Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Doladění systému (české text-to-speech, jack, Gnome motiv)  (Přečteno 7736 krát)

TomVal

• Návštěvník
Z DVD jsem nainstaloval Ubuntu, doinstaloval KDE a přidal několik dalších aplikací. Teď bych potřeboval systém doladit. Mám velmi špatný zrak, a tak mám na systém specifické nároky. Potřeboval bych vyřešit následující problémy:

1. Když v GNOME zapnu podporu přístupnosti, asi v půlce případů se X seknou po přihlášení na splash screenu, musím pak přes ctrl+alt+backspace restartovat X server a pak už to jede.

2. Nějak jsem nedokázal přemluvit lupu z Orcy, aby se její okno posunulo jinam na obrazovce a pustilo mě do její pravé části. Nevíte o nějaké jednodušší lupě, jež by se dala vyvolat nastavenou zkratkou a její okno by se pohybovalo poblíž kurzoru myši?

3. Rád bych doinstaloval české hlasy. eSpeak češtinu obsahuje, ale v nabídce Synapticu chybí (žádné další zdroje balíků jsem nedoplňoval). S Festivalem neumím pro jistotu vůbec, pro něj podpora češtiny je.

4. Hledám utilitu podobnou windowsímu programu DSpeech (http://dimio.altervista.org/eng/), které předhodím buď přes schránku nebo z disku text a ona to nainstalovaným syntetickým hlasem přečte.

5. Jsem hudebník a nevím, jak rozchodit aplikace využívající zvukový systém JACK. JACK Rack mě dojal k slzám, když po spuštění vyhodil dialog, že server JACK neběží (no tak ať si ho spustí, že ...). Balíky JACK se v rámci řešení závislostí už instalovaly.

6. Nelíbí se mi High Contrast téma z Gnome, potřeboval bych si ho upravit. Protože v Linuxu je dobrým zvykem, že konfigurační soubory jsou textové, rád bych si někde přečetl, jak si vytvořit nebo upravit vlastní Gnome téma. Pro mé oči je totiž výhodné, když je pozadí tmavé a prvky vyžadující pozornost svým popředím svítí.

Předem děkuji za pomoc.

Tomáš Valůšek

luisah

• Závislák
Doladění systému (české text-to-speech, jack, Gnome motiv)
« Odpověď #1 kdy: 01 Září 2007, 23:19:32 »
Poradím pouze s jedničkou a šestkou.
1) Splash screen by se měl dát někde vypnout, nevím přesně kde, ale na foru to možná najdete. Nebo můžete zkusit nainstalovat Art manager, a vyzkoušet jiné splash screeny, které by mohly fungovat. Mám vlastní zkušenost jak jsem již někde na foru psal, jsou s tím občas problémy a musíte zkusit, který půjdou a které ne. Po nainstalování najdete v Systém - Volby - Splash screnn/Art manager. U mě funguje splash screen Ximian-Heaven.
6) Nemusíte nic upravovat v textovém režimu, stačí se mrknout na Systém - Volby - Motiv. Máte hromadu možností jak si upravit téma, ikony, barvy, okraje oken (i jednotlivě). Díval jsem se, na motiv který se Vám nelíbí tzv. Inverzní vysoký kontrast - 2.varianty. Samozřejmě můžete dál libovolně upravovat i přednastavené motivy. Další možností jsou Např. písmo v Systém - Volby - Písmo.

Ještě mě napadlo, že asi nemáte zcela počeštěný systém (High Contrast). Pokud jste již tak neudělal a chcete mít více počeštěný systém, mrkněte se na Systém - Správa -  Jazyková podpora - Podporované jazyky (pokud máte u Czech pouze pomlčku tak ji změntě na odtržítko a samozřejmě implicitní jazyk Czech).

TomVal

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 02 Září 2007, 05:46:41 »
Díky za první reakci. V bodu jedna vůbec není problémem splash screen, ale fakt, že se X po zapnutí podpory usnadnění v půlce startů po přihlášení kousne - ve Fedoře 7 to nedělalo. Co se tématu High Contrast týče, nelíbí se mi barvy, které ale v okně Motiv upravit nejdou - chci černý podklad oken, ne temně modrý, temně modrá by měla být jen a pouze tlačítka, navíc nechci světlé pozadí titulku aktivního okna, které je navíc realizované přechodem dvou barev, což nesnáším - chci bílé písmo na modrém pozadí, zatímco neaktivní okno má mít bílé písmo na černém pozadí. Motivy tohle nastavují, ale v okně Motiv tohle nezměním. Bodem šest proto mířím k tomu, abych se dověděl, jak se tvoří motivy pro Gnome - nic rozumného jsem na toto téma nevygooglil.

