Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Vložte prázdný disk...Nelze vypálit iso soubor....  (Přečteno 4427 krát)

Nerzagel

• Návštěvník
Vložte prázdný disk...Nelze vypálit iso soubor....
« kdy: 30 Května 2007, 21:20:21 »
Dobrý den,

Nedávno jsme nainstaloval Ubuntu, ale zdálo se mi pomalé (Celeron 634mhz, 256 RAM) a tak jsem se rozhodl nainstalovat Xubuntu.

V Ubuntu jsem napálil resp. předtím to nebylo tak "důležite" a tak jsem to neřešil. Mám dvě mechaniky. Jednu CD-Rom (Samsung - Slave) a druhou, asi 8 let starou, vypalovačku CD-R (Mitsumi - Master). Když jsem stahl "xubuntu-7.04-alternate-i386.iso" tak jsem dal "Zapsat na disk", ale pokaždé na mě vyskočí hláška "Vložte prázdný disk", který tam samozřejmě mám.

Zkoušel systém s vložením CD restartovat v domění, že se mountne spravně, páč jsme zřejmě nepochopil mountovaní přes terminal, ostatně nevím jestli to jde i grafický, ale stejně nemohu obraz vypalit...

Děkuji za případné odpovědi....

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #1 kdy: 30 Května 2007, 21:24:48 »
Rozpozná vypalovací program správně vypalovačku? (Minimálně u k3b a GnomeBakeru se vypalovačka zobrazuje.)

Jony

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 30 Května 2007, 21:26:35 »
Jak vypaluješ? (K3B, GnomeBaker, ....)
Máš vybranou správnou mechaniku?

Nerzagel

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 30 Května 2007, 21:46:19 »
Předtim jsme vypaloval pouze přes nabidku (Právý tlačitko na myši/Zapis na disk), zkousel jsme i GnomeBaker taky nelze vypalovat. V GnomeBakeru jsme mrknul na Nastavení. Jsou nalezené obě mechaniky. U Mitsumi je napsáno:

Jméno: CR-4801TE
Id: /dev/hdc
Uzel: /dev/hdc
Mount Point: "nevyplněno"
a zaškrtnuté pouze - Vypálit CD-R (což souhlasí pač tahle mechnika víc nezvladá)

A mechaniku mi to vybrat nedovolí, zřejmě na zakladě tech udajů z nastavení, že Sony je jen "čtečka"...takže mam pouze polozku "CR-4801TE"...

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #4 kdy: 30 Května 2007, 21:47:27 »
A ještě otázka - máte někde možnost vyzkoušet, zda to není chyba té vypalovačky (Windows, namontovat do jiného pc...)?

Nerzagel

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 30 Května 2007, 21:57:18 »
Mohu udelat daulboot, pokud se mi povede. Kazdopadne asi před tydnem jsme pouzival vypalovacku k vypaleni Ubuntu ve WinXP a tam to jelo v pohode...a i kdyz do nej dam CDcko tak po restartu muzu normalne prochazet adresare...ale nejde mi pak vysunout CD takze to resim tim restartovanim....

A namntovat do jineho PC nepujde pac doma nic krom NB na ktere stejne nemam přistup neni....

mft

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 30 Května 2007, 22:10:34 »
Mám podobnou, možná stejnou, zkušenost, a to jak s vypalováním v Nautilu, tak i v Gnomebakeru.

Narazil jsem na to při zálohování dat. Zjistil jsem, že nesouhlasí ohlašovaná celková velikost zapisovaných souboru (tj. to, co zjistím když si dané soubory/adresáře v adresáři  "Prázdný    disk"  označím a kliknu pravým tlačítkem a vyberu vlastnosti  s tím, kolik si oba zmíněné programy chtějí alokovat místa na CD. Prostě se to tváří, že se to nevleze. Obešel jsem to tak, že jsem prostě zmenšil objem zapisovaných dat, což Nerzagelovi asi nepomůže.

