Na úvod připomínám, že ne všichni musí mít nutně zkušenost s madwifi od Ubuntu jako ja..
Používám Ubuntu celkem 3 dny, mám ntb ASUS F3T s wifi chipem Atheros a udělal jsem zásadní zjištění:
Wifina mi funguje mnohem mnohem lip s modulama ne od Ubuntu, ale z
www.sourceforge.net, hledej "madwifi".
Naprosto presne receno, s modulama od ubuntu funguje na facku!! Se vším všudy vč. nastavení ve správci sítě v Gnome, které se vždy resetuje na def. hodnotu..
Nainastalujte si, pokud je nemáte, zdrojáky pro jádro, make, kernel-package..
Otevřete okénko "správce nesvobodných ovladačů" a odškrtněte madwifi kontext, asi to po Vás bude chtít i restart.
Po restartu rozbalte .tar archiv se zdrojáky pro madwifi. Vlezte do vzniklé složky a zadejte:
'make'
Pokud se vše správně zkompilovalo, udělejte malou kontrolu:
'lsmod | grep ath'
---- pokud vám zůstaly načtené ještě nějaké moduly pro madwifi, a jakože na 99% zůstaly a po restartu mj. wifina vesele funguje dál, nezlobte se na svou distribuci a příkazem:
'modprobe -r jmeno_modulu'
odeberte vse co ma nejakou souvislost s madwifi. kontrolujte si nactene module lsmodem.
Az je vsude uklizeno, tak se vratte z5 (pokud už tam náhodou nejste) do slozky s madwifi zkompilovanejama zdrojákama a nyní můžete zadat
'make install && modprobe ath_pci'
V průběhu instalace, budete informováni, že tyto nové moduly kolidují se starými a co že chcete udělat. Dejte "r" jako remove aka odstranit a zbytek je v mžiku hotov. Výše zmíněným lsmodem můžete zkontrolovat, zda-li jsou moduly zavedené.
Malá otázka na konec: Proč je prosím v otravném "správci nesvobodných ovladačů" i projekt madwifi, který rozhodně není nesvobodný a navíc v Ubuntu dodané konfiguraci funguje naprosto strašlivě a nejde ani pořádně odebrat??? K čemu je dále ona hrůza "správce nesvobodných ovladačů", když po odebrání madwifi se nic neodebralo, a to samé s nvidií, akorát se snad zaměnil modul nvidia pro xorg za nv?? Poté co jsem si následně nainstaloval nejnovější driver stažený z
www.nvidia.com, jsem se setkal se smrtelným crashem X-window, páč Váš modul na nvidii tam stále v jiné verzi...
Příště popíšu, jak si správně nainstalovat jak zapnout veškeré features u NVidia karet..
Zdravím a přeju: Good Hunting..