Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Malá pomoc  (Přečteno 4822 krát)

Jari

• Aktivní člen
  • *
  • skill: newbie
    • ...pro radost :)
Malá pomoc
« kdy: 15 Května 2008, 16:21:25 »
Pěkný den :)
rád bych se trochu zapojil do překladů, zvláště o prázdninách budu mít víc času, ale i teď když nad tím párkrát do měsíce sednu, snad něčím pomůžu.
-
Zajímalo by mě, když něco na Launchpadu přeložím, jestli se vám to zobrazí rovnou ke korektuře, nebo vás na to musím přímo upozornit (jak jsem četl) a jestli je nějaká pohodlnější možnost při překládání větších celků - manuálů, kde jsou vyžadovány mezery a odřádkování, než v okně L. ?
Ale to jen pro moji pohodlnost
Ubuntu HH na Acer TravelMate 4102WLMi (bez Windows || nefunguje infrared, ale ani jsem se o to nepokoušel, jinak v cajku)
Ubuntu LL na Dell  LATITUDE | D 510 (bez Windows || vše funguje rovnou)
 malý blog pro radost :)

Kamil Páral

• Stálý člen
  • **
    • http://ripper.profitux.cz
Re: Malá pomoc
« Odpověď #1 kdy: 15 Května 2008, 16:41:37 »
Přesně jak jsi četl, je nutno nás vždy upozornit.

Aktuálně není žádná dokumentace, kterou překládat, ale nějaká témata, zejména označená mentoringem, najdeš v našem seznamu chyb. Také je možné překládat libovolné projekty vyvíjené v LP, i když nespadají přímo do Ubuntu (tam už ani není potřeba naše kontrola na to, aby byl překlad platný).

V LP se formátování textu zobrazuje celkem pěkně, a dá se lehce zkopírovat z originálu. Můžeš si taky stáhnout PO soubor, ale o moc více komfortu ti PO editory stejně nenabídnou, a navíc nahrát zpět překlad může pouze ten, kdo má práva opravdu plnohodnotný překlad vytvořit (takže je to použitelné jen u projektů s úplně otevřenými překlady).
Ubuntu Wiki - spousta návodů a rad
Jabber - ICQ je mrtvý, nebuď ovce a pojď s dobou
Esmska - program pro posílání sms z Internetu

Jari

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 15 Května 2008, 17:16:26 »
Přesně jak jsi četl, je nutno nás vždy upozornit.

V LP se formátování textu zobrazuje celkem pěkně, a dá se lehce zkopírovat z originálu. Můžeš si taky stáhnout PO soubor, ale o moc více komfortu ti PO editory stejně nenabídnou, a navíc nahrát zpět překlad může pouze ten, kdo má práva opravdu plnohodnotný překlad vytvořit (takže je to použitelné jen u projektů s úplně otevřenými překlady).
No to PO by se mi líbilo, ale narazil jsem právě na ten upload. Stačí však jen vědět, že když si to předformátuju v OO, že to bude fungovat.

Ještě by mě zajímala forma upozornění - mám poslat link někomu z vás na mail, nebo PM zde na fóru?
(doufám, že jsem to někde nepřehlédl napsané)
Ubuntu HH na Acer TravelMate 4102WLMi (bez Windows || nefunguje infrared, ale ani jsem se o to nepokoušel, jinak v cajku)

Kamil Páral

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 15 Května 2008, 20:43:40 »
Jaké formátování v OO, proboha? :) V LP jsou zobrazené mezery modrými puntíky, a to je veškeré formátování, které potřebuješ. Překládá se po větách či krátkých odstavcích, žádné jiné formátování tam není.

Nové návrhy na překlad nahlásit jako chybu v LP:
http://wiki.ubuntu.cz/Lokalizace/Zapojte%20se#navrhy

Hlavně nikdy nepoužívat osobní kontakt, protože tak se to jen ztratí a zapomene se na to. To stejné s dotazy, dotazy buď sem do fóra, nebo do poštovní konference. Nikdy na osobní mail, nedejbože mě :) Protože toto vlákno nebo daný ML si nepřečteme jen my 2, ale dalších x desítek lidí.

Jari

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 16 Května 2008, 00:21:20 »
Jaké formátování v OO, proboha? :) V LP jsou zobrazené mezery modrými puntíky, a to je veškeré formátování, které potřebuješ. Překládá se po větách či krátkých odstavcích, žádné jiné formátování tam není.
Já vím :) špatně jsem se asi vyjádřil , raději pošlu odkaz, že třeba v 10. se mi špatně překládalo všechno jak jsem musel dávat pozor na odentrování a mezery, že jsem si to raději otevřel v openofficech, nebo něčem podobném ,abych to tam mohl napsat a pak jen vložit, protože přímo na stránce to editovat mi přišlo značně nepřehledné (jo a můžete to už skoro i rovnou zkontrolovat :) ať to ještě nemusím spamovat jinam) tak jsem to ještě nedodělal, ale vrhnu se na to hned jak bude chvilka volná!

Kamil Páral

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 16 Května 2008, 10:06:32 »
Opravdu nedoporučuju to editovat v ničem jiném, než v LP, i když občas to okýnko může být malé. Přenášením do textového editoru a zpět se můžou lehce změnit počty mezer, což by byl velký problém. Nejlepší je stisknout ikonu pro kopírování, a pak přepisovat anglický text do českého. Není potom potřeba počítat mezery.

Co se týká samotného překladu, děláš to úplně zbytečně. Jak se můžeš dočíst na
http://wiki.ubuntu.cz/Jak%20p%C5%99ekl%C3%A1dat
pro interní Ubuntu balíky se překlady v Launchpadu nepoužívají, ty se překládají v upstreamu. Na výše zmíněné stránce je také přesně popsáno, co se v Launchpadu překládá. Je mi líto, tvá práce byla zbytečná. Už nevím, jak zřetelněji napsat, že nemáte překládat Ubuntu balíky, je to na wiki tučně na každém druhém místě.

Jari

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 16 Května 2008, 12:49:18 »
 :D no příště to raději budu číst líp... aspoň jsem se ale "pocvičil" v angličtině ;) a můžu začít dělat už pořádně

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.