Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Opět home na jiný disk  (Přečteno 8987 krát)

vlasto

• Stálý člen
  • **
Opět home na jiný disk
« kdy: 11 Prosince 2007, 10:49:26 »
Už jsem z toho jelen.Dělám to dle návodů a nemohu to vytvořit.
viz: http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=12476.0 Mám tam přesně tu samou hlášku:

"Your home derectory is listed as: "/home/...." but it does not appear to exist. Do you want to log in with the / (root) directory as your home directory? It is nulikely anything will work unless you use a failsafe session"

Může někdo poradit?
Děkuji.
« Poslední změna: 12 Prosince 2007, 03:07:10 od Anna Taliánová »

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
Re: Opět home nA jiný disk
« Odpověď #1 kdy: 11 Prosince 2007, 11:50:42 »
a mountuje se vam oddil s /home pri startu? vlozte sem
Kód: [Vybrat]
$ sudo fdisk
a
$ cat /etc/fstab

vlasto

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 11 Prosince 2007, 12:22:38 »

Je to na tom sbd 4
když ho odkomentuji ,tak nenastartuji.Z jiného disku ho zakomentuji a Ubuntu naběhn
e.
# /etc/fstab: static file system information.
#
#  -- This file has been automaticly generated by ntfs-config --
proc /proc proc defaults 0 0

# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>

proc /proc proc defaults 0 0
# Entry for /dev/hdb1 :
UUID=7174d738-31e5-4b93-b3e0-718b94d952f6 / ext3 defaults,errors=remount-ro 0 1
# Entry for /dev/hdb5 :
UUID=40443ceb-6f55-419d-9221-4871fa68da4b none swap sw 0 0
/dev/fd0 /media/floppy0 auto rw,user,noauto 0 0
/dev/hda1       /media/hda1     ntfs-3g  defaults,locale=cs_CZ.utf8,fmask=111  0  0

# /dev/sdb4
#/dev/sdb4      /home               ext3    defaults,errors=remount-ro      0       2

Použití: fdisk [-l] [-b SSZ] [-u] zařízení
Např: fdisk /dev/hda  (pro první IDE disk)
  či: fdisk /dev/sdc  (pro třetí SCSI disk)
  či: fdisk /dev/eda  (pro první PS/2 ESDI disk)
  či: fdisk /dev/rd/c0d0  či: fdisk /dev/ida/c0d0  (pro RAID zařízení)
  …

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 11 Prosince 2007, 14:30:16 »
oh, ten prikaz nemel byt "fdisk", ale
$ mount
Ale to uz je jedno. Vyzkousime nasledujici.

NAVOD CAST 1:

Zakomentujte v /etc/fstab PUVODNIHO SYSTEMU!!! radek pripojujici /home oddil, restartujte (je-li to nutne) a prihlaste se do systemu. Mel by se ted pouzivat adresar /home na puvodnim korenovem oddile (ne ten samostatny).

Vytvorte adresar /home2
$ sudo mkdir /home2
Pote
$ sudo gedit /etc/fstab
a odkomentujte ten radek, ale prepiste to na /home2.
Ulozit, ukoncit.

Nasledne prikaz
$ sudo mount /home2
by mel pripojit ten oddil do adresare /home2. Vyzkousejte to a overte, jestli v tom adresari mate data z toho oddilu.
« Poslední změna: 12 Prosince 2007, 13:00:01 od kkaarreell »

vlasto

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 11 Prosince 2007, 15:52:48 »
Zatím to je tak jak jste napsal.Data na home 2 jsou.Takže můžu starý home smazat?Jak poznám,že to běží z sbd4.
Děkuji moc.

vlasto

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 11 Prosince 2007, 16:14:51 »
Tak tomu nerozumím.Zkusil jsem přejmenovat home a system se nerozjel.Tak nyní mám home a home2 na jedné partion a na sbd4 také home 2.Myslel jsem,že něco mohu smazat, ale to asi nejde?Jak to vlastně funguje?Co mohu smazat?
Děkuji

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 11 Prosince 2007, 16:24:06 »
Veskere vase problemy jsou zpusobene tim, ze jste ten stary home alespon neprejmenoval. Nemuzete totiz pripojit novy /home do adresare, kde jiz data jsou.

