Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Novinky: Děkujeme všem návštěvníkům fóra, kteří ochotně radí ostatním. Vaše práce je velmi potřebná a vážíme si jí.

Autor Téma: Ubuntu GNOME 14.04. LTS  (Přečteno 5212 krát)

karlitos

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1057
  • Karma: +49/-6
  • Bioinformatics - solutions in-silico
    • Zobrazit profil
    • homepage
Ubuntu GNOME 14.04. LTS
« kdy: 29 Duben 2014, 16:00:28 »
Ahoj ubuntaci,

rad bych se zeptal jake jsou vase zkusenosti s nedavno vydanym Ubuntu Gnome 14.04. Ja jsem se na nej vazne tesil, verze Gnome 3.10 prinesla spoustu vylepseni, do toho to ma byt stabilni LTS vydani, teoreticky parada. Ted to par hodin zkousim a jsem dost na rozpacich.

Mozna je teda chyba mezi zidli a klavesnici. Kazdopadne jsem postavil docela novou masinu, Core i3 Haswell, 8GB pamet, SSD disk, grafika Intel HD 4600 - nemyslim ze problem bude spatnem v hardwaru. Nainstaloval jsem to zo obrazu stazeneho z ofiko stranek.

Zkusenosti z pouzivani:

Z prohlizece Chromium nejdou instalovat rozsireni. Nahodil jsem Epiphany abych videl jak vypada nova verze Gnomackeho weboveho prohlizece. Ted sice muzu instalovat rozsireni z gnome-extensions, co deset minut ale dojde k segfaultu ve webkit-plugin-...neco a musim Epiphany zrestartovat. Krome toho je ten prohlizec dost pomaly.

Obcas se mi nezobrazi gnome terminal. V prehledu oken ho vidim, terminal reaguje na klavesnici (co napisu se v nem zobraui) jen mi to jaksi nezobrazi okno. Musim zavrit a znovu otevrit.

Obcas mi najednou Ubuntu prestane psat cesky a pise anglicky. Nevim proc a musim restartovat.

Ted sem si ja trotl zapl "funkci priblizeni". Chvili si jezdim obrazovkou zvetsenou o 200% a pak mi najednou zmizi panely, plocha reaguje na mys, Alt-F2 nereaguje, tlacitko Win pro spusteni prehledu aplikaci nereaguje ... jak to mam kruci vypnout ? Takze reset, po resetu nabehne zase 200% zvetseni, sunu se mysi na ikonku usability abych to vypnul ... bum panel pryc a sem tam kde sem byl.

Zkousim klasicky sudo /etc/init.d/gdm restart. Ejhle, chyba v skriptu, na radce 78 je o "fi" navic. Nekdo to hlasil v lednu a jaksi se nic nestalo.

Uffff  ??? ??? ??? Nejak mam pocit ze sem si nainstaloval nejakou alfa-verzi nebo co. Jestli tohle je zkusenostpo tom co  stredne zkuseny uzivatel nahodi cisty system, odinstaluje firefox, rhythmbox, shotwell, nahodi chromium, par gnome-core aplikaci - tak mi prijde vysledek dost tristni. Nechci tady trolovat, mam Ubuntu rad, Gnome Shell se mi libi, ale tohle se prece neda pouzivat.  :'(

Nemluve o usability :

V shellu se mi zobrazuji kontakty z gmailu - supr. Po kliknuti se mi ale otevre aplikace "kontakty" kde teprv muzu kliknout na emailovou adresu a ti se spusti defaultni emailovy program. Zkoumam jestli tohle chovani lze upravit.

Vzal jsem na milost appmenu. Ale ze mi pri maximalizaci zmizi zahlavi okna to se mi zpracovava hur. Kdyz chci program s maximalizovanym oknem zavrit tak bud musim do prehledu oken, nebo klikat do appmenu, nebo dvojklikem zrusit maximalizaci a pak na tlacitka ...

