Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Defragmentace USB Disku v Ubuntu [vyřešeno]  (Přečteno 4270 krát)

Jan

• Aktivní člen
  • *
  • "Software is like sex,it's better when it's free."
    • MOBILNÍ KOMUNIKACE
Defragmentace USB Disku v Ubuntu [vyřešeno]
« kdy: 06 Dubna 2007, 11:17:21 »
Jak provést formát USB disku???Zatím se mi nějak nedaří :(
"Provokovat lidi,mě vždycky vzrušovalo".  Madonna

Ubuntu 11.04 + Windows XP Professional SP3

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #1 kdy: 06 Dubna 2007, 11:20:05 »
Co chcete udělat formát nebo defragmentaci?
Formátování přes GParted.
Jinak upozorňuji, že linuxové oddíly nepodléhají fragmentaci.

minsan

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 06 Dubna 2007, 11:46:29 »
Zkoušel jsem to už dříve na svém USB disku, přes GParted, a problém byl v tom,že po vybrání /dev/sda se u USB disku nezobrazily možnosti pro formát - byly šedé a u disku se zobrazila ikonka zámku - čím to ?
http://supersoft.webz.cz - mé nejoblíbenější freeware programy a hry

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #3 kdy: 06 Dubna 2007, 12:04:41 »
Ikona zámku značí, že je daný disk připojen (myšleno namountován, nikoli připojen jako do pc), takže je nutné ho odpojit.

minsan

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 06 Dubna 2007, 12:46:19 »
Díky moc, jsem slepý že jsem si toho nevšiml :). Stačilo dát pravým na usb disk v gparted, dát odpojit a možnosti jsou aktivní.
http://supersoft.webz.cz - mé nejoblíbenější freeware programy a hry

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #5 kdy: 06 Dubna 2007, 12:51:37 »
Citace: vojtech.t
...linuxové oddíly nepodléhají fragmentaci.
Samozrejme podlehaji. Mechanizmus fragmentace je ale v Linuxu resen inteligentneji nez naprilad ve Windows, proto neni nutne provadet pravidelnoou defragmentaci na linuxovych filesystemech. Viz. http://forum.ubuntu.cz/viewtopic.php?id=2942

Dotaz ale znel na defragmentaci USB disku, na kterem predpokladam Microsofti VFAT (FAT32) souborovy system, kde je defragmentace obcas nutna. Nejjednodussi, vetsinou nejrychlejsi a nejucinnejsi system defragmentace je presunout vsechno z USB disku do pocitace a pak zase zpatky.

Jan

• Aktivní člen
  • *
    • MOBILNÍ KOMUNIKACE
« Odpověď #6 kdy: 07 Dubna 2007, 08:57:37 »
Citace: lukas.svoboda
...linuxové oddíly nepodléhají fragmentaci.
Samozrejme podlehaji. Mechanizmus fragmentace je ale v Linuxu resen inteligentneji nez naprilad ve Windows, proto neni nutne provadet pravidelnoou defragmentaci na linuxovych filesystemech. Viz. http://forum.ubuntu.cz/viewtopic.php?id=2942

Dotaz ale znel na defragmentaci USB disku, na kterem predpokladam Microsofti VFAT (FAT32) souborovy system, kde je defragmentace obcas nutna. Nejjednodussi, vetsinou nejrychlejsi a nejucinnejsi system defragmentace je presunout vsechno z USB disku do pocitace a pak zase zpatky.
To je omyl ,pokud se neprovádí pravidelně formát USB disku,stanou se jeho data "jednou" nepřístupná.Smazání a přidání nových dat občas toto způsobuje,viz můj případ "disk je plný" a přitom na něm bylo ještě více než 260MB volného místa :(.Po provedení formátu ve Woknech je vše OK.Toto bych řekl je ještě nedokonalé.
 Jenom přesun nestačí,ta "bývalá" data tam stále zůstávají(jejich zbytky),i když nejsou vidět?!

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #7 kdy: 07 Dubna 2007, 09:11:33 »
Citace: J.Boy
To je omyl ,pokud se neprovádí pravidelně formát USB disku,stanou se jeho data "jednou" nepřístupná.Smazání a přidání nových dat občas toto způsobuje,viz můj případ "disk je plný" a přitom na něm bylo ještě více než 260MB volného místa :(.Po provedení formátu ve Woknech je vše OK.Toto bych řekl je ještě nedokonalé.
 Jenom přesun nestačí,ta "bývalá" data tam stále zůstávají(jejich zbytky),i když nejsou vidět?!
A jaký je problém data přesunout a disk následně přeformátovat?