NAVOD CAST 2:

Nyni postupujte nasledovne:
1. Odhlaste se z grafickeho prostredi a prihlaste jako root do textove konzoly (pokud to jde), prip. zachranny rezim, ci jak se to jmenuje (doporucuji) nebo nastartujte z liveCD ci z jineho systemu. Toto je nutne proto, aby adresar /home nebyl momentalne pouzivan (vzdy, kdyz se prihlasite jako bezny uzivatel, tak se do /home neco uklada).

Nasledne prikazy pouzijte, pokud jste prihlasen jako root (napr. zachranny rezim). Pokud pracujete z liveCD ci jineho systemu, tak prikazy nespoustejte, jelikoz by se provadely v jinem systemu. Udelejte rucne popisovanou operaci se soubory PUVODNIHO!!! systemu (nekde v /media/XXX/... - oddil s korenovym adresarem puvodniho systemu sem pripojte, pokud se nepripojil automaticky).
2. Prejmenujte adresar /home na /home_old (u liveCD adresare /media/XXX/home na /media/XXX/home_old)
# mv /home /home_old
Pokud pracujete v konzoli a mate pripojen /home2 oddil, tedy je uveden v nasledujicim vypisu,
# mount
tak jej odpojte
# umount /home2

3. Prejmenujte adresar /home2 na /home (u liveCD opet /media/XXX/home2 na /media/XXX/home) - tento adresar by mel byt momentalne prazdny.
# mv /home2 /home

4. V /etc/fstab (puvodniho systemu, u liveCD tedy /media/XXX/etc/fstab) zmente /home2 na /home a radek odkomentujte. Nasledujici prikaz vyuziva textovy editor "nano", ktery neni tezke pouzivat, pro ulozeni ci ukonceni pouze staci cist, co je na obrazovce (pokud upravujete z liveCD, tak pouzijte treba "gedit").
# nano /etc/fstab
Ulozit, ukoncit.

Jste-li v konzoli v zachrannem rezimu, jeste muzete zkusit, zda se oddil pripoji spravne (do /home)
# mount /home

Pokud ano, pak reboot.

Mel by se pouzivat /home na samostatnem oddilu, puvodni data jsou v /home_old, pokud je vse OK, tak je muzete smazat.

UPDATE: Zmenil jsem v navodu editor "pico" na editor "nano".
UPDATE2: Navod jeste trochu upresnen.
« Poslední změna: 12 Prosince 2007, 13:09:08 od kkaarreell »

vlasto

• Stálý člen
  • **
Re: Opět home na jiný disk
« Odpověď #7 kdy: 11 Prosince 2007, 17:46:39 »
Mám na disku druhou distribuci ,dělal jsem to z ní pomoci Krusadera a nejde mně to.Po provedení změn to zase nešlo pro špatná práva k home.Díval jsem se a bylo to ok
Ještě mne napadá jestli není problém s instalací na jiném oddíle.Jestli se ten disk po spuštění té druhé instalace nějak nemění?
Jdu si dát studenou sprchu,třeba mně to pomůže.
Dík
« Poslední změna: 12 Prosince 2007, 11:38:35 od vlasto »

vlasto

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 12 Prosince 2007, 11:40:38 »
Tak zatím mně ta sprcha nepomohla.
Dík

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #9 kdy: 12 Prosince 2007, 12:05:28 »
ted si uvedomuju, ze jsem ten navod nenapsal uplne nejlip. On by tak fungoval, pokud byste to delal v tom systemu (zachranem rezimu). kdyz to delate z jineho systemu, tak ty prikazy delaji neco jineho, jelikoz ten "/home" stareho systemu je jinde. Napiste, kam se vam (pokud vubec) pripoji korenovy oddil puvodniho systemu. A nebo nastartuje v tom zachranem rezimu a zopakujte ty kroky jeste jednou. Ja ten navod trochu poupravim.

