Ide mi o to, aby som vedel automaticky po pripojeni mysky zakazat touchpad a po odpojeni ho znovu povolit.
Tak jsem to nějak (nehezky) vyřešil. Celý princip je postaven na udev pravidlech (
Writing udev rules).
Podle návodu by mělo stačit vytvořit si soubor /etc/udev/rules.d/10-local.rules a do něj napsat:
ACTION=="add", ... , RUN+="/usr/bin/synclient TouchpadOff=1"
ACTION=="remove", ... , RUN+="/usr/bin/synclient TouchpadOff=0"
# na místo těch teček přijdou informace, které blíže specifikují zařízení, kterých se má daný řádek týkat
# to co tam napsat by mělo jít zjistit z výpisu:
# $ udevinfo -a -p `udevinfo -q path -n /dev/input/mouse1`Stačí uložit a vše okamžitě funguje. Vskutku - po zasunutí myši se touchpad zakázal (tedy až po mnoha pokusech při psaní toho pravidla), ale nepodařilo se mi přimět touchpad k práci při odpojování myši (hádám, že když už došlo k odpojení toho zařízení, tak již nejsou k dispozici informace o tom, co je to zač, takže nemohou být splněny podmínky dané tím pravidlem).
Nakonec jsem to vtipně udělal takto: do souboru 10-local.rules jsem dal:
RUN+="/usr/bin/synclient TouchpadOff=0"
# při každém připojování, vypojování jakéhokoli zařízení povol touchpada do souboru 11-local.rules uvedl (pravidla v souborech z adresáře /etc/udev/rules.d/ jsou uplatňována v alfanumerickém pořadí):
KERNEL=="mouse*", SUBSYSTEMS=="usb", ATTRS{product}=="Optical Mouse", RUN+="/usr/bin/synclient TouchpadOff=1"
# zakaž touchpad pokud je přítomna myš
# tohle je konkrétní příklad fungující pro mou myšku, ale hádám, že to budu muset ještě upravit, aby to fungovalo pro všechny myši (nebo aspoň většinu).