Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Zmena velikosti partitionu za behu Ubuntu  (Přečteno 2218 krát)

rusttaf

• Návštěvník
Zmena velikosti partitionu za behu Ubuntu
« kdy: 25 Listopadu 2007, 20:33:26 »
Zdravim,

v linuxech jsem tak trochu zacatecnik... Nainstaloval jsem si Ubuntu tak, ze jsem pro nej na disku udelal 3 oddily:
/ asi 4 GB
/home/ asi 25 GB
swap asi 1 GB

Problem nastal, kdyz mi zadal system hlasit, ze ma malo mista na disku. Ted uz mi hlasi, ze mam zaplneno 100% (nechapu, jak vlastne muze ten system porad jeste jet ;-)).
Bohuzel ale nevim, co kde by se co dalo eventuelne manualne promazat, abych tam udelal vic mista.

Taky by me zajimalo, jestli je nejak mozny za behu linuxu menit velikost jeho oddilu. Vim, ze ve Win neni problem pouzit Partition Magic a zmenit velikost partitionu - umi pracovat s volnym mistem na win oddilech, ale s linuxovejma oddilama takhle pracovat neumi.
Muzete mi poradit, cim by se to dalo napravit?

Predem diky.

Tomáš Pikálek

• Závislák
    • Tomáš Pikálek
Re: Zmena velikosti partitionu za behu Ubuntu
« Odpověď #1 kdy: 26 Listopadu 2007, 08:00:39 »
Jet může proto, že na souborovém systému je určitá část (pár %) vyhrazena, uživatel na ni nemůže zapisovat a hlásí se jako obsazené místo.
Měnit velikost připojeného souborového systému pokud je mi známo nepůjde. Použijte nějaké Live CD (třeba to, z kterého jste Ubuntu instaloval).

Jinak pro vyčištění systému je tu spousta návodů, začněte třeba příkazem sudo apt-get clean

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.