Jo a dík za tu poznámku o jazykové podpoře - opravdu nebyla kompletní, už jsem to doinstaloval.

luisah

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 02 Září 2007, 10:21:56 »
Omlouvám se za nepřesnosti, s tím že ty barvy nejdou upravit, to se mě nechtělo věřit. Je pravda, že přímo u toho vysokokontrastního motivu to nejde, ale můžete si docela dobře vyhrát, pokud si najedete na motiv mlha, dáte upravit a otevřete si záložku barvy můžete vesele upravovat barvy (např. pozadí na černo). S těmi tlačítky možná bude problém, ale můžete vyzkoušet právě Art manager na Wiki je o něm více. Veškeré kombinace, které provedete s motivy si můžete dále uložit jako své motivy.

anicka

• Host
« Odpověď #4 kdy: 02 Září 2007, 12:35:25 »
Citace: TomVal
2. Nějak jsem nedokázal přemluvit lupu z Orcy, aby se její okno posunulo jinam na obrazovce a pustilo mě do její pravé části. Nevíte o nějaké jednodušší lupě, jež by se dala vyvolat nastavenou zkratkou a její okno by se pohybovalo poblíž kurzoru myši?

3. Rád bych doinstaloval české hlasy. eSpeak češtinu obsahuje, ale v nabídce Synapticu chybí (žádné další zdroje balíků jsem nedoplňoval). S Festivalem neumím pro jistotu vůbec, pro něj podpora češtiny je.

4. Hledám utilitu podobnou windowsímu programu DSpeech (http://dimio.altervista.org/eng/), které předhodím buď přes schránku nebo z disku text a ona to nainstalovaným syntetickým hlasem přečte.
K bodu č. 2. - po lupě se Vám podívám :-) a napíšu výsledek.
Edit:
- Aplikaci pro lupu na obrazovce jsem našla na webu GnomeFiles (GTK+ Software Repository) pod názvem Virtual Magnifying Glass (verze 3.3) Virtual Magnifying Glass, screenshots. Z webu SourceForgeNet pro download zvolte "magnifier for Linux".

Poradím s bodem č. 3 a myslím, že i č. 4:
Ubuntu - aplikace Festival, kterou rovněž ve svém příspěvku zmiňujete na převod psaného textu na řeč - link na téma "Podpora pre zrakovo postihnutých" zde na fóru tuto a dále řešení problémů s uvedenou aplikací tady a tu. Snad Vám to pomůže ...?

Přeji vše dobré! :-)
« Poslední změna: 15 Října 2007, 19:50:49 od Anna Taliánová »

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 02 Září 2007, 18:17:34 »
Zdravim, take se pokusim prispet/neprispet k bodum 3 a 4. Bohuzel jsem ted v zahranici a nemam tu svuj notebook s Ubuntu. Ale primlouvam se, abyste zkusil zprovoznit ten festival. Ja jej myslim nainstaloval naprosto bez problemu, nejsem si jist, mozna uz je pro Feisty v repozitaci i podpora pro cestinu. Pamatuji si pouze problem se ctenim ceskych znaku s diakritikou, ktere vyresilo nastaveni kodovani v terminalu na iso8859-2 (nekde v menu).

Pokud vam do tech 14 dnu, nez se vratim, nikdo neporadi, tak se na to kouknu. S bodem 4 by nemel byt problem, spravi to myslim jednoduchy skript. Pouze zde popisi moji ideu, kdyby mel nekdo chut jej napsat driv, nez se k tomu dostanu ja a sliznout tak vsechnu smetanu. :)

Pouziti si predstavuji nasledovne, oznacime text, ktery si prejeme precist (cimz se automaticky zkopiruje do schranky Xwindows) a pomoci ikony na panelu ci klavesove zkratky se spusti cteni oznaceneho textu. A ted blize... Skript pomoci prikazu "clipboard" ci "xclip" ulozi obsah schranky (oznaceny text) do nejakeho docasneho souboru v /tmp. Obsah souboru se pote precte programem festival. S tim by nemel byt problem, mozna jen bude nutne zmenit kodovani tohoto souboru na iso-8859-2, ale to lze napriklad pomoci "cstocs" (bude v repozitari). Nakonec se na tento skript vytvori krasny zastupce a soupne do panelu (ci priradi klavesova zkratka).

Postupne by slo treba i skript vylepsit, aby poznal, zda se jedna o cestinu ci anglictinu (jednoduse testem na pritomnost ceske diakritiky), aby cetl i neviditelne znaky (mezery apod.) a podle toho upravit spousteni festivalu.

