Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: nejde mi root login  (Přečteno 4721 krát)

T0m1

• Aktivní člen
  • *
nejde mi root login
« kdy: 14 Září 2007, 14:37:46 »
ahoj,
skusil som sa prihlasit ako root, ale po zadani spravneho heslo mi napisalo, ze sa "neda z tejto obrazovky prihlasit ako root"... co mam robit?
Kedze mam 16, prosim TIKAT ;) neznasam, ked mi niekto vyka ;)

Petr125

• Aktivní člen
  • *
nejde mi root login
« Odpověď #1 kdy: 14 Září 2007, 14:55:35 »

dumi

• Stálý člen
  • **
nejde mi root login
« Odpověď #2 kdy: 14 Září 2007, 15:37:50 »
neprihlasovať sa ako root
AMD Sempron 2500+, GF 5200FX, 1,5GB RAM, Ubuntu 8.04

mohylar

• Návštěvník
nejde mi root login
« Odpověď #3 kdy: 14 Září 2007, 15:54:35 »
napiš:

sudo -i

teď bude chtít heslo:
HP ProBook 4320s, Intel Core i3 M350 2,26GHz, 3GB RAM DDR3 1333MHz, ATI Radeon HD 4350, HDD 320GB 7200 ot/min, Display matný 13,3' 1366 x 768, Ubuntu 12.04

qUAKER

• Host
nejde mi root login
« Odpověď #4 kdy: 14 Září 2007, 17:12:52 »
nevim co mate vsichni proti prihlasovani pod rootem.. sice se to NEDOPORUCUJE, ale to T0m1: musis ve volbach prihlasovaci obrazovky povolit prihlaseni lokalniho systemoveho admina..

anicka

• Host
nejde mi root login
« Odpověď #5 kdy: 14 Září 2007, 17:53:35 »
Citace: T0m1
ahoj,
skusil som sa prihlasit ako root, ale po zadani spravneho heslo mi napisalo, ze sa "neda z tejto obrazovky prihlasit ako root"... co mam robit?
Nerozumím tomu, proč se potřebuješ přihlásit jako root. A veř mi, že nejde jen o Tebe - příspěvků na toto téma je zde na fóru více.

V Ubuntu to není doporučováno a jsou k tomu pádné důvody: značně se zvyšuje pravděpodobnost, že si jako NOOB či BFU Linuxu "rozvrtáš systém" třeba tím, že omylem smažeš nějaký důležitý systémový soubor (konfigurační) nebo systémová data atd. atd. :-o

Jen z tohoto důvodu existuje pro Ubuntu terminálový příkaz
Kód: [Vybrat]
sudo- více viz link na Wiki v patičce mého podpisu (Root sudo) - abys před provedením nějaké důležité operace s OS Linux - distribucí Ubuntu zvažoval své jednání ve stylu "dvakrát měř, jednou řež" :-) ... a proto je též v linuxové distribuci Ubuntu účet root deaktivován (default).

Možná by se našlo rychlejší, bezpečnější a schůdnější řešení ...? kdybys napsal, co přesně potřebuješ v systému provést jako root.

PS: Neber to prosím osobně, že jsem psala o NOOB či BFU uživatelích - nechci nikoho urazit, sama se také pokládám za začátečníka v Linuxu :-) - ale jak všichni víme, "každý začátek je těžký" a "učený z nebe nespadl", tedy riziko neúmyslného poškození vlastního OS (distro Ubuntu) je Bohužel reálné :-( .....
« Poslední změna: 15 Října 2007, 15:26:57 od Anna Taliánová »

qUAKER

• Host
nejde mi root login
« Odpověď #6 kdy: 14 Září 2007, 17:56:35 »
to anicka: na rootu se prece neda nic rozvrtat, pokud se nezasahuje do systemovych konfiguraku atd. ne? samotny uzivatel prece nebezpecny neni...

