Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Externí harddisk  (Přečteno 3473 krát)

brzy

• Návštěvník
Externí harddisk
« kdy: 01 Května 2007, 18:45:55 »
Čau dnes jsem si nainstaloval ubuntu,plánoval jsem že budu mít win i ubuntu na jednom pc,ale nakonec jsem to dal naostro :)
Ale než jsem přeinstaloval win tak jsem vytvořil dva oddíly na mém externím hardisku který měl velikost 250gb a ted má jen 160gb.Newím jak mám ted ty oddíly který sou nevyužity vymazat.Díky za radu

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Externí harddisk
« Odpověď #1 kdy: 01 Května 2007, 18:54:28 »
Nabootovat LiveCD → upravit oddíly pomocí nástroje pro dělení disků GParted.

Samozřejmostí před každou úpravou diskových oddílů je záloha dat.

brzy

• Návštěvník
Externí harddisk
« Odpověď #2 kdy: 02 Května 2007, 14:57:52 »
cau mam novy problem,uz jsem v live cd a spustil jsem si program Gparted,ale nejde mi smazat ten oddil,kterz je uplne k nicemu :(
Tady je screen
http://img82.imageshack.us/img82/4798/screenshotrq4.png

diky za pomoc

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Externí harddisk
« Odpověď #3 kdy: 02 Května 2007, 15:28:11 »
Nechápu - ten oddíl je smazaný. Nyní je tam prostě prázdné místo.

brzy

• Návštěvník
Externí harddisk
« Odpověď #4 kdy: 02 Května 2007, 16:35:13 »
Tak proč mi tedy ukazuje ten hardidsk celkovou velikost pouze 160gb když je 230gb ??? Nebo nějaký způsob jak to sloučit???

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Externí harddisk
« Odpověď #5 kdy: 02 Května 2007, 16:52:40 »
Citace: brzy
Tak proč mi tedy ukazuje ten hardidsk celkovou velikost pouze 160gb když je 230gb ??? Nebo nějaký způsob jak to sloučit???
Na tomto disku máte jednu oblast - /dev/sda1, fat32, 161.47GiB a zbytek tvoří prázdné (nealokované) místo - na tom místě se nenachází žádný oddíl, protože byl původní vymazán - můžete tam buď vytvořit nový oddíl, nebo rozšířit ten stávající (ve druhém případě je nutností záloha dat).

mycz

• Aktivní člen
  • *
  • Lysergic acid diethylamide
Externí harddisk
« Odpověď #6 kdy: 02 Května 2007, 16:53:57 »
proste si zvetsi ten oddil a nebo si vytvor dalsi oddil na tom prazdnem miste.

edit: tak jste byl prvni :)
Píchali bychom si i vitamín C, kdyby to bylo ilegalní!

brzy

• Návštěvník
Externí harddisk
« Odpověď #7 kdy: 02 Května 2007, 17:04:11 »
OKI už sem pochopil :)
Jen se chci ještě zeptat,když si tedy z toho prázdného oddílu vytvořím nový fat32 tak se nemusím obávat o ztrátu dat ??

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Externí harddisk
« Odpověď #8 kdy: 02 Května 2007, 17:57:05 »
Pokud nový oddíl tvoříte, tak ne, protože původní oddíl zůstává "netknutý".

jirihuf

• Stálý člen
  • **
Externí harddisk
« Odpověď #9 kdy: 02 Května 2007, 18:47:33 »
Kdysi dříve jsem si ve win rozdělil externí usb disk na více partitionů a zavaděč to nerozdýchal..:-)
Have you tried turning it off and on again?

Enigma

• Aktivní člen
  • *
Externí harddisk
« Odpověď #10 kdy: 01 Června 2007, 17:25:07 »
Vybírám externí disk, podle příspěvků na fóru určitě WD, ale zajímalo by mě, jestli má smysl brát disk s podporou Firewire či stačí v dnešní době jen s USB 2.0?

