Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jak je to v Ubuntu 7.04 ???  (Přečteno 3739 krát)

greenfish

• Návštěvník
    • Deny Source
Jak je to v Ubuntu 7.04 ???
« kdy: 29 Dubna 2007, 11:18:06 »
Ahoj, na starsim vydani Ubuntu jsem mel Beryl, vicemene ze zvedavosti. Po upgradu na verzi 7.04 jsem si vsiml, ze v menu System->Volby pribyla polozka Efekty prostredi. Ale pokud se ji pokusim spustit, vzdy na me vyskoci hlaska "Kompozitni rozsireni neni dostupne" . Taktez jsem si vsiml, ze nova verze Ubuntu automaticky nainstalovala balicek s Compizem, ale opet, pokud se ho pokusim zpustit, tak na me vyskoci nasledujici:

cgreenfish@orpheus:~$ compiz
/usr/bin/compiz.real: No composite extension
Varování manažera oken: Obrazovka 0 na displeji ":0.0" již má manažera oken; zkuste nahradit aktuálního manažera oken pomocí volby --replace.

Predem rikam, ze 3D akcelerace mi funguje, pouzivam fglrx ovladace a Beryl jel ok, to same Compiz v Mandrive 2007. V cem je tedy problem? Diky za odpoved

ericos

• Návštěvník
« Odpověď #1 kdy: 29 Dubna 2007, 12:40:34 »
neviem ci ti to pomoze, ale ja som si nainstaloval cez synaptic balicek gnome-compiz-manager a do System-->Preferences mi pribudla polozka GL Desktop a tam mozem nastavovat rozne veci v Compize..

greenfish

• Návštěvník
    • Deny Source
« Odpověď #2 kdy: 08 Května 2007, 13:48:41 »
Zkusil jsem zmineny balicek nainstalovat a jak rikas, pribyla tam nova polozka, ve ktere je po zaskrtnuti policka "enable GL desktop" mozne nastavit spoustu veci. Ale vysledek zadny, Compiz nejede, a pokud zkusim spustit panel "efekty prostredi" tak to pise stale stejnou chybu, o ktere jsem psal vyse

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
« Odpověď #3 kdy: 08 Května 2007, 14:37:17 »
Musíš Composite úplně vypnout

Hledej na fóru: Composite Extension
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

greenfish

• Návštěvník
    • Deny Source
« Odpověď #4 kdy: 08 Května 2007, 16:51:04 »
Tak jsem cele Ubuntu preinstaloval, protoze jsem tam mel stejne docela neporadek a zmatek. Compiz se rozjel, ale jakmile jsem povolil nesvobodne ovladace, tak mi to pise ten problem vyse.

Citace: jakub.lucky
Musíš Composite úplně vypnout
Zkousel jsem hledat na foru, ale nic, co presneji tim myslis?
Taky mam dotaz: rozchodim na me grafice ATI Mobility Radeon X700  AIGLX a XGL nebo pouze XGL? Pripadne co z techto dvou prostredi je lepsi? Diky

Edit: Me se zda, ze s fglrx ovladacema to nepujde pomoci vypnuti composite, protoze pak nebezi samotne fglrx, nejspis budu muset nainstalovat XGL

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
« Odpověď #5 kdy: 08 Května 2007, 20:09:11 »
Rozběhat to půjde určitě...
XGL má vyšší grafický výkon, ale víc vám bude žrát baterku a obecně zdroje
Chtěl jsem vám najít návody na beryl-project.org ale nikde tam nejsou, ač tam byly :/

greenfish

• Návštěvník
    • Deny Source
« Odpověď #6 kdy: 08 Května 2007, 20:33:14 »
uz jsem nasel funkcni navod na http://ubuntuguide.org/wiki/  Vse funguje, jen musite pri instalaci vypnout multiverse zdroje, pak je lze samozrejme zapnout ale jakmile se provede aktualizace Berylu pomoci techto zdroju, tak Beryl prestava pracovat...