fritzek

• Aktivní člen
  • *
nejde mi root login
« Odpověď #7 kdy: 14 Září 2007, 18:19:43 »
Me se stejne sudo nezda moc prinosne. Kdyz se v tom chce clovek trochu pohrabat, tak aby porad vypisoval sudo sudo sudo do zblbnuti. To uz by tam rovnou mohl bezet odpocet treba deseti vterin, kdy by se do konzole vypsalo: "Nechcete si to jeste rozmyslet?"..."Za chvilku ten prikaz opravdu provedu"..."Jste si jisty, ze chcete aby se prikaz vykonal?"...
Uzivatel se hlavne musi naucit myslet a v tom mu zadne sudo vazne nepomuze.
P4 2.94GHz / 1024MB RAM / NVidia 6600 256MB / 80GB Seagate / DVB MSI Megasky / Leadtek Winfast 2000 / LENNY
NB Centrino Duo / 1024MB RAM / Intel 945GM / Intel wifi 3945ABG / Intel ethernet 100 VE

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
nejde mi root login
« Odpověď #8 kdy: 14 Září 2007, 18:22:13 »
Citace: fritzek
Me se stejne sudo nezda moc prinosne. Kdyz se v tom chce clovek trochu pohrabat, tak aby porad vypisoval sudo sudo sudo do zblbnuti. To uz by tam rovnou mohl bezet odpocet treba deseti vterin, kdy by se do konzole vypsalo: "Nechcete si to jeste rozmyslet?"..."Za chvilku ten prikaz opravdu provedu"..."Jste si jisty, ze chcete aby se prikaz vykonal?"...
Uzivatel se hlavne musi naucit myslet a v tom mu zadne sudo vazne nepomuze.
Tak si aktivujte normální účet root - jde to bez problémů ;).

qUAKER

• Host
nejde mi root login
« Odpověď #9 kdy: 14 Září 2007, 18:38:52 »
me taky nebavi kdyz chci commander s pravy roota vypisovat gksu gnome-commander kdyz si jej muzu spustit normalne..ale stejne jsem se vzdal uctu roota a vytvoril si normalni, protoze mam uz vsecko nastavene :)

T0m1

• Aktivní člen
  • *
nejde mi root login
« Odpověď #10 kdy: 15 Září 2007, 14:12:20 »
no a konecne som na rade ja :) mam na to dovody:
1) http://forum.ubuntu.cz/viewtopic.php?id=12657
2) proste sa mi nechce pocas jedneho prihlasenia pisat 100krat to iste heslo pri sudo ;) riesim to sice tym, ze heslo mam "SMAZANO" a to sa rychlo pise ;), ale aj tak to nieje ono :)

Heslo jsem zde smazal, nemusíme vědět všechno. :) Milhouse
Kedze mam 16, prosim TIKAT ;) neznasam, ked mi niekto vyka ;)

qUAKER

• Host
nejde mi root login
« Odpověď #11 kdy: 15 Září 2007, 18:43:07 »
muzu se na neco zeptat? proc pises na forum svoje heslo? :D

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
nejde mi root login
« Odpověď #12 kdy: 15 Září 2007, 18:45:48 »
Přihlašte se tedy pouze jednou a to příkazem:
Citace
sudo -i

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Rincewind

• Stálý člen
  • **
  • Na fórum jsem nezanevřel, jenom nestíhám....
nejde mi root login
« Odpověď #13 kdy: 16 Září 2007, 13:11:05 »
Citace: anicka
V Ubuntu to není doporučováno a jsou k tomu pádné důvody: značně se zvyšuje pravděpodobnost, že si jako NOOB či BFU Linuxu "rozvrtáš systém" třeba tím, že omylem smažeš nějaký důležitý systémový soubor (konfigurační) nebo systémová data atd. atd. :-o
No, já bych doplnil, že nebezpečí není ani tak v tom, že si někdo jako noob/BFU (a jinak se člověk, který se loguje jako  root nazvat nedá), ale v tom, že rootovská práva mají *všechny* programy které spustí, od ukazatele kolik je hodin po pluginy v internetovém prohlížeči. A to už nebezpečné opravdu být může...

Nechápu, proč z bezpečného systému dělat Windows '98 - nic jiného totiž práce v Linuxu na roota není :-)

Když jednou zadám sudo do terminálu, heslo si pamatuje, když jej zadám do synapticu, nemusím ho přece hned vypínat a nautilus se dá na roota taky spustit zvlášť, i když je lepší sudo mc ...

Pokud má ale někdo rád adrenalin, tak proč ne :-)
« Poslední změna: 15 Října 2007, 15:32:22 od Anna Taliánová »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.