Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
World of Warcraft

Novinky: Školení nejen k OS Ubuntu pro širokou veřejnost, více informací zde.

Autor Téma: Nepodporovaná síťovka  (Přečteno 6697 krát)

Tonik25

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 85
  • Karma: +5/-1
    • Zobrazit profil
    • Ebook forum
Nepodporovaná síťovka
« kdy: 06 Leden 2008, 22:45:00 »
Čau, mám v pc zabudovanou síťovou kartu, přes lspci se hlásí jako 00:12.0 Ethernet controller: VIA Technologies, Inc. VT6102 [Rhine-II] (rev 78)

ale když připojim kabel k druhému pc, takse nerozsvítí kontrolky nic, ale ve windowsech všechno jede jak má, síť jede, kontrolky svítí.... nevim co s tim.... mam ubuntu 7.04 s jádrem 2.6.20-15-generic, kdyby někdo věděl co sim abych ji rozšlapal taj budu moc vděčnej....

ještě je možný že to dělá síťovka 00:0d.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10) ale všude psali že je podporovaná ve všech jádrech a ta mi navíc při spojení s win šla....
« Poslední změna: 06 Leden 2008, 23:37:40 od Tonik25 »
„Zpětné testování“? A to je co? Pokud se to zkompilovalo, tak je to dobré a pokud to i nabootovalo, je to perfektní.
====================================================================
This is the Linux land. At silent nights you can hear Windows machines rebooting...

Michal Breškovec

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1185
  • Karma: +41/-4
  • skill :: aggressive-llama
    • Zobrazit profil
    • MojeID
Re: Nepodporovaná síťovka
« Odpověď #1 kdy: 13 Leden 2008, 18:53:44 »
Tato síťovka by měla v Linuxu bez problémů fungovat. Můžete sem hodit výpisy příkazu ifconfig, případně souboru /etc/network/interfaces?
Kubuntu forever :-)

Pavelp

  • Host
Re: Nepodporovaná síťovka
« Odpověď #2 kdy: 13 Leden 2008, 19:15:51 »
Trosku zmatenej dotaz, Via Rhine je integrovana a Realtek "normalni" karta? Je integrovana karta povolena v setupu biosu?  Modul by mel byt via-rhine, (nebo tulip), pro realtek 8139too.

Tonik25

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 85
  • Karma: +5/-1
    • Zobrazit profil
    • Ebook forum
Re: Nepodporovaná síťovka
« Odpověď #3 kdy: 14 Leden 2008, 18:45:40 »
ifconfig z pc, kde je ta od VIA:
Kód: [Vybrat]
eth0      Zapouzdření:Ethernet  HWadr 00:13:D3:11:65:7F 
          inet adr:192.168.0.1  Všesměr:192.168.0.255  Maska:255.255.255.0
          AKTIVOVÁNO VŠESMĚROVÉ_VYSÍLÁNÍ MULTICAST  MTU:1500  Metrika:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          kolizí:0 délka odchozí fronty:1000
          Přijato bajtů: 0 (0.0 b) Odesláno bajtů: 0 (0.0 b)
          Přerušení:18 Vstupně/Výstupní port:0xb800

lo        Zapouzdření:Místní smyčka 
          inet adr:127.0.0.1  Maska:255.0.0.0
          inet6-adr: ::1/128 Rozsah:Počítač
          AKTIVOVÁNO SMYČKA BĚŽÍ  MTU:16436  Metrika:1
          RX packets:165 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:165 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          kolizí:0 délka odchozí fronty:0
          Přijato bajtů: 12312 (12.0 KiB) Odesláno bajtů: 12312 (12.0 KiB)
z ntb:
Kód: [Vybrat]
eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:E0:00:99:E0:38 
          UP BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:0 (0.0 b)  TX bytes:0 (0.0 b)
          Interrupt:10

eth0:avah Link encap:Ethernet  HWaddr 00:E0:00:99:E0:38 
          inet addr:169.254.7.68  Bcast:169.254.255.255  Mask:255.255.0.0
          UP BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          Interrupt:10

lo        Link encap:Local Loopback 
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:3580 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:3580 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:281440 (274.8 KiB)  TX bytes:281440 (274.8 KiB)

