Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Novinky: Školení nejen k OS Ubuntu pro širokou veřejnost, více informací zde.

Autor Téma: Ubuntu 6.10 EE beta  (Přečteno 24704 krát)

keeema

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 287
  • Karma: +6/-1
    • Zobrazit profil
Ubuntu 6.10 EE beta
« kdy: 30 Září 2006, 12:05:48 »
Vyzkoušel to už někdo?
- Gigabyte GA-M770-DS3, AMD Athlon(tm) 64 X2 4800+, 360GB HDD, 2048MB RAM, ATI Radeon HD2600 XT 256MB -  Win 7, Ubuntu 12.04
- Fujitsu-Siemens Amilo Pa 1510 - AMD Turion(tm) 64 X2 Mobile Technology TL-50 2x800Mhz, 80GB HDD, 2GB RAM, ATI Radeon Xpress 1100 - Win 7, Ubuntu 12.04
- ASUS Eee 1001P - 10.1", Intel Atom N450 1.66GHz, 1GB DDR2, 160GB, Intel GMA 950, Win 7, Ubuntu 12.04

Milhouse

  • Moderátor
  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 5695
  • Karma: +236/-37
    • Zobrazit profil
Ubuntu 6.10 EE beta
« Odpověď #1 kdy: 30 Září 2006, 13:03:43 »
Co myslis? Ja jedu na EE 14 dni. Instalovana nacisto. Nejake veci se tu resili, tak se podivej do fora. Primo v tomto oddilu.

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

keeema

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 287
  • Karma: +6/-1
    • Zobrazit profil
Ubuntu 6.10 EE beta
« Odpověď #2 kdy: 30 Září 2006, 13:06:13 »
No ja jsem moc nepochopilo to oznacovani... tady se mluvi o Knotech 1 az 3... a najednou vidim oznaceni beta, tak jsem pochopil ze to je dalsi verze.
- Gigabyte GA-M770-DS3, AMD Athlon(tm) 64 X2 4800+, 360GB HDD, 2048MB RAM, ATI Radeon HD2600 XT 256MB -  Win 7, Ubuntu 12.04
- Fujitsu-Siemens Amilo Pa 1510 - AMD Turion(tm) 64 X2 Mobile Technology TL-50 2x800Mhz, 80GB HDD, 2GB RAM, ATI Radeon Xpress 1100 - Win 7, Ubuntu 12.04
- ASUS Eee 1001P - 10.1", Intel Atom N450 1.66GHz, 1GB DDR2, 160GB, Intel GMA 950, Win 7, Ubuntu 12.04

Juraj

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 653
  • Karma: +35/-4
    • Zobrazit profil
Ubuntu 6.10 EE beta
« Odpověď #3 kdy: 30 Září 2006, 13:27:31 »
Beta je po Knot 3 dalsi medznik mezi dvomi stabilnymi verziami - Dapperom a Edgym. Knot je oznacenie pre alfu, po Bete by mal nasledovat RC.

keeema

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 287
  • Karma: +6/-1
    • Zobrazit profil
Ubuntu 6.10 EE beta
« Odpověď #4 kdy: 30 Září 2006, 13:29:59 »
Tak jsem to pochopil v podstate spravne. Dobry. Diky
- Gigabyte GA-M770-DS3, AMD Athlon(tm) 64 X2 4800+, 360GB HDD, 2048MB RAM, ATI Radeon HD2600 XT 256MB -  Win 7, Ubuntu 12.04
- Fujitsu-Siemens Amilo Pa 1510 - AMD Turion(tm) 64 X2 Mobile Technology TL-50 2x800Mhz, 80GB HDD, 2GB RAM, ATI Radeon Xpress 1100 - Win 7, Ubuntu 12.04
- ASUS Eee 1001P - 10.1", Intel Atom N450 1.66GHz, 1GB DDR2, 160GB, Intel GMA 950, Win 7, Ubuntu 12.04

Tomáš Pikálek

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1859
  • Karma: +193/-12
    • Zobrazit profil
    • Tomáš Pikálek
Ubuntu 6.10 EE beta
« Odpověď #5 kdy: 30 Září 2006, 13:42:50 »
Když už je tu řeč o Edgym, chtěl bych ze zeptat - proč tam nejsou 686 ani k7 kernely? Budou pak ve stabilní verzi?

