Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Chybné tvary u číslovek (31 balík, 22 balíky atd.)  (Přečteno 3247 krát)

Aleš Janda

• Návštěvník
Chybné tvary u číslovek (31 balík, 22 balíky atd.)
« kdy: 21 Října 2007, 20:41:10 »
Zdravím všechny překladatele :-)

Dost často v Ubuntu narážím na češtinářský nešvar - nesprávné tvary u číslovek. Jde o věty "31 balík bude odstraněn, 22 nové balíky" atd. Opravdu vám to nerve uši? Tohle pravidlo skloňování (tedy pád jen podle poslední číslovky) bylo zavrženo už v 70. letech minulého století a nadále se doporučuje používat pouze 2. pád u všech číslovek větších než 4. Tedy: 31 balíků bude odstraněno, nikoli 31 balík bude odstraněn.

Není to vyslovená chyba, ale nedoporučuje se to a navíc to zní hrozně.. Proč se to v Ubuntu používá? V ostatních distribucích jsem se s tím nesetkal.

Ještě zdroj na Ústav pro jazyk český:
http://www.ujc.cas.cz/poradna/odpo.html#dveste

Kamil Páral

• Stálý člen
  • **
    • http://ripper.profitux.cz
Re: Chybné tvary u číslovek (31 balík, 22 balíky atd.)
« Odpověď #1 kdy: 21 Října 2007, 21:05:43 »
Tvůj příspěvek byl velice hodnotný, protože musím přiznat, že jsem to vůbec netušil. Žil jsem v domnění, že skloňování podle druhého pádu je nespisovné (a to mi zatím netáhne na 40 :)). V Ubuntu se to používá, protože je to tak nastavené v překladatelském systému Rosetta (a zřejmě to tak překládají i občas v Gnome). Tento příspěvek by se určitě hodil dát do našeho mailing listu. Pokud tam nejsi přihlášen, dám ho tam sám, ať si toho všimnou i ostatní překladatelé. A nechám vedoucí překladatelského týmu zauvažovat, jestli by to nebylo vhodné změnit ("modernizovat"). Ještě jednou díky za příspěvek.
Ubuntu Wiki - spousta návodů a rad
Jabber - ICQ je mrtvý, nebuď ovce a pojď s dobou
Esmska - program pro posílání sms z Internetu

Aleš Janda

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 21 Října 2007, 21:16:51 »
Díky za odpověď.

Je možné, že tohle moc lidí neví. Když nad tím tak přemýšlím, tak na základce (to bylo někdy před 10 lety) nám o takovémto skloňování opravdu říkali, ale myslím že jen ve smyslu "co je taky možné". Nicméně už tehdy si vzpomínám, že mi to přišlo hrozné ;-)

Možná se to pravidlo v 70. letech změnilo jenom nějak "tiše", protože lidé mezi sebou stejně používali ten druhý pád, tudíž se to moc nezmedializovalo a ani nevešlo do povědomí.

Jinak v mailing listu přihlášen nejsem, takže to tam prosím dej ;-)

Skeletonix

• Host
« Odpověď #3 kdy: 21 Října 2007, 21:59:40 »
něco na tom bude ;)

nodrive

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 24 Října 2007, 17:43:01 »
A nebylo by z toho nakonec jen "2 balíků bude odstraněno" a  "1 nových balíků bude přidáno"? ;)

Kamil Páral

• Stálý člen
  • **
    • http://ripper.profitux.cz
« Odpověď #5 kdy: 24 Října 2007, 20:05:14 »
Nebude, to ošetřit umíme...
Ubuntu Wiki - spousta návodů a rad
Jabber - ICQ je mrtvý, nebuď ovce a pojď s dobou
Esmska - program pro posílání sms z Internetu

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.