Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: zavadec GRUB  (Přečteno 3640 krát)

maer

• Aktivní člen
  • *
zavadec GRUB
« kdy: 26 Listopadu 2007, 20:51:03 »
Zdravim mam dva disky ATA 133 a SATA2 .... na SATA2 mam XP a chtel jsem nainstalovat i ubuntu ale vzdy mi hodi chybu na to ze nemuze zavest grub na disk zkousel jsem kde co ruzne mu rucne napsat kam a stejne to neslo
intel i3 3.07GHz , 8GB DDR III , nVidia N560GTX , 1TB Hitachy , Beng 24" FullHD , MB MSI P55-GD80 - Intel P55

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Re: zavadec GRUB
« Odpověď #1 kdy: 26 Listopadu 2007, 21:59:21 »
Zdravim mam dva disky ATA 133 a SATA2 .... na SATA2 mam XP a chtel jsem nainstalovat i ubuntu ale vzdy mi hodi chybu na to ze nemuze zavest grub na disk zkousel jsem kde co ruzne mu rucne napsat kam a stejne to neslo
Nemáte třeba v biosu zapnutý zákaz přepisování MBR toho disku?

3m9d

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 26 Listopadu 2007, 22:00:28 »
Taky jsem měl chybu při instalaci na podobné kombinaci HDD. Mě pomohlo na instalaci odpojit ATA disk (pokud chcete pro instalaci použít SATA) I když přesné chybové hlášky si nepamatuju, tak snad to pomůže...
* Ve Windows jde všechno - do někdy, v Linuxu jde všechno od někdy. * Omlouvám se jestli vám proti vaší vůli vykám... Jsem tak zvyklý. * Kdo nemůže žít bez opravování překlepů, ať to dělá na wiki! :)

maer

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 26 Listopadu 2007, 22:27:42 »
Mohli by jste mi priblizit nazev toho prepisu.... presne nevim o jaky prepis jde uz jsem dumal v biosu tam jsem sel hned po prvni instalaci ale na nic jsem neprisel nebo jsem tam neodhalil co by bylo bloknuty
intel i3 3.07GHz , 8GB DDR III , nVidia N560GTX , 1TB Hitachy , Beng 24" FullHD , MB MSI P55-GD80 - Intel P55

maer

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 26 Listopadu 2007, 23:11:30 »
Dobry master boot record jsem nasel ten muj bazmek od MSI to ma sice tak blbe popsany ale v popiskach to tam tak nejak seljak popsany je... Sorry ze jsem prudil

Marcel 'Maky' Šuška

• Stálý člen
  • **
  • Kdo si hraje s Ubuntu, nezlobí.
« Odpověď #5 kdy: 27 Listopadu 2007, 10:15:01 »
Mě tak nešlo nainstalovat Ubuntu na Sata II. Vyřešil jsem to tak, že na Atu jsem dal win a na Satu II Ubuntu. Ovšem řeším podobný problém. Nám PC 64bit Athlona s dvěma diska Sata II každý po 160 GB. Na jednom disku je XP a na druhý chci dát Ubuntu. Sice zavaděč se někam zapíše, vidím Grup, ale jen s Ubuntu. Když dám Ubuntu, restartuje se mi PC a tak stále dokola. Musím odpojit disk s Ubuntu, abych se dostal do XP. Asi se zřejmě zapíše grup jen na disk, kde je Ubuntu. Zatím jsem po tom nejak nepátral. PC mi tu už leží cca měsíc a zatím ho kámoš nepotřebuje. Ale rád bych to vyřešil.

maer

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 27 Listopadu 2007, 18:50:31 »
Tak jsem myslel ze jsem to odhalil a omyl byl pravdou! Vyresil jsem uplne prd i pres to ze jsem vypnul blokaci  na MBR tak stejne to nejde nainstalvat... a XP kvuli ubuntu cpat na ATU fakt nehodlam

lubomir

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 02 Prosince 2007, 19:02:11 »
Podobný problém. Možno pomôže moje riešenie.
Mám dva disky, jeden SATA (master) a jeden IDE (slave). Pri inštalácii v časti kam sa má inštalovať grub je položka "advanced" kde sa určuje kam sa má zapísať. Neinštalujem do hlavného záznamu, tam mám zavádzač XOSL ale na jednotlivé partície. Grub čísluje od nuly, teda tretia partícia je napríklad (hd0,2) alebo (hd1,2) čo sa mi zvyčajne podarí. Z neznámych dôvodov ale mám vždy po inštalácii prehodené hd0 a hd1 a potom cez live distribúciu (alebo z iného linuxu z inej partície) opravím v boot/grub/menu.lst všetky záznamy hd0,x  na hd1,x a naopak hd1,x na hd0,x. Prečo to tak je neviem, ale keďže sa to robí iba raz ...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.