Moc by me zajimaly vase zkusenosti. Pripadne rady co s tim - a prosim k veci, ne "nainstaluj si Fedoru"  ;)
« Poslední změna: 29 Duben 2014, 16:12:57 od karlitos »
Lenovo ThinkCentre A61 912073G
Athlon X2 5000+ 4GB RAM Nvidia Geforce 9500GT
Linux Mint 9 Isadora , Win7 64Bit

Savalas

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 406
  • Karma: +28/-3
    • Zobrazit profil
Re: Ubuntu GNOME 14.04. LTS
« Odpověď #1 kdy: 29 Duben 2014, 16:16:13 »
Me prozatim zlobi jen ze se nezobrazuje ikona easystorke v panelu apletu, takze se da vypinat jen zabitim, k pidginu aspon sel na to stahnout doplnek, a je pro mne zahadou proc jedna multimedialni klavesa nic nedela, ikdyz nastavit na ni cinost sla a ostatni fungujou, taky mi uz parkrat zmizely ikonky minimalizace-obnoveni-zavreni ve FF.
Kubuntu 16.04/Intel Core i5-3570,  MSI Z77A-G43, 2xKingston HyperX blu 2GB+2xKingston HyperX Fury Blue 8GB/1600MHz, 2xWD Caviar Blue 1TB, Samsung 850 Pro 128GB, SEASONIC SSR-450RM, Audiotrak Prodigy HD2, Leadtek WinFast DTV2000 H, DVD-R/+R LG GH24NS, APC Back-UPS ES 700, Eizo EV2450

macu

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1122
  • Karma: +100/-3
    • Zobrazit profil
Re: Ubuntu GNOME 14.04. LTS
« Odpověď #2 kdy: 29 Duben 2014, 18:59:28 »
tak vzhledem k tomu, že té používám Ubuntu Gnome (ne, na Unity mě opravdu nikdo nedostane) tak pár mých postřehů, třeba ti to pomůže:

Chromium - tak tyto zkušenosti nemám, rozšíření instalovat lze (myslím ty pro Chromium - nevím, zda jsi nemyslel rozšíření pro Gnome Shell), možná by stálo za úvahu vymazat (zazálohovat) tvůj uživatelský profil Chromia a vytvořit nový a vyzkoušet, zda ti bude instalace rozšíření fungovat.
Já naopak mám problém s Chromiem ohledně spotřeby paměti, po otevření 3 - 10 tabů začne nehorázně žrát RAM, swapovat a systém se celý zasekává. Zkusil jsem nainstalovat i Chrome, ale tam stejné. Ale s pamětí bych problém i v 13.10, Chromium verze 27 byla naprosto v pohodě, co to přešlo na verzi 33 a výše tak katastrofa s pamětí...

Česká klávesnice - též můj problém....nemusíš restartovat, stačí se pomocí Ctrl+Alt+F1 přepnout na terminál a pak zpět na ten grafický, tzn. Ctrl+Alt+F7. Pak mi už CZ klávesnice funguje (možná někdy budeš muset zkusit přepnutí vícekrát, vyzkoušej, uvidíš)

Nicméně můj problém co jsem zpozoroval v poslední době...vypnu PC...vše OK...zapnu PC a rozšíření, co mám pro GS aktivovány, jsou deaktivovány...takže je musím ručně znovu aktivovat a chvíli to vydrží....stalo se mi to zatím 2x za tu dobu, co mám 14.04, tak jsem zvědav, jestli se to ještě objeví či bude problém s deaktivací rozšíření vyřešen :-)

PC: Intel i5-6600K, 16 GB DDR4 RAM, Intel 530HD, ASUS Z170 Pro Gaming, , 2TB Toshiba HDD Sata III DT01ACA200, Ubuntu 19.04 64bit, Gnome Shell 3.32
Ntb: Toshiba L850-U12 - Intel i3 , 8 GB DDR3 RAM, Ubuntu 19.04 64bit, Gnome Shell 3.32

karlitos

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1057
  • Karma: +49/-6
  • Bioinformatics - solutions in-silico
    • Zobrazit profil
    • homepage
Re: Ubuntu GNOME 14.04. LTS
« Odpověď #3 kdy: 29 Duben 2014, 19:43:43 »
@macu

