Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Novinky: Děkujeme všem návštěvníkům fóra, kteří ochotně radí ostatním. Vaše práce je velmi potřebná a vážíme si jí.

Autor Téma: Nefunkční tisk u HP PSC 1200 [vyřešeno]  (Přečteno 11725 krát)

Libor Šedivý

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 799
  • Karma: +60/-0
    • Zobrazit profil
    • liborse.mechenice.net
Nefunkční tisk u HP PSC 1200 [vyřešeno]
« kdy: 01 Červen 2006, 21:35:36 »
Zdravím,

zrovna jsem si něco chtěl vytisknout na své tiskárně (typ viz. výše). Dosud jsem jen skenoval, bez problémů. Leč bohužel tiskárnu nemám nainstalovanou (alespoň netiskne) a nevím, kde se to nastavuje. Na Mandrivě se mě to zeptalo a rozpoznalo samo už při instalaci, v Xubuntu nic, leda můžu vybrat, jestli budu používat CUPS. Vím, že je to trapný odkaz, zkoušel jsem hledat na fóru, ale jen samé dohady a odkazy na textovou řádku. No, asi je to daň za to, že už nepoužívám KDE, kde to bylo v nastaveních... Jinak všechno jede v pohodě, ale to nastavení. A prosím nekamenujte mě za tento začátečnický dotaz ;)...
« Poslední změna: 11 Listopad 2008, 15:19:53 od Anna Taliánová »
Ubuntu 18.04, Acer Aspire V15 Nitro Black Edition II, 16 GB

GlidingFLY

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1200
  • Karma: +56/-11
    • Zobrazit profil
Nefunkční tisk u HP PSC 1200
« Odpověď #1 kdy: 01 Červen 2006, 21:42:38 »
Pokud potřebuješ přidat novou tiskárnu v Gnome tak klikancema Systém->Správa->Tisk a pak už to poznáš.
» ASUS® M4A87TD EVO, CPU Phenom II X4 905e, RAM 8GB, SW Raid1 2xWD1002FAEX 1TB, ATI™Radeon™HD 4670, PCIcombo USB2/FW, Samsung SH-S223C * 10.04 64-bit - Gnome«

Libor Šedivý

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 799
  • Karma: +60/-0
    • Zobrazit profil
    • liborse.mechenice.net
Nefunkční tisk u HP PSC 1200
« Odpověď #2 kdy: 01 Červen 2006, 21:57:11 »
Zřejmě jsi nepochopil že Gnome nemám - Xubuntu > Ubuntu s Xfce ;). Mě ani tak nejde o klikance, ale abych to už konečně rozchodil. Xfce jsem zvolil právě kvůli rychlosti mého notebooku a sdílené graf. kartě. Jen na nastavení se v něm člověk dostává jen těžko a když už něco najde, jsou tam dost omezené možnosti. Klidně mi bude stačit postup i pro konzoli, když bude srozumitelný... Taky v ní občas něco dělám, i když většinou nerad, mám rád pohodlí, ale to by bylo na dlouho debatu. Holt jsem klikač. 8)
« Poslední změna: 11 Listopad 2008, 15:15:01 od Anna Taliánová »
Ubuntu 18.04, Acer Aspire V15 Nitro Black Edition II, 16 GB

byree

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 82
  • Karma: +2/-0
    • Zobrazit profil
Nefunkční tisk u HP PSC 1200
« Odpověď #3 kdy: 01 Červen 2006, 22:14:36 »
musí běžet tisková služba CUPS.
Pak by mělo stačit v prohlížeči zadat adresu http://localhost:631/printers a tam tiskárnu přidat/nastavit.
Dobrý návod zde: http://www.root.cz/clanky/cups/