Jak jsem rikal, tak za dva tydny budu mit moznost ten skript napsat, ale treba se najde nekdo jiny, kdo jej napise driv (ach jo, hned bych se na to vrhl, kdybych mohl).

TomVal

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 02 Září 2007, 18:48:24 »
Pokusil jsem se nainstalovat virtual magnifying glass, ale nepodařilo se. Na Sourceforge bylo jenom rpm, tak jsem ho alienem zkonvertil na deb a nainstaloval. Jenže spouštěcí zástupce vmg je neplatný.

No a když jsem u toho psaní, nevíte, jak donutit prosté přihlašovací okno se seznamem uživatelů, aby si pamatovalo nastavený motiv? Ve Fedoře 7 si to pamatovalo.

Díky za dosavadní pomoc, ještě by bylo fajn, kdyby někdo poradil s tím jackem a audio aplikacemi.

anicka

• Host
« Odpověď #7 kdy: 02 Září 2007, 20:16:29 »
Pokusil jsem se nainstalovat virtual magnifying glass, ale nepodařilo se. Na Sourceforge bylo jenom rpm, tak jsem ho alienem zkonvertil na deb a nainstaloval. Jenže spouštěcí zástupce vmg je neplatný.
Na SourceForgeNet je také balíček aplikace Virtual Magnifying Glass tar.bz2 určený pro architekturu PC i386.

Mám Ubuntu Feisty Fawn, pokusím se nainstalovat tento balík a dám vědět, jestli se to podařilo :-) ...

README - EN:

Installation Guide for Virtual Magnifying Glass 3.3
--- for distribution Ubuntu (edited) ---

Just follow the steps in the order they appear. If you need help installing, go to our website
(http://sourceforge.net/projects/magnifier) and describe your problem.
1.)  Download magnifier-linux.tar.bz2 file to a known location
2.)  Open a terminal session
3.)  Go to the directory where the package was downloaded (cd)
4.)  Uncompress the file with the command: sudo tar xvjf /home/cesta/magnifier-linux-3.3.tar.bz2 and type your password, and enter the directory which is created with “cd magnifier-linux”
5.)  Run the install script with sudo: sudo ./install.sh and type your password
In case you receive error messages, check if all the dependencies of the program are installed.

Note: There is also a uninstall script called uninstall.sh

Postupovala jsem podle návodu a po spuštění v terminálu aplikace magnifier nahlásila:

Kód: [Vybrat]
(magnifier:22775): Bonobo-WARNING **: Assigning a default value to a non readable property 'source-display-screen'

(magnifier:22775): Bonobo-WARNING **: Assigning a default value to a non readable property 'target-display-screen'
** Message: added event source to xfixes cursor-notify connection
** Message: added event source to composite connection initial viewport 1024 768
Samozřejmě žádná aplikace s lupou se nespustila. :-( Terminál zavřen.

Takže jinak :-) ... dostat se v grafickém režimu přes Nautilus do adresáře, kde máte nainstalovanou aplikaci Virtual Magnifying Glass (adresář s rozbalenou aplikací!) a z něj stylem "drag and drop" přetáhnout spustitelný soubor magnifier na hlavní lištu Ubuntu: tím (si) na liště vytvoříte zástupce uvedené aplikace, kterým ji také bez problémů spustíte. :-D Hýbat s lupou lze v pohodě, po celé obrazovce 8-) podle potřeby :-) a dále si můžete rovněž upravit nastavení virtuální lupy atd.

Mělo by to být OK ... doufám. :-)
« Poslední změna: 10 Listopadu 2008, 10:45:27 od Anna Taliánová »

TomVal

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 11 Září 2007, 22:23:12 »
Mnohokrát děkuji za dosavadní pomoc, nicméně je čas téma oživit, začnu proto rekapitulací:

1. Když v GNOME zapnu podporu přístupnosti, asi v půlce případů se X seknou po přihlášení na splash screenu, musím pak přes ctrl+alt+backspace restartovat X server a pak už to jede.
Tak tohle zatím zůstává u ledu.

Mě nejvíc vyhovuje řešení, jež nabízí přímo X server - změnit rozlišení monitoru při zachování velikosti pracovní plochy. Při ploše 1280x1024 a rozlišení 320x240 dostávám v podstatě čtyřnásobný zoom rychle dostupný přes Ctrl-alt-šedé+/šedé- tlačítka. Řešeno v jiném tématu.

Čeká na řešení. Problém je, že používám GNOME a nevidomí preferují konzoli, takže je docela těžká domluva.

