Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: AMD Ryzen 5 2500U  (Přečteno 3163 krát)

HONZAJAN

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 50
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
AMD Ryzen 5 2500U
« kdy: 02 Únor 2019, 11:07:31 »
Dobrý den
Rád bych se zeptal,zdali nemá někdo zkušenosti s instalací Ubuntu na tento notebook
http://www.hpmarket.cz/productOpt.asp?konfId=4MY64EA

HONZAJAN

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 50
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:AMD Ryzen 5 2500U
« Odpověď #1 kdy: 21 Únor 2019, 20:21:28 »
Než jsem se pustil do instalace Ubuntu,tak jsem si přečetl vše co bylo uvedeno o instalaci přes uefi.
Ubuntu používám přes deset let a nikdy jsem s instalací neměl problém.
Zde jsem ale narazil a mám obavu,že to může být velký problém pro Ubuntu.
Takže stáhl jsem nový Bios,stáhl Ubuntu a zkontroloval .Použil jsem Rufus k instalaci.Instaloval jsem na hd.
Grub jsem instaloval na druhý disk do oddílu uefi.Instalace proběhla v pohodě.Po restartu naběhne ale Windows.
Rád bych se zeptal ,jak předělat celý počítač tak aby se použilo legaci a ne uefi.S počtem oddílů nemám problém.Jsou zde dva disky.
Díky Honza

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2821
  • Karma: +203/-38
    • Zobrazit profil
Re:AMD Ryzen 5 2500U
« Odpověď #2 kdy: 21 Únor 2019, 22:15:54 »
Tvoje neštěstí je, že neumíš instalovat pod UEFI. Napřed si o tom něco přečti.
http://linuxbsdos.com/2013/03/12/dual-boot-windows-8-and-ubuntu-12-04-in-uefi-mode/
http://linuxos.sk/clanok/skusenost-s-dualboot-windows-8-linux-mint-pod-uefi/

Základní chyba kterou děláš je, že nemáš správně nainstalovaný zavaděč (Grub). Zavaděč se v UEFI režimu instaluje do EFI oddílu na disku který je třeba vytvořit. V případě dualbootu s Windows použiješ stávající EFI oddíl který už tam od instalace Windows je.

Možná by nyní stačilo pouze opravit zavaděč pomocí boot-repair-disk
https://sourceforge.net/p/boot-repair-cd/home/Home/
(vytvoř si bootflešku).
V každém případě to napřed zkus. Teprve pokud se oprava spouštění nepodaří, instaluj znova.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A ano, instalace pod Legacy je sice možná, je však třeba dodržet podmínku aby oba systémy byly nainstalovány ve stejném režimu (tj. oba buď pod UEFI nebo oba pod Legacy). Vzhledem k tomu, že máš momentálně nainstalované Windows v režimu UEFI, už asi tušíš co by to znamenalo. Bylo by nutné Bios přepnout na Legacy, disk kompletně vyčistit, převést ho z GPT na MBR, pak znova nainstalovat Windows a nakonec nainstalovat Ubuntu.

Takže nakonec uznáš, že bude lepší nainstalovat Ubuntu v UEFI režimu, není to zase nic tak světoborného..
Pak, po dokončení instalace a restartu tě přivítá obrazovka Grubu s výběrem systému k bootování.
« Poslední změna: 21 Únor 2019, 22:22:08 od juwa2 »

HONZAJAN

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 50
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:AMD Ryzen 5 2500U
« Odpověď #3 kdy: 22 Únor 2019, 17:13:14 »
Zavaďeč je nainstalovaný v EFI oddílu od Windows.Boot-repair sice asi funguje,ale bez zjevného výsledku.
Ve W10 jsem použil Easy BCD,který vidí oba zavaděče,ale spustí jen W10. V Biosu ,pokud označím bootování z hd,ukážou se dvě možnosti.W10 i Ubuntu.Nejde ale nastavit možnost odkud a tvrdohlavě se spouští W10.
Proto bych rád vše převedl  do Legaci.Je mi celkem jedno jestli je to v Legaci nebo UEFI.Windows používám jen pro správu turistické a automobilové navigace  Garmin a Zoner photo studio.
Nemám s tím ale absolutně žádné zkušenosti.Odkud seberu nové Windows.Z oddílu pro obnovu.Nebo se i tento oddíl smaže.
Nepovažuji se za žádného počítačového odborníka a tak má obavy abych vše proběhlo redy.