vlasto

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #10 kdy: 12 Prosince 2007, 12:40:32 »
To načem jedu je 7.04 po upgrade na 7.10.A asi tím velkým množstvím souborů pro upgrade se mně system trochu zamotal.Já tam když najedu v recovery modu dám pouze control a d.Heslo mně to nebere a tak najedou rovnou Xka.Ani nejdou příkazy ctrl- alt a f ka.Nevím jestli by to šlo doinstalovat.Tak jsem to dělal z druhé instalace kterou jsem si tam dal na zkoušku .Když ten disk kam chci home se připojí tak jste napsal , tak po najetí z této instalace je zase někde jinde/media/.Ještě si říkám jestli by to nemělo býti i v tom druhém fsck.Jenže se bojím to tam dát z důvodu ,že bych  nenajel ani jedním systémem a potom bych to musel opravovat zdlouhavě přes livko.

Jsem již starší generace a tak mně to všechno trvá hodně dlouho než to pochopím.Nejhorší je,že se vlastně naživo nemáte s kým poradit,protože z mojí generace to nikdo neumí.Tak sorry.
Děkuji za ochotu.

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #11 kdy: 12 Prosince 2007, 12:58:24 »
Tak vite co, udelame to takhle:

Zakomentujte (treba z jineho systemu) ten radek v /etc/fstab a pripadne prejmenujte "/home_old" zpet na /home. Mam na mysli adresare puvodniho systemu, takze ve skutecnosti to budou adresare /media/XXX/etc/fstab a /media/XXX/home_old.. Pokud existuje adresar /home2, presneji /media/XXX/home2 (mel by byt prazdny!!!), tak jej bud smazte a nebo jej uz pozdeji znova nevytvarejte.
Doufam, ze si rozumime.

Pak nastartujte ten system normalne. Mel byste se bez problemu prihlasit do systemu, pouze se jako /home bude pouzivat ten stary, ktery je stale na korenovem oddilu. Cili by vse melo byt v puvodnim stavu.

Pokud je vse v poradku, pokracujte dale.

Pak si nastavte heslo pro roota. Spousta lidi vam sice bude tvrdit, ze je to zbytecne, ale ono se to v mnoha pripadech hodi a tohle je ten pripad. Heslo si treba dejte stejne, jak mate pro uzivatele.
$ sudo passwd root
(vase uzivatelske heslo)
(nove heslo roota)
(znova nove heslo roota)
pote vyzkousejte, zda se muzete prepnout do textove konzoly (Ctrl+Alt+F2) a jako root prihlasit. Pokud ano, tak se odhlaste (Ctrl+D nebo exit nebo logout) a prepnete zpet do grafiky (Alt+F7). Provedte znovu prvni cast meho navodu. Pokud to probehne v poradku, odhlaste se a pote se prepnete zase do textove konzoly (Ctrl+Alt+F2) a prihlaste se jako root. Provedte druhou cast navodu. Pokud nekde nastane nejaky problem, tak dal nepokracujte a napiste, kde problem nastal a co za chybu to hlasilo.
« Poslední změna: 12 Prosince 2007, 13:09:33 od kkaarreell »

vlasto

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #12 kdy: 12 Prosince 2007, 15:27:12 »
Když se přepnu do textove konzoly (Ctrl+Alt+F2) ,tak je černý monitor.Zdá se mně ale,že hd pořád něco chroustaj.Nechal jsem to tak 5 minut a stále nic-černo.Jinak při spuštění recovery  již na heslo reaguje.
Co s tím  (Ctrl+Alt+F2)
Děkuji

vlasto

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #13 kdy: 12 Prosince 2007, 15:41:06 »
Dle návodu č.1,home 2 je prázdný.
Je ale připojený.
« Poslední změna: 12 Prosince 2007, 15:46:35 od vlasto »

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #14 kdy: 12 Prosince 2007, 16:45:45 »
Dle návodu č.1,home 2 je prázdný.
Je ale připojený.
Myslite, ze ten oddil je pripojeny nekde v /media/XXX ? To by nemelo vadit. Staci se prikazem
# mount
podivat, kde je pripojeny a pak ho odpojit napr.
# umount /media/XXX

Jinak s tim problemem pri prepnuti do textove konzoly bohuzel neporadim. Predpokladam, ze nejde ani Ctrl+Alt+F3, F4,...