Tema rozsirenima jsem myslel prave ty z extensions.gnome.org Udajne je problem v prislusnem pluginu pro Chrome kvuli zastarale nebo nepodporovane API ... Mozna ze bude cas zase prejit na firefox ...  :-\

Dik za tip s tou klavesnici ! ALe ja delam system pro maminku, neni preci mozny abych ji rekl "kdyz ti to prestane psat cesky tak mackej nejaky klavesovy zkratky"  :(

S tema rozsirenima to muzu taky potvrdit a je ot pekna otrava. Zatim jsem neprisel na zpusob jak zautomatizovat jejich kontrolu a zapinani - stacil by i nejaky skript co se spusti po prihlaseni do systemu.

Taky mam problem ze nefunguje rozsireni ignore_request_hide_titlebar Snazim se prijit na to proc, looking glass mi totiz zadne chyby nehlasi. A nejsem sam, na strankach toho rozsireni nekdo taky pise ze to nejde pod Ubuntu 14.04.

Musim rict ze z pouzivani mam pocit jako kdybych fungoval ne nejake rane betaverzi. Celkove me prekvapuje ze LTS vydani obsahuje takovehle zasadni chyby jako s tou klavesnici. Treba se na to objevi reseni.
Lenovo ThinkCentre A61 912073G
Athlon X2 5000+ 4GB RAM Nvidia Geforce 9500GT
Linux Mint 9 Isadora , Win7 64Bit

Savalas

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 406
  • Karma: +28/-3
    • Zobrazit profil
Re: Ubuntu GNOME 14.04. LTS
« Odpověď #4 kdy: 29 Duben 2014, 21:10:02 »
Souhlas tohle LTS je fakt nepovedene, za dnesek: jednou se mi nepodarilo odhlasit, proste to ignoroval, pri prechodu vlc videa do fullscren, zustaly okna napopredi, uz podruhe se mi resetla klavesova skratka pro minimalizaci okna na puvodni,  plus problemy s avidemuxem  https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/avidemux/+bug/1309966.
Kubuntu 16.04/Intel Core i5-3570,  MSI Z77A-G43, 2xKingston HyperX blu 2GB+2xKingston HyperX Fury Blue 8GB/1600MHz, 2xWD Caviar Blue 1TB, Samsung 850 Pro 128GB, SEASONIC SSR-450RM, Audiotrak Prodigy HD2, Leadtek WinFast DTV2000 H, DVD-R/+R LG GH24NS, APC Back-UPS ES 700, Eizo EV2450

GdH

  • Moderátor
  • Závislák
  • *****
  • Příspěvků: 3045
  • Karma: +484/-17
    • Zobrazit profil
    • GdH-Notes
Re: Ubuntu GNOME 14.04. LTS
« Odpověď #5 kdy: 29 Duben 2014, 22:43:51 »
To vypnutí všech rozšíření bez možnosti obnovení při výskytu chyby, mě točí taky (naštěstí ne často), takže skript na to v nejbližší době napíšu, nepředpokládám, že by to nešlo..

Marp

  • Moderátor
  • Závislák
  • *****
  • Příspěvků: 2428
  • Karma: +198/-69
  • Nejčastější příčinou úmrtí je smrt!
    • Zobrazit profil
    • Svět podle Marpa
Re: Ubuntu GNOME 14.04. LTS
« Odpověď #6 kdy: 30 Duben 2014, 08:44:04 »
Ty neustálé "nedodělky" v UbuntuGNOME (vč. verze 14.04LTS) mě před nedávnem donutily přejít na Fedoru 20. Nyní mám verzi GS 3.12.1 - naprosto stabilní, žádné přepínání klávesnice z CZ na EN, žádný ztrácení nastavení rozšíření v GS a sposty dalších věcí, které jsem v Ubuntu neustále řešil (i zde na fóru). GS ve Fedoře je plnohodnotné, bez spousty balastu, které do UbuntuGNOME vnáší právě Ubuntu.
Gnome Shell mi naprosto vyhovuje a pro mě je to jednoznačně nejlepší desktopové prostředí, co v dnešní době existuje.
Marek *Marp* Pszczolka

