Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Instalace několika zvukovek  (Přečteno 2750 krát)

kelley

• Návštěvník
Instalace několika zvukovek
« kdy: 26 Října 2006, 22:43:22 »
Ahoj, tak po létech jsem zase zkusil Linux, ale to je teď fuk...

Problém: mám několik zvukovek (muzikant, no...) a při každém startu Kubuntu 6.06 se přeháže pořadí a Linuxu není jasné, která je jako hlavní systémová a dokonce občas zmizí z asound/modules právě ta, kterou chci jako hlavní. Něco jsem se dočetl na různých FAQ a konferách, každopádně to pořád nejde.

V PC jsou tyhle , a takhle to chci v pořadí :
1. Terratec Aureon Sky (ice1724)
2. USB audio (jen vstup do PC)
3. VIA 82xx na základní desce
4. MPU-401 (ve skutečnosti ISA Yamaha SW60XG - na MIDI)
a ještě tam mám TV kartu Jetway - BT878, u té zvuk nepotřebuju (bude přes VCR)

výpisy:

/proc/asound/modules:

0 snd_via82xx
1 snd_usb_audio
2 snd_mpu401
(tady by měl být taky ten ice1724, ale někdy se objeví, někdy ne)

/etc/modprobe.d/alsa-base:

# autoloader aliases
install sound-slot-0 modprobe snd-card-0
install sound-slot-1 modprobe snd-card-1
install sound-slot-2 modprobe snd-card-2
install sound-slot-3 modprobe snd-card-3
install sound-slot-4 modprobe snd-card-4
install sound-slot-5 modprobe snd-card-5
install sound-slot-6 modprobe snd-card-6
install sound-slot-7 modprobe snd-card-7

# Cause optional modules to be loaded above generic modules
install snd modprobe --ignore-install snd $CMDLINE_OPTS && { modprobe -Qb snd-ioctl32 ; : ; }
install snd-pcm modprobe --ignore-install snd-pcm $CMDLINE_OPTS && { modprobe -Qb snd-pcm-oss ; : ; }
install snd-mixer modprobe --ignore-install snd-mixer $CMDLINE_OPTS && { modprobe -Qb snd-mixer-oss ; : ; }
install snd-seq modprobe --ignore-install snd-seq $CMDLINE_OPTS && { modprobe -Qba snd-seq-midi snd-seq-oss ; : ; }

# Cause optional modules to be loaded above sound card driver modules
install snd-emu10k1 modprobe --ignore-install snd-emu10k1 $CMDLINE_OPTS && { modprobe -Qb snd-emu10k1-synth ; }
install snd-via82xx modprobe --ignore-install snd-via82xx $CMDLINE_OPTS && { modprobe -Qb snd-seq ; }

# Load saa7134-alsa instead of saa7134 (which gets dragged in by it anyway)
install saa7134 modprobe --ignore-install saa7134 $CMDLINE_OPTS && { modprobe -Qb saa7134-alsa ; : ; }
# Prevent abnormal drivers from grabbing index 0
options snd-bt87x index=2
# options snd-atiixp-modem index=5
# options snd-intel8x0m index=4
options snd-via82xx-modem index=3
options snd-ice1724 index=0
options snd-usb_audio index=1

S těma posledníma šesti řádkama jsem si hrál, to by mělo prý zabrat, ale asi jsem to úplně nepochopil - při výpisu asound/modules tam mám podtržítka a tady jsou pomlčky (snd-) ? A před posledním restartem to fungovalo skoro tak jak jsem chtěl :-( Myslel jsem že už to bude OK.

# /etc/modules: kernel modules to load at boot time.
#
# This file contains the names of kernel modules that should be loaded
# at boot time, one per line. Lines beginning with "#" are ignored.

lp
psmouse
snd-mpu401 pnp=0 port=0x300 irq=-1
(poslední řádek je ta ISA Yamaha MIDI synth, ten chodí)

PC: Athlon 2400+, 1GB RAM, Matrox G550, MB EpoX
Kubuntu 6.06 s tím jádrem co bylo v distribuci (nějaký 2.6x) a zvuk samozřejmě Alsa.

Předem dík za radu.

Kelley

puba

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #1 kdy: 30 Ledna 2007, 18:34:10 »
Zdarec, prave sem resil podobny problem. Mam integrovanou via82xx a k tomu TV kartu s cipem SAA71xx. Porad se mi nastavovala implicitne ta TV karta. Takze mi fungovalo XMMS, ale nejel zvuk u filmu. Nekde sem vygooglil, ze staci prehodit cisla za ...snd-card-0 (nebo jine cislo).

samozrejme musis zjistit, co je co:

/proc/asound/modules

Tahle to vypadalo po uprave alsa-base:

# autoloader aliases
install sound-slot-0 modprobe snd-card-1
install sound-slot-1 modprobe snd-card-0
install sound-slot-2 modprobe snd-card-2
install sound-slot-3 modprobe snd-card-3
install sound-slot-4 modprobe snd-card-4
install sound-slot-5 modprobe snd-card-5
install sound-slot-6 modprobe snd-card-6
install sound-slot-7 modprobe snd-card-7
....

nic jineho (ty sahodlouhe radky pod timto kodem) sem menit nemusel a po restaru se nastavila via82xx jako implicitni, takze fungovala.

