Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Frequency Scaling a Core 2 Duo  (Přečteno 3039 krát)

bigfood

• Návštěvník
Frequency Scaling a Core 2 Duo
« kdy: 04 Března 2007, 00:44:25 »
Zdravím Vás všechny,
evidentně mi nejede frequency scaling. Mám procesor Core 2 Duo E6300. Můj výňatek z /var/log/boot:
Kód: [Vybrat]
Mar  3 22:02:36 rc2:  * Starting powernowd...        ^[[80G /etc/rc2.d/S20powernowd: 156: cannot create /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_governor: Directory nonexistent
Mar  3 22:02:36 rc2:  * CPU frequency scaling not supported
Nevíte, jak to rozjet, tedy zda-li to vůbec půjde.
Taková zajímavost: když používám jádro 386 jak radí lukas.svoboda na této stránce - http://forum.ubuntu.cz/viewtopic.php?id=4153, cituji:
Citace
2. Aktualizace jádra
Edgy Eft obsahuje obecnou (generic) verzi jádra 2.6.17 určenou pro všechny běžné typy procesorů. Toto jádro nemusí podporovat všechny funkce nejmodernějších procesorů, například Frequency Scaling (SpeedStepping) u proesorů Intel Core Duo a Core 2 Duo. V tomto případě doporučuji nainstalovat jádro 386 (použitelné pro všechny x86 stroje - 486 a novější).
tak mi vůbec nedetekuje druhé jádro, kdežto s normálním -generic v pohodě. S ani jedním jádrem mi nejede Freq. Scaling.
Moje jádro:
Kód: [Vybrat]
2.6.17-10-generic

XomboX

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #1 kdy: 04 Března 2007, 09:24:52 »
Ja mam taky core duo, ve /var/log/boot nic o CPU scaling nemam, ale gnome-applet mi ukaze vykon cpu na 60%, kdyz zvysim zatez kompu, tak to skace k tem 100%.
Pouzivam Generic jadro.

Zkusil bych v synapticu vyhledat "cpu scaling" a nainstalovat nejaky jiny spravce cpu scalingu.
Asus A6JC-Q003, Ubuntu
Jabber: xombox@jabbim.cz
Ubuntu User number is #12210  Monday, applications choke Tuesday, Wednesday, RAID set's broke Thursday, let out the magic smoke but on Friday, I patch bugs Monday, my xorg conf is toast Tuesday, Wednesday, CPU roasts Thursday, it won't even POST but on Friday, I patch bugs

bigfood

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 04 Března 2007, 10:59:37 »
Core Duo je jiný procesor než Core 2 Duo. Navíc mám Kubuntu jak jsem již psal. Jiný cpu frequency manager mi určitě nepomůže, neb složka /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/ není vytvořena (zřejmě kvůli špatné podpoře jádra).

Pomůže mi někdo prosím? Snad nejsem jediný s Core 2 Duo a Kubuntu 6.10 Edgy Eft.

truhlik

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 04 Března 2007, 11:14:52 »
Ja mam Core 2 Duo a jadro 2.6.17.11 generic a pracujou obe jadra a meni svou rychlost dle potreby. Nic specialniho jsem nemusel delat. Podivej se do Sprava procesu nebo nevim jak se to jmenuje v Kubuntu, kde je ten graf vytizenosti procesoru a jestli tam budes mit dve krivky nebo jednu.
http://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99ipojen%C3%AD%20disku
http://www.linuxsoft.cz/article.php?id_article=1351
http://www.root.cz/clanky/klonovani-obrazu-a-dva-monitory-v-linuxu
Citace: Otakar
Červi jsou moc milá zvířátka, zvláště když má jejich chovatel výhrady proti chování tučňáků

bigfood

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 04 Března 2007, 12:22:49 »
Já vím, že pracujou oba, ale nemění svou frekvenci. viz log z /var/log/boot Frequency scaling prostě nejede a já nevím proč.

brk

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 11 Března 2007, 08:36:03 »
Nepřišel si náhodou za těch pár dnů na něco? Trápí mne úplně stejný problém s Core 2 Duo T5500 v HP nx 6310. Zatím jsem se v tom moc nešťoural, jen jsem na tom pro zajímavost nabootoval live CD s Ubuntu 7.04 Alfa 4 a Mandriva One 2007 a nic. Alfa Ubuntu stojí na 2.6.20 (tuším, že nějaké rc, pre, či tak něco) a Mandriva vychází z 2.6.17. Asi by pomohl překlad jádra, ale do toho se mi zrovna tu moc nechce. "Na hraní" mam Gentoo na jiné mašině a tady nechci obcházet oficiální balíčky.

brk

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 11 Března 2007, 15:53:19 »
Tak v mém případě pomohl aktuální BIOS. Vše už funguje tak jak má.

Jony

• Stálý člen
  • **
Re: Frequency Scaling a Core 2 Duo
« Odpověď #7 kdy: 08 Října 2007, 18:31:12 »
Pokud se nemýlím, tak FSB se při SpeedStepu CPU nemění. Předpokládám, že overclocking je proveden právě pomocí FSB OC.
... zda bude tato technologie dostupná a jak/čím bude řízena se nastavuje v BIOS-u.i u desktopu...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.