Libor Šedivý

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 799
  • Karma: +60/-0
    • Zobrazit profil
    • liborse.mechenice.net
Nefunkční tisk u HP PSC 1200
« Odpověď #4 kdy: 02 Červen 2006, 00:03:50 »
Moc děkuji za zajímavou informaci. Našlo mi to celkem 4 tiskárny - 2x tam byla HP PSC 1200 series (jednou s pomlčkami) a pak nějaký záhadný epson a canon, které vůbec nemám. Inu zvolil jsem první možnost, ale v seznamu tiskáren nebyla ani jedna možnost s názvem mé tiskárny... Ani žádná podobná, pořád jen Deskjet apod.! Zkusil jsem tam tedy dát nejpodobnější model, ale pak to po mě chtělo jméno a heslo, zadal jsem tam tedy název uživatele, co používám v Linuxu a k němu i to heslo, pak jsem zkoušel i root a hlavní heslo, pořád nic...
Ubuntu 18.04, Acer Aspire V15 Nitro Black Edition II, 16 GB

byree

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 82
  • Karma: +2/-0
    • Zobrazit profil
Nefunkční tisk u HP PSC 1200
« Odpověď #5 kdy: 03 Červen 2006, 00:11:38 »
Zkoušel jsem to, a pomohlo toto:
Systém CUPSYS musí běžet pod rootem, to se dá zařídit přidáním řádku do /etc/cups/cupsd.conf:
Kód: [Vybrat]
User rootpak restartovat cups:
Kód: [Vybrat]
/etc/init.d/cupsys restartPotom už by mělo fungovat webové rozhraní na  http://localhost:631/printers, tam v sekci Administration dát "Add printer", pojmenovat, vybrat "hp no_device_found", "HP", příslušný model, a je to. Když to bude chtít přihlášení, stačí zadat svoje uživ. jméno a heslo. Měl byste být členem skupin lp a lpadmin.
« Poslední změna: 11 Listopad 2008, 15:16:05 od Anna Taliánová »

Libor Šedivý

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 799
  • Karma: +60/-0
    • Zobrazit profil
    • liborse.mechenice.net
Nefunkční tisk u HP PSC 1200
« Odpověď #6 kdy: 03 Červen 2006, 10:36:08 »
Udělal jsem, co jste mi poradil, cups se pod rootem v pohodě restartoval, ale dále se už nic nepodařilo. Dal jsem Add printer, pojmnenoval, ale žádné "hp no_device_found" jsem tam nenašel. Nicméně jsem tam našel HP psc 1200 series USB křížek 1, dal jsem "Continue" (pokračovat) a vyjela na mne tabulka s různými modely, žádný z nich ale nebyl ten správný ba ani podobný - byly tam HP Deskjet, Designjet, Laserjet, Photosmart, ale žádné PSC! Mám HP PSC 1210 (multifunkční zařízení). Dobře, zkusil jsem dát "nejpodobnější" model, ale pak to po mě chtělo to heslo zase. Ani root + heslo, ani já + moje heslo nepomohlo. Pochopil jsem, že bych měl být členem té skupiny, ale nevím, kde to nastavit, v Xfce jsem žádnou takovou volbu nenašel, v KDE je to úplně snadné, ale to si nebudu kvůli rychlosti instalovat. Předpokládám, že se to dá nastavit i jinak...

Jinak, existuje také něco jiného než ten z* CUPS, myslím, že jsem na Mandrivě měl cosi jiného bez problémů tisknuvšího. Stačilo zadat tiskárnu a bylo to, nic dalšího, žádné problémy...
Ubuntu 18.04, Acer Aspire V15 Nitro Black Edition II, 16 GB

byree

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 82
  • Karma: +2/-0
    • Zobrazit profil
Nefunkční tisk u HP PSC 1200
« Odpověď #7 kdy: 03 Červen 2006, 17:10:05 »
Citace: liborse
.. Pochopil jsem, že bych měl být členem té skupiny, ale nevím, kde to nastavit, v Xfce jsem žádnou takovou volbu nenašel, v KDE je to úplně snadné, ale to si nebudu kvůli rychlosti instalovat. Předpokládám, že se to dá nastavit i jinak...
členství ve skupinách se dá jednoduše nastavit editací souboru /etc/group. když ale ani tohle nepomůže, tak zatím žádné jiné řešení pro Xfce nemám..

byree

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 82
  • Karma: +2/-0
    • Zobrazit profil
Nefunkční tisk u HP PSC 1200
« Odpověď #8 kdy: 03 Červen 2006, 17:29:19 »
Ještě bych zkusil instalovat gtklp, to je gui pro CUPS.
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get install gtklp
sudo gtklp

Libor Šedivý

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 799
  • Karma: +60/-0
    • Zobrazit profil
    • liborse.mechenice.net
Nefunkční tisk u HP PSC 1200
« Odpověď #9 kdy: 03 Červen 2006, 18:43:25 »
Ten program jsem nainstaloval, ale píše, že nebyla nalezena žádná tiskárna, předchozí postup jsem také zkusil, avšak bezvýsledně. Připomínám, že tiskárnu mám připojenou přes USB.