Petr Tomeš

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1582
  • Karma: +24/-51
    • Zobrazit profil
    • http://www.phil.muni.cz/~ptomes/
Ubuntu 6.10 EE beta
« Odpověď #6 kdy: 30 Září 2006, 14:02:03 »
Citace: keeema
Vyzkoušel to už někdo?
Vyzkoušel. Přešel jsem z Ubuntu 6.06 LTS přesně před 2 týdny.

Petr Tomeš

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1582
  • Karma: +24/-51
    • Zobrazit profil
    • http://www.phil.muni.cz/~ptomes/
Ubuntu 6.10 EE beta
« Odpověď #7 kdy: 30 Září 2006, 14:03:14 »
Citace: keeema
No ja jsem moc nepochopilo to oznacovani... tady se mluvi o Knotech 1 az 3... a najednou vidim oznaceni beta, tak jsem pochopil ze to je dalsi verze.
https://wiki.ubuntu.com/EdgyReleaseSchedule

keeema

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 287
  • Karma: +6/-1
    • Zobrazit profil
Ubuntu 6.10 EE beta
« Odpověď #8 kdy: 30 Září 2006, 14:05:47 »
A je to stabilní? Rád bych přešel, protože doufám že se tím konečně vyřeší pár mých hardwarových problémů, ale pokud by to nebylo stabilní, tak bych počkal na Final.
- Gigabyte GA-M770-DS3, AMD Athlon(tm) 64 X2 4800+, 360GB HDD, 2048MB RAM, ATI Radeon HD2600 XT 256MB -  Win 7, Ubuntu 12.04
- Fujitsu-Siemens Amilo Pa 1510 - AMD Turion(tm) 64 X2 Mobile Technology TL-50 2x800Mhz, 80GB HDD, 2GB RAM, ATI Radeon Xpress 1100 - Win 7, Ubuntu 12.04
- ASUS Eee 1001P - 10.1", Intel Atom N450 1.66GHz, 1GB DDR2, 160GB, Intel GMA 950, Win 7, Ubuntu 12.04

neveceral

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 471
  • Karma: +3/-0
    • Zobrazit profil
Ubuntu 6.10 EE beta
« Odpověď #9 kdy: 30 Září 2006, 14:11:17 »
beta není nikdy zcela stabilnější, sice je více než knot, ale méně než RC a ten je zase méně stabilní než release, zkuste live cd, jestli vám to pomůže a uvidíte :-). Jinak stabilita by mohla relativně stačit

keeema

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 287
  • Karma: +6/-1
    • Zobrazit profil
Ubuntu 6.10 EE beta
« Odpověď #10 kdy: 30 Září 2006, 14:16:51 »
Dapper jsem mel taky už od zkušebni verze, a běhal dobře... Tak to zkusíme i s Edgym. LiveCD mi nepomůže, protože abych vyzkoušel jestli vše chodí tak jak má, musím nainstalovat fglrx ovladače.
- Gigabyte GA-M770-DS3, AMD Athlon(tm) 64 X2 4800+, 360GB HDD, 2048MB RAM, ATI Radeon HD2600 XT 256MB -  Win 7, Ubuntu 12.04
- Fujitsu-Siemens Amilo Pa 1510 - AMD Turion(tm) 64 X2 Mobile Technology TL-50 2x800Mhz, 80GB HDD, 2GB RAM, ATI Radeon Xpress 1100 - Win 7, Ubuntu 12.04
- ASUS Eee 1001P - 10.1", Intel Atom N450 1.66GHz, 1GB DDR2, 160GB, Intel GMA 950, Win 7, Ubuntu 12.04