ntb, /etc/network/interfaces
Kód: [Vybrat]
auto lo
iface lo inet loopback
auto eth0
iface eth0 inet static
 adress 192.168.0.2
 netmask 255.255.255.0
 network 192.168.0.0
 broadcast 192.168.0.255
 gateway 192.168.0.1

pc:
Kód: [Vybrat]
auto lo
iface lo inet loopback

auto eth0
iface eth0 inet static
 address 192.168.0.1
 network 192.168.0.0
 broadcast 192.168.0.255
 netmask 255.255.255.0


no obě jsou to integrované karty, ještě skusim ty moduly, v biosu by měla když běží pod win...
„Zpětné testování“? A to je co? Pokud se to zkompilovalo, tak je to dobré a pokud to i nabootovalo, je to perfektní.
====================================================================
This is the Linux land. At silent nights you can hear Windows machines rebooting...

Lukáš Svoboda

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3839
  • Karma: +177/-11
    • Zobrazit profil
    • http://linux.euweb.cz
Re: Nepodporovaná síťovka
« Odpověď #4 kdy: 14 Leden 2008, 19:15:25 »
Ja z toho nejak porad nechapu, co nefunguje.

Na desktopu mate sitovku Via Rhine - pod Ubuntu funguje? Pod Windows funguje?
Na notebooku mate sitovku Realtek - pod Ubuntu funguje? Pod Windows funguje?

Mate statickou konfiguraci IP. DHCP neni podporovano? Jste si jisty, ze notebook ma mit IP adresu 192.168.0.1? Prvni adresa rozsahu se obvykle pouziva pro router.

Petr Merlin Vaněček

  • Moderátor
  • Závislák
  • *****
  • Příspěvků: 4982
  • Karma: +353/-11
    • Zobrazit profil
    • Lomítkáři
Re: Nepodporovaná síťovka
« Odpověď #5 kdy: 14 Leden 2008, 19:34:28 »
Resili jsme to s Tonik25 po icq a problem je ten, ze sitovka se sice hlasi, nastavit parametry se ji dari, tvrdi, ze vse je ok, ale nedokaze detekovat link - tj. tvari se, ze je odpojeny kabel (krizeny z desktopu na laptop, ale zkousel i nekrizeny). ethtool vypisuje "Link detected: no"

I v pripade, ze se nastavi natvrdo rychlost (treba i 10Mbit half), kabel je ok, zkousel pry 3 ruzne. S temahle sitovkama jsem taky nikdy nemel problem. Skoro bych rekl, ze karta neni schopna s lin driverama kartu spustit (ledky nesviti). Hadam by misto cross kabelu pomohl switch, ale na dva PC je to trochu zbytecne...
Registered Linux user #421281
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Krtko

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 540
  • Karma: +32/-3
    • Zobrazit profil
Re: Nepodporovaná síťovka
« Odpověď #6 kdy: 14 Leden 2008, 19:45:56 »
ak sa pouzivaju pevne ip nastavene v interfaces, tak treba skusit odinstalova NM a este aj avahi-daemon. aj ked je dost divne, ze sa nerozsvietia ani ledky. je ten kabel urcite cross? este by bolo dobre overit ci sa na sietovku nahral dobry modul - "lsmod | grep mii"

Petr Merlin Vaněček

  • Moderátor
  • Závislák
  • *****
  • Příspěvků: 4982
  • Karma: +353/-11
    • Zobrazit profil
    • Lomítkáři
Re: Nepodporovaná síťovka
« Odpověď #7 kdy: 14 Leden 2008, 19:51:07 »
Modul je natazeny, kdyby nebyl, sitovka se v ifconfigu nezjevi. NM a ani avahi na to vliv mit nebudou, pri rucnim nastaveni do toho "nekecaji" a uz vubec sitovku "nevypinaji" takovymto zpusobem. Zkousel 3 ruzne kabely (cross i non-cross) a pokud to pod widlema jede, tak to pravdepodobne cross bude. Praveze mne nejvice zarazeji ty ledky :(

Jeste mne napadla jedna vec ... ale to by bylo dost ujete - ze v tom PC jsou sitovky dve a my se snazime nastavovat tu druhou opravdu nepripojenou :) Jenze to by si predpokladam tazatel vsimnul ...
Registered Linux user #421281
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Lukáš Svoboda

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3839
  • Karma: +177/-11
    • Zobrazit profil
    • http://linux.euweb.cz
Re: Nepodporovaná síťovka
« Odpověď #8 kdy: 14 Leden 2008, 19:55:32 »
Aha, tady jde o propojeni dvou pocitacu mezi sebou, to jsem jaksi z puvodniho dotazu nepochopil...