Muzete uz tedy nastartovat v recovery modu a prihlasit se jako root?

Jeste me napada... Je vlastnikem adresare /home2 root? Spustte
# ls -ld /home2
a pokud je vlastnik a skupina (3. a 4. sloupec) jina nez "root", tak spustte
# chown root:root /home2

Upravte tedy /etc/fstab tak, aby se vam oddil automaticky pripojoval do adresare /home2 a ne /media/XXX. Pokud se toho editoru "nano" bojite, tak to muzete udelat v tom druhem systemu, ale nezapomente, ze pak musite upravovat /media/XXX/etc/fstab.
Kdyz se toto zadari (a oddil se pripoji po rebootu do /home2), nemel by uz pak byt problem.

Staci pak postupovat podle bodu 2:
- prihlasit se v recovery
- odmountovat /home2
- prejmenovat /home na /home_old
- prejmenovat prazdny (jelikoz je odpojen) /home2 na /home
- upravit /etc/fstab, aby oddil pripojoval do /home  (lze pripadne take provest z jineho systemu, ale pak uz nedelejte nasledujici bod)
- zkusit pripojit oddil prikazem "mount /home"

Mozna vam prijde, ze to moc obkecavam a neustale ten oddil pripojujete a odpojujete, ale jelikoz to resime takhle na dalku, chci si byt jisty, ze vse sedi a nenastanou prekvapeni.
« Poslední změna: 12 Prosince 2007, 16:59:30 od kkaarreell »

vlasto

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #15 kdy: 12 Prosince 2007, 17:15:41 »
Home 2 je připojený ,ale bez dat.Musí se to tam asi zkopírovat.Nebo ne?
Dík

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #16 kdy: 12 Prosince 2007, 17:21:19 »
Pokud je ten oddil pripojen do /home2 a je prazdny, tak ano. Na zkopirovani obsahu /home do /home2 by melo by stacit
# cd /home
# cp -rp * /home2
Predpokladam, ze jste v recovery. To "r" znamena rekurzivni kopii, to "p" zachovani data, vlastniku,...

Pro jistotu zkuste po dokonceni oddil odpojit "umount /home2", zkontrolovat, ze je pak adresar prazdny a pak zas pripojit "mount /home2", zas by mel byt s daty.

vlasto

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #17 kdy: 12 Prosince 2007, 19:49:20 »
Tak něco běhá,prima.
Ale tomuto nerozumím:
Pro jistotu zkuste po dokonceni oddil odpojit "umount /home2", zkontrolovat, ze je pak adresar prazdny a pak zas pripojit "mount /home2", zas by mel byt s daty.
Home 2 jsme přece přejmenovali.Jak poznám,že to jede z sdb4.Je připojená na
/dev/sdb4 on /home type ext3 (rw,errors=remount-ro) je to tak správně.

Děkuji

Pavelp

• Host
« Odpověď #18 kdy: 12 Prosince 2007, 19:55:17 »
Kdyz pripojite nejakou particii na stavajici adresar, jeho puvodni obsah se "prekryje" novym, ale nikam nezmizi, jen neni videt. Takze by se mohlo stat, ze data ze stareho /home na disku zustanou, jen nebudou videt ale budou zabirat misto.

vlasto

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #19 kdy: 12 Prosince 2007, 20:08:38 »
Takže mám data na home a novém oddílu.Takže jsem si moc nepomohl? je to tak?
Děkuji

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #20 kdy: 12 Prosince 2007, 23:18:47 »
Ale tomuto nerozumím:
Bylo to mysleno nasledovne:
Oddil sdb4 byl pripojen do adresare /home2. Do tohoto adresare (na oddil sdb4) jsme zkopirovali obsah adresare /home. Pote jsem chtel, abyste oddil sdb4 odpojil. Adresar /home2 by se tvaril po odpojeni prazdny. A pote opet pripojil (adresare /home2 by opet prazdny nebyl). Toto chovani by byl dukaz toho, ze mate kopii domovskych adresaru opravdu na oddilu sdb4.

