Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Problémy s projektorem  (Přečteno 1653 krát)

mft

• Návštěvník
Problémy s projektorem
« kdy: 25 Října 2007, 22:28:32 »
Ahoj,

téma projektorů se tu občas vyskytne, málokdy se ale dořeší. Rád bych proto obrátil pozornost Vás, kteří se v tom orientujete na níže uvedené problémy a to nejen proto, že
 1) mám pořad a s každou novou verzí UBUNTU se opakující problémy při připojování projektoru, viz níže
 2) ale především proto, že projekci používám k výuce na universitě, což mi přijde také  jako výborná možnost seznámit studenty (zvlášť ty humanitní z FF) s tím, že existuje něco jako  UBUNTU, atd.

Ideální řešení bych si představoval následovně (podobně, jako to je vyřešeno ve Win Vista, jak jsem zjistil, když jsem po 7 letech usedl k Woknům předinstalovaným na novém notebooku):
A) Po připojení k dataprojektoru,  a případném přepnutí v nějakém klikátku, se na plátně objeví
 A1) klon obrazu  panelu notebooku
 A2) rozlišení plátna bude odpovídat projektoru (800x600)
 A3) rozlišení panelu notebooku je jeho vlastní (1200x800)

B) Pokud budu mít jen notebook, mělo by to samozřejmě najet do nativního rozlišení notebooku.
C) Pokud k tomu doma připojím externí monitor, pak by bylo ideální, kdybych mohl (opět nejlépe nějakým klikátkem) rozhodnout, zda chcí
 C1) dual head (ideálně opět každý své rozlišení)
 C2) jen externí monitor a panel notebooku zhaslý

Tolik ideál. V praxi mi automaticky (IBM Thinkpad R61, integrovaná grafika Intel  Graphics Media Accelerator X3100)
při ovladači vesa funguje bod B) a C2), bohužel po připojení dataprojektoru se to také tváří jeko externí monitor, tj. panel notebooku je zhaslý, což je pro projekce, při nichž ukazuji výpočty v reálném čase,  dost zlé.

Při použití  ovladače intel sice rozeběhnu Compiz (dle návodu  na  http://www.thinkwiki.org/wiki/Installing_Ubuntu_7.10_%28Gutsy_Gibbon%29_Tribe_on_a_ThinkPad_R61
), což vesa neumožňovala, ale při připojení k externímu monitoru to funguje jako klon (což lze snést, prostě ten panel ntb zavřu).
 Co mi vadí víc je, že při připojení  k dataprojektoru to asi tomu projektoru vnucuje rozlišení panelu notebooku, což on nezvládá a na plátně je zdvojený rozmazaný obraz, přes nějž běhají vodorovné pruhy, takže se na to nedá dívat.

Uvedené požadavky  jsem se  pokusil řešit pomocí xineramy,
která mi ovšem na novém notebooku (IBM Thinkpad R61) nefunguje
a na starém (ASUS M6738RB, graf. karta ATI Mobility Radeon 9100 IGP)
fungoval  klon,  dual head  i samostatný externí monitor,  ale rozlišení měly obě plochy stejné.
Navíc mě nepřijde příliš šikovné neustále přepisovat /etc/X11/xorg.conf
přijdu-li domů z práce, abych z klonu (projektor) dostal obraz jen na externím monitoru.

Někde jsem se dočetl, že xinerama už není aktuální způsob řešení, že v Gutsym to má být jiné, lepší.
Proto se chci zeptat, zda:
 1) existuje řešení výše uvedených problémů ( nejpalčivější je ten zamýšlený klon na projektor)
 2) existuje řešení, které je možné ovládat klikátkem, bez přepisování konfiguráku, proste Plug and Prlay
 zkoušel jsem Systém --> Správa --> Obrazovky a graf. karty, ale to jednak vždy zkolabovalo, navíc mi to nikdy neumožnilo klon (byl vždy šedý -- nezvolitelný ?proč?) a kromě toho to předělalo /etc/X11/xorg.conf ...

V tomhle se mi zatím zdá, že Windows vedou.

Budu vděčný za vaši pomoc, díky.
-----   MFT  --------------------------------------------
------------  Feisty Fawn; GNOME :  ASUS, M6738RB   ---
------------  Interpid Ibex; GNOME :  IBM R 61            ---

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.