HONZAJAN

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 50
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:AMD Ryzen 5 2500U
« Odpověď #4 kdy: 22 Únor 2019, 19:20:26 »
Přečetl jsem si tuto diskuzi a nevím co si z toho mám vybrat+
https://forum.root.cz/index.php?topic=15417.30

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1472
  • Karma: +45/-13
    • Zobrazit profil
Re:AMD Ryzen 5 2500U
« Odpověď #5 kdy: 22 Únor 2019, 20:27:13 »
Secureboot vypnut? TPM - smazány hodnoty a následně vypnut? V nastavení není možnost přidat položku?
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2821
  • Karma: +203/-38
    • Zobrazit profil
Re:AMD Ryzen 5 2500U
« Odpověď #6 kdy: 22 Únor 2019, 20:59:29 »
Zavaďeč je nainstalovaný v EFI oddílu od Windows.Boot-repair sice asi funguje,ale bez zjevného výsledku.
Ve W10 jsem použil Easy BCD,který vidí oba zavaděče,ale spustí jen W10. V Biosu ,pokud označím bootování z hd,ukážou se dvě možnosti.W10 i Ubuntu.Nejde ale nastavit možnost odkud a tvrdohlavě se spouští W10.
Proto bych rád vše převedl  do Legaci.Je mi celkem jedno jestli je to v Legaci nebo UEFI.Windows používám jen pro správu turistické a automobilové navigace  Garmin a Zoner photo studio.
Nemám s tím ale absolutně žádné zkušenosti.Odkud seberu nové Windows.Z oddílu pro obnovu.Nebo se i tento oddíl smaže.
Nepovažuji se za žádného počítačového odborníka a tak má obavy abych vše proběhlo redy.

Co jsi prováděl v boot-repair-disk je "ve hvězdách", zapomněl ses pochlubit....
Easy BCD nelze v režimu UEFI použít viz https://neosmart.net/wiki/easybcd/uefi/

No pokud to chceš mermomocí nainstalovat v Legacy, nic ti nebrání. Postup jsem už uvedl  (Bios přepnout na Legacy, nabootovat instalačku Win. disk kompletně vyčistit, převést ho na MBR, pak nainstalovat Windows, aktivovat ho, doinstalovat veškeré ovladače, záplaty, doinstalovat potřebný SW a nakonec nainstalovat Ubuntu - zavaděč přijde do mbr).
Zásadní nevýhoda je ztráta stávající instalace Win a tím pádem nutnost instalovat je od základu znovu. Pokud ti to ale nevadí....

Pojem "disk kompletně vyčistit" je snad jasný....
Instalačku Win. si stáhni z webu MS ap. Licenční číslo bys měl mít, pokud sis Win koupil. Aktivaci lze i zálohovat/obnovit pomocí vhodné utility.

Instalací pod Uefi by ses celé této "opičárně" vyhnul. Nicméně tvůj PC > tvoje rozhodnutí > tvůj boj....
« Poslední změna: 22 Únor 2019, 22:46:18 od juwa2 »

HONZAJAN

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 50
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:AMD Ryzen 5 2500U
« Odpověď #7 kdy: 22 Únor 2019, 22:19:18 »
Pro Ventero
Secureboot vypnut.Nevím co myslíš TMP-smazány hodnoty.
Pro juva 2
Instaluji pod Uefi ,grub do efi.Nebo jak jinak bych to mohl instalovat?

