Zdravím,
jsem dlouhodobý uživatel Linuxu, zakotvil jsem u Gentoo a používám ho již přes 5 let, jsem zvědavý a taky si rád hraju. Na jeden počítač potřebuji něco jednoduchého, příjemného, funkčního a bleskového na instalaci, budu se o něj sice starat, ale chci jeho správě dát minimum času, protože mám spoustu práce jinde. Ubuntu je v tomto směru vážně výborné. Výborná HW detekce, jednoduchost správy - prakticky všechno se dá nastavit systémem ala klik (nebráním se tomu, i když jsem rozený gentoo-ista) a hlavně nezkušení uživatelé (kteří ho budou používat) nebudou zatěžování příliš velkými odbornostmi, pár kliků a všechno je jak má být. Nicméně k problému ...
Ihned po instalaci
Ubuntu-6.06.1 jsem narazil na problém, doufám, že můj popis někomu pomůže. Stejný problém jsem řešil také s Gentoo po nedávném přechodu na
dvoujádrový procesor, konkrétně AMD A64 X2 4400+ (Toledo).
Systém po pár sekundách až minutách zatuhne a jádro padá do kernel panic, v Gentoo jsem příslušné hlášky viděl přímo v konzoli, v Ubuntu jsem zatím brouzdal desktopem, takže jsem žádnou hlášku neviděl, systém prostě totálně zatuhl. Podotýkám, že RAM je naprosto v pořádku, vždy důkladně testuji ať už při problémech nebo při stavění nového PC. Po chvíli
googlování jsem našel informace, že některé chipsety od Nvidia (já mám konkrétně nforce4) a Via v kombinaci s ACPI na SMP (vícejádrových - symetric multiprocessing) jádrech způsobují tento problém (kernel panic), takže je nutné ACPI buď vypnout, nebo jej do jádra vůbec nezahrnovat (pouze týkající se procesoru, jiné moduly jsou bez problému). Na Gentoo mi to skutečně pomohlo, stačilo z jádra vyhodit NUMA ACPI a modul acpi pro CPU. Je to pár dní, co jsem tento problém řešil a jak vidím, tak Ubuntu má pravděpodobně stejný problém. Jedná se o hardwarovou záležitost s některými chipsety,
řešení je jak se zdá vypnout IO APIC.Možná to někomu pomůže, nevím, jen mi přišlo vhodné se o to podělit. V ubuntu jsem si hrál hodinu a zatím nevím, jak mám ACPI vypnout, parametr jádra noapic a acpi=off v grubu (/boot/menu.lst) mi nepomohl.
Pokud máte někdo stejnou zkušenost a víte, jak tento problém na Ubuntu vyřešit, sem s tím, děkuji.CPU: AMD Athlon 64 X2 4400+ (Toledo), socket 939
Deska: MSI K8N Neo4 (chipset Nvidia NForce4)
Grafika: Nvidia 6200 PCIe
Ubuntu pro i386 jede v pohodě, i když bez SMP. Je možné, že za to může grafárna, ale vzhledem k tomu, že obě distra se chovaly úplně stejně, viděl bych to skutečně na něco s jádrem.
Obdobný problém zde v poznámkách:
http://www.abclinuxu.cz/hardware/show/145154?varianta=printPravděpodobně pomůže upgrade jádra na 2.6.17 ...