PS: S kodekama mi Totem nejede, ale po instalaci mplayer a VLC (doporucuji) bylo po problemech (kodeky sem instaloval podle navodu . Jinac u meho oblibeneho XMMS (vypada jako Winamp) sem potom musel nastavit OSS ovladac.
HP Pavilion dv2058ea (Intel Core Duo 1,66GHz, 2GB RAM, Geforce 7200 Go - 256MB, WD-120 GB sata, WiFi, Bluetooth, ctecka 5in1 ), Ubuntu HH 8.04

kelley

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 31 Ledna 2007, 10:22:00 »
Děkuju za snahu o pomoc, ale už ji nepotřebuju. I když vím že to co napíšu tu není příliš populární, nemůžu jinak: nemám na Linux čas a pracuju už jenom v XP. Linuxu fandím a nemám proti němu nic a je dobře že je k dispozici i alternativní OS. Třeba ho zase za rok za dva vyzkouším, kdo ví...

puba

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 31 Ledna 2007, 22:36:26 »
Tak sem si s tim pohral, a uz mi to fachci spolehlive i mikrofon  a  vstup.

Nevim, jestli je to tim (kdyz to jede, tak se na to boljim hrabnout), ale zmenil sem soubor alsa-base takhle:

Kód: [Vybrat]
# autoloader aliases
install sound-slot-0 /sbin/modprobe snd-card-0
install sound-slot-1 /sbin/modprobe snd-card-1
install sound-slot-2 /sbin/modprobe snd-card-2
install sound-slot-3 /sbin/modprobe snd-card-3
install sound-slot-4 /sbin/modprobe snd-card-4
install sound-slot-5 /sbin/modprobe snd-card-5
install sound-slot-6 /sbin/modprobe snd-card-6
install sound-slot-7 /sbin/modprobe snd-card-7

# Cause optional modules to be loaded above generic modules
install snd /sbin/modprobe --ignore-install snd $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe -Qb snd-ioctl32 ; : ; }
install snd-pcm /sbin/modprobe --ignore-install snd-pcm $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe -Qb snd-pcm-oss ; : ; }
install snd-mixer /sbin/modprobe --ignore-install snd-mixer $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --Qb snd-mixer-oss ; : ; }
install snd-seq /sbin/modprobe --ignore-install snd-seq $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe -Qb snd-seq-midi ; /sbin/modprobe --quiet snd-seq-oss ; : ; }

# Cause optional modules to be loaded above sound card driver modules
install snd-emu10k1 /sbin/modprobe --ignore-install snd-emu10k1 $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe -Qb snd-emu10k1-synth ; }
install snd-via82xx /sbin/modprobe --ignore-install snd-via82xx $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe -Qb snd-seq ; }

# Load saa7134-alsa instead of saa7134 (which gets dragged in by it anyway)
install saa7134 /sbin/modprobe --ignore-install saa7134 $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe -Qb saa7134-alsa ; : ; }
# Prevent abnormal drivers from grabbing index 0
options snd-bt87x index=-2
options snd-atiixp-modem index=-2
options snd-intel8x0m index=0
options snd-via82xx-modem index=-2
options snd-usb-audio index=-2
options snd-usb-usx2y index=-2
#options snd-hda-intel model=uniwill-m31
Pouzivam VIA8235 (via82xx), ale vsimete si, ze cista via tam neni jen via-modem, tak sem tu intelackou dal jako 0 a zbytek sem nechal original (i ty veci navrchu) po 2tem restartu mi to sice nejelo, ale dal jsem: System>Volby>Zvuk a potom na zalozce Zarizeni nastavil vse na VIA8235 (to sem mel i pred tim) a pak zalozka Zvuky a dole sem dal Standartni zvukova karta jako VIA8235 (pred tim byla na SAA7134) a hned se zvuk rozjel. Myslim, ze sem to konecne vyresil. Snad.
 Jinak uz jsem jen krucek od dokonalosti sveho systemu a uz peknych  par dni sem nenajizdel Widle. To vse tim, ze je tu takova supr komunita, ty spravne navody pro Widlare (diky lukasi) a nakonec i Gnome, ktere sem puvodne nechtel, ale ted je mi mnohem prijemnejsi :-)
HP Pavilion dv2058ea (Intel Core Duo 1,66GHz, 2GB RAM, Geforce 7200 Go - 256MB, WD-120 GB sata, WiFi, Bluetooth, ctecka 5in1 ), Ubuntu HH 8.04

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #4 kdy: 27 Února 2007, 13:43:26 »
mam dve zvukovky, jednu PCI a jednu USB. Tak jsem se s tim drbal, ze mi uz nejede ani jedna. Chci vyskouset to tvoje - jak otevres a zmenis alsa base?
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

Marek

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 01 Září 2007, 22:00:20 »
No, předpokládám sice, že už jsi to našel, ale pokud náhodou ne, tak alsa-base otevřeš zadáním do terminálu:

Kód: [Vybrat]
/etc/modprobe.d$ sudo gedit alsa-base
« Poslední změna: 13 Prosince 2007, 21:43:41 od Anna Taliánová »
UBUNTU HH 8.04 Lenovo R61i

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.