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
Externí harddisk
« Odpověď #11 kdy: 01 Června 2007, 18:02:28 »
Co se tak v poslední době setkávám, FireWire mají jen notebooky (kdysi jsem četl něco o nepodpoře Firewire ve Vistách, ale co je na tom pravdy, nevím)

Myslím že USB 2.0 bohatě stačí...
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

Potkan007

• Návštěvník
Externí harddisk
« Odpověď #12 kdy: 01 Června 2007, 20:52:24 »
Mam externí disk od WD- 120GB, USB 2.0 a jsem plně spokojen... Akorát při kopírování větších objemů dat (od 15GB výše) by to rozhodně zasloužilo vyšší rychlost. :-). Ted akorat mirne "bojuju s NTFS v Ubuntu" :-(

Enigma

• Aktivní člen
  • *
Externí harddisk
« Odpověď #13 kdy: 03 Června 2007, 18:00:22 »
U mě o laptop jde, FSC V2060, má 1x Firewire port, má 4x USB 2.0. Instalované systémy: Win XP Home (od koupě) a Kubuntu 7.04. Neláká mě přecházet na Visty, díky tomu faktu, že jsou 2x náročnější než XPčka.

gargy2002

• Host
Externí harddisk
« Odpověď #14 kdy: 03 Června 2007, 23:02:36 »
Vista je k nicemu, x programu na XP v tom nefuguje, ale treba kodeky jsem rozjel. Co se tyce USBHDD, mam Toshibu 320GB, cisty disk je okolo 300, takze 150GB NTFS a 150GB Fat32, kvuli vetsi kompatibilite. Uplne hledim, kdyz kopiruju filmy na ten disk s FAT32, je to x krat rychlejsi nez bezne v ubuntu, nevim proc. Rychlost dat neznam, ale film se kopiruje tak 10-15 sekund...:)

Jony

• Stálý člen
  • **
Externí harddisk
« Odpověď #15 kdy: 03 Června 2007, 23:31:11 »
2 gargy2002 ... a nebude to tak náhodou cache-ováním? =) Vsadím se, že po těch 10-15s ten disk ještě vesele bliká (zapisuje)... přestože na desktopu (v aplikacích) se to tváří již jako zkopírované =)

Jinak používat FAT32 na 150GB partition také není právě ideální, neřknu-li hazard.... mimochodem 4GB souborový limit Ti nevadí (filmy)? =)

gargy2002

• Host
Externí harddisk
« Odpověď #16 kdy: 04 Června 2007, 11:30:14 »
Citace: Jony
2 gargy2002 ... a nebude to tak náhodou cache-ováním? =) Vsadím se, že po těch 10-15s ten disk ještě vesele bliká (zapisuje)... přestože na desktopu (v aplikacích) se to tváří již jako zkopírované =)

Jinak používat FAT32 na 150GB partition také není právě ideální, neřknu-li hazard.... mimochodem 4GB souborový limit Ti nevadí (filmy)? =)
Ne, praveze disk blika pouze tech 10-15 sekund, ale dost extremne.:) Mno, pouzivam avi filmy, ne dvd, to by se mi tam toho moc neveslo, ale mam jeste NTFS, takze nemam problem s vetsima souborama, uz jsem kopcil celej serial na 2x z dvd a jelo to taky rychle, ale, nebylo to tak rychle, jako na ten Fat32..:)
NTFS pouzivam na serialy a data a Fat32 na filmy..:)

Enigma

• Aktivní člen
  • *
Externí harddisk
« Odpověď #17 kdy: 01 Srpna 2007, 14:28:08 »
Mám externí disk WD My Book Premium o kapacitě 500 GB naformátovaný na NTFS. V obou systémech XP i Kubuntu se mně chytá přes USB i FireWire. Jedu z FireWire, tento port mám jinak nevyužitý a každý volný USB port je dobrý.
Jak jsem to zprovozňoval? Ve Windows to šlo eins zwei, tam to snad jít musí, zvlášť když Windows je systém, který za uživatele mnoho věcí udělá (až si to třeba uživatel nepřeje). V Linuxu to nebylo hned, ale nakonec se to povedlo. Připojený disk se připojil jako vyměnitelný disk se systémem NTFS, jenom pro čtení. Aby bylo možno zapisovat, bylo třeba použít konfigurátor pro nastavení zápisu na NTFS pomocí driveru NTFS-3G. Zápis sice fungoval, to ano, ale je třeba zajistit, aby se připojoval tímto způsobem jen ten externí disk a ne flashka, to by dělalo nedobrotu. Aby k tomu nedocházelo, bylo třeba zjistit UUID tohoto disku a nastavit v /etc/fstab, aby se připojoval externí disk podle svého UUID.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.