek       Konec    Bloky    Id  Systém
/dev/sda1   *        2048    78125055    39061504   83  Linux
/dev/sda2        78140160   156264254    39062047+  83  Linux
/dev/sda3       156264255  1465144064   654439905   83  Linux
Oddíl 3 nezačíná na hranici fyzického sektoru.

pokud zasuneš flashku uvidíš i informace i o  ní.
Název: Re:Problem s instalaciou
Přispěvatel: TIBOR 17 Prosinec 2018, 23:03:30
Hmm, tak to nepoznam. Vzdy som si myslel ze cp kopiruje iba na vytvorenom suborovom systeme, cize klasicke kopirovanie. Pozriem sa na to.
Inak ja mam vytvorene toto
https://wiki.archlinux.org/index.php/Multiboot_USB_drive
Na usb hdd mam asi 15 iso obrazov a ked vyjde novy len tam nakopirujem iso subor a upravym menu. Ma to len jednu nevyhodu a to ze sa ti nespusti startovacie menu na iso ale hned to bootuje do live, ale zatial s tym nebol problem. Bootuje to aj v MBR aj UEFI. Ak potrebujes parametre upravys menu.

No a nieje to postup pre zaciatocnika. :D
Název: Re:Problem s instalaciou
Přispěvatel: NZM23 17 Prosinec 2018, 23:09:02
ArchLinux vůbec neni pro začátečníka, za kterýho se považuju. Zkoušel jsem ho a nějak se neshodnem  ;D
Název: Re:Problem s instalaciou
Přispěvatel: juwa2 17 Prosinec 2018, 23:18:46
Ten, kdo někdy zkoušel tvořit bootflešky (zvláště na dualboot win10/linux) a pro mašinu která má UEFI, ví, že to není zdaleka tak triviální jak se to může někomu (kdo to v životě nedělal) jevit.
A takoví jedinci mají právě tendenci plácat a plácat..... :-\
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tuhle smutnou skutečnost bohužel dokresluje (dodnes - 12/2018) neexistence kloudného návodu na instalaci (Ubuntu/uefi/secureboot/gpt) a to nejen na českých, ale ani na anglických fórech!
Pak se ani nelze divit novým zájemcům o linux (kteří vzhledem k situaci s W10 valem přibývají), že jsou z toho (právem) roztrpčeni - když všude čtou (pravda, v článcích cca 10 let starých), jak je ten linux uživatelsky přívětivý, že stačí nabootovat instalačku a zvolit "nainstalovat vedle windows". Ale pokud to takto udělají, čeká je zpravidla poměrně drsné "probuzení".
Mají li náhodou na blízku kámoše který linuxu rozumí, tak jim s tím pomůže - ale jinak budou na linux do konce života pouze nadávat. Jako na podvod. Bohužel je to tak....
Název: Re:Problem s instalaciou
Přispěvatel: bob.saint-clare 17 Prosinec 2018, 23:40:19
Ten, kdo někdy zkoušel tvořit bootflešky (zvláště na dualboot win10/linux) a pro mašinu která má UEFI, ví, že to není zdaleka tak triviální jak se to může někomu (kdo to v životě nedělal) jevit.
A takoví jedinci mají právě tendenci plácat a plácat..... :-\
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tuhle smutnou skutečnost bohužel dokresluje (dodnes - 12/2018) neexistence kloudného návodu na instalaci (Ubuntu/uefi/secureboot/gpt) a to nejen na českých, ale ani na anglických fórech!
Pak se ani nelze divit novým zájemcům o linux (kteří vzhledem k situaci s W10 valem přibývají), že jsou z toho (právem) roztrpčeni - když všude čtou (pravda, v článcích cca 10 let starých), jak je ten linux uživatelsky přívětivý, že stačí nabootovat instalačku a zvolit "nainstalovat vedle windows". Ale pokud to takto udělají, čeká je zpravidla poměrně drsné "probuzení".
Mají li náhodou na blízku kámoše který linuxu rozumí, tak jim s tím pomůže - ale jinak budou na linux do konce života pouze nadávat. Jako na podvod. Bohužel je to tak....