Savalas

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 406
  • Karma: +28/-3
    • Zobrazit profil
Re: Ubuntu GNOME 14.04. LTS
« Odpověď #7 kdy: 30 Duben 2014, 09:31:30 »
Tak muzu pridat dalsi problemek, obcas po uzamknuti obrazovky nejde zadat heslo pro odemknuti, nepise se zadny text, napsani hesla na slepo bez efektu, nastesti tam je jeste moznost prepnout uzivatele, kterou se to da odemknout taky, vypnuti pozadovani hesla v nastaveni systemu nic nezmeni.
Kubuntu 16.04/Intel Core i5-3570,  MSI Z77A-G43, 2xKingston HyperX blu 2GB+2xKingston HyperX Fury Blue 8GB/1600MHz, 2xWD Caviar Blue 1TB, Samsung 850 Pro 128GB, SEASONIC SSR-450RM, Audiotrak Prodigy HD2, Leadtek WinFast DTV2000 H, DVD-R/+R LG GH24NS, APC Back-UPS ES 700, Eizo EV2450

karlitos

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1057
  • Karma: +49/-6
  • Bioinformatics - solutions in-silico
    • Zobrazit profil
    • homepage
Re: Ubuntu GNOME 14.04. LTS
« Odpověď #8 kdy: 30 Duben 2014, 09:55:17 »
@GdH
Ten skript by byl dobra vec, rad nabidnu pomocnou ruku.

@Marp
Obavam se ze tohle bude nakonec reseni i pro mne  :( Potrebuji totiz udelat stabilni system pro moji maminku a radsi se na zacatku  trochu poperu s Fedorou nez aby se ona prala celou dobu s ubuntu. Rad bych se zeptal: jak dostat 3.12 do Fedory 20 ? Dival jsem se a 3.12 ma byt az ve Fedore 21, ktera ma vyjit az v zari.

Jinak abych tady jen nebrblal tak jsem se podival na nejake veci. Nasel jsem tenhle bugreport, ktery by se mol vztahovat k tomu prepinani klavesnice. Zkusmo sem etdy spustil ibus-setup a v zalozce rozsirene zatrhnul "Pouzot systemove rozlozein klavesnice". Priznam se ze to byla uplna strela od boku, ale klavesnice se prepinat prestala.

Take sem se vrhnul na nejake nekompatibilni rozsireni a par se mi jich uz podarilo zprovoznit, pokud to tedy byly drobnosti. Poslal sem par pull-requestu, uvidime co na to autori.

Porad za ziveho boha nemuzu zprovoznit to ignore_request_hide_titlebar. Obavam se, ze to je opet problem na strane ubuntu.

Pokud mi chcet pomoct tak bych prosil o tento test :
Alt+F2 -> lg -> enter spusti lookng glass. V zalozce evaluator je dole prikazovy radek. Prikazem Meta.prefs_get_ignore_request_hide_titlebar() zjistite stav a Meta.prefs_set_ignore_request_hide_titlebar(true) resp Meta.prefs_set_ignore_request_hide_titlebar(false) zapinate, resp. vypinate jestli se ma schovavat zahlavi okna u maximalozovanych oken. U me i kdyz mam true to nefunguje  :(
Lenovo ThinkCentre A61 912073G
Athlon X2 5000+ 4GB RAM Nvidia Geforce 9500GT
Linux Mint 9 Isadora , Win7 64Bit

Marp

  • Moderátor
  • Závislák
  • *****
  • Příspěvků: 2428
  • Karma: +198/-69
  • Nejčastější příčinou úmrtí je smrt!
    • Zobrazit profil
    • Svět podle Marpa
Re: Ubuntu GNOME 14.04. LTS
« Odpověď #9 kdy: 30 Duben 2014, 10:05:14 »
Gnome 3.12 dostaneš jednoduše do F20 přidáním repa z COPRu od R. Hughese do /etc/yum.repos.d
Kód: [Vybrat]
[rhughes-f20-gnome-3-12-i386]
name=Copr repo for f20-gnome-3-12 owned by rhughes (i386)
baseurl=http://copr-be.cloud.fedoraproject.org/results/rhughes/f20-gnome-3-12/fedora-$releasever-i386/
skip_if_unavailable=True
gpgcheck=0
cost=900
enabled=1

