Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: instalace ubuntu na část disku  (Přečteno 1830 krát)

sanchez

• Návštěvník
instalace ubuntu na část disku
« kdy: 17 Července 2007, 11:41:48 »
chci nainstalovat ubuntu na můj 80 Gb disk, ale pro ubuntu chci jenom 40 Gb. Druhou část chci mít naformátovanou na NTFS, aby mohl z toh jenom číst. V instalátoru mám na výběr jenom 2 možnosti. Buď použiju celý disk, nebo ručně. Ve widlích jsem si ten disk už rozdělil. Ale nevím, jak to mám udělat teda ručně. Je tam x způsobů formátování a já nevím, jaké části tam mám dát. Když tam rozmístím nějaké části a kliknu na další, tak mi to hláškuje, že není určeno místo pro kořenový systém. Jak to mám udělat? jaké části musím v tom instalátoru určit na disku a jak je mám naformátovat? dik moc

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #1 kdy: 17 Července 2007, 11:57:28 »
Cast pre linux musi obsahovat korenovy adresar ktori sa oznacuje /  a v tejto dobe sa najcastejsie formatuje na ext3. Dalej mozes vytvorit particiu SWAP ktora sa pouziva pri nedostatku RAM pamate. Jej velkost si urci ako priblizne 1,5 nasobok tvojej RAM. Ak mas ram 1 - 2 GB SWAP uz nieje taky nutny ale ak mas miesto na hdd odporucam ho vytvorit.
Na vytvorenych particiach musis oznacit pri instalacii ten / a SWAP. Urcite to tam najdes kde to nastavit. Este doplnim ze SWAP neformatuj.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

sanchez

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 17 Července 2007, 13:21:16 »
Dik moc, já jsem nevěděl, jak právě označit ten kořenový adresář. To šlo až po tom, co jsem vytvořil partition a pak jsem ho až musel editovat. V instalaci jsem se dostal dál, ale mám zase jiný problém. Když už mám přejít na poslední krok, tak mi tam vyskočí nějaká chyba uquist, nebo tak nějak a instalace neprobíhá. jenom se to nahrává, ale nic se neděje.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.