Dobrý den,
dnes jsem koupil notebook hp compaq 6510b (
http://www.alza.cz/notebook-hp-compaq-6510b-d75886.htm).
Vybral jsem ho uvážlivě, především kvůli jeho hardwarové konfiguraci, která mi padne přesně na míru.
S notebookem je dodáván OS Windows Vista Business. Ten chci doplnit druhým (lépe řečeno, doufejme prvním) operačním systémem - Linux Ubuntu 7.04. Nastala zde ale menší komplikace, jelikož Visty nebyly dodány jako přiložené instalační DVD, ale jako samostatný oddíl (partition) na harddisku, který při prvním spuštění notebooku sám započal instalaci. Systém mi po úspěšném nainstalování nabídl vytvořit pouze tzv. Recovery disky (2 DVD), kterých jsem samozřejmě využil.
Harddisk je nyní rozdělen na 3 partitions - C: ..140GB; E: (OS Tools) ..1,54GB; F: (hp recovery) ..7,36GB (nejspíš ta samá data jako 2 DVD Recovery discs).
Jakým způsobem mám pokračovat v instalaci Ubuntu a následně i Vist, abych o zaplacený OS nepřišel? Budou snad stačit tzv. Recovery disky na novou instalaci Vist přes již nainstalovaný Linux, jako jsem tomu byl zvyklý u instalačních CD/DVD? Nebo existuje jiná varianta?
Dalším dotazem bych rád zjistil, jak harddisk (celkově 160GB) posléze rozdělit. Kolik GB místa (a kolik těchto partition) mám vyhradit na Visty, Ubuntu, data, swap, ..?
Děkuji mnohokrát za rady, V-Tec (snad budoucí Linuxer)