Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jak vypadal Linux v začátcích?  (Přečteno 4832 krát)

anicka

• Host
Jak vypadal Linux v začátcích?
« kdy: 30 Září 2007, 01:20:03 »
Zajímalo by mě, jak vypadaly začátky Linuxu. Byl to černý terminál, kam se psaly příkazy? Nebo něco jiného?

Na téhle internetové stránce jsem našla úsměvné začátky :-) OS Windows. Docela jsem zírala, jak začínali. ;-) Jak to tehdy, v době Windows 1.1, vypadalo s Linuxem? A jaký byl?

Nejde mi o vyvolávání [flamewar], jen mě jako příznivce (a uživatele) Linuxu - distribuce Ubuntu zajímá i tahle část historie.

Děkuji za odpovědi.
« Poslední změna: 15 Října 2007, 13:48:13 od Anna Taliánová »

Jiří :Kačer: Voseček

• Stálý člen
  • **
  • občasný návštěvník
    • Můj weblog
Re: Jak vypadal Linux v začátcích?
« Odpověď #1 kdy: 30 Září 2007, 01:55:37 »
Všechno co k životu skutečně potřebujeme, můžeme vcelku levně koupit, jen zbytečnosti jsou drahé. Hrajte frisbee - www.frisbee.cz

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
« Odpověď #2 kdy: 30 Září 2007, 02:05:09 »
No, Unixové systémy se datují myslím do 70. let a dokud nepřišli Windows 3.1 nebo něco takového, všechno se odehrávalo v textových konzolích...
Jak to tehdy vypadalo, nevím, jen jsem nedávno četl myslím na rootu vyprávění jakéhosi Linusova kamaráda, že když byl ještě hodně mladý, pařil na Linuxu Dooma a tvrdil, že dělá zátěžové testy...
V té době mělo jádro při kompilaci 2 přepínače a místo internetu existoval arpanet... ;)
« Poslední změna: 14 Října 2007, 12:40:45 od Anna Taliánová »
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

Pavelp

• Host
« Odpověď #3 kdy: 30 Září 2007, 10:31:09 »
V podstate terminal, ale od zacatku viceuzivatelsky a plne viceulohovy system s pravym multitaskingem.
Prepinani konzol jako dnes,  Alt+Fx, terminalove programy pro mail / slavna PINE. Hry - napr. ceska Koules. X byly v plenkach, nestabilni a tezce konfigurovatelne.
« Poslední změna: 14 Října 2007, 12:41:31 od Anna Taliánová »

Petr Odut

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 30 Září 2007, 10:49:50 »
Tady je srovnání všech systémů:
http://www.hachemuda.com/2006/08/15/la-evolucion-de-escritorios/

Jinak Gnome začalo v roce 1997, KDE tuším o rok dřív, takže do té doby byl Linuxový desktop jen teoretická záležitost :)

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #5 kdy: 30 Září 2007, 11:30:23 »
No ked to bolo vsetko o prikazoch, tak ti stari linuxaci asi museli kupovat nadmerne velkosti capic.
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #6 kdy: 30 Září 2007, 11:31:59 »
Proč? Zase si nemuseli pamatovat, kam klikat. :)

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Pavelp

• Host
« Odpověď #7 kdy: 30 Září 2007, 19:20:48 »
On ma Milhaus docela pravdu. Konfiguraku MTA stejne musite nejak porozumet a neni nutne si ho pamatovat nazpamet. Ze by se konfiguroval pres GUI mi pripadne az zvracene. Mnohdy v GUI konfiguracich jsou nektere volby tak dobre schovane, ze po pul roce mate problem je najit. A tech par prikazu jako je ls, df a podobne se uz nejak do tech nekolika sedych bunek nacpe.  A kdyz nenacpe, napise se v konzoli: "info coreutils" a je to.
« Poslední změna: 14 Října 2007, 12:42:45 od Anna Taliánová »

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #8 kdy: 30 Září 2007, 19:28:55 »
Přesně, pokud se příkazy používají, není problém. V práci používám starý HP basic 6.2, pohodlnost BASHe atd. to nemá. To si pak ty příkazy bez doplňování rychle zapamatujete, když to opisujete stále dokola. :)

Pavelp: Malé bezvýznamné + pro vás 8)
« Poslední změna: 14 Října 2007, 12:43:44 od Anna Taliánová »

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Rincewind

• Stálý člen
  • **
  • Na fórum jsem nezanevřel, jenom nestíhám....
« Odpověď #9 kdy: 30 Září 2007, 20:39:18 »
Teď nedávno o tom byl článek na osnews.com :)

Pokud zalovím v paměti, tak tam psali něco o tom, že ke kompilaci byl třeba MINIX a Linux sestával toliko z rootovského terminálu, protože neuměl uživatele :)

Ale to už je opravdu dávno :)
« Poslední změna: 14 Října 2007, 12:44:39 od Anna Taliánová »

Marp

• Moderátor
  • Závislák
  • Moje práce není probudit ovce, ale shromáždit vlky
    • Marek Marp Pszczolka
« Odpověď #10 kdy: 02 Října 2007, 17:10:20 »
Zajímalo by mě, jak vypadaly začátky Linuxu. Byl to černý terminál, kam se psaly příkazy? Nebo něco jiného?

Na téhle internetové stránce jsem našla úsměvné začátky :) OS Windows. Docela jsem zírala, jak začínali. ;) Jak to tehdy, v době Windows 1.1, vypadalo s Linuxem? A jaký byl?

Nejde mi o vyvolávání [flamewar], jen mě jako příznivce (a uživatele) Linuxu - distribuce Ubuntu zajímá i tahle část historie.

Děkuji za odpovědi.

...koukám, že některé z ikon se ve Windows od dob win 3.0-3.11 nezměnilo ;D (- stejné jsou i ve WinXP)
« Poslední změna: 14 Října 2007, 12:47:31 od Anna Taliánová »
Marek *Marp* Pszczolka
--------------------------------------------
Lenovo IdeaPad 5, CPU: 8jádrový AMD Ryzen 7, 16GB RAM, GPU: AMD ATI Renoir, 512GB SSD + Debian GNU/Linux Bookworm/Sid - Kernel: 5.18

Tomáš "Piškot" Petera

• Stálý člen
  • **
    • http://www.spolnet.cz
Už to funguje ... tedy než se rozhodnu to zase poladit.

Juraj

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #12 kdy: 06 Října 2007, 21:45:54 »
Niekedy okolo roku 1999 som inštaloval môj prvý Red Hat, neviem si už spomenúť na presnú verziu 4.2 či 5.2, malo to Gnome 1.x s GTK libkami a KDE bolo vo verzii 0.90. Gnome bolo dosť otrasné a často padalo a KDE obsahovalo okrem plochy a menu zo 15 viac či menej stabilných aplikácií.. Primárnym prostredím bola konzola alebo X s fvwm1. perlička na záver, systém som inštaloval z 51 diskiet, takže o žonglovanie bolo postarané...

Pavel Půlpán

« Odpověď #13 kdy: 06 Října 2007, 21:56:26 »
Moje prvni zkusenost s Linuxem byla taky kolem prelomu milenia. RedHat 6.1 nebo 6.2. Instalace celkem v poho... Disk Druid rulez. ;D Uz ani nevim jak tenkrat KDE a Gnome vypadalo a co jsem mel radsi. Nicmene po par dnech sli na disk zpatky wokna.
Pak jsem si asi o tri roky pozdejc zacal hrat se serverama... like Debian. :)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.