Tohle není můj případ. Já mám na obou strojích pouze Linux. Akorát na tom Eee mi nejde vyměnit neaktuální ač dobře pracující Zorin za Xubuntu.
Název: Re:Problem s instalaciou
Přispěvatel: TIBOR 18 Prosinec 2018, 09:09:07
Nezrusila sa nedavno podpora pre starsie stroje? Neviem presne co ale tusim ze nove ubuntu a jeho odvodeniny potrebuju pre chod SSE2 alebo SSE1. Nepamata si to niekto? Nieje ten atom v tom EEE tak osekany ze sa pre system javy ako stary nepodporovany procesor, aj ked v tom pripade by som cakal jasnu hlasku o tomto fakte.
Název: Re:Problem s instalaciou
Přispěvatel: vxmery 18 Prosinec 2018, 16:08:58
Ahoj,
Citace
Nezrušila sa nedávno podpora pre staršie stroje?
Mám HP Compaq nc 6320 z roku 2005, chodil na ňom MX17, teraz mám nainštalované Xubuntu 18.04 32b a všetko chodí ako má. Vycvičiť však vedia nové stroje s Uefi, tam väčšinou čerstvý inštalatér rovno z Win nemá šancu.
Název: Re:Problem s instalaciou
Přispěvatel: bob.saint-clare 18 Prosinec 2018, 16:12:13
Tibor: Tuhle variantu bych zatím vyloučil. Celé moje přes rok trvající trápení slinuxem zapříčiňoval HDD. Když jsem PC zaměstnal, vypnul se. Po instalaci PSensor jsem zjistil, že se hřeje i na 120°C. Měnil jsem procesor, chladič, distra, protože se zde objevil i názor, že některé distra nejsou pro některé procesory. Pak jsem úplnou náhodou vyměnil disk za větší a problém se vypařil. Chvalabohu. Teď Mám Mate 18 a jede to. Má to mouchy, ale jede to. Ku příkladu v té tlapičce vlevo nahoru nemám všechny programy, které mám nainstalované, po probuzení z režimu spánku to mrzne a nechce to instalovat přes příkazy. Ale jede to. To jsem psal o stolním X264.
Na Asus EEE byl problém najít distro, které by zacentrovalo plochu na lcd, nikoli mimo. S připojeným externím monitorem na něm šlo všechno, přes LCD pouze Ubuntu 12, Lubuntu 14 a Xubuntu 16. Pak jsem zkusil Zorin 11 a ten jde nejlepe, avšak ve firefoxu mám řádek pro www bílým písmem na bílém pozadí, aškoli v nastavení mám černé na bílém. Příkazem to chromium nenainstaluje a jinak to neumím. Proto chci změnit distro. Avšak ani Zorin, ani Mate nedokáže vytvořit použitelnou boot flešku, juwa doporučuje Win, ten ale nemám.
Název: Re:Problem s instalaciou
Přispěvatel: juwa2 18 Prosinec 2018, 16:55:13
Tibor: Tuhle variantu bych zatím vyloučil. Celé moje přes rok trvající trápení slinuxem zapříčiňoval HDD. Když jsem PC zaměstnal, vypnul se. Po instalaci PSensor jsem zjistil, že se hřeje i na 120°C. Měnil jsem procesor, chladič, distra, protože se zde objevil i názor, že některé distra nejsou pro některé procesory. Pak jsem úplnou náhodou vyměnil disk za větší a problém se vypařil. Chvalabohu. Teď Mám Mate 18 a jede to. Má to mouchy, ale jede to. Ku příkladu v té tlapičce vlevo nahoru nemám všechny programy, které mám nainstalované, po probuzení z režimu spánku to mrzne a nechce to instalovat přes příkazy. Ale jede to. To jsem psal o stolním X264.
Na Asus EEE byl problém najít distro, které by zacentrovalo plochu na lcd, nikoli mimo. S připojeným externím monitorem na něm šlo všechno, přes LCD pouze Ubuntu 12, Lubuntu 14 a Xubuntu 16. Pak jsem zkusil Zorin 11 a ten jde nejlepe, avšak ve firefoxu mám řádek pro www bílým písmem na bílém pozadí, aškoli v nastavení mám černé na bílém. Příkazem to chromium nenainstaluje a jinak to neumím. Proto chci změnit distro. Avšak ani Zorin, ani Mate nedokáže vytvořit použitelnou boot flešku, juwa doporučuje Win, ten ale nemám.

Už jsi zkoušel ten Etcher? Tím by to mělo jít...
Název: Re:Problem s instalaciou
Přispěvatel: bob.saint-clare 18 Prosinec 2018, 17:20:48
juwa2

Ty etchery jsem stáhnul 2
Jeden je exe, čili asi pro Win?
Druhý je archiv zip s názvem linux, ale když ho rozbalím nic se nedeje. Co dělám špatně?
Název: Re:Problem s instalaciou
Přispěvatel: juwa2 18 Prosinec 2018, 17:36:47
Z této stránky https://www.balena.io/etcher/ stáhneš Etcher pro linux (buď 64 nebo 32bit podle toho co máš za linux).
Je to archiv .zip
Ten archiv rozbalíš a uvnitř najdeš soubor "balena-etcher-electron-1.4.8-x86_64.AppImage"
Ten spustíš, to je vše (možná mu bude třeba nastavit spustitelnost)....
Nevím, proč zápasíš s takovou základní věcí...
Název: Re:Problem s instalaciou
Přispěvatel: bob.saint-clare 18 Prosinec 2018, 18:30:26
Nejde to spustit
Název: Re:Problem s instalaciou
Přispěvatel: NZM23 18 Prosinec 2018, 18:38:34
Nejde to spustit
tak si nastav spustitelnost jak Ti radí juwa

sudo chmod a+x jmenotohospustitelnýhosouboru

furt se pereš s něčim co je jednoduše řešitelný. návod jsem ti napsal nahoře.
Název: Re:Problem s instalaciou
Přispěvatel: juwa2 18 Prosinec 2018, 18:49:40
Nejde to spustit

Máš správnou verzi (32/64bit)?
Máš nastavenou spustitelnost toho souboru?
Co to vypíše pokud to spustíš z Terminálu?
Název: Re:Problem s instalaciou
Přispěvatel: bob.saint-clare 18 Prosinec 2018, 20:28:46
Vypíše, že to nelze najít.
Název: Re:Problem s instalaciou
Přispěvatel: juwa2 18 Prosinec 2018, 20:48:09
Vypíše, že to nelze najít.