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2821
  • Karma: +203/-38
    • Zobrazit profil
Re:AMD Ryzen 5 2500U
« Odpověď #8 kdy: 22 Únor 2019, 22:26:27 »
Pro Ventero
Secureboot vypnut.Nevím co myslíš TMP-smazány hodnoty.
Pro juva 2
Instaluji pod Uefi ,grub do efi.Nebo jak jinak bych to mohl instalovat?

Ujasni si, co vlastně chceš.  Instalaci pod UEFI s návodem nezvládáš, je to nad tvoje síly. Rozhodl ses tedy pro instalaci pod Legacy. Postup jsem ti napsal. Na co ještě čekáš....
« Poslední změna: 23 Únor 2019, 02:11:07 od juwa2 »

ikx

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 84
  • Karma: +1/-1
    • Zobrazit profil
Re:AMD Ryzen 5 2500U
« Odpověď #9 kdy: 23 Únor 2019, 00:56:12 »
...ubuntu zvladne aj secure boot...pri instalacii je moznost-nainstalovat vedla win,a nasledne vyhradis oblast pre ubuntu,potahovanim posuvnika...a vsetko pobezi...samozrejme tpm vypnes...
pozn.-pri zapnutom sec,boot pri instalacii vyzadovana podpisat a importovat kluc......a nechce sa mi to rozpisat......jednoducho zadas heslo,importujes a hotttovo...
mam notbuk z tej edicii... ;D ;D ;D
...seriove cislo win mas na zakladnej doske,samo sa aktivuje....
« Poslední změna: 23 Únor 2019, 08:42:24 od ikx »

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1472
  • Karma: +45/-13
    • Zobrazit profil
Re:AMD Ryzen 5 2500U
« Odpověď #10 kdy: 23 Únor 2019, 09:30:02 »
ikx: Takže nainstalovat tam v EFI Ubunte normálně jde - není tam žádnej klacek jako u Acer?
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

HONZAJAN

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 50
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:AMD Ryzen 5 2500U
« Odpověď #11 kdy: 23 Únor 2019, 10:15:57 »
Posílám pár obrázků
Disk kde je W10 je ssd 128GB a už teď je zpola zaplněný.Ubuntu zkouším instalovat na prázdný hd 1T.
S EasyBCD jsem po tom co jsem ho nainstaloval nedělal nic.Všechno je prakticky šedivé.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2821
  • Karma: +203/-38
    • Zobrazit profil
Re:AMD Ryzen 5 2500U
« Odpověď #12 kdy: 23 Únor 2019, 10:34:20 »
Pokud máš nepřekonatelné potíže s instalací zavaděče a hodláš Ubuntu instalovat na druhý disk, před instalací (Ubuntu) disk s Windows (fyzicky) odpoj. Připojíš ho až po úspěšné instalaci Ubuntu.

Systémy pak budeš vybírat (při restartu) nikoli v nabídce Grub, ale v klasickém Boot menu (většinou klávesa F12).
Tento postup je poměrně "blbuvzdorný"....

Ale stejně budeš muset Ubuntu instalovat v UEFI mode, tj. disk musí být převeden na gpt + na tom disku vytvořit oddíl EFI kam nainstaluješ zavaděč. Instalační fleška musí být vytvořena pro uefi a gpt disk (Rufus).
Při instalaci vybrat třetí možnost (= ruční rozdělení disku), vytvořit 4 potřebné oddíly:

/       (cca 30 - 50GB) ext4
EFI   (650MB)
swap (4 - 8GB)
/home  (zbytek)

a instalovat.
« Poslední změna: 23 Únor 2019, 11:04:05 od juwa2 »

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1472
  • Karma: +45/-13
    • Zobrazit profil
Re:AMD Ryzen 5 2500U
« Odpověď #13 kdy: 23 Únor 2019, 12:40:57 »
No a hlavně nastavit instalaci zavaděče do toho oddílu EFI ...

