ahoj,
skusil som sa prihlasit ako root, ale po zadani spravneho heslo mi napisalo, ze sa "neda z tejto obrazovky prihlasit ako root"... co mam robit?
Nerozumím tomu, proč se potřebuješ přihlásit jako root. A veř mi, že nejde jen o Tebe - příspěvků na toto téma je zde na fóru více.
V Ubuntu to není doporučováno a jsou k tomu pádné důvody: značně se zvyšuje pravděpodobnost, že si jako NOOB či BFU Linuxu "rozvrtáš systém" třeba tím, že omylem smažeš nějaký důležitý systémový soubor (konfigurační) nebo systémová data atd. atd. :-o
Jen z tohoto důvodu existuje pro Ubuntu terminálový příkaz
sudo- více viz link na Wiki v patičce mého podpisu (Root sudo) - abys před provedením nějaké důležité operace s OS Linux - distribucí Ubuntu zvažoval své jednání ve stylu "dvakrát měř, jednou řež" :-) ... a proto je též v linuxové distribuci Ubuntu účet root deaktivován (default).
Možná by se našlo rychlejší, bezpečnější a schůdnější řešení ...? kdybys napsal, co přesně potřebuješ v systému provést jako root.
PS: Neber to prosím osobně, že jsem psala o NOOB či BFU uživatelích - nechci nikoho urazit, sama se také pokládám za začátečníka v Linuxu :-) - ale jak všichni víme, "každý začátek je těžký" a "učený z nebe nespadl", tedy riziko neúmyslného poškození vlastního OS (distro Ubuntu) je Bohužel reálné :-( .....