Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Athlony 64 X2, na některých HW konfiguracích systém tuhne  (Přečteno 2842 krát)

PinoM

• Návštěvník
Zdravím,
jsem dlouhodobý uživatel Linuxu, zakotvil jsem u Gentoo a používám ho již přes 5 let, jsem zvědavý a taky si rád hraju. Na jeden počítač potřebuji něco jednoduchého, příjemného, funkčního a bleskového na instalaci, budu se o něj sice starat, ale chci jeho správě dát minimum času, protože mám spoustu práce jinde. Ubuntu je v tomto směru vážně výborné. Výborná HW detekce, jednoduchost správy - prakticky všechno se dá nastavit systémem ala klik (nebráním se tomu, i když jsem rozený gentoo-ista) a hlavně nezkušení uživatelé (kteří ho budou používat) nebudou zatěžování příliš velkými odbornostmi, pár kliků a všechno je jak má být. Nicméně k problému ...

Ihned po instalaci Ubuntu-6.06.1 jsem narazil na problém, doufám, že můj popis někomu pomůže. Stejný problém jsem řešil také s Gentoo po nedávném přechodu na dvoujádrový procesor, konkrétně AMD A64 X2 4400+ (Toledo). Systém po pár sekundách až minutách zatuhne a jádro padá do kernel panic, v Gentoo jsem příslušné hlášky viděl přímo v konzoli, v Ubuntu jsem zatím brouzdal desktopem, takže jsem žádnou hlášku neviděl, systém prostě totálně zatuhl. Podotýkám, že RAM je naprosto v pořádku, vždy důkladně testuji ať už při problémech nebo při stavění nového PC. Po chvíli googlování jsem našel informace, že některé chipsety od Nvidia (já mám konkrétně nforce4) a Via v kombinaci s ACPI na SMP (vícejádrových - symetric multiprocessing) jádrech způsobují tento problém (kernel panic), takže je nutné ACPI buď vypnout, nebo jej do jádra vůbec nezahrnovat (pouze týkající se procesoru, jiné moduly jsou bez problému). Na Gentoo mi to skutečně pomohlo, stačilo z jádra vyhodit NUMA ACPI a modul acpi pro CPU. Je to pár dní, co jsem tento problém řešil a jak vidím, tak Ubuntu má pravděpodobně stejný problém. Jedná se o hardwarovou záležitost s některými chipsety, řešení je jak se zdá vypnout IO APIC.

Možná to někomu pomůže, nevím, jen mi přišlo vhodné se o to podělit. V ubuntu jsem si hrál hodinu a zatím nevím, jak mám ACPI vypnout, parametr jádra noapic a acpi=off v grubu (/boot/menu.lst) mi nepomohl. Pokud máte někdo stejnou zkušenost a víte, jak tento problém na Ubuntu vyřešit, sem s tím, děkuji.

CPU: AMD Athlon 64 X2 4400+ (Toledo), socket 939
Deska: MSI K8N Neo4 (chipset Nvidia NForce4)
Grafika: Nvidia 6200 PCIe

Ubuntu pro i386 jede v pohodě, i když bez SMP. Je možné, že za to může grafárna, ale vzhledem k tomu, že obě distra se chovaly úplně stejně, viděl bych to skutečně na něco s jádrem.

Obdobný problém zde v poznámkách:
http://www.abclinuxu.cz/hardware/show/145154?varianta=print

Pravděpodobně pomůže upgrade jádra na 2.6.17 ...

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
Athlony 64 X2, na některých HW konfiguracích systém tuhne
« Odpověď #1 kdy: 06 Září 2006, 09:58:52 »
Diky za informace. Take krome Ubuntu pouzivam Gentoo, s temi vice nez peti lety pouzivani Gentoo jste to jaksi prehnal. Uplne prvni experimentalni verze Gentoo vysla v roce 2002. V tu dobu jsem jeste nemel odvahu Gentoo vyzkouset, k tomu jsem se odhodlal az s verzi 1.4.

PinoM

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 06 Září 2006, 10:28:23 »
Máte pravdu, to jsem přehnal, na Gentoo jedu od (tenkrát ještě verze) verze 1.4. Ten čas jsem přehnal, tak to bude něco ke čtyřem rokům, alespoň to neletí tak rychle, jak se zdá :)

Tomas

• Aktivní člen
  • *
    • The Dark Crusaders shall lead the way to the Lake of the Ancients as the burning Eferias will light the way
« Odpověď #3 kdy: 13 Května 2007, 17:15:55 »
Tak mne nieco podobne zacalo robit dnes. Vcera som presiel na Feisty a slapalo v pohode. Bol som dokonca stastim cely bez seba lebo mi nove Ubuntu dokazalo same identifikovat wifinu. Dnes vsa naozaj po asi 15 minutach zacne mrznut..bezi strasne pomaly pricom RAM skutocne nevykazuje zataz..iba CPU1 a 2 to maju niekedy na 100%..pritom len surfujem. V predchadzajucej verzii mi nic take nerobilo....neviem ak mi nikto neporadi inac..nexam ho nex sa vyspi a ak to ani potom nepomoze skusim reinstall..
Asus F3Tc, AMD Turion64 X2, 3GB RAM, GeForce7300 256MB, HDD 120GB, Wi-fi,BT,1.3M Cam included. Running on Ubuntu 9.04 JJ

mys_iak

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 13 Května 2007, 22:34:50 »
mne nieco podobne robila verzia 6.10 (32bit) raz zacas zamrzla, alebo procesory bezaly na plno. Ram bola v pohode. Vo Feinsty(32bit) je setko v poho. Ale este som sa neodvazil na 64bit :-)   Mam intel pentium D 2,8ghz ,512DDR2 Ram, dosku ASUS P5PL2-E, graf. PCI-E Nvidia 7300GS
Ubuntu II- Lenovo R500 T8400 , ati HD3470 , 2gb ram, 160GB HDD

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.