Jan

• Aktivní člen
  • *
    • MOBILNÍ KOMUNIKACE
« Odpověď #8 kdy: 07 Dubna 2007, 09:16:43 »
A jaký je problém data přesunout a disk následně přeformátovat?
Nezdá se ti trochu neforemný tento postup,instalace "dalšího" programu.Přitom stačí kliknout jen pravým tlačítkem a je to a to nejsem zastánce Woken.

LS

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 07 Dubna 2007, 10:22:59 »
...pokud se neprovádí pravidelně formát USB disku,stanou se jeho data "jednou" nepřístupná....
Nesmysl #1. Zadnou seriozni studii na toto tema neznam.

Nesmysl #2. Smazanim se sice data neodstrani, zpetnym prekopirovanim se ale provede fyzicke prepsani.

dumi

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #10 kdy: 07 Dubna 2007, 11:57:22 »
Nezdá se ti trochu neforemný tento postup,instalace "dalšího" programu.Přitom stačí kliknout jen pravým tlačítkem a je to a to nejsem zastánce Woken.
ano, tiez ma to v linuxe prvykrat velmi prekvapilo. ale ako casto formatujete? je to cinnost bezneho uzivatela alebo roota? ja myslim, ze roota a s vynimkou vasho usb disku sa disky formatuju spravidla pri instalacii noveho systemu, takze ponuka format pravym myslitkom asi nikomu nepride nejaka dolezita, navyse ked je k tomu taky pekny programik :).
AMD Sempron 2500+, GF 5200FX, 1,5GB RAM, Ubuntu 8.04

Jan

• Aktivní člen
  • *
    • MOBILNÍ KOMUNIKACE
« Odpověď #11 kdy: 07 Dubna 2007, 14:38:26 »
...pokud se neprovádí pravidelně formát USB disku,stanou se jeho data "jednou" nepřístupná....

Nesmysl #2. Smazanim se sice data neodstrani, zpetnym prekopirovanim se ale provede fyzicke prepsani.
Add #1 : Dost dlouho jsem dělal ve Woknech a tento problém není tak neznámý......

JINAK TOTO FORUM "Defragmentace USB Disku v Ubuntu" považuji za VYŘEŠENÉ.
Jelikož se už pouštíme do diskuse,kde má "každý" svou pravdu s které nesleví...

LS

• Závislák
« Odpověď #12 kdy: 07 Dubna 2007, 18:29:52 »
Rad se priucim. Ktery vyrobce USB disku doporucuje preventivne obcas preformatovat cely disk? Nebo kde byla publikovana takova informace?

Warp

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 07 Dubna 2007, 18:39:48 »
Rad se priucim. Ktery vyrobce USB disku doporucuje preventivne obcas preformatovat cely disk? Nebo kde byla publikovana takova informace?
O tom snad nemá smysl nijak diskutovat. Mezi běžnými uživateli koluje mnoho pověr spočívajících v neznalosti vnitřního fungovaní různých systémů. Kdo ví, třeba tam měl dotyčný pouze nějaké skryté soubory nebo poškozenou FAT (tabulku). V obou případech není formát nutný, ale problém samozřejmě řeší. Nemyslím to urážlivě, ale je to prostě tak. Nikdo nemůže rozumět všemu.

dumi

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #14 kdy: 07 Dubna 2007, 20:29:03 »
Citace: Warp
Kdo ví, třeba tam měl dotyčný pouze nějaké skryté soubory nebo poškozenou FAT (tabulku). V obou případech není formát nutný, ale problém samozřejmě řeší. Nemyslím to urážlivě, ale je to prostě tak. Nikdo nemůže rozumět všemu.
ano, to sa mi raz stalo, nemohol som zapisovat na usb kluc, bo som zabudol, ze som z neho zmazal 700mb subor, ktory ostal v .Trash na nom.
AMD Sempron 2500+, GF 5200FX, 1,5GB RAM, Ubuntu 8.04

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.