Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Zobrazit příspěvky

Tato sekce Vám umožňuje zobrazit všechny příspěvky tohoto uživatele. Prosím uvědomte si, že můžete vidět příspěvky pouze z oblastí Vám přístupných.


Příspěvky - regine

Stran: 1 ... 22 23 [24] 25
576
Shut Down - vypnutí Ubuntu 9.10 oproti Ubuntu 8.10 (přeinstalováno) je neskutečně rychlé na stejném HW.
Je to správně? Nechce se mi tomu věřit.  :o

577
To: aloisam
Dík pomohlo, po:
Kód: [Vybrat]
sudo -u gdm gconftool-2 --set /apps/gdm/simple-greeter/disable_user_list --type bool truenapřed chce login a pak password. :)
Můžeš přidat příkaz na obnovu? Třeba pro někoho, kdo využije tento příspěvek. Vyzkouší, nebude spokojen a bude chtít obnovu.

Ještě k bezpečnosti (nemoc z povolání). Na serverech účet root máme jen jako návnadu (honeypot hrnec medu). Skutečný root/administrátor je pod jiným účtem.
Např:
http://connect.zive.cz/node/70

578
Obecná podpora / System -> Administration -> Správa spouštění
« kdy: 12 Listopad 2009, 21:50:22 »
Mám ve Správa spouštění
Výchozí systém:
Kód: [Vybrat]
Microsoft Windows XP Home Edition (on /dev/sda1)Více pomoci neumím. Heslo zadávám pro účet pod jakým jsem instaloval. V mém případě Startup manager funguje.

579
Obecná podpora / Bezpečnost IT
« kdy: 12 Listopad 2009, 07:28:58 »
To: aloisam
Ukazování zřízených účtů je bezpečnostní dírou.

580
V Ubuntu 9.10 se na úvodní přihlašovací obrazovce do Gnome zobrazují všechny definované uživatelské účty.
Jak je potlačit, aby bylo nutné zadávat jméno uživatele/účtu?
Potom heslo.
Ve starším Ubuntu 8.10 bylo nastaveno, že se nezobrazily založené účty.

Poznámka jen tak mimochodem: Nastavení zvýraznění v úvodní přihlašovací obrazovce Enhance contrast in colors je nevratné. Zrušíte zatržítko a nic.
:o Tak si s tím moc nehrajte.

581
Obecná podpora / GRUB2 v Ubuntu 9.10 - změna pořadí boot ování
« kdy: 10 Listopad 2009, 23:17:26 »
Mám instalaci WindowsXP a Ubuntu 9.10 - dual boot.
Chci změnit, aby se nejdříve (defaultně) natahovaly Widle.
Naposledy jsem užíval Ubuntu 8.10, tam se měnilo pořadí příkazem
Kód: [Vybrat]
sudo gedit /boot/grub/menu.lsta změnilo se číslo řádku
Kód: [Vybrat]
default 0Jak to lze provést v U9.10?

Na stránce  
http://www.root.cz/clanky/ubuntu-9-10-karmic-koala-vacnatec-ladi-k-dokonalosti/
se dokonce hovoří o grafickém prostředí.
Zdejší odkaz  
http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,39688.0.html
mi moc nepomohl.
=================
Dík. Dostal jsem odvahu po příspěvcích Seniora a luisah (možná jsem na některé nechtěně zapomněl) a použil jsem Startup manager. Vše se nastavuje OK.:D

582
Máte praktickou zkušenost s následujícími síť.kartami USB (USB síťový adaptér) pod Ubuntu:
-- D-Link USB síťový adaptér
http://www.mironet.cz/dlink-usb-20-10100mbps-fast-ethernet-adapter+dp86468/
nebo
-- A-link USB síťový adaptér
http://www.nejlepsiceny.cz/sitove-karty/a-link-usb-sitovy-adapter-10-100mb-na110u2-.html
či jinými?

Potřebuji sdílet data mezi dvěma laptopy.
Každý má samozřejmě jen jednu síťovou kartu.
V novějším je již konektor interní síťovky obsazen připojením na UPC-Internet.
Nechci bezdrát (router). Stačí mi levné řešení do 500 Kč s kříženým kablíkem.