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
« Odpověď #7 kdy: 08 Května 2007, 20:48:21 »
Jak bránit aktualizaci Berylu
Najdete si v Synapticu balík, který se nesmí aktualizovat, nahoře dáte Package -> Lock Version

greenfish

• Návštěvník
    • Deny Source
« Odpověď #8 kdy: 09 Května 2007, 08:36:37 »
Ano, dekuji za radu, to jsem nevedel. Nevite hahodou jeste, proc je ve zdrojich multiverse, udrzovanych komunitou, Beryl bez podpory XGL??? Pri tom aktualizace naznacuji, ze v multiverse je vzdy aktualni verze Berylu

A jeste takova drobnost, pokud nastavim, aby se beryl spoustel v sezeni s XGL hned po startu, spousti se po startu i ve standartnim sezeni s Gnome, jenze tam nefunguje. Jde mi o to, jestli je mozne pro ruzna sezeni vybrat ruzne prodramy, ktere se spusti po startu, napr v sezeni s XGL spustit Beryl a Kiba-dock a v sezeni s Gnome (bez XGL) napr. gDesklets a napr. Amarok. Zkratka, jak kazdemu sezeni nastavit jine vlastnosti?

Petr Tomeš

• Závislák
    • http://www.phil.muni.cz/~ptomes/
« Odpověď #9 kdy: 09 Května 2007, 09:23:57 »
Citace: greenfish
Pri tom aktualizace naznacuji, ze v multiverse je vzdy aktualni verze Berylu
To je nesmysl, tak tomu být nemůže. Ve Feisty navždy zůstane verze Berylu z března:
http://packages.ubuntu.com/cgi-bin/search_packages.pl?keywords=beryl&searchon=names&subword=1&version=feisty&release=all

greenfish

• Návštěvník
    • Deny Source
« Odpověď #10 kdy: 09 Května 2007, 12:12:38 »
ale v multiverse je verze jina...  vzdy se chce aktualizovat pokud mam zdroj multiverse povolen a zaroven nemam zakazanou aktualizace pro tyto balicky

EDIT: samozrejme myslim zdroj UNIVERSE a ne multiverse, jak pisu v tomto prispevku...

Petr Tomeš

• Závislák
    • http://www.phil.muni.cz/~ptomes/
« Odpověď #11 kdy: 09 Května 2007, 12:18:50 »
Citace: greenfish
ale v multiverse je verze jina...  vzdy se chce aktualizovat pokud mam zdroj multiverse povolen a zaroven nemam zakazanou aktualizace pro tyto balicky
V multiverse žádný beryl není, není k tomu důvod, když už je v universe. Potvrzuje to jednozančně i můj odkaz. Zřejmě si pletete Beryl z Ubuntu universe a ještě od někd, ale to musíte vědět vy sám, jaké zdroj jste si tam nastavoval, a ne my.

greenfish

• Návštěvník
    • Deny Source
« Odpověď #12 kdy: 09 Května 2007, 19:05:00 »
Dobre, mate pravdu, pridaval jsem jiny zdroj z toho odkazu vyse, ale jak rikam, tento Beryl z universe bohuzel nepodporuje XGL, takze pokud pouzivate fglrx ovladace, je naprosto nepouzitelny, coz je myslim skoda, viz http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu:Feisty#How_to_install_Beryl_.28ATI.29 veta: "Install Xgl (This is the main problem with ATI cards. The fglrx driver will not support the built-in Compiz feature in Ubuntu and we need Xgl to run our new version of Beryl with an ATI card" a dal "Disable the universe repositories (these provide Beryl software that is incompatible with the fglrx driver)"

Gooddeath

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 11 Května 2007, 11:37:06 »
Ja teda nevim ted mam fglrx ovladac zkousel sem snad vse, ale ne to tozjet. MOmnetalne sem akorat tady vycetl ze to funguje na nejakjejch Open ovladacich ale ty zas nemuzu najit. Sem Linuxackej zelenac s X700 :) fakt sem tady hledal co sem mohl dik

olin6

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #14 kdy: 11 Května 2007, 13:30:38 »
Zkuste postupovat podle tohoto návodu:
https://help.ubuntu.com/community/RadeonDriver

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.