[rhughes-f20-gnome-3-12-x86_64]
name=Copr repo for f20-gnome-3-12 owned by rhughes (x86_64)
baseurl=http://copr-be.cloud.fedoraproject.org/results/rhughes/f20-gnome-3-12/fedora-$releasever-x86_64/
skip_if_unavailable=True
gpgcheck=0
cost=800
enabled=1

Jinak F21 by měla vyjít až v říjnu, co já vím  ;)
« Poslední změna: 30 Duben 2014, 10:07:20 od Marp »
Marek *Marp* Pszczolka

karlitos

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1057
  • Karma: +49/-6
  • Bioinformatics - solutions in-silico
    • Zobrazit profil
    • homepage
Re: Ubuntu GNOME 14.04. LTS
« Odpověď #10 kdy: 30 Duben 2014, 10:21:10 »
Gnome 3.12 dostaneš jednoduše do F20 přidáním repa z COPRu od R. Hughese do /etc/yum.repos.d

JJ to sem si nasel. Kde sem si o tom cetl se ale uvadelo ze se jedna o etstovaci verzi ktera muze mit problemy. Pokud ale rikas ze jede stabilne moc rad vyzkusim. Bude to ale trochu adventrue, protoze s RPM a yum jsem zatim nikdy nedelal. Na worldofgnome doporucovali nainstalovat nejdriv DNF a udelat ten upgrade s nim, protoze lepe zvlada reseni zavislosti.
Lenovo ThinkCentre A61 912073G
Athlon X2 5000+ 4GB RAM Nvidia Geforce 9500GT
Linux Mint 9 Isadora , Win7 64Bit

Dandim

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 401
  • Karma: +60/-13
    • Zobrazit profil
Re: Ubuntu GNOME 14.04. LTS
« Odpověď #11 kdy: 30 Duben 2014, 17:22:37 »
A proč by ti nestačilo Gnome 3.10 ve Fedoře?
OS: Fedora 25

karlitos

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1057
  • Karma: +49/-6
  • Bioinformatics - solutions in-silico
    • Zobrazit profil
    • homepage
Re: Ubuntu GNOME 14.04. LTS
« Odpověď #12 kdy: 30 Duben 2014, 22:59:30 »
A proč by ti nestačilo Gnome 3.10 ve Fedoře?

Jedn z duvodu je v GTK 3.12 se zase vratily tlacitka pro minimalizaci a maximalizaci okna i v aplikacich pouzivajicich GtkHeaderbar.

Dal se, na Marpovo doporuceni a musim rict ze po pocatecnim otukavani sem s Fidorkou moc spokojeny a Gnome 3.12 beha v plne parade. Jedine co mi zatim nefunguje je prepinani uzivatelu a dve dalsi rozsireni ktere teprve budu pitvat. Zda se ze na stroj pro mamu to bude dobra volba aspon z hlediska stability. A to jsem na zatim nikdy nepouzival nic co by nebylo Debian/Ubuntu based.

Ale odbocuju od tematu, Gnome Ubuntu 14.04 mozna jeste vyzkousim na jinem stroji.

Lenovo ThinkCentre A61 912073G
Athlon X2 5000+ 4GB RAM Nvidia Geforce 9500GT
Linux Mint 9 Isadora , Win7 64Bit