583
Kde z pohledu laika povypínat grafické efekty zpomalující běh systému?
Případně jiné zbytečnosti. (Už jsem našel vypnutí Bluetooth -Po startu- které neužívám.)
Ocením nápovědu jednoduchou: Jdi do menu a podmenu, odškrtni/odeber .... Případně krátce, jaký proces se vypíná.
Provozuji na USB flash na starším HW (2003).
V podstatě USB flash distro Ubuntu užívám hlavně s nainstalovaným Avastem k odmalwarování (hrozně blbě vymyšlené slovo) PC s MS-Windows a jiným pokusům.

584
SLAX a modul AVAST
Jaksi nevím, jak to jednoduše napálit na jedno boot-CD (LiveCD) Slax+modul AVAST a udržovat aktuální. A tento problém v tomto diskusním příspěvku řeším.
Zatím to musím řešit, jak uvádím výše:

1. Vytvořím CD obsahující Grub bootloader (např. zde návod)
http://www.pendrivelinux.com/usb-boot-cd-for-ubuntu-810/

2.. Vytvořím na USB flash disku například Ubuntu 8.10
http://www.pendrivelinux.com/ubuntu-810-install-using-the-built-in-usb-installer/
Ale mám to i s jinými distry Linuxu (openSUSE).

3. Restartnu PC s vloženým boot-CD (s Grub). Grub najde USB flash disk a zavede Ubuntu 8.10 na flashce.

4. Pak už jedu se standardním distrem Linuxu  (Ubuntu 8.10 či openSUSE)

5. To znamená ze sítě stáhnu Avast!, updatnu antivirový řetězec.

6. mount-nu c:\ disk s MS-Windows  a odvirovávám.

Problém je v tom, že chci mít iso-obraz distra Linuxu s doplněným Avast!-em, v iso obrazu občas vložím nový antivirový řetězec (soubor 400.vps - volně stažitelný).
Potom jen přepálím na boot-CD-RW a jít odvirovávat jen s CD (bez USB flash disku).

--- Ještě k odpověď k příspěvku "matyskovo" ---
Také jsem si myslel, že v dnešní době USB flash disků je zvládnutá technologie bootovatelných flashek (BIOS + flash - zejména mass-storage), ale život je svině. Ono to tak není. Například rok starý Apacer 8GB, nelze rozchodit. A u některých PC (zejména laptopů) nejde ani osvědčený SanDisk, i když v BIOSu podpora je.

585
Ještě pro "aloisam"
Tvůj odkaz jsem zachytil, ale zatím jsem odvrhnul, jako příliš náročný.
Líbil se mi "Make a USB Boot CD for Ubuntu", který řeší staré BIOSy, kde nejde nastavit boot-ování z USB:
http://www.pendrivelinux.com/usb-boot-cd-for-ubuntu-810/
ale při rozběhu (boot) z CD mi pak nepokračuje na USB.
Většinou co uvádím příklady, tak mám ověřeno na čtyřech různých stolních a na jednom přenosném PC.

586
USB flash disk jsem samozřejmě považoval za nejlepší řešení do doby, než jsem se setkal s praktickým použitím. Hlavní problémy:
- ne každý USB flash disk lze vytvořit jako boot-ovatelný, snad jen od SanDisk,
- ne každá BIOS to zvládne naboot-ovat, dokonce i když jsem ho nastavil na boot z USB FDD,
- výrobci směle uvádí (někdy raději neuvádí) jak rychlé mají Read/Write, ale někdy je to žalostné (zase nejlepší jsou do SanDisk).
Nakonec standardem se mi prokázalo jen CD u všech PC.

587
Jak do ISO obrazu LiveCD doinstalovat SW a teprve potom si LiveCD napálit? V mém případě se jedná o AVAST for Linux.


Účel: Odvirování MS-Windows PC z LiveCD Ubuntu.

Poznámka: Prošel jsem diskuse, ale zatím jsem nenašel uspokojivý (jednoduchý) postup.