K obrázku 4 - to se stává buď když migruješ Win na jiný disk a nebo jsi si v EasyBCD rozdrbal konfiguraci bootmanageru v BCD - tomu by nasvědčoval obr. 3. To by mohlo spravit instalační medium a oprava.

A když najedeš na položku Ubuntu - obr.2 , tak něco najede?
« Poslední změna: 23 Únor 2019, 12:48:59 od Ventero »
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

ikx

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 84
  • Karma: +1/-1
    • Zobrazit profil
Re:AMD Ryzen 5 2500U
« Odpověď #14 kdy: 23 Únor 2019, 15:06:17 »
Citace
ikx: Takže nainstalovat tam v EFI Ubunte normálně jde - není tam žádnej klacek jako u Acer?
...neni,akurat ma ten TPM prekvapilo,ze to ma aj HP....ja som zmazal win,mam tam ubuntu mate,dalo sa instalovat aj pri zapnutom sec.boot...ako som pisal...bola cerstva instalacia,takze som trocha eksperimentoval...
...LENZE-ked honza vypne pri nainstalovanom win TPM,tak win nebude chraneny.tato skutocnost bude oznameny na ploche...ja osobne by som naformatoval disky,a vsetko instaloval znova pri vypnutom TPM module,podla horeuvedenych navodov...to je moj osobny nazor...
« Poslední změna: 23 Únor 2019, 15:33:56 od ikx »

HONZAJAN

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 50
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:AMD Ryzen 5 2500U
« Odpověď #15 kdy: 23 Únor 2019, 16:12:44 »
Když najedu na obr2 na ubuntu,tak se nic neděje ani to nejde nějak uložit.To samé,když najedu na Windows.
Počítač se mi nechchce rozebírat.Je nový v záruce.
Řekl bych,ubuntu nainstalované je.Je vidět i jak se instaluje grub.Žádná hláška,že by se něco nepovedlo
nevyskakuje.Grub instaluji do efi od Windowsů.

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1472
  • Karma: +45/-13
    • Zobrazit profil
Re:AMD Ryzen 5 2500U
« Odpověď #16 kdy: 23 Únor 2019, 16:46:12 »
Citace
Secureboot vypnut.Nevím co myslíš TMP-smazány hodnoty.
TPM má záznamy a v nastavení BIOS na to bývá položka.
A není v nastavení možnost asociace položky s konkrétním souborem zavaděče?

Citace
..neni,akurat ma ten TPM prekvapilo,ze to ma aj HP...
Mám skoro pocit, že HP to měly jako první - všechny, co jsem měl v ruce to měly :)
« Poslední změna: 23 Únor 2019, 16:49:46 od Ventero »
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

HONZAJAN

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 50
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:AMD Ryzen 5 2500U
« Odpověď #17 kdy: 23 Únor 2019, 17:02:14 »
Zkratka TMP mi nic neříkala.Nikdy jsem se s ní nesetkal.Až na netu jsem se dozvěděl,že je to bezpečnostní čip.V Biosu jde zakázat.Ve správci zařízení jde odinstalovat.Pod bezpečnostním zařízení ve správci je ještě AMD PSP 10.0 Device.To jde zakázat či odinstalovat.

ikx

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 84
  • Karma: +1/-1
    • Zobrazit profil
Re:AMD Ryzen 5 2500U
« Odpověď #18 kdy: 23 Únor 2019, 17:21:40 »
 8) 8) 8)
« Poslední změna: 23 Únor 2019, 17:24:16 od ikx »

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1472
  • Karma: +45/-13
    • Zobrazit profil
Re:AMD Ryzen 5 2500U
« Odpověď #19 kdy: 23 Únor 2019, 18:50:01 »
TPM - Trusted Platform Module. Ne TMP - to je možná zkratka Tak Mi Polib - tuhle funkci mají novější notebooky Acer, když chceš instalovat Linux do EFI :D
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