Krtko

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 540
  • Karma: +32/-3
    • Zobrazit profil
Re: Nepodporovaná síťovka
« Odpověď #9 kdy: 14 Leden 2008, 22:18:59 »
Merlin: ano modul je natiahnuty, ale ci ten spravny.

Petr Merlin Vaněček

  • Moderátor
  • Závislák
  • *****
  • Příspěvků: 4982
  • Karma: +353/-11
    • Zobrazit profil
    • Lomítkáři
Re: Nepodporovaná síťovka
« Odpověď #10 kdy: 15 Leden 2008, 09:00:32 »
Mate manual od te desky? Pripadne postaci typ - dohledame, zda je tam opravdu to, co detekuje linux.
Registered Linux user #421281
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Lukáš Svoboda

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3839
  • Karma: +177/-11
    • Zobrazit profil
    • http://linux.euweb.cz
Re: Nepodporovaná síťovka
« Odpověď #11 kdy: 15 Leden 2008, 13:16:39 »
Pokud se jedna o sitovou kartu Realtek 8139, nemel by s ni byt naprosto zadny problem. Vas problem se temer jiste netyka nekompatibility konkretniho typu sitove karty, ale spis jde o toto:

http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=17545
http://www.abclinuxu.cz/forum/show/185191

Doporucuji odinstalovat network manager a mozna i avahi demon.

Petr Merlin Vaněček

  • Moderátor
  • Závislák
  • *****
  • Příspěvků: 4982
  • Karma: +353/-11
    • Zobrazit profil
    • Lomítkáři
Re: Nepodporovaná síťovka
« Odpověď #12 kdy: 15 Leden 2008, 15:22:15 »
Pokud se jedna o sitovou kartu Realtek 8139, nemel by s ni byt naprosto zadny problem. Vas problem se temer jiste netyka nekompatibility konkretniho typu sitove karty, ale spis jde o toto:

http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=17545
http://www.abclinuxu.cz/forum/show/185191

Doporucuji odinstalovat network manager a mozna i avahi demon.

Odinstalujte NM - to kazdopadne, ale uz se asi zacnu rozcilovat :)

Jak to muze byt problem s NM, kdyz sitovku lze nastavit natvrdo a jako nastavena se jevi? To eth0:avah z ntb. je kravina (pravdepodobne starsi vypis), v dobe, kdy jsme to testovali, byla sitovce prirazena ip adresa (uz vidim i problem - v /etc/network/interfaces je polozka "adress" misto "address", ale to uz jsme tu prece jednou resili, co? )

Nicmene:

1) Sitovky na nizsi vrstve nez ji vyuziva NM tvrdi, ze NEmaji link (sitovky samy tvrdi, ze nejsou spojeny s zadnym jinym aktivnim zarizenim), nevysilaji a ani neprijimaji zadne pakety viz.
Kód: [Vybrat]
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0

RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
coz vypovida o tom, ze nemohou z nejakeho duvodu VUBEC komunikovat (proto si NM ani nic jineho ani nestrejchne)

2) ethtool vypisuje "Link detected: no" coz vypovida o nepripojenem dratu.

3) LED diody na ani jedne sitovce nesviti (vetsinou byvaji dve - zelena a oranzova, zelena = link, oranzova = aktivita) coz opetne ukazuje na drat. Nicmene LEDky nesviti dost casto ani v pripade, ze nejsou zavedeny ovladace od dane sitovky (zkuste si stopnout PC v BIOSu - zalezi taky na tom, zda je nastaveno Wake on LAN ci nikoliv)

Suma sumarum to ukazuje na drat, jenze ten je bohuzel vporadku (pod win vse jede), takze zbyva podle meho nazoru moznost, ze sitovka je vypnuta. Jak vypnout sitovku tak, aby se hlasila v systemu jako aktivni a sla ji priradit adresa? Manualni nastaveni linku a speedu nepomaha, sitovka se proste odmita zapnout.

Co tedy zbyva? Problem nevyresi NM, bude to nekde nize, ale kde? Jadro? Modul?