Odkazy:
avast! Linux Home Edition
http://www.avast.com/eng/avast-for-linux-workstation.html
Forum
http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,26995.0.html
http://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99esun%20Ubuntu%20na%20jin%C3%BD%20disk
http://wiki.ubuntu.cz/Z%C3%A1loha%20a%20obnova%20syst%C3%A9mu
Kiso - pro KDE
http://kiso.sourceforge.net/download.php
ISO Master -  GTK+
http://www.littlesvr.ca/isomaster/download/

588
Ubuntu 9.04 (i s GUI prostředím Gnome) instalace na USB flash disk (dále jen UFD) - dotazy:
- Jaký si koupit UFD, minimální velikost. NECHCI jít nad 8GB. Půjde to?
- Co udělat při vlastní instalaci, pro nepřekročení 8GB.
- Jaký souborový systém? Kdy a kde ho vybrat? Asi Ext2, Ext3, Reiser4 a ReiserFS jsou moc náročné. Nebo nepotřebné žurnálování - lze dodatečně vypnout?

Případně doporučte jiné Debian-distro s grafickým prostředím Gnome.

589
* spustit terminal
* vlozit a spustit 3 prikazy:
sudo apt-get install numlockx
sudo cp /etc/gdm/Init/Default /etc/gdm/Init/Default_backup
gksudo gedit /etc/gdm/Init/Default


* najit radek
...
exit 0

* pred tento radek "exit 0"  vlozit prikazy:
if [ -x /usr/bin/numlockx ]; then
/usr/bin/numlockx on
fi

**************************************************
Celý problém byl ve změně umístění souboru "Default"
ve verzi Ubuntu 7.04 Feis Fawn
/etc/X11/gdm/Init/
ve verzi Ubuntu 8.10 - Intrepid Ibex, GNOME Panel 2.24.1
/etc/gdm/Init/

590
Pracovní prostředí / Re: aktivace NumLock v Ubuntu 8.10 - GNOME
« kdy: 11 Březen 2009, 06:42:42 »
(Alt+F2) gconf-editor /desktop/gnome/peripherials/keyboard/host-tvoje_meno-desktop/numlock_on
jsem zkusil teprve včera (nebyl čas), ale řeší zapnutí zapnutí čí vypnutí klávesy NumLock až po přihlášení do GNOME.

Já bych potřeboval mít aktivní NumLock už při přihlašování k účtu.
Řeší to možná na:
http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu:Intrepid
téma: Enabling NUM LOCK On Startup
System -> Administration -> Keyboard & Mouse -> Keyboard ->"turn on Numlock on Startup"
ale v mé verzi GNOME (české) to není dostupné.
V menu mám jen "klávesnice" a odděleně "myš".
V okénku "klávesnice" jsem nenašel něco jako "turn on Numlock on Startup".

591
Pracovní prostředí / Re: aktivace NumLock v Ubuntu 8.10 - GNOME
« kdy: 07 Březen 2009, 13:58:13 »
Dík, ale nějak nevím jak dál.  :(
Otevřelo se mi okno "Configuration editor" (apps, desktop, schemas, system) a jaksi nevím, kde nastavit zapnutí NumLock.

592
Aktivace NumLock v Ubuntu 8.10 - GNOME
v diskusi
http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,17950.0.html
je návod, ale asi pro Ubuntu 7.04 (to jsem kdysi užil).
sudo apt-get install numlockx
sudo cp /etc/X11/gdm/Init/Default /etc/X11/gdm/Init/Default_backup
gksudo gedit /etc/X11/gdm/Init/Default

...
exit 0

* Add the following lines above it
if [ -x /usr/bin/numlockx ]; then
 /usr/bin/numlockx on
fi
* Save the edited file
* Read #How to restart GNOME without rebooting computer


Ale v Ubuntu 8.10 není adresář "gdm" /etc/X11/gdm/Init/
Jak to řešit? Kde je init?

593
http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,28091.msg210043.html#msg210043
Jenže tam je:
- jak by to mohlo jít,
- není to řešení
- a jak to dopadlo. >:(

594
Instalace, aktualizace a spouštění / Ubuntu 7.04 a současně 8.10
« kdy: 07 Listopad 2008, 08:55:54 »
Užívám stále ještě dobře nastavené a stabilní Ubuntu 7.04 Fiesty Fawn z dubna 2007.
Chci si však souběžně naistalovat a provozovat nové Ubuntu 8.10 Intrepid Ibex.

Poznámky:
a) Na disku i v menu GRUB mám i start MS-Windows XP.
b) Měnit partition disku už zvládám.