To neexistuje nějaký jiný správce tiskáren nebo něco takového? Že já blbec nezůstal u té Mandrivy - tam jsem jen zvolil při instalaci model a pohoda.... A Ubuntu vypadalo to tak slibně :(...

Prosím, poraďte mi někdo... Vždyť ta tiskárna mi na Linuxu běhala úplně i s Linuxem normálně, dokonce na ní můžu i skenovat (je to multifunkční zařízení)...

CUPS už nechci ani vidět, chtělo by jednoduchou alternativu...

Promiňte za mou "plamennou" řeč, ale takovýmto lapidárním problémem se nemohu zabývat 3 dny...
« Poslední změna: 11 Listopad 2008, 15:17:33 od Anna Taliánová »
Ubuntu 18.04, Acer Aspire V15 Nitro Black Edition II, 16 GB

byree

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 82
  • Karma: +2/-0
    • Zobrazit profil
Nefunkční tisk u HP PSC 1200
« Odpověď #10 kdy: 03 Červen 2006, 22:41:34 »
A co zkusit nainstalovat gnome-cups-manager? V Xfce poběží taky, v něm je instalace tiskárny jednoduchá..

Libor Šedivý

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 799
  • Karma: +60/-0
    • Zobrazit profil
    • liborse.mechenice.net
Nefunkční tisk u HP PSC 1200
« Odpověď #11 kdy: 04 Červen 2006, 21:44:25 »
Náhodou jsem ho tam měl, myslím, že jsem ho instaloval, ale nevzpoměl jsem si na název, takže jsem ho nemohl použít. Inu spustil jsem ho a ukázala se mi tam ikonka nová tiskárna. Dal jsem přidat tiskárnu, objevilo se okýnko "načítání databáze" a pak zmizelo. A to bylo vše... Je to nějaké divné, že?
Ubuntu 18.04, Acer Aspire V15 Nitro Black Edition II, 16 GB

Libor Šedivý

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 799
  • Karma: +60/-0
    • Zobrazit profil
    • liborse.mechenice.net
Nefunkční tisk u HP PSC 1200
« Odpověď #12 kdy: 04 Červen 2006, 21:50:12 »
Když to chvíli načítá tu databázi a pak to zmizí, tak to vypíše v konzoli toto:
Kód: [Vybrat]
The program 'gnome-cups-add' received an X Window System error.
This probably reflects a bug in the program.
The error was 'BadValue (integer parameter out of range for operation)'.
  (Details: serial 217 error_code 2 request_code 94 minor_code 0)
  (Note to programmers: normally, X errors are reported asynchronously;
   that is, you will receive the error a while after causing it.
   To debug your program, run it with the --sync command line
   option to change this behavior. You can then get a meaningful
   backtrace from your debugger if you break on the gdk_x_error() function.)
Občas mám problémy se stabilitou připojení internetu, nemohlo by to být tím?
Ubuntu 18.04, Acer Aspire V15 Nitro Black Edition II, 16 GB

Libor Šedivý

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 799
  • Karma: +60/-0
    • Zobrazit profil
    • liborse.mechenice.net
Nefunkční tisk u HP PSC 1200
« Odpověď #13 kdy: 04 Červen 2006, 22:43:31 »
Tak jsem přidal nějaké PPD soubory (přes Synaptic) a konečně se v seznamu objevil i model velmi podobný mé tiskárně - HP PSC 1210 (já mám 1215), což si myslím, že by vyhovovalo. Jenže pořád nevím, co zadat do toho jména a hesla! Zkoušel jsem různé kombinace a nic...