5. Jsem hudebník a nevím, jak rozchodit aplikace využívající zvukový systém JACK. JACK Rack mě dojal k slzám, když po spuštění vyhodil dialog, že server JACK neběží (no tak ať si ho spustí, že ...). Balíky JACK se v rámci řešení závislostí už instalovaly.
Asi nejožehavější problém. Linux jsem si instaloval proto, abych se mohl podílet na vývoji open source sekvencerů. Pod Windows je velký nedostatek hudebního softwaru přístupného nevidomým a open source MIDI sekvencery pro Wokna neexistují, resp. se už dlouho dál nevyvíjejí a jsou v praxi nepoužitelné. S rozjezdem zvuku, konkrétně nahrávání, mám velký problém a zdejší wiki mi v řešení nepomohlo.

6. Nelíbí se mi High Contrast téma z Gnome, potřeboval bych si ho upravit. Protože v Linuxu je dobrým zvykem, že konfigurační soubory jsou textové, rád bych si někde přečetl, jak si vytvořit nebo upravit vlastní Gnome téma. Pro mé oči je totiž výhodné, když je pozadí tmavé a prvky vyžadující pozornost svým popředím svítí.
Nevíte o nějaké schopné literatuře, jež by mi pomohla? Jako výchozí téma pro úpravy chci v každém případě zvolit téma High contrast a protože nelze dosáhnout uspokojivého řešení klikáním (na rozdíl od KDE), chci se dovědět něco o formátu souboru popisujícího téma a o formátu souborů, na něž se soubor tématu odvolává.

Tomáš Valůšek

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #9 kdy: 12 Září 2007, 11:34:24 »
Nevíte o nějaké schopné literatuře, jež by mi pomohla? Jako výchozí téma pro úpravy chci v každém případě zvolit téma High contrast a protože nelze dosáhnout uspokojivého řešení klikáním (na rozdíl od KDE), chci se dovědět něco o formátu souboru popisujícího téma a o formátu souborů, na něž se soubor tématu odvolává.
Hledal jsem na googlu a nasel jstem tento clanek v anglictine. Pokud vam jde jen o par drobnych uprav v High contrast tematu, tak by to snad nemusel byt takovy problem.

Pokud jde o ten program na cteni textu, dnes nebo v patek se k tomu doufam dostanu. Podivam se i na instalaci cestiny pro festival a pokusim se ji popsat krok za krokem.

TomVal

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 12 Září 2007, 20:31:57 »
Mnohokrát díky, ten článek o tématech pro Metacity je zajímavý. Nevěděl jsem, že Gnome používá tento subsystém pro témata. No koneckonců, proto píšu své dotazy do tohohle fóra, že ... :)

Jinak co se týče mluvení v Gnome, potřeboval bych zprovoznit toto:

1. Do programu podporujícího čtení vloženého textu potřebuji z Hesel Jednoty Bratrské zkopírovat text denního čtení.

2. Tento text chci doplnit textem biblických pasáží, na něž je odkazováno. Některé pasáže jsou nespojité (např. Matouš 13,24-30. 36-43 - středa 29. srpna 2007) - proto není vhodný skript na čtení textového souboru, neboť by bylo nutno vytvořit dočasný soubor jenom kvůli čtení.

3. Výsledek nechat přečíst.

Ve Windows jsem používal program Hesla Jednoty Bratrské 2.0, Theophilos 3.0 a DSpeech.

V Linuxu mám Glosung s českým modulem, GnomeSword a ... třetí do mariáše chybí.

Toto je příklad, další aplikací je čtení dlouhých článků z webu (někdy spojené se sloučením obsahu několika stránek a vyházením navigačního a doplňkového balastu) či čtení dokumentace, mimo jiné i manuálových stránek.

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #11 kdy: 13 Září 2007, 07:50:22 »
Metacity je spravce oken v Gnome (i kdyz muzete pouzivat i jine), nejedna se o subsystem pro temata.

Vkladam navod na vytvoreni jednoducheho cteciho programu, ktery cte oznaceny text. Nejsem si ted jist, jestli jste si predstavoval neco takoveho, ale verim, ze na cteni textu pouzit jde. Mozna to ma jeste nejake mouchy. Jelikoz program xclip nepracuje s unicode zrovna nejlepe, bylo nutne vytvorit mensi workaround a pohrat si s kodovanim. Taktez v programu festival je nutne prevadet text do kodovani iso-8859-2.

UPDATE: Tento skript je jiz neaktualni, prosim ctete vlakno http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,29092.msg217419.html#msg217419

Nainstalovat balik "xclip", "cstocs", "festival-czech" a "festvox-czech-ph" se vsemi jejich zavislostmi.