HONZAJAN

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 50
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:AMD Ryzen 5 2500U
« Odpověď #20 kdy: 23 Únor 2019, 19:45:34 »
Tak jsem dosáhl částečného úspěchu.Při startu musím použít F9 a vybrat odkud se to má spustit.Viz obrázek 1.Druhý obrázek znázorňuje kýžený grub.Nešlo by tohle nějak vylepšit,aby se po spuštění zobrazoval rovnou grub.Nevím,jak to nastavit.

ikx

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 84
  • Karma: +1/-1
    • Zobrazit profil
Re:AMD Ryzen 5 2500U
« Odpověď #21 kdy: 23 Únor 2019, 21:35:56 »
...honzajan-10 rokov pouzivania ubuntu sa ti grub ako ukazoval...???alebo po zapnuti pocitaca co si videl...to co teraz vidis,to je predvolene graficke rozhranie grubu...to sa da zmenit.vid obrazky...

...napis ako si to riesil,pre ostatnych pouzivatelov...

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2821
  • Karma: +203/-38
    • Zobrazit profil
Re:AMD Ryzen 5 2500U
« Odpověď #22 kdy: 23 Únor 2019, 23:51:06 »
Tak jsem dosáhl částečného úspěchu.Při startu musím použít F9 a vybrat odkud se to má spustit.Viz obrázek 1.Druhý obrázek znázorňuje kýžený grub.Nešlo by tohle nějak vylepšit,aby se po spuštění zobrazoval rovnou grub.Nevím,jak to nastavit.

Takto se to chová, protože máš Grub nainstalovaný na tom druhém disku (= jinde než je windows zavaděč).
Nabootuj live Ubuntu a nainstaluj (reinstaluj) Grub tam kam patří https://linuxsuperuser.com/reinstall-grub2-efi-bootloader-ubuntu/
Druhá varianta opravy Grubu je použít boot-repair-disk a v "advanced options" nainstalovat grub kam patří.

TIBOR

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 6187
  • Karma: +450/-21
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
    • Zobrazit profil
Re:AMD Ryzen 5 2500U
« Odpověď #23 kdy: 24 Únor 2019, 00:36:21 »
Tak jsem dosáhl částečného úspěchu.Při startu musím použít F9 a vybrat odkud se to má spustit.Viz obrázek 1.Druhý obrázek znázorňuje kýžený grub.Nešlo by tohle nějak vylepšit,aby se po spuštění zobrazoval rovnou grub.Nevím,jak to nastavit.

Takto se to chová, protože máš Grub nainstalovaný na tom druhém disku (= jinde než je windows zavaděč).
Nabootuj live Ubuntu a nainstaluj (reinstaluj) Grub tam kam patří https://linuxsuperuser.com/reinstall-grub2-efi-bootloader-ubuntu/
Druhá varianta opravy Grubu je použít boot-repair-disk a v "advanced options" nainstalovat grub kam patří.
V podstate by to ani nemusel menit, staci aby v UEFI zmenil disk z ktoreho sa ma bootovat. Na tom druhom disku uz ma grub a v grube boot pre win.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu 18.04 XX 64bit - Mate.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2821
  • Karma: +203/-38
    • Zobrazit profil
Re:AMD Ryzen 5 2500U
« Odpověď #24 kdy: 24 Únor 2019, 01:27:52 »
V podstate by to ani nemusel menit, staci aby v UEFI zmenil disk z ktoreho sa ma bootovat. Na tom druhom disku uz ma grub a v grube boot pre win.

Ano, toho jsem si nevšiml, v té nabídce Grubu skutečně Win už má.
Takže opravdu stačí dát v biosu (uefi) ten (druhý) disk na první místo v pořadí bootování (boot order priority).
Pak se po restartu zobrazí přímo Grub s výběrem systémů.