Už uvažuji, že bych si speciálně pro správu nainstaloval KDE, ale normálně bych pracoval v Xfce. Já vím, je to divné řešení, ale mohlo by pomoci...
« Poslední změna: 11 Listopad 2008, 15:18:25 od Anna Taliánová »
Ubuntu 18.04, Acer Aspire V15 Nitro Black Edition II, 16 GB

Libor Šedivý

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 799
  • Karma: +60/-0
    • Zobrazit profil
    • liborse.mechenice.net
Nefunkční tisk u HP PSC 1200
« Odpověď #14 kdy: 06 Červen 2006, 12:34:07 »
Také jsem koukal na jeden anglický článek o tisku v Ubuntu, kde píšou, jak je to "lehké", no mě to tak nepřipadá! Navíc tam ukazují program z Gnome (ten, který jste mi doporučili - z gnome).

Ptám se proto (a doufám, že už naposled), jestli by tedy nebylo vhodné nainstalovat do mého systému ještě prostředí GNOME. Zdá se mi totiž, že když tam není, tak nefunguje půlka věcí...

A další věc - nezpomalím si tím systém? Děkuji za odpověď. Prosím pomozte... Už mi z toho brní v hlavě... Řešit tak triviální problém přes týden!
« Poslední změna: 11 Listopad 2008, 15:19:00 od Anna Taliánová »
Ubuntu 18.04, Acer Aspire V15 Nitro Black Edition II, 16 GB

zigi

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 389
  • Karma: +2/-0
    • Zobrazit profil
Nefunkční tisk u HP PSC 1200
« Odpověď #15 kdy: 06 Červen 2006, 13:00:19 »
sudo dpkg-reconfigure cupsys
-> v jednom z dialogu se te to bude ptat na heslo na roota (jiny root nez pro system Ubuntu), tak tam zkus nejake zadat

dale si nainstaluj vsemozne ppd soubory (gutenprint a dalsi hledej treba v aptitude) .. mrkni do adresare /usr/share/ppd/ co tam uz mas

dale viz. http://www.cups.org/ a http://www.cups.org/documentation.php/overview.html
« Poslední změna: 11 Listopad 2008, 15:21:22 od Anna Taliánová »
..:: be free - use kubuntu ::..

zigi

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 389
  • Karma: +2/-0
    • Zobrazit profil
Nefunkční tisk u HP PSC 1200
« Odpověď #16 kdy: 06 Červen 2006, 13:04:39 »
tady je zacatek meho /etc/cups/cupsd.conf:

cupsd.conf         [B---] 24 L:[  1+14  15/ 53] *(336 /1729b)= .  10 0x0A
# Show general information in error_log.
LogLevel info
SystemGroup lpadmin
RunAsUser Yes
DefaultAuthType Basic
# Share local printers on the local network.
Browsing On
BrowseOrder allow,deny
BrowseAddress @LOCAL
<Location />
  # Allow shared printing...
  Order deny,allow
  Deny from All
  Allow from localhost
  Allow from 192.168.1.*
« Poslední změna: 11 Listopad 2008, 15:21:55 od Anna Taliánová »
..:: be free - use kubuntu ::..

Libor Šedivý

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 799
  • Karma: +60/-0
    • Zobrazit profil
    • liborse.mechenice.net
Nefunkční tisk u HP PSC 1200
« Odpověď #17 kdy: 06 Červen 2006, 13:49:09 »
zkusil jsem ten příkaz (z předchozího příspěvku) - sudo dpkg. Rozjel se takový malý textový (a český!) průvodce, nastavil jsem tam všechno možné, ale heslo to po mě nechtělo...
Ubuntu 18.04, Acer Aspire V15 Nitro Black Edition II, 16 GB

Libor Šedivý

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 799
  • Karma: +60/-0
    • Zobrazit profil
    • liborse.mechenice.net
Nefunkční tisk u HP PSC 1200
« Odpověď #18 kdy: 06 Červen 2006, 13:58:22 »
Hm, PPDček mám hafo a model jsem našel (jen o pětku nižší, jsou prakticky stejné), jen to heslo mě tam s***. Jak se v CUPS nastavují uživatelé?

Jinak tam mám něco jako:

# Administrator user group...
SystemGroup lpadmin
User root


V nápovědě pro CUPS se píše:
"If you are asked for a username and password, enter your login username and password or the "root" username and password. On MacOS X, the login username (or "short name") is typically your first name in lowercase."
přesně to mi nejde!