Vytvorte soubor demo.txt s obsahem:

(voice_czech_ph)
(SayText "příšerně žluťoučký kůň úpěl ďábelské ódy")
Nyni vyzkousime funkcnost prikazem:
$ cstocs utf8 il2 demo.txt | festival --pipeMeli bychom slyset libe ceske skrehotani. Pokud tomu tak je, pristoupime k vytvoreni programu na cteni textu.

Bohuzel potrebujeme take program "native2ascii", ktery se nachazi v Java-JDK (coz je verze Javy urcena k vyvoji programu, ne pouze JRE = behove prostredi). Pokud jej mame nainstalovan, lokalizujeme tento program pomoci nasledujiciho postupu. V opacnem pripade bude nutne nejdrive nainstalovat Java-JDK, jedna se napr. o balik sun-java6-jdk.
$ locate native2ascii
/var/lib/dpkg/alternatives/native2ascii
/etc/alternatives/native2ascii
/usr/bin/native2ascii
/usr/lib/jvm/jdk1.6.0_01/bin/native2ascii
/usr/lib/jvm/jdk1.6.0_01/man/man1/native2ascii.1
/usr/lib/jvm/jdk1.6.0_01/man/ja_JP.eucJP/man1/native2ascii.1
Vetsina z uvedenych souboru jsou pouze symlinky nebo se nejedna o binarky. Nas zajima soubor
"/usr/lib/jvm/jdk1.6.0_01/bin/native2ascii". Tuto cestu si poznacime.

Vytvorime soubor "reknito" s nasledujicim obsahem, pricemz na patem radku uvedeme nami nalezenou cestu k programu "native2ascii".

#!/bin/bash
# skript RekniTo cte text ze schranky pomoci TTS programu festival

# nastavime cestu k programu native2ascii
native2ascii="/usr/lib/jvm/jdk1.6.0_01/bin/native2ascii"

# nastavime nazev pro docasne soubory
tmpfile="/tmp/reknito.tmp"

# ziskame obsah clipboard a trochu si pohrajeme s kodovanim (xclip nepracuje az tak dobre, jak by mel)
xclip -o > $tmpfile
# odstranime uvozovky, pokud je chceme cist, staci prikaz zamenit tim zakomentovanym
sed -e 's/"//g' $tmpfile > $tmpfile.1
#sed -e 's/"/ uvozovky /g' $tmpfile > $tmpfile.1
cstocs il2 utf8 $tmpfile.1 > $tmpfile.2
$native2ascii -reverse $tmpfile.2 > $tmpfile.3

# vytvorime docasny soubor pro festival
echo "(voice_czech_ph)" > $tmpfile.4
echo '(SayText "' >> $tmpfile.4
cat $tmpfile.3 >> $tmpfile.4
echo '")' >> $tmpfile.4

# prevedeme text zpet do iso-8859-2 a nechame festival text precist
cstocs utf8 il2 $tmpfile.4 | festival --pipe
Nyni udelame soubor "reknito" spustitelnym.
$ chmod a+x reknitoVyzkousime funkcnost programu. Oznacime mysi nejaky text (pouze oznacime, nic vic) a spustime program "reknito"
$ ./reknitoPocitac by mel precist oznaceny text.

Pokud vse funguje jak ma, staci jiz vytvorit nejaky hezky spoustec pro program "reknito" a pretahnout jej treba do panelu.

Az zas nekdy budu mit chvilku, pokusim se skript upravit, aby sel pouzivat take s TTS programem Epos, ktery mluvi lepe (i kdyz pry jen omezenou mnozinu slov).
« Poslední změna: 09 Listopadu 2008, 17:22:29 od kkaarreell »

dumi

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #12 kdy: 13 Září 2007, 09:54:27 »
Mě nejvíc vyhovuje řešení, jež nabízí přímo X server - změnit rozlišení monitrou při zachování velikosti pracovní plochy. Při ploše 1280x1024 a rozlišení 320x240 dostávám v podstatě čtyřnásobný zoom rychle dostupný přes Ctrl-alt-šeé+/šedé- tlačítka. Řešeno v jiném tématu.
Keď si zapnete efekty prostredia, tak veľmi peknú lupu ponúka compiz - stlačiť Super+pravé tlačítko myši - priblíži sa obrazovka o jeden stupeň alebo Super+koliesko myši - môžme si nastaviť stupeň priblíženia.
AMD Sempron 2500+, GF 5200FX, 1,5GB RAM, Ubuntu 8.04

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.