Petr Tomeš

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1582
  • Karma: +24/-51
    • Zobrazit profil
    • http://www.phil.muni.cz/~ptomes/
Ubuntu 6.10 EE beta
« Odpověď #11 kdy: 30 Září 2006, 14:27:12 »
Citace: tpikalek
Když už je tu řeč o Edgym, chtěl bych ze zeptat - proč tam nejsou 686 ani k7 kernely? Budou pak ve stabilní verzi?
Podle toho, co jsem našel vyčetl z diskusí a konferencí bylo vytvořeno generické jádro, které je prakticky stejné jako 686/k7, ale zaměřené na 586 a lepší architektury. Podle měření se ukázaly rozdíly v rychlosti reakcí různých specifických jader jako zanedbatelné, prakticky na hranici statistické chyby. Osobně mohu potvrdit, že jsem například zkoušel spustit distribuce a načíst několik programů a úloh a s různými jádry to trvalo opravdu prakticky stejnou dobu. Ten časový rozdíl se pohyboval v desetinách procent celkové doby a byl na hranici chyby měření a statistické chyby.

Snížení počtu jader povede k významné úspoře vývojového času, času potřebného pro sestavení jádra, místo a objem přenesených dat pro server i užvatele. Také to odstraní "potřebu" uživatelů zkoušet instalaci specifických jáder, která propagují různé návody (mylně) jako výrazné urychlení rychlosti.

http://www.ubuntuforums.org/showthread.php?t=251983

https://lists.ubuntu.com/archives/edgy-changes/2006-September/005052.html

https://lists.ubuntu.com/archives/ubuntu-devel/2006-August/019983.html

Petr Tomeš

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1582
  • Karma: +24/-51
    • Zobrazit profil
    • http://www.phil.muni.cz/~ptomes/
Ubuntu 6.10 EE beta
« Odpověď #12 kdy: 30 Září 2006, 14:34:38 »
Citace: keeema
A je to stabilní? Rád bych přešel, protože doufám že se tím konečně vyřeší pár mých hardwarových problémů, ale pokud by to nebylo stabilní, tak bych počkal na Final.
To vše je relativní. Můžete používat HW a programy s takovým nastavením, které se Vám mohou jevit stabilnější než v Ubuntu 6.06.1 a nebo naopak. Různí uživatelé mají různou konfiguraci HW a SW, proto vám nikdo nemůže dopředu říci, jak to bude fungovat právě Vám.

Osobně však *Ubuntu 6.10 používám již 2 týdny a považuji ho za velmidobře použitelný systém. "Oficiální doporučení" výrobce zní však jasně: Vývojové verze není doporučeno používat na počítačích, kde potřebujete maximální jistotu stability a funkčnosti pro důležité úlohy.

Juraj

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 653
  • Karma: +35/-4
    • Zobrazit profil
Ubuntu 6.10 EE beta
« Odpověď #13 kdy: 30 Září 2006, 14:36:55 »
Ja som presiel z Dappera na Knot 3, stabilita je dobra az na par prkotin ohladom textoveho rozhrania a nabiehania KDM. Zatial to riesim tak, ze som vypol Usplash a KDE startujem z konzoly pomocou startx. Co som zaznamenal, zlepsila sa detekcia tlaciarni, system nabieha omnoho rychlejsie ako dapper, zmenila sa adresacia diskov, preslo sa na genericky kernel.

Problemy s platformou amd64 (flash, wine) zname z Dappera pretrvavaju...

zigi

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 389
  • Karma: +2/-0
    • Zobrazit profil
Ubuntu 6.10 EE beta
« Odpověď #14 kdy: 30 Září 2006, 15:06:33 »
muzete mi to nekdo vysvetlit..

1. zmenila sa adresacia diskov
2. preslo sa na genericky kernel

?
..:: be free - use kubuntu ::..