Jo, a proč mi sem dáváte váš soubor? Myslíte, že by to pomohlo?

A co to rozhraní GNOME, nepomohlo by???
« Poslední změna: 11 Listopad 2008, 15:22:47 od Anna Taliánová »
Ubuntu 18.04, Acer Aspire V15 Nitro Black Edition II, 16 GB

byree

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 82
  • Karma: +2/-0
    • Zobrazit profil
Nefunkční tisk u HP PSC 1200
« Odpověď #19 kdy: 06 Červen 2006, 14:41:49 »
Možná tu se mnou nebudou někteří souhlasit, ale podle mého názoru je nejodladěnější Ubuntu ve verzi s Gnome. Mám na mysli připravenost pro okamžité použití, nastavení, detekce, lokalizace, výběr balíků a knihoven, nástroje pro správu.
Na vašem místě bych postupoval takto:

1. Pokud nemáte už jiné problémy, zkuste doinstalovat Gnome, tam vše nastavte, pak klidně používejte Xfce.

2. Pokud je těch potíží víc, třeba divné chování systému, HW (četl jsem i jiné vaše příspěvky) a máte dost místa na disku, šel bych do úplně nové instalace, nainstaloval bych Ubuntu s Gnome, a pak doinstaloval xubuntu-desktop. Funguje to pak dokonale.

Jsou teď k dispozici finální verze DD, takže nemusíte dělat upgrade z beta verze, což IMHO také není úplně ono.
« Poslední změna: 11 Listopad 2008, 15:23:35 od Anna Taliánová »

Libor Šedivý

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 799
  • Karma: +60/-0
    • Zobrazit profil
    • liborse.mechenice.net
Nefunkční tisk u HP PSC 1200
« Odpověď #20 kdy: 06 Červen 2006, 15:27:42 »
Do reinstalace chuť nemám, spíše doinstaluji to Gnome a uvidím. Děsím se, že bych to zase znovu nastavoval a hledat programy...
Ubuntu 18.04, Acer Aspire V15 Nitro Black Edition II, 16 GB

zigi

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 389
  • Karma: +2/-0
    • Zobrazit profil
Nefunkční tisk u HP PSC 1200
« Odpověď #21 kdy: 06 Červen 2006, 16:09:34 »
koukam, ze se chovani toho dialogu trochu zmenilo..uz je to nejaky ten patek, co sem tu tiskarnu rozchodil

je pravda, ze ten dotaz na uzivatele me taky zlobil, obesel sem to, nerikam ze spravne, asi tak to:

<Location /admin>
  # Require user root
  # Restrict access to the admin pages...
  Order deny,allow
  Deny from All
  Allow from localhost
</Location>
<Location /admin/conf>
  # Require user root
  # Restrict access to the configuration files...
  Order deny,allow
  Deny from All
  Allow from localhost
</Location>


takto si nastavte odpovidajici sekce ve vasem /etc/cups/cupsd.conf .. sudo vim /etc/cups/cupsd.conf nebo sudo gedit /etc/cups/cupsd.conf

PS: ZRUSTE(vymazte) tam take User root

a na zaver samozrejme sudo /etc/init.d/cupsys restart
« Poslední změna: 11 Listopad 2008, 15:25:36 od Anna Taliánová »
..:: be free - use kubuntu ::..

Libor Šedivý

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 799
  • Karma: +60/-0
    • Zobrazit profil
    • liborse.mechenice.net
Nefunkční tisk u HP PSC 1200
« Odpověď #22 kdy: 08 Červen 2006, 17:27:20 »
Nevím, jestli to tím je, ale poté, co jsem doinstaloval pár věcí (meta balík Xubuntu desktop, xffm, a všechno, co mělo předponu Xfce a možná i něco málo od Gnome), najednou mi začal fungovat ten "gnome-cups-manager" a naprosto perfektně. Děkuji všem za pomoc, všichni jste mi moc pomohli, byť jen tím, že jste mi ukázali správný směr.

PS - ten CUPS server jsem tedy už nemusel přenastavovat ;).
Ubuntu 18.04, Acer Aspire V15 Nitro Black Edition II, 16 GB