Citace
Jak poznám,že to jede z sdb4.Je připojená na
/dev/sdb4 on /home type ext3 (rw,errors=remount-ro) je to tak správně.
Situace je ale trochu jina. Pravdepodobne jste zasel v navodu dale, nez jsem chtel a nebo preskocil nejake prikazy.

Pokud nyni prikaz mount vypisuje vyse uvedene, tak jsme skoro tam, kde jsme chteli byt. Nastartujte v recovery modu a jeste jednou spustte prikaz "mount". Pokud napise "/dev/sdb4 on /home type ext3..." a v adresari /home jsou vami pozadovana data, pak to znamena, ze je oddil korektne mountovan. Nyni si jeste musime overit, zda neni puvodni adresar /home neprazdny (oddil sdb4 by tak prekryval stara data, coz neni zadouci, protoze by data zabirala zbytecne misto v korenovem adresari).
Postupujte:
- odpojime opet oddil sdb4
# cd /
# umount /home
Vypiseme pripojene oddily:
# mount
nyni by ve vypisu prikazu "mount" jiz nemel byt oddil sdb4 uveden.

vypiseme obsah /home
# ls /home
Pokud predchozi prikaz neco vypise (adresar neni prazdny), znamena to, ze jste stary adresar /home neprejmenoval na /home_old. Pokracujte tedy nasledujicimi prikazy. Naopak, pokud se nic nevypsalo (adresar /home je prazdny), je vse v poradku (pravdepodobne jste jiz predtim stary /home prejmenoval na /home_old) a jsme hotovi, dal jiz nic nedelejte.
# mv /home /home_old
# mkdir /home
A to by melo byt vse. Stary adresar /home je nyni v /home_old, nove pouzivany adresar /home (s kopiemi dat) je na oddilu sdb4 a po restartu, ci okamzite prikazem
# mount /home
se pripoji. Pokud uz bude vse fungovat, jak jste si predstavoval, muzete (radeji az po nejake dobe) adresar /home_old smazat.
« Poslední změna: 13 Prosince 2007, 07:24:57 od kkaarreell »

vlasto

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #21 kdy: 13 Prosince 2007, 07:24:18 »
Děkuji za trpělivost.
Home jsme zkopírovali do home 2.Home 2 jsme přejmenovali na home.Původní home na home old.
V recovery modu vypíše příkaz ls,že adresář home není prázdný.Což je logický protože to je původně  home 2.
,Tak mám obsah adresáře home smazat?Nebo jak na to?
Dík

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #22 kdy: 13 Prosince 2007, 07:45:49 »
Citace
Home jsme zkopírovali do home 2.Home 2 jsme přejmenovali na home.Původní home na home old.
pletete to poradi, snad jste to tak opravdu nedelal. Melo to byt:
/home jsme zkopírovali do /home2. Puvodni /home jsme přejmenovali na /home_old a pak /home2 na /home.