Juraj

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 653
  • Karma: +35/-4
    • Zobrazit profil
Ubuntu 6.10 EE beta
« Odpověď #15 kdy: 30 Září 2006, 15:16:02 »
Myslim, ze vypis menu.lst hovori za vsetko:
Kód: [Vybrat]
title           Debian GNU/Linux, kernel 2.6.17-10-generic
root            (hd0,0)
kernel          /boot/vmlinuz-2.6.17-10-generic root=UUID=586aac81-8381-4d1d-afc0-c3d45c24638f acpi=noirq vga=792
initrd          /boot/initrd.img-2.6.17-10-generic
boot

Petr Tomeš

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1582
  • Karma: +24/-51
    • Zobrazit profil
    • http://www.phil.muni.cz/~ptomes/
Ubuntu 6.10 EE beta
« Odpověď #16 kdy: 30 Září 2006, 15:22:40 »
Citace: zigi
muzete mi to nekdo vysvetlit..

2. preslo sa na genericky kernel

?
Nedokážete si to přečíst výše? Na co to píšu?

Tomáš Pikálek

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1859
  • Karma: +193/-12
    • Zobrazit profil
    • Tomáš Pikálek
Ubuntu 6.10 EE beta
« Odpověď #17 kdy: 30 Září 2006, 15:48:39 »
Když neexistuje 686 kernel, k čemu jsou tedy v repozitářích meta balíčky jako linux-686 ap.?

Petr Tomeš

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1582
  • Karma: +24/-51
    • Zobrazit profil
    • http://www.phil.muni.cz/~ptomes/
Ubuntu 6.10 EE beta
« Odpověď #18 kdy: 30 Září 2006, 15:51:43 »
Citace: tpikalek
Když neexistuje 686 kernel, k čemu jsou tedy v repozitářích meta balíčky jako linux-686 ap.?
Stačí si to u těch balíků přečíst:
"Obsoleted by: linux-generic"
"This package is for upgrades only."

http://packages.ubuntu.com/edgy/base/linux-686

zigi

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 389
  • Karma: +2/-0
    • Zobrazit profil
Ubuntu 6.10 EE beta
« Odpověď #19 kdy: 30 Září 2006, 15:59:40 »
Citace: Petr Tomeš
Citace: zigi
muzete mi to nekdo vysvetlit..

2. preslo sa na genericky kernel

?
Nedokážete si to přečíst výše? Na co to píšu?
z toho mi to taky nedoslo, holt oje anglictina neni uplne super a navic to tu ctu po prokalene noci .. tedy genericky ~ vseobecny, všeobecně použitelný
..:: be free - use kubuntu ::..

zigi

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 389
  • Karma: +2/-0
    • Zobrazit profil
Ubuntu 6.10 EE beta
« Odpověď #20 kdy: 30 Září 2006, 16:01:08 »
Citace: Juraj
Myslim, ze vypis menu.lst hovori za vsetko:
Kód: [Vybrat]
title           Debian GNU/Linux, kernel 2.6.17-10-generic
root            (hd0,0)
kernel          /boot/vmlinuz-2.6.17-10-generic root=UUID=586aac81-8381-4d1d-afc0-c3d45c24638f acpi=noirq vga=792
initrd          /boot/initrd.img-2.6.17-10-generic
boot
a da se nekde o te adresaci neco precist?
..:: be free - use kubuntu ::..

Petr Tomeš

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1582
  • Karma: +24/-51
    • Zobrazit profil
    • http://www.phil.muni.cz/~ptomes/
Ubuntu 6.10 EE beta
« Odpověď #21 kdy: 30 Září 2006, 20:06:50 »
Citace: zigi
Citace: Petr Tomeš
Citace: zigi
muzete mi to nekdo vysvetlit..

2. preslo sa na genericky kernel

?
Nedokážete si to přečíst výše? Na co to píšu?
z toho mi to taky nedoslo, holt oje anglictina neni uplne super a navic to tu ctu po prokalene noci .. tedy genericky ~ vseobecny, všeobecně použitelný
Nezlobte se na mě, ale v tom vysvětlení jsem (záměrně) nepoužil ani jedno anglické slovo:

Citace: Petr Tomeš
Citace: tpikalek
Když už je tu řeč o Edgym, chtěl bych ze zeptat - proč tam nejsou 686 ani k7 kernely? Budou pak ve stabilní verzi?
Podle toho, co jsem našel vyčetl z diskusí a konferencí bylo vytvořeno generické jádro, které je prakticky stejné jako 686/k7, ale zaměřené na 586 a lepší architektury. Podle měření se ukázaly rozdíly v rychlosti reakcí různých specifických jader jako zanedbatelné, prakticky na hranici statistické chyby. Osobně mohu potvrdit, že jsem například zkoušel spustit distribuce a načíst několik programů a úloh a s různými jádry to trvalo opravdu prakticky stejnou dobu. Ten časový rozdíl se pohyboval v desetinách procent celkové doby a byl na hranici chyby měření a statistické chyby.

Snížení počtu jader povede k významné úspoře vývojového času, času potřebného pro sestavení jádra, místo a objem přenesených dat pro server i užvatele. Také to odstraní "potřebu" uživatelů zkoušet instalaci specifických jáder, která propagují různé návody (mylně) jako výrazné urychlení rychlosti.

http://www.ubuntuforums.org/showthread.php?t=251983

https://lists.ubuntu.com/archives/edgy-changes/2006-September/005052.html

https://lists.ubuntu.com/archives/ubuntu-devel/2006-August/019983.html

Juraj

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 653
  • Karma: +35/-4
    • Zobrazit profil
Ubuntu 6.10 EE beta
« Odpověď #22 kdy: 30 Září 2006, 21:38:41 »
Citace: zigi
Citace: Juraj
Myslim, ze vypis menu.lst hovori za vsetko:
Kód: [Vybrat]
title           Debian GNU/Linux, kernel 2.6.17-10-generic
root            (hd0,0)
kernel          /boot/vmlinuz-2.6.17-10-generic root=UUID=586aac81-8381-4d1d-afc0-c3d45c24638f acpi=noirq vga=792
initrd          /boot/initrd.img-2.6.17-10-generic
boot
a da se nekde o te adresaci neco precist?
Jedna sa o novy patch do jadra a z toho vyplyva trochu odlisna praca s diskami. Je to novum a Edgy s tym prichadza udajne ako prvy. Podrobnejsie je to vysvetlene tu:
http://www.abclinuxu.cz/blog/david/2006/8/8/143797

kriloter

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 118
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Ubuntu 6.10 EE beta
« Odpověď #23 kdy: 01 Říjen 2006, 10:33:34 »
Citace: Juraj
Citace: zigi
Citace: Juraj
Myslim, ze vypis menu.lst hovori za vsetko:
Kód: [Vybrat]
title           Debian GNU/Linux, kernel 2.6.17-10-generic
root            (hd0,0)
kernel          /boot/vmlinuz-2.6.17-10-generic root=UUID=586aac81-8381-4d1d-afc0-c3d45c24638f acpi=noirq vga=792
initrd          /boot/initrd.img-2.6.17-10-generic
boot
a da se nekde o te adresaci neco precist?
Jedna sa o novy patch do jadra a z toho vyplyva trochu odlisna praca s diskami. Je to novum a Edgy s tym prichadza udajne ako prvy. Podrobnejsie je to vysvetlene tu:
http://www.abclinuxu.cz/blog/david/2006/8/8/143797
... ked chce niekto vyhodit initrd,tak musi pouzit stary sposob bez UUID,inak to nejde ...
ja initrd nepouzivam napriklad

zigi

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 389
  • Karma: +2/-0
    • Zobrazit profil
Ubuntu 6.10 EE beta
« Odpověď #24 kdy: 01 Říjen 2006, 12:06:57 »
juraj:

takze, jestli to chapu dobre, tak IDE disky budou stale pristupne pres /dev/hdx dle poradi na radici a zaroven se budou veskere partisny na IDE, SATA, SCSI discich dynamicky linkovat na /dev/sdx bez jakych koliv "pravidel" (zkratka kdo driv prijde, ten driv mele)

ale pak mi neni jasna budoci prace v fdiskem .. to tam budu muset zadavat to silene cislo? Protoze jak pak poznam, ktery /dev/sdx je ktery..
..:: be free - use kubuntu ::..