Tonik25:
1) opravte si ten /etc/network/interfaces
2) odinstalujte NM
3) hodte sem vypis lsmod
4) zkuste na ntb nabehnout win a na pc lin, zda to pojede (staci, ze sviti ledky)
5) zkuste na pc nabehnout win a na ntb lin, opet staci ledky

ad 4,5 - wokna tam samosebou predpokladam mate, kdyz jste mi tvrdil, ze ve windows vam to jede
Registered Linux user #421281
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Lukáš Svoboda

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3839
  • Karma: +177/-11
    • Zobrazit profil
    • http://linux.euweb.cz
Re: Nepodporovaná síťovka
« Odpověď #13 kdy: 15 Leden 2008, 15:28:29 »
...Suma sumarum to ukazuje na drat, jenze ten je bohuzel vporadku (pod win vse jede), takze zbyva podle meho nazoru moznost, ze sitovka je vypnuta. Jak vypnout sitovku tak, aby se hlasila v systemu jako aktivni a sla ji priradit adresa? Manualni nastaveni linku a speedu nepomaha, sitovka se proste odmita zapnout...

To mi pripomina obdobny problem, ktery nastava u dualbootovych stroju s gigabitovymi Realteky. Ve Windows se musi v hardwarovych vlastnostech karty povolit neco jako Wake-on-LAN, jinak Windows pri vypnuti kartu umrtvi tak, ze ji linuxovy ovladac neumi ozivit.

http://www.linuxos.sk/KnowledgeBase_show_entry/78/index.html

Ale jestli to plati i pro stovkove 8139tky, to nevim.

Krtko

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 540
  • Karma: +32/-3
    • Zobrazit profil
Re: Nepodporovaná síťovka
« Odpověď #14 kdy: 15 Leden 2008, 19:47:01 »
2Merlin: no mne sa to tiez s tym NM nezda uplne najpravdepodobnejsie, ale za skusku to stoji. a vela takychto problemov nastava hlavne ked sa pouziva naraz NM a nastavenia v /etc/network/interfaces, pretoze to NM nema velmi v oblube. a taktiez je dost problemov aj s automaticky zapnutou podporou ipv6 a mDNS (avahi), pretoze to zase nema velmi v laske vela lacnejsich routerov a apciek.

Petr Merlin Vaněček

  • Moderátor
  • Závislák
  • *****
  • Příspěvků: 4982
  • Karma: +353/-11
    • Zobrazit profil
    • Lomítkáři
Re: Nepodporovaná síťovka
« Odpověď #15 kdy: 15 Leden 2008, 20:23:09 »
Krtko: to sice ano, ale pak blbne opravdu sit (resp. protokol, route, dhclient apod.), nikoliv HW. Spis to vypada na to, co pise Lukas - uvidime, co na to tazatel.
Registered Linux user #421281
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Tonik25

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 85
  • Karma: +5/-1
    • Zobrazit profil
    • Ebook forum
Re: Nepodporovaná síťovka
« Odpověď #16 kdy: 17 Leden 2008, 17:39:03 »
- manuál od desky mam jenom k pc a podle menuálu je tam síťová karta : 10/100Mbps Realtek 8210Cl a hned druhý řádek pod tim mají: Gigabit Ethernet LAN Realtek 8110Sb

- skusim to ještě jednou, potřeboval jsem ntb stejně zformátovat tak tam znova hodím čistou instalaci jak win tak lin a uvidí se co to bude dělat...
„Zpětné testování“? A to je co? Pokud se to zkompilovalo, tak je to dobré a pokud to i nabootovalo, je to perfektní.
====================================================================
This is the Linux land. At silent nights you can hear Windows machines rebooting...

Petr Merlin Vaněček

  • Moderátor
  • Závislák
  • *****
  • Příspěvků: 4982
  • Karma: +353/-11
    • Zobrazit profil
    • Lomítkáři
Re: Nepodporovaná síťovka
« Odpověď #17 kdy: 17 Leden 2008, 21:27:36 »
Zkusil jste pod windows provest uvazovane zmeny?
Registered Linux user #421281
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Tonik25

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 85
  • Karma: +5/-1
    • Zobrazit profil
    • Ebook forum
Re: Nepodporovaná síťovka
« Odpověď #18 kdy: 18 Leden 2008, 16:34:19 »
ano skusil, jenže teď ta síťovka nejede ani pod win.... myslim že to už nebudu řešit a data buduu muset tahat po flashce....
„Zpětné testování“? A to je co? Pokud se to zkompilovalo, tak je to dobré a pokud to i nabootovalo, je to perfektní.
====================================================================
This is the Linux land. At silent nights you can hear Windows machines rebooting...

