Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Novinky: Děkujeme všem návštěvníkům fóra, kteří ochotně radí ostatním. Vaše práce je velmi potřebná a vážíme si jí.

Autor Téma: Nefunkční Zvuk  (Přečteno 628 krát)

Stego

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 12
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Nefunkční Zvuk
« kdy: 18 Únor 2019, 23:20:45 »
Zdravím/Ahoj,

měl bych na vás prosbu, stejně jako asi 99%) dotazů zde, tak (ano, jsem začínající Linuxák - respektive už ani to nejsem ale kdysi jsem si ho zkoušel a zůstal nakonec u widli (shame on me  :(  :D ) každopádně má kamaradka chtěla přejít na Linux (což teda ze dne na den udělala... měla 18.04, (instaloval jí to bratr a už při každe instalaci z Ubuntu software center to napsalo chybu (už si ji nepamatuji, není důležitá + zde teda ale zmíním, že alespoň jel zvuk :D ) každopádně chtěla dvě věci, aby ji jelo ubuntu jak má a aby jí svítila klávesnice. Já sám mám NB: Sony Vaio, kde se podsvícení řeší nějak na (zakladní) desce a sony má na to nějaky SW ktery ve widlich předa nějak na desku jestli má podsvícení klavesnice svítit nebo ne  a to tak svítí at jsem ve widlich, v linuxu nebo v biosu. )
Tak jsem jí nabídl že jí nainstaluju taky dual-boot kde si ve widlích přepne vždy podsvícení klavesnice (jak) bude  potřebovat. Vše jsem provedl, a to tak že první nainstaloval samozřejmě Widle, do nich všechny ovladače a pak Ubuntu, pak jsem dal ještě pár programu do Ubuntu a zjistil jsem, že nejede zvuk (další problém byl, že v ten moment nejel ani ve Widlích) tam se podařil opravit reinstalací driveru ale od te doby stejně nejede v linuxu (a tím bohužel myslím absolutně)
Ještě než napíšu co jsem vše zkoušel (když jsem zjistil, že v Ubuntu v /sys/class/backlight je soubor, kterým lze klavesnici "rozsvítit" nejsou tedy nutně widle potřeba.

Co jsem tedy zkoušel:
  • Hodně googlit (opravdu hodně, ale vše spíše odkazuje na reinstalaci pulseaudia i když mě přijde ten problem malinko jinde[ (protože toto vůbec nic nevyřešilo)
  • reinstalovat celý pc jen na widle a znovu nainstalovat ovladače (to udělalo to že to napsalo už při instalaci ovladačů nějaký error a po pár minutách se to neznámo jak opravilo samo nejspíš jinými ovladačemi skz internet.
  • (viz bod 2. když to jelo na widlích tak když tím pádem jsem, zkusil zvuk v livecd (a i po instalaci - už jen ubuntu) ale nic....

Zvuk nejede ani při livecd, ani po instalaci prostě nijak....
Je mi jasné že na 99% s tím udělali něco widle....
Netuším co vše zde mám dát tak přidávám pouze:

lspci(část)
Kód: [Vybrat]
00:1f.3 Audio device: Intel Corporation Device 9dc8 (rev 30)
inxi (část)
Kód: [Vybrat]
System:    Host: ASUS Kernel: 4.18.0-15-generic x86_64 bits: 64 gcc: 7.3.0
           Desktop: Gnome 3.28.3 (Gtk 3.22.30-1ubuntu1)
           Distro: Ubuntu 18.04.2 LTS
Machine:   Device: laptop System: ASUSTeK product: ZenBook UX333FA_UX333FA v: 1.0 serial: N/A
           Mobo: ASUSTeK model: UX333FA v: 1.0 serial: N/A
           UEFI: American Megatrends v: UX333FA.301 date: 11/14/2018

Audio:     Card Intel Device 9dc8 driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1f.3
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.18.0-15-generic

aplay -l
Kód: [Vybrat]
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 0: ALC294 Analog [ALC294 Analog]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 7: HDMI 1 [HDMI 1]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 8: HDMI 2 [HDMI 2]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 9: HDMI 3 [HDMI 3]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 10: HDMI 4 [HDMI 4]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0

Co je to za "stroj" je napsané kousek výše, je možné že jej vratím tak že nepojede zvuk at má aspon prozatím pc bez zvuku tak pak se budu připojovat občas operativně přes teamViewer takže pokud bych neodpověděl do 24 hodin jistě se ozvu co nejdříve.