jadd

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 977
  • Karma: +61/-26
    • Zobrazit profil
Re: Ubuntu GNOME 14.04. LTS
« Odpověď #13 kdy: 01 Květen 2014, 00:07:46 »
Citace
a prosim k veci, ne "nainstaluj si Fedoru"  ;)
Tím si nepomůžeš, tady zase nefungují jiné věci. Mrznou app využívající gtk2 (náhrady zatím neexistují). Třeba editor menu Alacarte (nelze měnit spouštěcí volby). Naštěstí zde funguje vestavěný video nahrávač, takže ty bugy lze snadno publikovat. Dnes jsem zjistil, že nelze používat současně standardní verzi Firefoxu s experimenální verzí z menu, lze to jen z terminálu. Když jsem instaloval program R-studio nespustil se, že mu chybí knihovna libpng12 česká zrcadla házela chyby, vyřešila to změna na autovýběr zrcadla, knihovna se nainstalovala ale vůbec jsem se nedozvěděl z kterého zrcadla, a bohužel ten metalink dost často vybírá zrcadla hodně pomalá. Zrcadlo jsem měl pevně na ftp.fi.muni.cz ale stejně dopadlo i mirrors.nic.cz. Když spustím Stardict a dám ho minimalizovat už ho nikde nenajdu, jen už nezbývá než ho odstřelit ve Správci procesů. Ani nová app Gnome-software se nedá používat. Graficky krásný, ale nefunkční.
Proč ten Software když nefunguje nechali aby se spoštěl při startu a ždímal síťové pásmo, protože on neumí pracovat jako třeba Synaptic, pravděpodobně, protože by ho nikdo nepoužíval, a oni ho nemohli tím pádem odzkoušet, aby ho pak mohli zařadit do korporátní distribuce, kterou už vám zdarma používat nedají. Podobně to bude s OpenSuse.
Závěr, GS pracuje dobře ale pod ním je to shnilý (myšleno to co by mělo jít používat s GUI, to co je pod terminálem pracuje jak má. Když se snažím poslat bug o zamzlé app, nelze, protože už je to prý hlášený. To je fajn, jenže oprava ani za týden není, a mám pocit, že se když se zadaří objevý až v další (prý odladěné) verzi. Jenže tam zase nebude fungovat něco jinýho, Když bych měl být objektivní, přiznám, že používám *censored* Fedoru 20 v nableskaném kabátku. Mám takový nutkání se vrátit do Vist ale vždy se stejně vrátím k Linuxu a doufám...
... trochu přeházený děj, ale je to pravdivý.
« Poslední změna: 01 Květen 2014, 00:32:35 od jadd »

karlitos

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1057
  • Karma: +49/-6
  • Bioinformatics - solutions in-silico
    • Zobrazit profil
    • homepage
Re: Ubuntu GNOME 14.04. LTS
« Odpověď #14 kdy: 01 Květen 2014, 14:48:23 »
Mas asi pravdu, ale v porovnani s nedavno vydanym gnome-ubuntu je to nebe a dudy. Taky mi par veci nefunguje - treba nejdou prpeinat uzivatele, dokonce jsem nasel ze uz to nekdo hlasil a stalo tam ze se jedna o chybu Gnome 3.12.  Delam system pro mamu, tak bez toho prezije.

Otazka je na kolik sem si dalsi problemy se stabilitou zpusobil instalaci ruznych rozsireni. Problm je ze casto jsou to jednoduche ale zasadni veci kde se clovek divi ze to neni implementovane primo v gnome-shell.

Jedna z veci co me zlobi je rozsireni zobrazujici onamovaci oblast. Nevim totiz jak jinak pracovat se skypem. Takhle mam ikonku vpravo nahore, jenze kdyz zamknu obrazovku a zase ji odemknu nekdy zmizi ikonka. Mam tam i ikonku programku solaar pro logitech unifying zarizeni a ta se taky nekdy odporouci. Existuje sice vyborne rozsireni pro Skype, s vlastni ikonou v panelu, ale tam musim klikat dvakrat - nejdriv na ikonku v panelu a pak na "show contact list". Prekvapive kdyz ale mam zavrena vsechna okna a kliknu na ikonu skype v prehledu tak to vyvola okno skypu. Cekal jse ze ho to bude chtit spoustet znovu a nadavat ze jedna instance uz bezi.
Lenovo ThinkCentre A61 912073G
Athlon X2 5000+ 4GB RAM Nvidia Geforce 9500GT
Linux Mint 9 Isadora , Win7 64Bit

