Tady na fóru jsem viděl již mnoho dotazů na zprovoznění QIPu v ubuntu, proto jsem se rozhodl sem napsat krátký návod jak ho zprovoznit.
Platí pro ubuntu GG
1.) Je nutné nainstalovat wine (sudo apt-get install wine), v ubuntu 7.10 je starší verze, nicméně QIP v ní funguje dobře. Zájemci si mohou podle wiki přidat wine repozitář a mít tak nejnovější verzi. Obecně však platí že nová verze wine bohužel může způsobit to, že v ní nepůjdou ty programy co šly v té staré. Je to na vás. V nastavení wine je dobré zvollit win xp jako typ windows.
2.) Musíte nainstalovat winbind (sudo apt-get install winbind), tento balík by si měl jako závislost nainstalovat samba-client a samba-common, pokud se tak nestane musíte je nainstalovat také.
3.) stáhnout instalačku QIPu a poklepáním nainstalovat. (použil jsem verzi 8040)
4.) Pomocí editoru hlavní navídky vyhledat položku wine --> programy --> QIP a na konec spouštěče přidat parametr /oldgif ("... wine qip.exe " /oldgif)
5.) spuštění QIPu. Během spouštění se může zobrazit dialog, že je potřeba nainstalovat wine gecko což je nutné odsouhlasit.
Užívejte si QIP.
Na závěr musím podotknout že používání QIPu v linuxu, není zrovna to pravé, myslím si že existují plnohodnotné náhrady jako třeba Pidgin. Pokud se vám na Pidginu něco nelíbí mužete se obrátit na vývojáře aby to napravily. Pokud bude každý linuxové komunikátory zatracovat, tak asi nikdy nebudou na takové udovni jako ty z konkurenčního OS. Já osobně jsem ho taky ze začátku nemusel, ale astačilo přidat hezčí smailíky, nainstalovat nějaké pluginy a upravit trochu vzhled a QIP z linuxu mohl nadobro odejít.