Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Problémy s loginem po instalaci Ubuntu 7.10  (Přečteno 2235 krát)

harry.potter

• Návštěvník
Problémy s loginem po instalaci Ubuntu 7.10
« kdy: 28 Října 2007, 00:47:32 »
Zdravím všechny čtenáře fóra a uživatele linuxu,

mám následující problém, s kterým si nevím příliš rady. Používám linuxové distribuce na PC (AMD 3000+) tak i na notebooku (HP nx6310). S distribucí Ubuntu 7.04 jsem neměl problém ani na jednom z nich, vše bez problémů. Po instalaci Ubuntu 7.10 však mám problémy zalogovat se do systému. Bohužel už nejen problém s 7.10, ale už to dělá i na jiných distribucích. Jsem si ale jist, že to přestalo jít právě po instalování Ubuntu 7.10. Nevíte co mi nové Ubuntu mohlo nahrát do počítače nebo něco pozměnit, že ani na jednom z počítačů se nemohu přihlásit?

Problém obcházím přepínáním se v konzolích až najdu konzoli, která mi heslo vezme. Trvale pomohlo pozměnit /etc/crontab přidáním řádku * * * * *  root chmod -t /tmp > /dev/null a * * * * *  root chmod a+w /tmp > /dev/null. Dále jsem si vytvořil adresář /etc/rc.d a v něm soubor rc.local. Ten jsem upravil takto: #/bin/bash, chmod -t /tmp > /dev/null a chmod a+w /tmp > /dev/null. Následně jsem spustil příkaz chmod a+x /etc/rc.d/rc.local a dále pak update-rc.d -f rc.local start 99 2 3 4 5 .. Tímto vším jsem docílil, že se dycky přihlásím. Trvale však blbne přihlašování se do klikacích oken typu synaptic, network-admin apod.

Problém je tedy v tom, že instalací Ubuntu 7.10 se mi dostalo něco do počítače co brání v přihlašování. Není to jen záležitostí Ubuntu, ale zkoušel jsem i OpenSuse a Debian a tam to také nejde. Hned po instalaci se prostě nepřihlásím do grafického rozhraní a v konzolích jen v Ubuntu. Problémy jsou dále i s účty root a sudo.

Máte někdo podobný problém? Znáte řešení nebo dokážete nějak poradit či pomoct? Nejde mi o provizorní řešení, ale nalezení příčiny problému.

Předem děkuji za jakoukoliv pomoc.
« Poslední změna: 28 Října 2007, 20:47:57 od Anna Taliánová »

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
Re: Problémy s loginem po instalaci Ubuntu 7.10
« Odpověď #1 kdy: 28 Října 2007, 09:37:22 »
Až na tomto fóru bude soutěž o nejpodivnější problém s počítačem, tak tě nominuji jako svého favorita.

Popsanou změnu jsi musel provést na všech ostatních systémech? Pokud ano, které to jsou? Kontroloval jsi, jestli není něco zajímavého ve výpisu dmesg?

Předpokládáme-li, že je tu příčinná souvislost: Při instalaci snad nedošlo k žádné změně na jiných oddílech. Existuje mizivá možnost, že se změnila i nějaká trvalá informace v hardware, ale to by se mohlo týkat nanejvýš BIOSu nebo síťové karty, pokud vím. Posledním podezřelým je proto nastavení zavaděče, který Ubuntu určitě přeinstalovalo novým GRUBem. Nezměnily se přitom zaváděcí parametry jader jiných systémů? Ale jinak mi to přijde natolik podivné, že bych v prvé řadě zkusil počítač vytáhnout ze sítě, přepojit USB kabely a ověřit kontakty...
http://www.vrattenamstat.cz/ | Buďme tolerantní k triviálním dotazům; neznamenají "neumím to najít", ale "nejsem si jist, že to je správná cesta".

harry.potter

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 28 Října 2007, 12:22:34 »
Také jsem z toho zoufalý a nevím jak se to mohlo přihodit. Změnu jsem prováděl jen na Ubuntu, protože s ním mám největší zkušenosti. Přihlásit se po instalaci do systému mi však nešlo ani do OpenSuse a Debianu. Instaloval jsem kolikrát znovu, zkoušel jiné systémy a pořád tam ta chyba je. Největší záhada právě je, že nejen na notebooku, ale i na PC. Ve výpisech jsem žádnou chybu nenašel. Když se ale nad tím zamyslím, tak opravdu nebude problém v systémech, ale bude něco "zanesené" uvnitř počítačů. Opravdu nevím co s tím. Nikdy jsem se s tímto nesetkal. Po zmiňované změně se vždy přihlásím do systému, ale, jak jsem již zmínil, je stále problém s hesly do nabídek jako network-admin, update-manager apod. Je to jen provizorní řešení, ale v podstatě to nic neřeší. Použil jsem toto řešení, když jsem četl o podobném bugu na launchpadu. Kdyby se to dělo jen u Ubuntu, tak bych i pochopil, že je nějaký bug v systému, ale proč to nejde i jinde? Záhada.
« Poslední změna: 28 Října 2007, 20:48:29 od Anna Taliánová »