Nicméně k tomu dotaz: rád bych si příště ověřil skutečnou velikost zapisovaných souborů
 (myšleno přes 'du -hs') a kdyžtak to udělal postaru ručně přes 'mkisofs' a 'cdrecord' bez toho, že bych musel znovu všechny ty fajly shromažďovat, proto se chci zeptat:
  kde v souborovém systému se nachází ten adresář, který Nautilus označuje jako "Prázdný    disk"?
-----   MFT  --------------------------------------------
------------  Feisty Fawn; GNOME :  ASUS, M6738RB   ---
------------  Interpid Ibex; GNOME :  IBM R 61            ---

mft

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 30 Května 2007, 22:15:49 »
Omlouvám se, ale pro pochopení:

z 2. odstavce mi vypadl začátek 2. věty:  " Ač mi to házelo stejné hlášky jako Nerzagelovi,  zjistil jsem ... "

Nerzagel

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 30 Května 2007, 22:22:41 »
no pravě že nikde nic oznacovano jako "Prazny disk nemam". Pokud do vypalovacky vlozim datove CD tak se mi normalne popise atd.. Ale pokud vlozim Prazdne CD tak se mi to přepise na "Disk CD-Rom". A kam se to pripojuje taky pořadně nevim resp. asi nikam kdyz připojny bod neni u nastaveni v GnomeBaker vyplnen. Ale odhaduji ze se mozan připojovala do /media/cdrom nebo /media/cdrom0...

Ale opravdu nevim, ani poradne jestli jsem zodpovedel vas dotaz v tomhle se jeste opravdu neorientuju....

mft

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 30 Května 2007, 22:30:18 »
Ne, mě nejde o to, kam je připojeno "fyzicky" to prázdné CD médium, nýbrž o to, kde se nachází adresář, který Nautilus nazývá "Prázdný disk", do nějž si z ostatních částí souborového systému nakopíruju to, co chci pak vypalovat.  

Předpokládám, že obsah adresáře "Prázdný disk" poté, co zadám "Zapsat na disk", Nautilus prožene programem  á la 'mkisofs', čímž vytvoří iso - file system, který pak přes něco typu
'cdrecord' zapisuje na to fyzické medium.

jirihuf

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #10 kdy: 31 Května 2007, 06:23:39 »
Něco podobného jsem řešil taky (i u K3b)... nešlo mi mazat cd-rw, dvd-rw a následně ani pálit. Problém byl v tom, že program nemohl k médiu, když bylo připojeno, takže přes terminál

sudo umount /media/cdrom

kde "/media/cdrom" znázorňuje přípojný bod mechaniky (může být např. /mnt/nejaky_nazev apod.)
a teprve potom to zkusit znovu (ale nevyndávat médium..;-) )
Have you tried turning it off and on again?

mft

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 31 Května 2007, 14:25:03 »
ad jirihuf:
To je trochu jiná situace, ja hovořil o prázdnem CD. To samozřejmě přimountěno není (ani nemůže, není na něm žádný filesystém).

Můj problém tkví v tom, že Nautilus při shromažďování obsahu adresáře "Prázdný disk" podměřuje velikost tohoto obsahu. Po kliknutí na "Zapsat na disk" se objeví dialogové okno, kde se říká, že chce zapsat mnohem více dat, než ukazoval předtím (tj. přes označení obsahu  >> pravé tlačítko myši a "vlastnosti")

Motaki

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 03 Června 2007, 11:01:45 »
Dobrý den přátelé!
Jak dlouho vám trvá bootování Ubuntu? Vypálil jsem to v Neru jako bootovací CD iso, při bootování z cd to sice něco načte ale ani po 10minutách to nic nedělá. netočí se ani mechanika ani počítač  nemá snahu pracovat.
Pc konfigurace: AMD athlon A64 3500+,  250GB harddisc SATA2, 2X 512 DDR  400Mhz, základovka Asus a8n-sli premium

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.