jadd

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 977
  • Karma: +61/-26
    • Zobrazit profil
Re: Ubuntu GNOME 14.04. LTS
« Odpověď #15 kdy: 05 Červenec 2014, 04:11:27 »
Citace
Zkousim klasicky sudo /etc/init.d/gdm restart. Ejhle, chyba v skriptu, na radce 78 je o "fi" navic. Nekdo to hlasil v lednu a jaksi se nic nestalo.
Gnome 3 používá Systemd jako init, proto
Kód: [Vybrat]
sudo systemctl restart gdm.service
Musím se omluvit, teď přiznám, že to bylo mojí vinou, neměl jsem používat čerstvou verzi. Když jsem znova nainstaloval Fedoru s rozdílem, že to bylo cca dva měsíce potom co jsem psal ten výlev, a taky to nebylo z livedvd ale netinstallu a také jsem nepoužil repo rhuges ani fussion, problémy třeba s Alacarte už jsem neměl. Takže Fedora mi udělala znovu radost.:-)
Jenže mě vyhovovalo i Unity a rád bych měl možnost výběru. I když i Debian nebo Gentoo používají projekt Aytana který  pracuje na Unity je to přeci jen jiná káva už jen počtem vývojářů, kteří to ladí pro konkrétní distribuce. A to nemluvím o počtu balíčků kterých je možno narozdíl od Fedory nainstalovat do Ubuntu.
« Poslední změna: 05 Červenec 2014, 04:20:07 od jadd »

regine

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 581
  • Karma: +21/-3
    • Zobrazit profil
Ubuntu GNOME 14.04. LTS u mne dobré
« Odpověď #16 kdy: 05 Červenec 2014, 17:10:23 »
Jedu na postarším kompu Fujitsu-Siemens ESPRIMO-P3510 (viz příloha) a nemám se stabilitou problém.
Jen je problém s "doladěním". Zase trochu jinak než na předchozím LTS 10.04.
MInusy:
- Proč standardně není zapnutá rozšířená klávesnice? Vždyť určitě ve světě převažují jazyky potřebující diakritiku. :(
- Bezpečnostní zhoršení (vůči 10.04) je, že login screen zobrazuje všechny instalované účty.  :o
- Spousty TWEAKs(ů) a nic moc v nich užitečného (Unity Tweak Tool, Vylaďovací nástroj, Vylepšení Ubuntu, ...).  ::)
- Launcher stále "těžce" uchopitelný. Příklad u dual boot (s Widlema), odstraníte například zástupce disku D:\ a zkuste ho znovu vytvořit?  ???
- V nějaké testovací verzi šel dokonce Lancher umístit dolů (líbí se mi vzhledem k šířce monitoru), ale zakázáno a znemožněno. Aspoň dle diskusí.

[příloha smazaná administrátorem]
« Poslední změna: 05 Červenec 2014, 17:12:59 od regine »
Ubuntu 16.04 LTS 32bit

Marp

  • Moderátor
  • Závislák
  • *****
  • Příspěvků: 2428
  • Karma: +198/-69
  • Nejčastější příčinou úmrtí je smrt!
    • Zobrazit profil
    • Svět podle Marpa
Re: Ubuntu GNOME 14.04. LTS
« Odpověď #17 kdy: 05 Červenec 2014, 17:57:06 »
Hmmm, podle screenu bych to na UbuntuGNOME vůbec nehádal, spíše na klasické Ubuntu s Unity  ;)
Marek *Marp* Pszczolka

regine

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 581
  • Karma: +21/-3
    • Zobrazit profil
Ubuntu 14.04. LTS - [Bug 1282349]
« Odpověď #18 kdy: 06 Červenec 2014, 07:39:06 »
Mám první chybovou hlášku při přihlášení (neopakuje se vždy).
Kód: [Vybrat]
EOFError (Compressed file ended before the end-of-stream marker was reached)Je již hlášena jako bug.
http://osdir.com/ml/ubuntu-bugs/2014-04/msg23861.html
Systém ale jede a nic neovlivňuje.
« Poslední změna: 06 Červenec 2014, 12:40:01 od regine »
Ubuntu 16.04 LTS 32bit