Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: rozdeleni disku  (Přečteno 2603 krát)

tivad

• Návštěvník
rozdeleni disku
« kdy: 19 Května 2007, 08:08:33 »
Zdravim, mam problem instalujem ubuntu 7.04 a v tom bodu, kde se rozdelujou disky nevim jak trochu "ubrat" winodowsom. Chci tam mit i windows i linux...

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
rozdeleni disku
« Odpověď #1 kdy: 19 Května 2007, 08:31:33 »
http://wiki.ubuntu.cz/Pr%C5%AFvodce_instalac%C3%AD#head-7b8980d4fe513668e35c95079f66c752e8087acb
---> co je na tom nepochopitelné? Kliknete na oddíl s Windows a zmenšíte ho (taková ta šipečka doprava).

tivad

• Návštěvník
rozdeleni disku
« Odpověď #2 kdy: 19 Května 2007, 08:39:56 »
Keď nato kliknem mám tam akurát možnosť "edit".

marcel

• Návštěvník
rozdeleni disku
« Odpověď #3 kdy: 21 Května 2007, 12:00:00 »
Citace: vojtech.t
http://wiki.ubuntu.cz/Pr%C5%AFvodce_instalac%C3%AD#head-7b8980d4fe513668e35c95079f66c752e8087acb
---> co je na tom nepochopitelné? Kliknete na oddíl s Windows a zmenšíte ho (taková ta šipečka doprava).
Možná je nepochopitelné to, že se nespouští gparted, tudíž odkaz je k ničemu. Mám identický problém, oddíly jsem upravil přímo v gparted (spuštěno externě mimo instalátor) a stejně zamrznu na kroku 4/7 připravit oblasti. Oddíl ext3 pro "/" (asi kořenový souborový systém) nelze připojit :-( Testy CD (checksum) jsou OK, systém z CD jede ale instalace ne. Najde se někdo kdo by mi poradil jak "mountnout" ten oddíl? S Linuxem nemám žádnou zkušenost, ale makám na tom :-)

Pavelp

• Host
rozdeleni disku
« Odpověď #4 kdy: 21 Května 2007, 12:04:36 »
Nesmite zapomenout pri pouzivani qparted ty zmeny potvrzovat, jinak se to neuskutecni.

marcel

• Návštěvník
rozdeleni disku
« Odpověď #5 kdy: 21 Května 2007, 12:54:37 »
Gparted je hodne podobny pqmagicu, po provedeni zmen je vsechny aplikuji. V instalacnim rozhrani v kroku 4/7 v editu zmenim mount z media/sbdx na /. I kdyz je velikost oddilu 20GB napise mi info, ze tento oddil je prilis maly a nazdar bazar. Zrusim mount v gparted z media/sbdx a za chvili se stejne mountne zpet. Porad dokola...
Neco delam blbe, zatim "jen" treti den, takze snad na to prijdu :-)

marcel

• Návštěvník
rozdeleni disku
« Odpověď #6 kdy: 21 Května 2007, 16:42:00 »
tivad: napisu postup ktery mi funguje.
1. pred instalaci udelam v gparted potrebne dva oddily. ext3 + swap, u ext3 zrusim mount.
2. spustim instalaci, v prislune dobe v tom zminovanem EDITU priradim k ext3 "/" a ignoruju veskere hlasky, potvrdim format tech dvou oddilu a uz to jede. Nevim proc, pokazde mi to hlasilo malo mista pro korenovy oddil.

Instalace probehla s uspechem, no ted zase pro zmenu neni aktivni bootloader (asi by tam mel byt grub?), takze jeste nejake mouchy vychytavam...

locki

• Návštěvník
rozdeleni disku
« Odpověď #7 kdy: 21 Května 2007, 16:53:28 »
mozna se to sem nehodi ale neni nedndussi si zmensit ten disk s widlema ve widlich ? ja to tak vzdy delal a zadny problem jsem nemel :)
CZFree admin, Ubuntu 7.04, 20x WRT54G,GS,GL http://openwrt.org

marcel

• Návštěvník
rozdeleni disku
« Odpověď #8 kdy: 22 Května 2007, 09:46:05 »
urcite je jedno kde zmenis velikost tech oddilu. moznosti je vice, ale kdyz je soucasti balicku nejaky partition editor proc ho nepouzit...
tivad psal, ze ma moznost pouze "edit", tak jsem si myslel (mozna blbe), ze se mu stejne jako mi nespusti pri instalaci 7.04 gparted.

gb

• Aktivní člen
  • *
rozdeleni disku
« Odpověď #9 kdy: 24 Května 2007, 10:23:43 »
Nevím jestli to pomůže, ale já jsem dosáhl úspěchu tak, že jsem vše dělal postupně.
1. pomocí Win vytvořil prázdné místo
2. boot live CD.
3. vytvoření partitions
4. restart
5. install během kterého se to formátovalo

Ale upřímně, asi jsem ho prostě unavil, vyšlo to až po několikátý :-)

Rozhodně je dobrý číst ty details, proč to nevyšlo. Většinou je tam něco smysluplného.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.