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 28 Října 2007, 14:27:40 »
1) Ověřil jsi, že můžeš na klávesnici bez obtíží opakovaně napsat své heslo jako normální viditelný text?
2) Dej sem prosím link na ten Launchpadový záznam o bugu.
3) Vypadá to, že se to váže na samotný hardware. Rámcově - jaký máš? Není tam něco specifického?
4) Projevuje se stejně pitomé chování i při provozu z LiveCD?
5) Pokud se nedostaneme dál a pokud máš někde v šuplíku volný pevný disk, zkusil bys je vyměnit a instalovat nejprve nějaký nezblbnutý Linux a pak dotyčné Ubuntu 7.10 vedle něj? Tím se ověří, zda se chyba zopakuje.
6) Neuřknul ti počítač nějaký čaroděj?
http://www.vrattenamstat.cz/ | Buďme tolerantní k triviálním dotazům; neznamenají "neumím to najít", ale "nejsem si jist, že to je správná cesta".

harry.potter

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 28 Října 2007, 15:13:33 »
0.) Děkuji, že se věnuješ mému problému a snažíš se pomoct.
1.) Psání hesla je bez problému, dával jsem jen písmenové heslo bez diakritiky, čísel apod. tudíž chodí jak pod českou, tak i anglickou klávesnicí. Jsem si jist, že v klávesnici a jejím nastavení problém určitě není.
2.) https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+bug/136529 ; https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/gdm/+bug/152577 ; možná existují i další podobné
3.) Nemám žádný "zvláštní" hardware. PC - AMD 3000+, Nvidia 6100, novější 250GB harddisk, 1024MB RAM. Notebook HP nx6310, normální 60GB harddisk, 1024MB RAM. Přesněji se v hardware nevyznám a nemám teď možnost to moc dohledávat, ale tvoje otázka zněla směrem k něčemu zvláštnímu a to tu nemám.
4.) Na liveCD přece nejsou hesla, když se tam chrootnu, tak to heslo taktéž nevyžaduje.
5.) Jiný volný disk nemám. Ale jak vidíš, tak se to týká již dvou disků, resp. dvou počítačů.
6.) Voldemort už čuchá kytičky :D

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 28 Října 2007, 16:07:16 »
Ok, takže body 1, 3, 5 ani 6 nás kupředu nedostávají.
2) První tvůj odkaz výslovně zmiňuje, že nenabíhá grafika v Gnome. V druhém odkazu se jen diskutují nějaké chybové výpisy a má malou důležitost. Jestli jsem to dobře pochopil, tobě to v přihlašovací obrazovce (GDM) píše, že máš špatné heslo? Je to tak? Tvůj problém s počítačem vypadá podstatně strašidelněji.
4) I při provozu z LiveCD jde myslím nastavit heslo a dělat podobné pokusy, nechme to zatím ale být.

7) Zkus ověřit, že máš v pořádku instalační médium. Je to CD či DVD? Je lisované, nebo stahované?
8 ) Pokud je technicky možné následující informaci získat, co vypíše dmesg | tail?

harry.potter

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 28 Října 2007, 16:22:42 »
2.) Ano, máš pravdu, ale řeší to zároveň i můj problém s přihlášením do systému. Neřeší to veškeré problémy, ale první přihlášení do grafického rozhraní ano.
7.) CD mám stažené ze stránek Ubuntu, přímo verzi 7.10. Ale tuto variantu bych vyřadil z toho důvodu, že jsem zkoušel i jiné distribuce, jiná CD a dělají to samé. Tudíž bych nehledal chybu v tom, jestli je dobře vypálené CD, ale co to CD způsobilo. A že bych měl vadné dvě vypalovačky zároveň snad můžeme také vyloučit.
8.) Tento krok dělám na notebooku, kde jsem uvedl výše uvedené změny.

Příkaz bez CD v mechanice:

[ 3961.788000] cdrom: This disc doesn't have any tracks I recognize!
[ 4099.444000] ata2.00: 16 bytes trailing data
[ 4099.632000] ata2.00: 16 bytes trailing data
[ 4168.224000] ata2.00: 16 bytes trailing data
[ 4427.016000] ata2.00: 16 bytes trailing data
[ 6014.980000] ADDRCONF(NETDEV_UP): eth1: link is not ready
[ 6015.012000] ADDRCONF(NETDEV_UP): eth0: link is not ready
[ 6015.456000] ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): eth1: link becomes ready
[ 6017.432000] ADDRCONF(NETDEV_UP): eth0: link is not ready
[ 6026.344000] eth1: no IPv6 routers present

Příkaz s LiveCD v mechanice:
[ 4168.224000] ata2.00: 16 bytes trailing data
[ 4427.016000] ata2.00: 16 bytes trailing data