Michal Breškovec

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1185
  • Karma: +41/-4
  • skill :: aggressive-llama
    • Zobrazit profil
    • MojeID
Re: Nepodporovaná síťovka
« Odpověď #19 kdy: 18 Leden 2008, 17:55:46 »
Když tu Lukáš zmínil ten Gigabit, tak to by mohlo být ono. Realtek 8139 je 100Mbit a VIA Rhine II je Gigabit. Vzhledem k tomu, že Gigabit komunikuje po kabelu jinak než stovka, může se stát, že se tváří nepřipojeně.  Takže zkus toto: zkontroluj, jestli máš kabel CAT-5e nebo CAT6 (sice by to nemělo mít takový vliv, protože nebudeš komunikovat rychleji než 100Mbit, ale nikdy nevíš), mělo by to na něm být napsané.

A teď to důležité, zkus na té VIA síťovce nakonfigurovat 100Mbit místo 1Gbit. Můžeš k tomu použít příkaz
Kód: [Vybrat]
sudo ethtool -s eth0 speed 100 Také je možné případně vyzkoušet halfduplex, místo fullduplex.

A nakonec dva tipy: zkus nejdřív spustit ten notebook kde je 100Mbit síťovka a až bude nabootovaný, tak zkus teprve spustit to PC s VIA. Gigová síťovka by si teď teoreticky měla nadetekovat správnou rychlost.

A druhá finta - co takhle koupit malý switch (cena kolem 300Kč), to by také mohlo pomoci.
« Poslední změna: 18 Leden 2008, 20:51:24 od corwin78 »
Kubuntu forever :-)

Petr Merlin Vaněček

  • Moderátor
  • Závislák
  • *****
  • Příspěvků: 4982
  • Karma: +353/-11
    • Zobrazit profil
    • Lomítkáři
Re: Nepodporovaná síťovka
« Odpověď #20 kdy: 18 Leden 2008, 18:50:40 »
corwin78: hadam, ze switch by veskere trapeni vyresil, protoze uz vazne nevim, kde by jinde mohl byt problem
Registered Linux user #421281
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Michal Breškovec

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1185
  • Karma: +41/-4
  • skill :: aggressive-llama
    • Zobrazit profil
    • MojeID
Re: Nepodporovaná síťovka
« Odpověď #21 kdy: 18 Leden 2008, 20:52:57 »
corwin78: hadam, ze switch by veskere trapeni vyresil, protoze uz vazne nevim, kde by jinde mohl byt problem
Zkus ještě to snížení rychlosti z Gbit na stovku.
Kubuntu forever :-)

Tonik25

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 85
  • Karma: +5/-1
    • Zobrazit profil
    • Ebook forum
Re: Nepodporovaná síťovka
« Odpověď #22 kdy: 19 Leden 2008, 19:28:23 »
no tak jsem si pujčil od kamaráda switch a vše běží jak má, takže si koupim taky a budu mít po starostech  8) takže všem moc díky za rady  ;)

s mym switchem to nešlo ale nakonec to jde podle tohohle návodu : http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=538448
« Poslední změna: 08 Květen 2008, 16:08:03 od Tonik25 »
„Zpětné testování“? A to je co? Pokud se to zkompilovalo, tak je to dobré a pokud to i nabootovalo, je to perfektní.
====================================================================
This is the Linux land. At silent nights you can hear Windows machines rebooting...

Petr Merlin Vaněček

  • Moderátor
  • Závislák
  • *****
  • Příspěvků: 4982
  • Karma: +353/-11
    • Zobrazit profil
    • Lomítkáři
Re: Nepodporovaná síťovka
« Odpověď #23 kdy: 19 Leden 2008, 20:09:53 »
corwin78: snizeni rychlosti jsme zkouseli i na 10Mbit ... hadam to proste lin drivery nejak nezvladaji v cross modu.
Registered Linux user #421281
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová