s nejvetsi pravděpodobnosti to budou fglrx, instaloval sem je podle návodu na pctuning.
http://www.pctuning.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=9271&Itemid=42&limit=1&limitstart=3a akcelerace mi jede uplne v poho, instaloval sem nějaký hry a bez problémů jely. vůbec to nevpadá na ovladače. teda jesti se to můžu porovnávat podle chování systému. je tu akorád jedna maličkost némám rámy oken, tak je ovládání systému složitější, a když se načítá systém tak to vždycky zůstane u načítaní nautila, i když už najel systém pořád tam je ta startovací obrazovka. zkoušel sem ho přeinstalovat, (všechny balíčky co mají v názvu nautilus), nepomohlo, asi to taky způsobil ten compiz fusion, ale ta ovládací konzole jede v pohodě.
jinak tohle mi to vypíše za verzi ovladačů
petr@petr-desktop:~$ fglrxinfo
display: :0.0 screen: 0
OpenGL vendor string: ATI Technologies Inc.
OpenGL renderer string: RADEON X800 GTO
OpenGL version string: 2.0.6334 (8.34.

ještě mě napadlo celý CF odinsalovat a zkusit to znovu,, ale nevím jak to odinstalovat :-(
11:32
tak se mi podařilo tam ty rámy oken dostat, nainstaloval sem si beryl a spustil jeho managera a zaply s mi rámy oken, ale jak teď spustit ty ostatní efekty jako 3d plocha atd..? jo a když dám volbu efekty prostředí, tak to napíše "Kompozitní řešení není dostupné"