A jak to zadáváš? Leze to z tebe jako z chlupaté deky. Přece logicky pokud tam ten soubor máš, a hlásí to, že ho nemůže najít, tak to znamená, že máš v příkazu špatně zadanou cestu nebo název souboru - to tě nenapadlo??
Nevíš ani jak spustit z Terminálu obyčejný soubor, to je pak těžké, co potom chceš dělat dalšího... :-\

Jak spustit soubor z Terminálu. Otevřít Terminál a zadat:
Kód: [Vybrat]
cd /cesta/ke/složka_kde_je_soubor
./název_souboru
Název: Re:Problem s instalaciou
Přispěvatel: bob.saint-clare 18 Prosinec 2018, 22:50:40
to jako tam fakt napíšu česky "cesta" lomítko "ke" lomítko a třeba u mě složka "stažené"tečka lomítko balena_etcher_electron ???
Název: Re:Problem s instalaciou
Přispěvatel: juwa2 18 Prosinec 2018, 23:14:02
to jako tam fakt napíšu česky "cesta" lomítko "ke" lomítko a třeba u mě složka "stažené"tečka lomítko balena_etcher_electron ???

Si děláš legraci....
Samozřejmě že tam napíšeš skutečnou cestu ke složce kde ten soubor je a název toho souboru, příklad:
Kód: [Vybrat]
cd /home/idiot/stažené
./balena-etcher-electron-1.4.8-x86_64.AppImage
Název: Re:Problem s instalaciou
Přispěvatel: NZM23 19 Prosinec 2018, 03:58:22
Si děláš legraci....
Samozřejmě že tam napíšeš skutečnou cestu ke složce kde ten soubor je a název toho souboru, příklad:
Kód: [Vybrat]
cd /home/idiot/stažené
./balena-etcher-electron-1.4.8-x86_64.AppImage

Juwa ztrácí trpělivost  ;D ;D ;D

esi seš línej psát cestu, tak si ve složce se souborem klikni pravym a dej činnosti -> otevřít Terminál zde .....
a název souboru nemusíš psát celej napiš ./balena-[a stiskni TAB slovo se ti dopíše]
Název: Re:Problem s instalaciou
Přispěvatel: bob.saint-clare 19 Prosinec 2018, 16:33:07
zvládl jsem to napůl
Název: Re:Problem s instalaciou
Přispěvatel: juwa2 19 Prosinec 2018, 17:28:36
Proč napůl? Udělal jsi (konečně) co se po tobě chtělo.
Soubory .AppImage si všechno potřebné "nesou v sobě". Proto jdou spustit téměř nezávisle na systému.
Ale i přesto se najdou případy že spustit nejdou. Stává se to pokud byl .AppImage vytvářen na systému výrazně odlišném od toho kde je nyní spouštěn. A to je zrovna tvůj případ - proto jsem chtěl ten výpis. Z něho je patrné, že v systému chybí knihovna libgconf-2.so.4
Vyřešíš to doinstalováním:
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get install libgconf-2-4
Pak zkus spustit Etcher znova. Už by to mělo jít.
Název: Re:Problem s instalaciou
Přispěvatel: bob.saint-clare 19 Prosinec 2018, 22:35:02
Funguje!
Nabootováno.
A zvládli jsme to bez vidlí  :D
Děkuji všem, kteří přispěli.

Editka od vedle:
Taky Vám to vyhazuje upozornění, že ubuntu zaznamenal závažnou vnitřní chybu?
Mě to vyhazuje každé 2 týdny a dělalo mi to každé distro. I to v noci nainstalováno.
Název: Re:Problem s instalaciou
Přispěvatel: TIBOR 20 Prosinec 2018, 09:00:26
Editka od vedle:
Taky Vám to vyhazuje upozornění, že ubuntu zaznamenal závažnou vnitřní chybu?
Mě to vyhazuje každé 2 týdny a dělalo mi to každé distro. I to v noci nainstalováno.
Uplne bezna vec, pokial vsetko funguje tak to ignoruj alebo tieto hlasky vypni.
Název: Re:Problem s instalaciou
Přispěvatel: Petr Merlin Vaněček 20 Prosinec 2018, 10:03:44
to jako tam fakt napíšu česky "cesta" lomítko "ke" lomítko a třeba u mě složka "stažené"tečka lomítko balena_etcher_electron ???

Rozklikl jsi ten obrázek, co juwa2 přiložil?