Předem moc díky už jen za čas strávený čtením "úvodu do problému...."

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2652
  • Karma: +194/-38
    • Zobrazit profil
Re:Nefunkční Zvuk
« Odpověď #1 kdy: 19 Únor 2019, 05:44:34 »
Co tam máš za W ??  Při přepnutí na Ubuntu jsou Windows opravdu úplně vypnuté ?  Nejsou jenom uspané/hibernované (máš vypnutý fastboot) ??  Protože v nevypnutém stavu si můžou stále "usurpovat" zvukovku pro sebe....
--------------------------------------------------------------------------
Schválně vyndej disk, nabootuj live a uvidíš.....
Jako další bych zkusil updatnout bios.
« Poslední změna: 19 Únor 2019, 05:46:44 od juwa2 »

Stego

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 12
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Nefunkční Zvuk
« Odpověď #2 kdy: 19 Únor 2019, 11:38:15 »
No defakto žádné i když tam widle jsou, tak pokud spustím liveCD tak už ani tam zvuk nejede a pokud dám samotnou instalaci ubuntu přes celý disk tak taky nejede zvuk v nainstalovanem ubuntu i přestože to přepsalo cele widle (ten zvuk nejede v ubuntu ted prostě "vůbec" ani po čiste instalaci...
Co tam máš za W ??  Při přepnutí na Ubuntu jsou Windows opravdu úplně vypnuté ?  Nejsou jenom uspané/hibernované (máš vypnutý fastboot) ??  Protože v nevypnutém stavu si můžou stále "usurpovat" zvukovku pro sebe....
--------------------------------------------------------------------------
Schválně vyndej disk, nabootuj live a uvidíš.....
Jako další bych zkusil updatnout bios.

No jinak tam byly W10samozřejmě (a dokud byly nainstalovane "ne z flashky+ovladače zvlášt) tak to fungovalo, pak někde tady nastala krpa, co se tyče SSD - vyndat disk je tady u toho ultrabooku (samozřejmě ne nemožné) ale nejspíš: ne v mých silách) a Bios updatnutý je....

JirkaZ

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 232
  • Karma: +25/-1
    • Zobrazit profil
« Poslední změna: 19 Únor 2019, 12:44:50 od JirkaZ »

ikx

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 72
  • Karma: +1/-1
    • Zobrazit profil
Re:Nefunkční Zvuk
« Odpověď #4 kdy: 19 Únor 2019, 19:56:46 »
...v nastaveniach mas zapnuty zvuk???...o tom si nic nepisal... :o :o :o

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2652
  • Karma: +194/-38
    • Zobrazit profil
Re:Nefunkční Zvuk
« Odpověď #5 kdy: 19 Únor 2019, 21:10:12 »
Potom je na to jediný "lék".  Postupně zkoušet bootovat různá live distra (starší, novější) a které se "chytí" to potom nainstalovat. Vytvoř si multiboot flešku, nahaž na ni 20 různých dister a zkoušej. Začal bych s U14.04 Mate
http://ftp.yzu.edu.tw/linux/ubuntu-cdimage/ubuntu-mate/14.04/

Stego

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 12
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Nefunkční Zvuk
« Odpověď #6 kdy: 20 Únor 2019, 03:29:28 »
nee Pánove bylo to něčím uplně jiným, jak jsem postupným googlením již předtím našel ten problém má víc lidí s ASUSem, a celkově to nakonec vyřešilo něco co mě odtud:
https://www.linuxquestions.org/questions/linux-laptop-and-netbook-25/trouble-getting-audio-to-work-on-multiple-distros-for-asus-zenbook-ux333fa-4175646978/#post5953912 ?
kde jsem se doklikal až k:
https://askubuntu.com/questions/1105718/no-sound-in-asus-zenbook-14-ux433fa-after-installing-ubuntu-18-10
Kde jsem prostě "aktualizoval kernel" (nebo jak to nazvat*) z 4.18.0 na 4.19.11. Jsou tam i novější (jádra), ty jsem nezkoušel, tohle pomohlo.

Ještě jednou díky - vám všem a také tedy Jirkovi.