Potřebuji, aby v GRUB byla po instalaci nabídka obou verzí Ubuntu + WinXP. ;)
Protože jsem běžný USER, který moc nastavovat Linux neumí, dotazy:
A) Je to vůbec možné? ???
B) Pokud ano, jak postupovat? ???
C) Je někde návod i v angličtině - step by step? ???

595
Internet a sítě / Re: Firefox 3.0 se zachováním Firefox 2.0.0.15
« kdy: 08 Červenec 2008, 20:35:05 »
Můžeš mi ozřejmit, jsem jen běžný uživatel:
1) Pod pojmem "naistaloval", znamená přes Systém -> Správa -> Synaptic (zde nevidím 3.0, asi nemám nastaveno odkud a to nevím jak nastavit)
nebo
přes Applications -> Add/Remove (zde obdobné nevidím 3.0, jen 2.0.0.15)
Proto jsem si stáhnul firefox-3.0.tar.bz2 a rozbalil do adresáře /home/user/firefox-3.0

2) Můžeš mi popsat co znamenají příkazy
export MOZ_NO_REMOTE=1;
a
/usr/bin/firefox -p fx3

Jak v mém výše uvedeném případě mám příkazy modifikovat, nebo mám přesunout rozbalené soubory do:
/usr/bin/  ???

Pro mne bude asi nejlepší popsat krok po kroku co mám provést. Snad to na zdejším fóru využijí i další.

596
Internet a sítě / Firefox 3.0 se zachováním Firefox 2.0.0.15
« kdy: 08 Červenec 2008, 15:25:51 »
Ubuntu 7.04 - Feisty Fawn - vydané v dubnu 2007 a pravidelně aktualizované.
===================================================
1)   Jak spouštět Firefox 3.0 se zachováním Firefox 2.0.0.15 ???
Stáhnul jsem si:
firefox-3.0.tar.bz2

Rozbalili do
/home/user/firefox-3.0

Jsou tam dva (asi) klíčové soubory:
shellscript "firefox" a spustitelný "firefox-bin"

===================================================
2)    Kdybych to udělal přes repozitář, tak nevím jak to dopadne.
Navíc nevím jak (kam) repozitář jej nastavit.
Teď v něm vidím jen starou verzi 2.0.0.15 :(



597
Multimédia / zvuk - soubory se systémovými zvuky
« kdy: 12 Březen 2008, 22:31:21 »
Kde jsou soubory se systémovými zvuky?
Případně odkaz, jak je editovat a v jakém formátu se mohou užívat (mp3, ogc ..)

598
Dostalo se mi odpovědí na adresách:
http://www.abclinuxu.cz/forum/show/205358
http://wiki.airdump.net/Rt73
http://ubuntu.wordpress.com/2006/08/02/local-dns-cache-for-faster-browsing/
Provedl jsem, ale zatím nemám čas zkoušet  a WiFi jede.

599
Jak při bootovaní Ubuntu provést v GRUB či jinak, aby se dalo vybrat, zda Ubuntu s WiFi nebo bez sítě?
Důvodem je, že mám slabý signál a při špatných atmosférických podmínkách při ztrátě signálu úplně vytuhne systém. Určitě vím, že je to z tohoto důvodu. Ověřeno přes WiFi radar i přes Wireless Assistant než mi Ubuntu zatuhnul.
Často potřebuji pracovat bez internetu a tak potřebuji start Ubuntu bez WiFi.

600
Obecná podpora / Re: Antivir
« kdy: 25 Prosinec 2007, 10:07:28 »
Aha, ja se omlouvam, sem myslela že to bude třeba to že sem si nenainstalovala nějakej zdroj nebo jak se tomu říká, už sem to rozjela teda ja ne ale kamarád, jenže ho furt nemůžu otravovat a zase mam problem, potřebovala bych ten program spustit, on to dělal nějak přes terminál ale já vůbec nevím jak... Já si s počítačem moc nerozumím, tak nechci jen něco zkoušet abych si ho nepokazila úplně...
Zkus si F-PROT antivir v Ubuntu k odvirování partition Windows. Instaloval jsem jako laik a hned napoprvé OK.  :) Zde je návod:
http://www.abclinuxu.cz/blog/regine/2007/12/24/204737

Dokonce mi našel vir ve stažené poště, který Avast Home "neviděl". :o

Stran: 1 ... 22 23 [24] 25