Jeste jednou prosim zopakujte tento postup:
- recovery mod
- vypsat pripojene oddily
# mount
oddil sdb4 by mel byt pripojen v /home

- vypsat obsah adresare /home
# ls /home
mel by obsahovat vase data

- odpojit /home (sdb4)
# umount /home

- opet
# mount
oddil sdb4 by jiz nemel byt pripojen (ve vypisu nebude uveden)

- vypsat obsah adresare /home
# ls /home

- pokud je nyni adresar /home prazdny, pak je vse v poradku a jiz nic nedelejte!!!
- pokud adresar /home neni prazdny, tak se jedna o stary domovsky adresar z korenoveho oddilu, proto jej prejmenujeme na "/home_old" a vytvorime novy prazdny adresar "/home"
# mv /home /home_old
# mkdir /home

nyni muzeme opet pripojit oddil sdb4 do adresare /home
# mount /home
# ls /home
adresar by ted mel obsahovat vase data. tytez data by mela byt v adresari /home_old, coz je ten prapuvodni domaci adresar. Ten muzete po nejake dobe, az si overite, ze vse pracuje jak ma, smazat

Nasledujte ten postup krok za krokem, nikde nic nepreskakujte a pripadne pouze napiste, u ktereho kroku to nesouhlasilo a proc

vlasto

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #23 kdy: 13 Prosince 2007, 08:03:14 »
Snažil jsem se na to přijít.Z jiného systemu jsem přejmenoval home na home old2,vytvořil nový adresář home a změnil vlastníka.Nastartoval a jelo to.Potom jsem se vrátil k vašemu návodu a recovery modu jsem zadal příkazy a nyní to je tak jak píšete.
Podíval jsem se z jiného systemu na obsah a je prázdný.Jak jsem ale pochopil tak při spuštění systemu se v home asi na dobu spuštění obsah home naplní a po vypnutí zase zmizí.Myslím v kořenovém adresáři.
Řekl bych,že nyní to je v pořádku,teda doufám.
Děkuji za výuku a přeji hezké Vánoce.
vlasta

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #24 kdy: 13 Prosince 2007, 09:26:30 »
Prave proto jsem chtel, aby jste to delal v recovery modu, aby vas nezaskocilo jine chovani v jinem systemu a ja tak mohl ocekavat, ze ty prikazy udelaly presne to, co jsem potreboval. Pokusim se vam ty rozdily trochu vysvetlit.

Behem pripojovani disku (cd disku, pametovych karet,...) to funguje tak, ze se jejich obsah zpristupni jako obsah specifikovaneho adresare (to uz asi vite). Tento adresar se musi specifikovat rucne (pokud jsou v nem jiz nejaka data, budou po cas pripojeni disku znepristupnena). Neni to nutne v pripade, ze pro dane zarizeni jiz existuje zaznam v /etc/fstab, kde je jiz receno, kam se ma disk pripojit. Dalsi moznosti je, ze se disky pripojuji automaticky (po vlozeni/detekovani). Daemon (program bezici na pozadi), ktery se o to stara, je pak pripojuje do podadresaru v adresari /media.

Nasledujici radky se tykaji prvniho systemu (toho, ktery jsme upravovali):
V korenovem adresari tohoto systemu je nyni (doufam, ze uz tedy vse funguje jak ma) prazdny adresar /home. Do tohoto adresare se pri startu systemu vlivem zaznamu v /etc/fstab pripoji obsah oddilu sdb4, tedy po nabehnuti systemu se tento adresar nejevi prazdny. Muzete jej v recovery modu zkusit rucne odpojit a uvidite, ze po odpojeni sdb4 bude adresar /home prazdny, po opetovnem pripojeni zase s daty (jak jsme to jiz nekolikrat delali).

Pri startu z jineho systemu je situace jina. Jiny system ma vlastni korenovy adresar a tedy i /etc/fstab. Vsechny disky, ktere v nem nemaji uvedeny, kam se pripojit, se pripojuji do /media/XY. Pokud tedy nastartujete z druheho systemu, tak v adresari /media uvidite pripojeny korenovy oddil systemu prvniho (s prazdnym adresarem /home, adresar /home_old by mel byt neprazdny, aspon jsem o to usiloval) a dale pripojeny oddil sdb4, na kterem jsou domovske adresare.

Snad je nyni to chovani trochu jasnejsi. Doufam, ze vas tato zkusenost s linuxem neodradila. Take preji hezke vanocni svatky.
« Poslední změna: 13 Prosince 2007, 09:28:06 od kkaarreell »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.